Wandelblog


Hallo iedereen,

Sinds 2014 hebben mijn vriendin en ik het plezier van wandelen ontdekt en hebben inmiddels al enkele mooie routes gewandeld. Ik merk zelf dat ik veel heb aan de blogs, verhalen e.d. van anderen om te zien wat de route in petto heeft en waar te verblijven, etc. Daarom heb ik zelf ook een wandelblog gestart.

Op dit moment heb ik Hadrian's Wall (Noord-Engeland) en Offa's Dyke Path (Engeland en Wales) al afgerond:

https://fromtheseatothelandbeyond.wordpress.com/hadrians-wall-path-dag-per-dag/

https://fromtheseatothelandbeyond.wordpress.com/offas-dyke-path-dag-per-dag/

En ben nu net begonnen aan een derde langafstandspad, de GR 221 in Mallorca

https://fromtheseatothelandbeyond.wordpress.com/gr-221-mallorca-dag-per-dag/

Ik dacht dat het misschien wel leuk was om dit hier te delen. Hopelijk kan het helpen bij het voorbereiden van een reis, of is het gewoon aangenaam om te lezen.
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Voor de liefhebbers van de GR221, Mallorca of zee, zon en bergen: Heb nog twee wandeldagen afgewerkt, waarvan zeker dag 3 tot mijn favoriete wandeldagen in het algemeen behoort.

Dag 2: Lluc – Tossals Verds https://wp.me/p6mTIY-5z
De refugi van Son Amer wordt verlaten met zowaar een hele reeks wolken als gezelschap. Eerst klim je in een bos, tot de boomgrens bereikt is en je nog hoger gaat via een sneeuwtrappenpartij, de ses Voltes d’en Galileu. Je ziet enkele indrukwekkende sneeuwhutten en komt op de hoogste colls van de hele wandeling (Coll des Prat en Telègraf). Daarna daal je terug via een puntig pad, tot je in de afgelegen refugi van Tossals Verds bent.
Dag 3: Tossals Verds – Sóller https://wp.me/p6mTIY-5R
Waarschijnlijk een van mijn favoriete wandeldagen aller tijden. Vanuit het groene Tossals Verds ga je via het hoge pad naar de twee enige meren van Mallorca, waar je naast het meer van Cúber wandelt. Van daaruit is het nog een kleine ho
 
Dag 4/5/6: Sóller en omstreken https://wp.me/p6mTIY-6c

We bleven enkele dagen in Sóller en konden zo het stadje en de omstreken verkennen. De eerste dag bleven we in Sóller zelf, waar we onder andere het natuurhistorisch museum en botanische tuin. De twee andere dagen gebruikten we om een mooie wandeling naar Port de Sóller en naar Fornalutx, een klein dorpje met smalle, steile steegjes in de Sóller vallei, te maken. Daar zagen we ook nog onder andere een kapel gezet door een leerling van Gaudí.
 
Dag 7: Sóller - Deià https://wp.me/p6mTIY-6r

Op deze 7de dag doen we een eerder korte route van Sóller naar Deià. Niet via het officiële pad, dat hadden we al enkele dagen eerder gedaan, maar wel via een alternatief dat ons naar de eenzame boom brengt, waar we in de buurt in een omgebouwde finca kunnen genieten van fruitsap met zich op de bergen. Vervolgens dalen we, met zicht op zee, tot we het in het prachtige Deià aankomen.
 
Dag 8: Deià – Esporles https://wp.me/p6mTIY-6E

Deze 8ste en laatste dag voert ons naar een van de hoogtepunten van de GR 221. De Cami de s’Arxiduc, een pad dat 800 meter hoog werd uitgehouwen voor de Habsburgse aartshertog Ludwig Salvator, een liefhebber van natuur en Mallorca, en geweldige uitzichten biedt op Deià, het Tramuntana-gebergte en Valldemossa, onze volgende bestemming. Dit is opnieuw een pittoresk kunstenaarsdorpje. Na Valldemossa houdt de bewegwijzering even op. Er volgen nog twee kleine beklimmingen naar ongeveer 700 meter hoog. Daarna daalt het pad en volg je nog een goed uur een asfaltbaan naar Esporles.
 
Dag 1: Portalegre - Marvão https://wp.me/p6mTIY-7o

Op deze eerste dag starten we in een gehucht van Portalegre. Het weer wil niet echt mee en de heel tijd wandelen we in tamelijk dichte mist. Samen met het spel van groen en oranje lijkt het wel alsof het herfst is. We volgen een bospad en een veldweg door de kurkeiken. Na een tijdje komen we door enkele dorpjes en moeten we richting een stuwmeer. In het kleine dorpje Portagem nemen we de middeleeuwse baan naar Marvão, dat op een heuvel op 855 meter hoogte ligt.
 
Dag 2: Luswandeling vanuit Marvaõ https://wp.me/p6mTIY-89

Op deze tweede dag werd er een luswandeling gemaakt vanuit het heuveldorpje Marvaõ. Het gaat in deze tocht van 20 km naar de Spaanse grens en het dorpje La Fontañera, waarbij er oude smokkelroutes worden gevolgd. Het pad daalt naar de vallei van de Rio Sever om opnieuw steil te klimmen richting Marvaõ.
 
Ik heb hier enkele wandelingen in België toegevoegd. Om te beginnen de eerste twee etappes van de StreekGR Groene Gordel

Etappe 1: Halle - Groenendaal https://wp.me/p6mTIY-8r

Het startpunt van deze wandeling door de groene gordel rond Brussel begint aan de basiliek van Halle en gaat via deelgemeente Buizingen naar mooie landschappen en interessant erfgoed in Beersel. Het pad gaat zo verder naar Sint-Genesius-Rode, waar de GR het Zoniënwoud induikt. De eindhalte van deze eerste etappe is het station van Groenendaal.

Etappe 2: Groenendaal - Kortenberg https://wp.me/p6mTIY-8E

Het eerste stuk van deze tweede etappe brengt ons opnieuw naar het Zoniënwoud, waar we eventjes blijven tot we in Jezus-Eik aankomen. Daarna volgt het geografisch arboretum en het park van Tervuren, met diverse verwijzingen naar het koloniale verleden. Via de Voer, een kleine waterloop, gaat het naar de deelgemeenten Vossem en Moorsel. We beslissen nog verder door te gaan en via het dal van Leefdaal, met zicht op Leuven en een passage over de E40 gaan we naar Everberg en ten slotte naar Kortenberg, waar nog enkele Art Nouveau en Deco villa's te bewonderen zijn.

Entre Lesse et Lomme https://wp.me/p6mTIY-7H

Dit pad van 78 km werd nog maar in 2018 ingehuldigd en probeert je zoveel mogelijk in het bos te houden. Het passeert weinig wegen en dorpen en het asfalt is meestal tot een minimum beperkt. Hoewel het twee rivieren in z'n naam heeft, is het water maar zelden aan je zijde. Wel is het heel goed bewegwijzerd en zijn er drie excellente paalcampings. Wij vertrokken vanuit het station van Poix-Saint-Hubert.

Vier keer oostkantons https://wp.me/p6mTIY-99

Vier wandelingen in de oostkantons. Een pad langs venen en door bos vanaf Baraque Michel. Een mistige veenwandeling in Sourbrodt. Langs smalle bospaden rondom kasteel Reindhardstein. En ten slotte een mooie wandeling in Ternell langs de kolkende Helle en via diverse venen naar een modderig slotstuk.
 
Nieuwe blogreeks over de GR 70 in Frankrijk

Wat? https://wp.me/p6mTIY-ak

De Chemin de Stevenson, of GR 70, is een wandelpad van een goede 250 kilometer in het zuiden van Frankrijk. Het volgt min of meer de route die de Schotse schrijver Robert Louis Stevenson met een ezelin, Modestine, aan het einde van de 19de eeuw ondernam. Het doorkruist vier regio's: de Velay, de Gévaudan, de Lozère en de Gard en gaat door de Cevennen.
 
Proloog: Brussel - Lyon https://wp.me/p6mTIY-au

De nostalgische zijstap

Onze reis naar het Zuiden van Frankrijk heeft een tussenstop in Lyon, een plek met een geschiedenis die teruggaat tot de Romeinen. Een stad gespleten door bruggen, twee rivieren en verschillende tijdperken.
 
De RLS-proloog: Lyon - Saint-Etienne - Le Puy-en-Velay

We arriveren op 15 augustus in Le Puy-en-Velay, waar die dag een Mariaprocessie plaatsvindt. Le Puy wordt gekarakteriseerd door de kathedraal, de link met Santiago de Compostella en een vreemd en gigantisch rood standbeeld van Maria.

Dag 1: Le Puy-en-Velay - Le Monastier-sur-Gazeille
Op deze eerste wandeldag doen we een stuk van de weg naar Compostella. Hoewel nog niet officieel een deel van de GR 70 kunnen we al wel genieten van het prachtige landschap van de Velay, gevormd door vulkanische activiteit. Zand- en bosweggetjes voeren ons naar kleine gehuchten. Eindbestemming Le Monastier is een plek met een eeuwenoud klooster en een vreemd museum.

Dag 2: Le Monastier-sur-Gazeille - Le Bouchet-Saint-Nicholas
De eerste echte wandeldag op de GR 70. We verlaten Le Monastier en genieten vandaag nog van het landschap van de Velay. Het brengt ons naar onder andere Goudet, waar we een ruïne op een heuvel kunnen aanschouwen. Na een klim volgt een stuk met heel wat zandweggetjes. Uiteindelijk komen we in Le Bouchet-Saint-Nicholas aan, waar we niet enkel kunnen genieten van welverdiende rust, maar ook onze eerste table communale moeten ondergaan.

Dag 3: Le Bouchet-Saint-Nicholas - Langogne
Vandaag een wat langere etappe. Eerst gaat het van onze vertrekplaats naar Landos, waarna we op het grootste basaltplateau van Europa wandelen. Het landschap is duidelijk in overgang. We stoppen eveneens in Pradelles, soms het mooiste dorpje van Frankrijk genoemd. Daarna is het nog een goede 6 km tot onze eindbestemming Langogne, waar ons ook nog een historische mini-wandeling wacht.
 
Dag 4: Langogne - Cheylard-L'Évêque
Een kortere etappe met aan het begin en het einde wat regen. Op deze vierde wandeldag gaat het van Langogne door het hart van de Gevaudan, naar het kleine plekje Cheyard-L'Évêque. Het was in deze bossen dat het gelijknamige Beest ronddwaalden. Wij kregen echter een praatgrage man uit Bordeaux als metgezel. Een sfeervolle en mistige wandeldag doorheen het bos.
 
Drie mooie wandelingen in België. Een tegen Brussel en twee in Wallonië

Van Lembeek naar Achter de "Bergen"
Vanuit het centrum van Lembeek ga je al vlug naar enkele natuurlijke gebieden in de buurt, met name Berendries, het Maasdalbos en het Hallerbos. Bij het verlaten van dat laatste kom je al snel in Kasteelbrakel, waar je onder andere kunt genieten van een watermolen en zicht op het kasteel. Daarna wandel je nog over de monts, die deel uitmaakten van de 11de eeuwse verdedigingslinie. Zo keer je terug naar Lembeek, onder andere via een pad langs de Zenne.

Villers-la-Ville: De grootsheid van een abdij en een woud
Na een bezoek aan de historische en indrukwekkende ruïne van de voormalige cisterciënzersabdij van Villers-la-Ville kan je ook nog genieten van een mooie wandeling van een kleine 10 km dat grotendeels door de omringende bossen gaat. De wandeling wordt af en toe nog opgesmukt met beekjes, vijvers en mooie vergezichten.

Nismes: Een totaal andere omgeving
Een wandeling door een bijzonder stukje België, met uniek boslandschap, pittoreske dorpjes, een avontuurlijk pad naar een ruïne en le Fondry des Chiens, een door erosie gevormd rotslandschap. In de buurt vind je ook nog een raar museum en een van de mooiste dorpen van Wallonië.
 
Nog drie interessante wandelingen in Wallonië:

Falaën: Naar de ruïne van Montaigle
Deze wandeling start opnieuw in een van de zogeheten mooiste dorpen van Wallonië, met onder andere een 17de eeuwse kasteelhoeve. Via weiden en een stukje bos gaat het naar de indrukwekkende ruïne van het kasteel van Montaigle. De wandeling voert je langs de Flavion en zo terug naar Falaën, met zijn authentieke huizen.

Wéris: Grootse landschappen
Deze wandeling van 15 km start in het dorpje Wéris. Je krijgt eerst enkele bijzondere rotsformaties, waarna je door het bos en via enkele gehuchten gaat. De panorama's zijn wijds. Na een overwoekerd padje gaat het richting het bos, waarna je terug in Wéris nog een kleine wandeling naar dolmen en megalieten kunt maken.

Celles: Een bucolisch landschap
Je begint in het prachtig dorpje Celles. Eerst gaat het door een bucolisch landschap, waarna je langs een kalme Lesse en een steeds grilliger landschap wandelt. Uiteindelijk leiden de weiden je naar het indrukwekkende château de Vêves

 
Nog drie nieuwe dagen geschreven voor de blog over de GR 70

Dag 5: Cheylard-L'Évêque - La Bastide Puy-laurent https://fromtheseatothelandbeyond.w...dag-5-cheylard-leveque-la-bastide-puylaurent/


Deze vijfde dag was een lange en vooral regenachtige dag. Hoewel voor een stuk beschut door het bos, was het toch her en der een beproeving. Het eerste rustpunt is de fotogenieke ruïne van Luc. Daarna gaat het via een lus rond het dorpje naar Laveyrune, waar een kerk opnieuw als schuilplaats dient. Het laatste stukje voert ons langs knetterende elektriciteitsmasten en zo naar de afdaling naar het kleine dorpje La Bastide Puylaurent.


Dag 6: La Bastide Puy-laurent - Chasseradès


Na regen komt zonneschijn. We haalden onze schade van de vorige dag in en bezochten het trappistenklooster Notre Dame des Neiges. Daarna ging het bergop en bereikten we voor het eerst de grens van 1300 meter, La Mourade. De top is wat versperd door windmolens. De GR 70 daalt vervolgens af naar de jonge Allier, om daarna aan te komen in het kleine dorpje Chasseradès. Daar wacht ons een uitdagend avondmaal.


Dag 7: Chasseradès - Le Bleymard

We verlaten het ruige van de Gevaudan nu volledig, en hoewel het vandaag nog voor een groot stuk door een bos ging, naderen we op de Mont Lozère. Eerst passeren we boven en daarna onder het indrukwekkende viaduct van Arquejol. Daarna gaat het naar het plateau van de Goulet. We dalen af via een bos, waar we gestalkt worden doro vliegjes en passeren het spookdorp Serreméjan. Na een bezoek aan de bron van de Lot gaat het naar Les Alpiers en onze eindbesmetting Le Bleymard.
 
Dag 8: Le Bleymard - Le Pont-de-Montvert https://fromtheseatothelandbeyond.wordpress.com/2021/01/17/dag-8-le-bleymard-le-pont-de-montvert/


De koninginnenetappe van de GR 70. Het pad klimt boven Le Bleymard en gaat vervolgens naar het bos voor de eerste col van de dag. Daarna is het nog een goede 400 hoogtemeters door een mooi en kleurrijk heidenlandschap naar de Pic de Finièls, met zijn 1699 meter het letterlijke hoogtepunt van de Chemin de Stevenson. Na een mooi panorama daalt het naar Finièls, een dorpje in het hart van het natuurpark van de Cevennen. Door een landschap met enorme granieten rotsblokken arriveer je in in le Pont-de-Montvert, waar in 1702 de protestantse revolte van de camisards begon.


Dag 9: Le Pont-de-Montvert - Florac https://fromtheseatothelandbeyond.wordpress.com/2021/01/30/dag-9-le-pont-de-montvert-florac/


Na de hoogste dag volgt de langste dag. Op 27 km wordt er eerst een goede 600 meter gestegen en vervolgens 900 meter gedaald. De dag begint in hetzelfde mooie, ruige landschap als de dag ervoor en gaat naar de in purperen heide bedekte Signal de Bougès. Eerst daalt de GR 70 via een pad met losliggende stenen om vervolgens een breed pad langs de beboste heuvelflanken te nemen. De afstand en de hitte zorgen voor heel wat uitdaging, maar de eindbestemming Florac, met het water dat door het hart van het stadje snijdt, is meer dan de moeite waard.
 
Dag 10: Florac - Gare de Cassagnas
Deze 10de dag is niet zo lang en niet zo uitdagend. Het valt uiteen in twee delen. In een eerste zijn er enkele kortere, maar vrij steile klimmetjes, maar het bestaat het grootste deel uit balcony walking, op een egaal pad met zicht op de beboste heuvels. Na het dorpje Saint-Julien-d'Arpaon volgt de GR 70 een oude spoorlijn die is omgebouwd tot wandelroute. In Gare de Cassagnas is het heerlijk rustig vertoeven, met amper bereik en picknickbanken die het gemeenschapsgevoel versterken.
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Dag 11: Gare de Cassagnas - Saint-Germaine-de-Calberte


De voorlaatste dag was een korte etappe met drie ijkpunten. Het eerste was het monument ter herdenking van de oorlog van de camisards. Het tweede was de Col de la Pierre Plantée het laatste punt tegen de 900 meter. Het derde was de afdaling naar Saint-Germaint-de-Calberte. Dat laatste is een klein, gezellige dorpje met een rijke geschiedenis en dat met z'n terrassen en zicht op de heuvels van de Cevennen ook zeer fotogeniek is.
 
banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):


banner 468x60
Bovenaan