Waarop koken in Kroatië?


Registreer en meld je aan om geen Google-advertenties te zien op het prikbord!
banner 468x60
Status
Niet open voor verdere reacties.
We gaan volgende week naar Kroatië en vragen ons af wat voor brander we mee moeten.
We gaan vliegen, dus mijn benzinebrander valt af. Ik vind het risico te groot dat ik hem moet inleveren. Daarvoor is 'ie echt te duur.
Nu was ik van plan om een campingaz-brander aan te schaffen, maar na enig rondkijken op internet blijken de blikjes niet verkrijgbaar te zijn in Kroatie. (Hoogstens op zeer grote, dure campings aan de kust, waar we niet naartoe willen.)
Heeft er iemand een idee waarop we wel kunnen koken, wat ik kan aanschaffen (niet te veel geld) en wat mee mag in het vliegtuig?
We willen met 2 personen rondtrekken en op campings overnachten.

Groeten, Saskia
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Beste Saskia,

Weet je zeker dat je je brander niet mee kan/mag nemen? Zonder brandstof mag hij namelijk vaak wel mee. Zeker als je brander en brandstoffles los van elkaar in je tas hebt, zodat het geheel "minder brander" lijkt.
Hier zijn volgens mij al meerdere draadjes over geweest, die moeten vast met de zoekfunctie terug te vinden zijn.
Je zou ook nog de voorwaarden van de maatschappij (weet niet met wie je vliegt?) kunnen doorkijken en zo zwart op wit krijgen dat de brander wel mee mag.
 
Hoi Timo,

Dank voor je reactie.
Ik ga maandag nog even bellen met de luchtvaartmaatschappij (croatia airlines), maar ben bang dat ik het antwoord al weet. Er bestaat namelijk zoiets als de 'gevaarlijke stoffen regeling' van de IATA.

Ik ben van plan om te vragen of een branderkop van een benzinebrander en een nieuwe brandstoffles problemen kunnen opleveren. Een nieuwe brandstoffles wil ik nog wel betalen; een nieuwe brander niet.

Uiteraard heb ik de eerdere discussies over benzinebranders in het vliegtuig al gelezen. Ik ben nu juist op zoek naar andere mogelijke oplossingen.

Groeten, Saskia
 
Binnen de luchtvaart bestaan inderdaad "rules and regulations for dangerous goods" maar zolang er geen brandstof in de fles zit, deze goed is schoongemaakt en het liefst zonder dop er op wordt meegenomen is het volgens mij wel toegestaan. De brander valt namelijk niet onder de dangerous goods, dit is alleen de brandstof.
De IATA zegt er het volgende over:

• Liquid fuelled camping stoves – Provided that steps have been taken to nullify the hazard by draining and air-drying the fuel container, or rinsing the fuel container with cooking oil to raise the flash point, then wrapping the fuel container in absorbent material and placed in a polyethylene or equivalent bag.
Where the liquid-fuelled camping stove is prepared in this manner it can be classified as non-hazardous.

Geeft helaas geen antwoord op je vraag wat een alternatief zou kunnen zijn, maar geeft je wel een sterk argument naar de maatschappij toe waarom je je brander mee aan boord zou mogen nemen.

Hoop dat je er wat aan hebt.
 
Voor iedereen die op zoek is naar dezelfde informatie:

We hebben uiteindelijk toch maar een campingaz-brander aangeschaft en deze meegenomen in de rugzak. Geen problemen gehad bij de douane.
De tankjes hebben we in Kroatië kunnen kopen. De toeristeninformatie in Zagreb verwees ons naar een klein benzinestation in een buitenwijk van Zagreb, pal naast een enorm terrein met gaspijpleidingen. Ze hadden er zowel doorpriktankjes als schroeftankjes. In de zomer hebben sommige grote campings in toeristische gebieden (Istrië) de blikjes ook.
Het enige jammere was dat we maar weinig hebben gekookt, omdat uit eten gaan in Kroatië niet zo heel veel kost. ;-)

Groeten, Saskia
 
saskia,

Ik zou me eerder zorgen maken om de mijnen die daar nog liggen dan over brandstof.

(neb net een tour de jugoslavie gedaan)

gr dvh
 
banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Status
Niet open voor verdere reacties.
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):


banner 468x60
Bovenaan