Wandelen in de Bialowieza (Polen)?

Registreer en meld je aan om geen Google-advertenties te zien op het prikbord!
banner 468x60

banner 468x60
Status
Niet open voor verdere reacties.
Hallo allemaal,

Na een aantal maandjes te hebben rondgezworven op outdoorpuntnl, heb ik maar de overstap gemaakt naar hiking-site;-) Volgens mij een grotere kans dat mijn vraagjes beantwoord worden. Ik ga in April naar de Bialowieza in Polen om te wandelen en foto's te maken, en ik vroeg mij af of iemand hier is geweest die graag zijn ervaringen met mij wil delen!? Bijvoorbeeld: kun je daar alleen op pad gaan, of is dat te gevaarlijk? Lopen er echt wisenten rond waarmee je, als je daarvoor erg je best doet, oog in oog mee kunt komen te staan? Ennuh natuurlijk of je er mag wildkamperen en andere praktische zaken! Ik heb ook wel op internet gezocht, maar verhalen zijn altijd leuker!

Groetjes,
Joske.
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Thanx voor de tip, jammer genoeg niet de plaats waar ik heen ga, maar waar ik ook zeker een keer heen ga als Polen bevalt!

Bialowieza is een oerbos op de grens van Polen en Wit-Rusland, waar nog wisenten in het wild voorkomen en beren, wolven, bevers etc... Iemand misschien tips waar het de 'veiligste plek' is om m'n tentje op te zetten, of raden jullie me aan een jeugdherberg op te zoeken?

Groetjes,
Joske
 
Beste Joske,

geen jeugdherberg opzoeken (is er vast wel), maar gewoon gaan kamperen. Ik ben er intussen twee keer geweest en er is een hele rustige en mooi gelegen camping aan de rand van het dorp. Je zit aangrenzend zo in het bos. Het is er rustiek en met een beetje geluk, vooral de goeie tijd bv. mei, zie je 's ochtends vroeg een drie- viertal spechtesoorten op het campingterrein (bv. grote bonte, middelste bonte, witrugspecht, grijskopspecht). De omgeving leent zich er uitstekend voor om dagtochten te maken, handig en erg praktisch is wel om een mountainbike mee te nemen (als je daar de mogelijkheden voor hebt) of huren, dat kan ook, scheelt je meenemen. Voor de wisenten moet je veel geluk hebben om ze tegen te komen, maar als je 's ochtends vroeg op pad gaat (vijf uur is het al licht) en gewoon op goed geluk diep het bos in heb je best kans. Misschien moet je wel meerdere pogingen wagen. Destijds heb ik het geluk gehad om een kudde het pad over te zien steken, maar het zijn vaak schuwe dieren en je hebt wel een flinke dosis geluk nodig. Wolven en lynxen zitten er ook maar die zie je niet (als dat wel het geval is, heb je meer geluk dan de meeste onderzoekers, die zien ze zelfs zelden). Zolang je niet te dichtbij de wisenten komt, is het er niet gevaarlijk. Hou wel rekening met muggen en dazen/steekvliegen in de zomer - minder prettig- voorjaar/herfst is waarschijnlijk de beste periode. Het park zelf kun je alleen olv een gids in, maar als je 's ochtends vroeg gaat, heb je best kans om een paar bijzondere vogelsoorten te zien (bv withalsvliegenvanger). Het omliggende bos is echter ook erg interessant en er zijn genoeg leuke plekken om te onderoeken.
Veel plezier alvast, je zal het er vast naar je zin hebben,

groeten niels
 
Reistips Bialowieza

Hallo Joske,

Je treft het, ik ben sinds 2001 persoonlijk 13,5 week in Bialowieza geweest. Aangezien ik graag het een en ander vastleg, op dia, en ik bovendien voldoende tijd had heb ik nu een fraaie colletie over Bialowieza in huis. Er zijn zeker leuke lezingen mee te houden. Kijk maar eens op mijn website: www.franknature.nl/sub_pl.htm

Het bos van Bialowieza staat bekend als het meest natuurlijke laaglandbos in de gematigde klimaatszone van West- en Midden-Europa. Een hele zin. Het bosgebied van 65.000 hectare is voor 1/6 deel beschermd als Nationaal Park, het oudste van Polen. Het verschil tussen bescherming van bos en exploitatie van bos (5/6 deel) is goed te zien als je over Browska Droga wandelt. Dit pad loopt ten oosten van het dorp Bialowieza langs de grens van het Nationale Park.

Inderdaad, hier loopt de Wisent vrij rond in het bos. Hij doet belangrijk werk bij het natuurlijke bosonderhoud, door zijn ruwe geknabbel en gegraas heeft hij een duidelijke invloed op het bos (tja, dat is voornamelijk lokaal te zien en dan nog voornamelijk door kenners...).

De Wisent stierf enkele jaren na WO I uit zijn laatste natuurlijke leefgebied in West- en Midden-Europa, het bos van Bialowieza. Uit enkele handen vol door boeren gehouden exemplaren is een fokprogramma opgezet en zo werd het dier in de dertiger jaren geherintroduceerd. Inmiddels zijn er in Polen zo'n 10 vrije kuddes, van Bialowieza tot aan de Bieszczady en van het bos van Augustow tot aan boswachterij Walcz in Noordwest-Polen.

In de bossen rond Bialowieza lopen enkele honderden Wisenten. Ik heb er zelf nooit actief achteraan gezeten en kwam ze twee keer in het wild tegen. De kans is dus vrij klein, hoewel ik wel een globaal beeld heb van delen van het bos waar ze vaak voorkomen. Wees overigens niet bang. Wisenten tegen komen is ongeveer net zo ongevaarlijk als liften. Over beide doen zich nogal wat vervelende verhalen de ronde, maar die zijn vrijwel geheel onterecht. In een interview met de directeur van Nationaal Park Bialowieza (in "Natuurbos in Nederland" van Van der Lans en Poortinga) zegt hij dat er hem slechts twee gevallen bekend zijn waarin een Wisent het mensen moeilijk heeft gemaakt. Daartoe waren die Wisenten dan wel duidelijk toe verleid - eenmaal gooide iemand uit angst een jas over het hoofd van een Wisent en eenmaal ging een loslopende hond agressief op zo'n dier af. Wisenten zijn absoluut niet kwaad. Mijn advies is om, als je ze tegenkomt, enkele tientallen meters afstand te houden. Als ze op je route lopen, zou ik omlopen, wachten of teruggaan. Het zijn ook weer geen Schotse hooglanders!

Behalve Wisenten leven er ook Wolven, Lynxen, Edelherten, Elanden, Bevers, Otters, Dassen en Reeen in het gebied. Toch heb je eigenlijk geluk als je daar iets te zien van krijgt.

Ik ben zelf heel veel in mijn eentje op pad gegaan. Ik denk dat in alle uitgestrekte gebieden, zowel bergen als laagland, geld dat je daarmee een zeker risico loopt. Mocht je iets gebeuren waardoor je niet verder kan dan kan het in grote delen van het gebied uren of dagen duren voordat er iemand in de buurt is. Men zegt dat je bij schemer ook moet oppassen omdat de Wolf in het bos leeft. De aantallen zijn echter zo beperkt dat ik me sterk afvraag of dit nu zo risicovol is.

Wildkamperen is in het bosgebied niet toegestaan. Ik zou het persoonlijk niet echt aanraden, hoewel er ook weinig mis kan gaan. Ik zou zelf niet goed kunnen slapen met het idee dat er een Wisent in de buurt zou kunnen zijn. Het advies is voorzichtig te zijn met voedsel en zeker met vlees. Wilde zwijnen worden er door aangetrokken. Uiteraard zijn er toch wel plekken waar je het kan proberen. Een plek om wild te kamperen die ik wel kan aanraden is de observatietoren die langs de beek Narewka staat in de Noordwesthoek van het Nationale Park. Veilig en comfortabel (als het niet regent, want hij is niet overdekt). Een andere plek is Przewloka, vlak bij de Lesna-beek. Hier is een grote open plek waar vroeger een toeristisch onderkomen stond, dat echter vervallen is. In het bos zijn op een aantal plekken voederplaatsen voor de wisent. Dit zijn enorme hooibalen van 5 meter hoog met een dak erboven. Ik heb me eens bedacht dat je daarin heerlijk zou kunnen slapen... Er staat er een midden in bosvak 193 (noordelijk deel van het Nationaal Park). Aanraden kan ik het niet, hoewel het me wel een behoorlijke uitdaging lijkt!

Officieel kamperen kan wel en is erg goedkoop. Reken op zo'n 10 Zloty (maximaal) per persoon per nacht. Er is een camping in Grudki, 3 km ten zuidwesten van het dorp Bialowieza. Als je, komende vanuit Hajnowka naar Bialowieza net voor het dorp bent is er een 3-sprong, waarbij de smalle weg naar rechts naar Grudki en naar de (gemarkeerde en eenvoudige) camping leidt. Juist voor deze kruising is een particulier die zijn achtertuin als kampeerterrein verhuurt. Verder tref je een bivakveld zonder voorzieningen aan enkele kilometers ten zuiden van Narewka aan de rand van het bos en er wordt ook gekampeerd op het talud van de spoorlijn die door het Siemianowka-stuwmeer loopt (dit ligt 5 km ten noorden van het bos). LET OP! De camping in Grudki is in April nog niet geopend! Bovendien kan het in April in Bialowieza nog behoorlijk koud zijn. Sneeuw ligt er weliswaar meestal niet meer, maar een goede kampeeruitrusting is zeker nodig!

Enkele praktische tips. Koop zsm de kaart 1:50.000 van Bialowieza, te verkrijgen bij de PTTK in Bialowieza (Poolse VVV). Ter plaatse buigt de doorgaande weg af naar het oosten. De PTTK ligt tegenover het kommerciele hotel Zubrowka. Op de kaart zie je in wat voor bostype je gaat lopen... en de natte Zwarte Elzen-Essenbossen zijn vaak niet echt goed begaanbaar, ook niet altijd op de paden. De bospaden hebben drie lijndiktes: doorgetrokken lijnen zijn uitstekend om te wandelen, onderbroken lijnen zijn vaak goed te wandelen en ook landschappelijk aantrekkelijker en meestal goed op kaart aangegeven en de dunne gestreepte lijntjes stellen eerder officiele begrenzingen voor, waar hooguit wat bomen zijn weggezaagd, dan dat er ook een pad loopt. De laatste categorie is erg onbetrouwbaar.

Als je in Bialowieza bent en je 's morgens een wandeling maakt waarbij je rond 20:20 terug bent aan de hoofdweg Hajnowka - Bialowieza kun je met de laatste bus mee terug. Hoef je dus geen rondwandeling te maken.

Neem overal je paspoort mee. Er zijn altijd (Poolse) douaniers op de been, die je ook kilometers van de grens om je papieren kunnen vragen. Houdt ook afstand tot de Witrussische grens. Hierover doen zich spookverhalen de ronde. Mijn advies is om te voorkomen dat je de grens gaat zien.

In het dorp Bialowieza kun je op diverse fietsen huren, bv "Zajazd Gawra" is een goedkope (wordt geexploiteerd door de campingeigenaar overigens). Vanaf Hotel Zubrowka loop je naar het zuiden en de eerste straat rechts, dan ben je er. Er zijn mooie fietstochten te maken naar het Siemianowka-stuwmeer, naar het Lutownia-beekdal, naar Topilo en het dal van de Leszna enzovoorts.

Marktcommercie slaat in Bialowieza keihard toe!! Tot mijn grote spijt zag ik dat het dorp sinds vorig jaar voorzien is van een geldautomaat, zowaar slechts een van de vele tekenen dat Bialowieza haar karakter van een dorp van boeren en kleinschalige houtvesters aan het inruilen is voor het imago van Volendam of Urk!!

Als je nog verder informatie wil hebben, stel gerust je vragen.

Groeten,
Frank

PS: Mijn volgende bezoek is gepland in Juli van dit jaar met een groep van (naar schatting) 15 jonge natuurliefhebbers.
 
RE: Reistips Bialowieza

Ach nog twee dingetjes.

Gebruik een kompas! Anders is het makkelijk verdwalen. Als je het leuk vind van de paden af te gaan verdwaal je in principe niet heel snel omdat in het gehele bos een "raster" van ongeveer 1000 x 1000 meter (en meestal ook 500 x 500 m) is aangebracht. Je komt dus altijd wel weer op een pad uit (tenzij je echt in zware moerasbossen terecht komt).

Het gehele bos is zo opgedeeld in bosvakken van 1000x1000 of eigenlijk 1067x1067 meter (1 Russische Mijl). Ieder vak heeft een nummer. Op de hoofdkruisingen van de vakken tref je marmeren paaltjes aan met daarop aan vier kanten de nummers van de betreffende vakken. Je kan hierdoor makkelijk je positie in het bos bepalen. Op de nevenkruisingen (iedere 533 meter tussen de hoofdkruisingen en exact in het midden van een bosvak) staan ook marmeren palen. Nu komt het aan op het gebruik van letters A, B, C en D:

A B A B A B
187 188 189
A B C D C D

A B A B A B
204 205 206
A B C D C D

Als je een paal treft met 188CD aan een kant en 205 AB aan de andere kant sta je exact midden tussen de twee hoofdkruisingen (187-188/204-205) en (188-189/205-206). Het is een systeem dat je even moet doorgronden, maar dan lukt het wel. Bovendien zijn de paaltjes niet altijd vindbaar of leesbaar.

Groet,
Frank
 
Tot slot (waarschijnlijk!) nog een mooie site die pas enkele dagen online is:

www.kampereninpolen.nl

Over kamperen bij boeren in de achtertuin in Noordoost-Polen, met onder andere een mooie aanklikbare map. Vantevoren namen en adressen overschrijven, meenemen en je moet een heel eind kunnen komen denk ik zo.

Geniet ervan!

Frank
 
Hartstikke bedankt voor jullie reacties, ik had niet zulke lange verhalen verwacht en ben hier heel goed mee geholpen! Echt stoer! Frank, je hebt een geweldige site. Spookverhalen over de grens van Wit-Rusland? Ben erg benieuwd! (nog nooit eerder over gehoord, is het zo'n gesloten land?) Nogmaals heel erg bedankt, ennuh nog steeds zijn alle tips/ervaringen/verhalen welkom.

Groetjes,
Joske
 
RE: Reistips Bialowieza

>Er zijn zeker leuke lezingen mee te houden.
>

Ok, da's een open goal... HOU JE NIET IN en organiseer een Club Hiking-site.nl lezing. Lijkt me wel interessant om eens iets te horen/zien van zo'n niet alledaags gebied.

Raymond
 
Wit-Rusland is met de Oekraine zo'n beetje het meest ontoegankelijke land van Europa. Het regiem is er niet mals onder de heer Lukaszenko. Concreet schijnt het dat er in '96 twee jonge natuurliefhebbers uit Nederland de grens over waren gelopen nabij Bialowieza. Zij hebben toen een aantal dagen in Minsk vast gezeten.

Vergeet niet dat op 1 Mei de Pools-Wit-Russische grens de nieuwe oostgrens is van de EU, waarmee het moderne IJzeren Gordijn toch eerder zwaarder dan lichter zal worden...

Op de grens staat overigens bijna overal in het grensoverschreidende bosgebied een 2,5 meter hoog hek met 220 volt erop.

Als je er bent probeer dan "Heartbeat of the Primeval Forest", zowel in boek- als filmvorm aan te schaffen. Fijne werken met foto's en beelden om terug te denken aan een bezoek aan Europa's laaglandoerbos met geweldige filmtechnieken. "The Bialowieza Forest Saga" van Simona Kossak (lid van de beroemde Poolse schildersfamilie Kossak) is er ook te krijgen en gaat over de geschiedenis van het bos van het ongerepte oerbegin tot aan het nu, waarin politiek, bosbouwers, ecologen en landbouwers zich druk maken om de toekomst van het bos, ieder vanuit hun eigen denkwereld.

Bedankt voor het compliment! Ik wijt mijn betrokkenheid bij Bialowieza aan de door mij uitgevoerde stageperiode van bijna 3 maanden, mijn algemene interesse in zo natuurlijk mogelijke ecosystemen en de fascinatie van een uitgestrekt en zeer natuurlijk bos dat in grote lijnen HET voorbeeld is van hoe het Nederlandse bos er vroeger uit heeft gezien.

Groeten,
Frank
 
Ach, zo ontoegankelijk zijn dat soort landen als Wit-Rusland en de Oekraïne nou ook weer niet hoor.
Als je je voorbereid kan er weinig mis gaan, zorg dat je op de hoogte bent van regels met betrekking tot paspoort, visum, activering van het visum, verblijfsduur etc.

Voor de rest lijkt me een erg mooi gebied, wie weet eens een bezoekje aan wagen :)

Ciao
Frank
 
Wit-Rusland binnen komen is het begin...

...het Wit-Russische deel van Bialowieza is in zijn geheel een Nationaal Park. Een goede zaak, hoewel de beheerders nagenoeg niks van natuurbeheer af weten. Er wordt meer hout gekapt dan ooit tevoren. In een vakblad over natuurbeheer las ik dat op de auto's van de boswachters diverse stickers te vinden waren... van voornamelijk Oostenrijkse jachtverenigingen. Blijkbaar een belangrijke inkomstenbron daar.

Het gebied is tevens een belangrijk militair oefenterrein. En dat is het lastige met het Wit-Russische deel van Bialowieza. Naast een Visum (dat volgens echt mij alleen op uitnodiging wordt verstrekt) dien je ook welkom geheten te worden door het leger ter plaatse, hoewel er volgens mij ook een heel klein deel van het bos voor toeristen toegankelijk is.

De jaarlijkse bezoekersaantallen spreken overigens wel - voor Pools Bialowieza is dat 100.000 (vooral Polen, Duitsers, Nederlanders, Belgen, Denen en Zweden), voor Wit-Russisch Bialowieza tussen de 5.000 en 10.000 (vooral Wit-Russen, Polen, Russen) per jaar.

Groet,
Frank
 
> dat volgens echt mij alleen op uitnodiging wordt verstrekt..

http://www.visum.nl/belarus.htm
Visum is verplicht maar is tegen betaling nooit een probleem.

Helaas zijn bewoners in dergelijke landen/gebieden nou niet echt rijk,
en zijn in grote mate afhankelijk van inkomsten uit dit soort (illegale) praktijken. Bedenk daar maar eens een oplossing voor. Als er in het wit-Russische deel slechts 5-10% van de bezoekers aantallen komt dan zit ik denk ik liever aan die kant. Lekker rustig ;-)

Ciao
Frank
 
Uit de opgegeven site begrijp ik dat de kosten voor een toeristenvisum bedragen

visum tarief 50 Euro
bemiddelingskosten 30 Euro
verzorgen van een uitnodiging 105 Euro
Totale kosten 185 Euro

Volgens de officiele weg dus... hoeveel onofficiele bedragen zullen hier normaliter gemiddeld nog bijop komen (contanten om eenvoudiger of uberhaupt door formaliteitencontroles door te komen? :-(

Succes,
Frank
 
Kleine correctie, de uitnodiging voor een toeristen visum is 37.50 Euro (voor Business inderdaad 105). Scheelt alweer.
Ik zei ook niet dat het goedkoop was, maar 't werkt wel, Via hun heb ik al eens een visum voor Rusland aangevraagd. Maar nu genoeg reclame!.

Verder heb ik in Rusland alleen corrupte politie meegemaakt.
Zorg dat je je papieren in orde hebt, incl, stempel op je visa dat deze geactiveerd is (dit kan bij overnachting in een hotel of bij een lokale visumservice o.i.d.) en dat je je paspoort (visum zit hierin)altijd (!!) bij je hebt. Is dit niet het geval dan kost het je een afkoopsom tussen de 15-30 euro (corruptie-tarieven 2001-2003 ;) ) en hoop ik dat je goed russisch spreekt om dat uit te vogelen haha.

Enjoy anyway!
Frank.
 
Jij bent in Rusland geweest?? vertel eens hoe is het daar! Ik wil er volgens jaar zomer heen (als ik mensen mee kan krijgen... keuze tussen zon, zee en strand of Rusland/Siberie mjah wie is er net zo gek als ik) Lekker rondcrossen in m'n hippiebusje van de schroothoop. Lijkt mij wel avontuurlijk, maar weet nog helemaal niks, volgend jaar is nog erg ver weg. Is dat haalbaar? Ex-communistisch en gesloten land; van wat ik gelezen heb zou je alleen onder begeleiding van toeristengids ergens kunnen komen e.d. KUn je daar vrij rondrijden als je maar genoeg gehuchtjes aan kunt doen voor benzine en voedsel of is het echt onbegaanbaar en de transsiberie express leuker om te doen. Ben benieuwd.
Groetjes,
Joske
 
Yep, 2x, erg leuk, en zoals Raymond al vertelde staat er een verslag plus een selectie uit de foto's op deze site.

Ook zonder gids is het wel te doen, en met een busje is het wel een groot avontuur natuurlijk :)
Geen idee wat de toestand van de wegen buiten de grote steden is.
Waarschijnlijk gaat dat erg tegen vallen en kun je geen grote afstanden afleggen.

Mvgr,
Frank.
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Ja, ik heb je verhaal gelezen, lijkt me doodeng dat op die rivier!!! (maarjah dat zegt dan ook iets over mij; durf ook niet in de python bij de efteling en kinderen van zes wel...) Maar de rest leek me ook echt supergaaf, behalve de muggen! Ik ga die foto's eens bekijken ben echt nieuwsgierig. Een gids is niet verplicht dus?
Mjah en dat met dat busje, vind het nog steeds een geweldig idee, maar zal eerst m'n rijbewijs eens moeten halen en als ik naar Rusland wil ook een monteurscursus volgen... Of me heel goed verdiepen in het Russisch. En ergens anders rondcrossen met hippiebusje is ook leuk en om Siberie te bezoeken pak ik de trein, ook al een avontuur opzich, toch?:-) Noujaah de eerst komende bestemmingen zijn Polen, Zweden en Roemenie en dan mag ik wel weer gaan sparen.
Groetjes, Joske
 
banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Status
Niet open voor verdere reacties.
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

banner 468x60
Terug
Bovenaan