Wandel / trekking / hiking stokken


Registreer en meld je aan om geen Google-advertenties te zien op het prikbord!
banner 468x60
Status
Niet open voor verdere reacties.
'K was vandaag op zoek naar wandelstokken bij o.a. de Bever.
Wist niet dat er zo veel keus is. Zie door de stokken het bos ff niet meer.

Ik gebruik al jaren de Leki Makalu. Die zijn aan vervanging toe en liefst nog lichter natuurlijk en compact voor op de rugzak.

Zag ze nu ook van Carbon of Titanium maar twijfel over de duurzaamheid.
Naast Leki nog meer merken..........

Gebruiken doe ik ze in de bergen en hiking met rugzak en tent etc. in o.a. Noorwegen , Schotland etc. Moeten tegen een stootje kunnen.

Graag jouw ervaring met welke Leki of ander merk
Alvast bedankt voor de moeite
;)
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Ik heb een tijd Komperdell Titanal stokken gebruikt. Deze drie delige inschuifbare stok weegt net geen 400g per paar en veel lichter dan dat zul je inschuifbare stokken niet vinden. Ik vond ze erg fijn alleen sleet de wand van de stok waardoor tijdens de laatste hike ze zo muurvast zaten dat ze onbruikbaar waren. Ze zijn nu op reis naar de leverancier. Volgende keer wil ik Carbon stokken, die zijn nog wat lichter. Ondanks dat mijn stokken klem kwamen te zitten ben ik niet ontevreden over Komperdell.

Eins
 
Peter,

Ik heb zowel ervaring met de Carbon als Titanium versie van Leki en beide paar stokken zijn inmiddels behoorlijk mis- en gebruikt. Voornamelijk bij afdalingen in de Pyreneeën, maar ook bij langere tochten met veel gewicht op de rug (da's dan al snel 125 kilo die op de stokken duwt zo af en toe).

Ik ben erg tevreden over de stokken en tot nu toe kan ik alleen maar zeggen dat ze perfect voldoen aan de wensen. Inmiddels zijn de Carbon-stokken ingepikt door de vrouw en die is daar ook erg tevreden over.

Tussen de Carbon en Titanium stokken zou er ook een verschil moeten zijn qua demping en dus trilling van de stok. Dat is alleen te merken als je in elke hand een ander hebt en dan nog nauwelijks (vind ik persoonlijk althans). Yolanda vond juist dat de Carbon stokken wel degelijk duidelijk minder trillen tijdens het lopen op harde ondergrond.

Qua aanschaf zijn deze stokken inderdaad behoorlijk aan de prijs, maar dat is het voor mij tot nu toe zeker waard geweest. Bovendien krijg je van Leki ook behoorlijk goede service (en garantie) als er iets mis blijkt te zijn. Dat heb ik zelf één keer nodig gehad met mijn hele oude Makalus. Was geen probleem dat ze zo oud waren: service/garantie gold gewoon.

Raymond
 
Hey Raymond,

Bedankt voor deze duidelijke stokken update.

Is jou ook bekend wat carbon doet als het 10 graden vriest?
Blijft het materiaal dan sterk?
Heeft de zoninwerking ( UV ) ook nog nadelige invloed op carbon?

Grtzzz Peter
 
Peter,

Daar heb ik ze nog niet lang genoeg voor (ongeveer 2 jaar). Wél zijn ze al verschillende keren mee geweest met sneeuwschoenwandelen tot temperaturen van -15 graden zonder problemen :)

Raymond
 
Hoi,

Ik heb een paar titanium Lekis en op harde ondergrond trillen die inderdaad behoorlijk. Heb op een recente WWH eens carbon Komperdells geleend van Sanne (nou ja, noodgedwongen geleend omdat ik die van mij niet meer losgedraaid kreeg: thuis bij kamertemperatuur vast draaien betekent dat je ze bij 0 graden niet meer los krijgt), die waren aanzienlijk rustiger in de hand. Mijn volgende paar worden dus carbon :)

Groetzels,
Dennis
 
Kleine bemerking: de Titanium serie van Leki bestaat gewoon uit aluminium en niet titanium zoals hier lijkt te worden gesuggereerd. Ze zijn gewoon wat korter en hebben eventueel wat kleinere handvaten waardoor ze ook wat lichter zijn.
 
Stimmt!

Ik gebruikte al bewust een hoofdletter T en C, maar is inderdaad wel goed om er apart bij te vermelden :)

Is waarschijnlijk ook de reden dat LEKI dat woord ook niet meer in de naam van de modellen van komend jaar laat terugkomen... Voor zover ik weet althans.

Raymond
 
Klopt, maar ik neem aan dat dat iedereen wel duidelijk is als ze de prijs zien. Titanium stokken voor 50 euro per paar...? Dacht het niet :)

Groetzels,
Dennis
 
Hoi Peter,

==================
Ik krijg zojuist mail van Leki, waarin de benaming van Titanium nog even uitvoerig(er) wordt uitgelegd:

Leki maakt al zijn "aluminium"-stokken van een bepaalde legering uit aluminium(hoofdbestanddeel), zink, magnesium en titanium.

Titanium is weliswaar het kleinste bestanddeel, maar er "zit voldoende in om het woord titianium te vermelden".

Leki heeft het woord "titanium" een aantal jaren nadrukkelijk gebruikt , omdat het simpelweg een soort modewoord was./is (het woord "Zink" spreekt minder aan...)

Bij de introductie van de "Ultralite series" werd de term Titanium gebruikt om het lichtgewicht aspect te versterken. Het is inderdaard zo dat de ultralite stokken korter zijn, dunner en kleinere handvaten hebben. Zo wordt een stok inderdaad lichter maar ook minder geschikt voor meerdere personen. (je moet goed afwegen welk model je pakt).

Lichtgewicht is een belangrijk aspect in outdoor-land en dus moet een stokken fabrikant ook streven naar een zo laag mogelijk gewicht.
De Ultralite modellen doen qua sterkte nauwelijks onder voor de "niet-ultralite"modellen. Carbon is overigens iets wat Leki pas sinds een aantal jaren aanbiedt naast de door hen zelf zo geliefde alu-legering. Leki heeft lang gezocht naar een goed klemsysteem om 2 carbon-buizen veilig te laten klemmen (alle stokken van Leki moeten een drukkracht van 125-140 kg kunnen verdragen.)

De aluminium legering die Leki in buisvorm gebruikt, bewerken (harden) ze zelf. Dit is een relatief 'geheim' proces, maar het komt erop neer dat steeds dezelfde legering wordt gehard door het (bepaalde tijd) te dompelen in een bad en het vervolgens uit te laten harden in een oven. Met name de tijd van het uitharden bepaalt de kwaliteit van de buis.

Zo'n bewerkte buis (stok) krijgt een waarde mee; HTS (Heat Treated Shaft). De hoogste waarde is HTS 6.5

voorbeeld:
In skistokken gaan de meeste verschillende waarden om:
Alle wedstrijdskistokken hebben de hoogste waarde: HTS 6.5
Een Leki skistok van 19,95 (min of meer de goedkoopste) heeft een waarde van 4.0 (één keer erop vallen en hij is krom)

Bij wandel-/ Trekkingstokken (en Nordic Walking) neemt men bij Leki zo min mogelijk risico; alle stokken hebben een minimum HTS waarde van 5.5. Het meerendeel heeft 6.5 (zeker bij de Ultralite series)
De waardes worden op de stok en in onze catalogus vermeld.

Helaas worden de stokken in de volksmond "aluminium" genoemd, wat eerder een beetje inferieur klinkt..
Zeker ten aanzien van het zo aansprekende Carbon.
Ik hoef je niet te vertellen , denk ik, hoeveel verschillende (twijfelachtige) soorten carbon er bestaan... Ook hierin is Leki "eerlijk"; in de catalogus staan de "carbon-ratio's" vermeld: Een stok kan een 100% carbon betiteling krijgen, wat wil zeggen dat er voldoende carbon aanwezig is, in de juiste vorm, om het "100%-Carbon" te noemen.
Werkelijk 100% Carbon bestaat volgens mij niet... er is altijd sprake van een "composite" (carbonmatten verweven met bijvoorbeeld, glassfibre) Net als dat 100% Titanium-stokken niet bestaan.
Maar de eerlijkheid gebiedt me te zeggen , dat op Carbon-vlak mijn kennis ook niet 100% is,

======================

Dat maakt het dus weer een stukje duidelijker waar je op moet letten bij de aanschaf :)

Raymond
 
Ik maak zelf ook wel eens wat van Carbon (fietsonderdelen), dus weet er wel wat vanaf. Carbon producten zijn een composiet van carbonvezel met epoxy (=lijm). Er kan prima 100% carbonvezel inzitten, maar bij sommige producten is het verstandig er een laag glasvezel of Aramide (bv. Kevlar) in op te nemen, zodat het minder snel uit elkaar spat bij overbelasting.

Ik weet niet of dit bij stokken ook het geval is, maar kan me er wel wat bij voorstellen. Het is best denkbaar dat een stok een keer verkeerd belast wordt (tussen stenen blijft steken) en daardoor breekt. Je wil dan niet dat je benen doorboord worden met stukjes rondvliegend carbon.

Carbon is van nature schokabsorberend, bij racefietsen vinden sommige mensen dat erg vervelend.

Die Carbonratio zal denk ik slaan op de verhouding carbonvezel/glasvezel, heeft vast niets te maken met de hoeveelheid epoxy.

grtz
Henk
 
Wauwie :eek: Raymond das pas info!

Ik zit nu te denken aan de Leki Makalu Ultralite Classic. Deze is 60 cm. lang en 233 gr. ( volgens de folder van Bever ) ( op de Leki site staan wel lengte maar geen gewicht gegevens )
= 79,95 per set

Ook neem ik de Komperdell Vibrastop in overweging. Deze is wel 68 cm. en 228 gr. Ook een stevig prijskaartje........... 105,00

Carbon laat ik maar even schieten. Is me nog te onbekend. Ga op zeker:+
 
Ik gebruik niets anders dan mijn trouwe LEKI Wanderfreund.

De Wanderfreund onderscheidt zich van de gangbare types door zijn polyvalent handvat dat men op meerdere manieren kan vastgrijpen: rond de stok zoals bij een "gewone" stok, boven op het handvat zoals bij een klassieke wandelstok en met de duim in de "Y" zoals bij een herdersstaf.

Eén stok is mij meer dan voldoende. Twee stokken zitten gauw in de weg, en men heeft geen hand meer vrij.

Waarom een stok? Vele nuttige toepassingen:
- steun op moeilijk terrein (essentieel)
- sonderen van drassige grond
- peilen van de diepte van een beek waar men door moet
- markeren van de pas op verhard pad
 
Als je met een redelijk volle, dus zware, rugzak op lange stukken pad loopt die steil zijn of net "vals plat", en je doet dat met 1 stok, dan ga je mooi slingeren en van een goed wandelritme komt ook niets terecht.
In dat geval zijn twee stokken wel beter. En dan niet de Wanderfreund met zijn te ver doorgedraaid handvat, maar de ergonomische Pacerpole van www.pacerpole.com Maar die kennis houd ik het liefst voor mezelf en de deelnemers van de TGO-challenge hadden het al eerder ontdekt.
Groeten,
Boelo
 
banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Status
Niet open voor verdere reacties.
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):


banner 468x60
Bovenaan