Wandel laars ervaringen / aanbevelingen?


Registreer en meld je aan om geen Google-advertenties te zien op het prikbord!
banner 468x60
Status
Niet open voor verdere reacties.
Lijst,

Afhankelijk van mijn bui trek ik mijn "ultra light" schoenen aan die op "Ray Jardine" achtige wijze zijn ontdaan van bepaalde onderdelen OF neig ik naar het meer traditionelere werk.

Nou zijn mocassins (nog) niet aan mij besteed, heb ik eigenlijk een hekel aan "zware" kisten (nergens voor nodig) en loop ik te dubben over waterdichte wandellaarzen.

Zo zag ik bijvoorbeel bij de alom bekende Bever of Countrystore enkele laarzen staan waar in het ook goed wandelen schijn te zijn.

Onder meer Barbour Field & Country, Le Chamau en de Avon Muck boots.

Mmmmmm waterdicht... dus zweten. Mmmm ademen? Warmte, comfort...

Iemand die mij wat wijzer kan maken uit de praktijk ipv de winkel?

Ik hoor/lees het graag. Bvd...

Grtz Johan
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Ik heb zelf geen ervaring om lange afstanden en met bagage te lopen in laarzen. Maar ik heb wel ervaringen gehoord van iemand die een paar weken met bagage op neopreenlaarzen liep. Dat zweten daarin leidde tot een soort loopgraafvoeten. Zijn voeten zagen er aan het eind van elke dag uit alsof hij uren in bad had gelegen.

Ik heb trouwens een paar Le Chameau kaplaarzen (eenvoudig type) waar ik wel eens een paar uurtjes mee in het bos loop als het erg regenachtig is. Resultaat is dat mijn sokken altijd erg afzakken en mijn broekspijpen omhoog kruipen. Misschien zijn hoge kniekousen een oplossing om niet met blote kuiten tegen je laarzen aan te zweten. Mijn laars heeft geen geschikt voetbed voor lange afstanden en niet de stevigheid van zool die je nodig hebt om met bagage te lopen. Misschien dat dit bij andere modellen beter is. Dat zou je in de winkel moeten kunnen constateren tijdens het passen.

Of een waterdichte laars handig is, hangt ongelooflijk veel van het terrein af. Als je altijd door moerassig gebied loopt en veel riviertjes moet doorwaden, zou het voordelen kunnen hebben. Ik ben ook superblij met mijn waterdichte wandelschoenen. Maar loop je ook veel op harde ondergrond met uitstekende stenen, dan is de zool van een laars waarschijnlijk veel te zacht om daar lekker overheen te lopen en weegt het voordeel van het waterdicht zijn niet op tegen het nadeel van het vele zweten. Zachte zolen krullen zich erg on stenen heen.

Dus de vraag is, waar wil je ze voor gaan gebruiken? Wat voor terrein? Hoe zwaar is je rugzak op dat soort tochten?
 
>Dat zweten daarin leidde tot een soort loopgraafvoeten.

Daar ben ik dus ook 'bang' voor

>Of een waterdichte laars handig is, hangt ongelooflijk veel
>van het terrein af.

Relatief vochtige N Europese bossen... watertjes oversteken/waden is idd 1 van de redenen.

>Ik ben ook superblij met mijn waterdichte
>wandelschoenen.

Welke?

Ik heb veel op blote voeten gelopen in diverse (warmere) omstandigheden. Niet altijd even slim geweest in plaatsen als Borneo, Australie, Honduras enzo maar ja...

Dat lukte meestal onder andere omdat de rugzak licht genoeg was (altijd te zwaar dat ding... geloof dat ik wat dat betreft met Eins moet praten hahaha).

Huidig gewicht staat nog niet vast omdat ik wat zaken aan het omwisselen ben hier met het klimaat en de activiteiten (lopen, kano e.d.), zo licht mogelijk is altijd een aspect. Hoe lichter het materiaal waar ik comfortabel (en veilig) mee ben... hoe meer eten er mee kan ;-) (niet altijd gaat maar KAN)

Gebruik dus in (Noord) Europese omstandigheden zonder nou direct qua temperatuur in de -20 zone te komen van bergen en scandinavie bijvoorbeeld...

Tot zover alvast bedankt.

Grtz Johan
 
Hoi Johan,

Ik gebruik sinds dit jaar Scarpa Ladakh met GTX. Deze houden mijn voeten prima droog door Noorse moerassen. En ik heb niet het idee dat ik er veel meer in zweet dan in goed dichtgesmeerde leerschoenen.
Ik smeer ze in met een dun laagje vet (niet iedereen vindt dat een goed idee bij GTX schoenen, maar ik doe het toch).
Ik heb ongeveer 15 jaar met gewone leren schoenen gewandeld en dit is nu voor het eerst dat ik langer dan een paar uurtjes lekker droge voeten hou. Zeer tevreden dus. Ik denk trouwens dat alle goede merken kunnen voldoen en dat het vooral de GTX en het gebrek aan naden in de schoen is dat 't 'm doet.

PS: "Nooit meer slapen" gelezen? Daar eindigt de hoofdpersoon uiteindelijk toch op laarzen, wat je in Noorwegen relatief veel ziet. Toch lijkt me dit niet de prettigste oplossing. Erg populair zijn hier ook van die hoge jachtschoenen. Dat zijn een soort bergschoenen, maar dan zo'n 10 cm hoger. Ook erg geschikt voor moeras.

Groeten,

Linda
 
Johan,
ik heb geen eigen ervaring met laarzen, maar op de grote routes in Zweden wordt t al snel duidelijk: de Tretorn sarek is DE laars. (Bever verkoopt m, zie ook www.tretorn.com)
75% van de autochtonen, van jong tot oud, loopt op deze laarzen en kijkt een beetje meewarig naar die buitenlandse tobbers met hun bergschoenen.... ;-)
Tretorn claimt met de nieuwe "outlast" voering het zweten met 40% teruggebracht te hebben.
Maar hoeveel er dan nog overblijft??

Succes met je keuze !
Rinze
 
ik kwam gister nog een artikel tegen over deze diskussie, misschien doe ik je een plezier met de (zweedse) tekst: http://www.fjallvandring.se/utrustning1d.htm
De gouden tip: wanneer je laarzen gaat gebruiken, koop er dan 2 paar goede inlegzolen bij, en wissel die iedere dag: de zolen absorberen het vocht, en dat scheelt je een paar "loopgraafvoeten"..........
Succes !
Rinze
 
banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Status
Niet open voor verdere reacties.
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):


banner 468x60
Bovenaan