wandelen in Snowdonia


Welke ervaren bergwandelaar, met goed gevoel voor orientatie wil met mij, man 51, wandelen op de bergen van snowdonia(mount snowdon, Tryvan, enz). Dit in de periode 10-17 mei. Ik ben zelf redelijk ervaren in bergwandelen en orienteren. Ik ben zelf nog nooit in Snowdonia geweest. Heb me al georienteerd door een aantal gidsen en een wandelkaart aan te schaffen. Ik reis naar het gebied met openbaar vervoer. Graag snel je reactie, want er is niet zo veel tijd meer om kennis te maken en voor te bespreken. Je kunt reageren via mijn e-mailadres: hartzvanzweeden@telfort.nl

Wellicht tot ziens!

Niko Hartz
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):


Niko,
ik ga niet met je mee maar kan je wellicht wat tips geven. Ik ben er in totaal 6 keer geweest nu.

OV: Tot en met de trein prima te doen, lokaal zijn de bussen dun gezaaid. Soms 2 per dag, of alleen op marktdagen, en de Sherpabus rijdt er alleen 's zomers. Hou hier dus rekening mee met verplaatsen en met je boodschappen.

In Betws y Coed zijn 3 grote outdoorshops, en Capel Curig zit er 1 voor extra spullen en een supermarkt. Er is ook een redelijke camping te vinden. Gasbusjes vindje in elke buurtsuper daar.
Er rijden bussen en je kan er goed vertrekken voor je dagtochten naar de Tryfan.
B&B's vindt je er overal, Penn y Pass Youth-hostel is een mooie basis voor dagtochten op de Snowdon, De Glyder Fawr en Glyder Fach en uiteindelijk ook de Tryfan.

Onder aan de Tryfan zit een aardige boerderijcamping met een bunkhouse. Hou er wel rekening mee dat je daar ver van alle horeca/winkels etc af zit.

Het gebrek aan OV wordt er echter ruimschoots gecompenseerd door het gemak waarmee je, nat en modderig en met een rugzak, een lift krijgt.
Vanaf dat ik dat eenmaal door had ben ik veel leukere tochten gaan maken omdat je altijd weer terug kon liften.

3 aanraders, allen lange zware dagtochten van gemiddeld 8 tot 10 uur buiten spelen:

1e The Snowdon Horse Shoe: omhoog over de Crib Coch, Crib Coch Ridge, Snowdon waar je kan eten als het top restaurant open is, en dan het rondje afmaken. Vertrek en aankomst Penn Y Pass carpark, reken op minimaal 10 uur en je moet een goede conditie en geen hoogtevrees hebben.
Alternatief voor de hoogtevrees of slecht weer is de Miners track blijven volgen tot de top.

2e Vanaf Pen Y Pass achter de jeugdherberg omhoog naar de Glyder Fawr en Glyder Fach. Vanaf de top terug door the Devils Kitchen afdalen naar Glyn Ogwen, dan door naar Capel Curig (Mooi vlak pad)
Hoogtepunten hier: Cantilever Stone en Castle y Gwynt.

3e: Vanaf Capel Curig naar de Tryfan wandelen, deze omhoog "wandelen" en op de top Adam and Eve bespringen om een "local heroe for a day" te worden.
Naar beneden en dan als je het aandurft via Bristly Ridge bijna verticaal omhoog klauteren. Op zijn Brits: honden, kinderen, alles gaat mee, zekeren doen ze niet aan en het is de ervaring van je leven als je een mooie route gevonden hebt. Niet aan beginnen met hoogtevrees!
Je komt dan weer op de Glyders uit, dus kan je via de Devils Kitchen terug naar Glyn Ogwen en dan naar Capel Curig, of via de andere kant naar de jeugdherberg op Pen y Pass.

Mocht je meer willen weten, ik help je graag op weg. Het is een schitterend gebied waar je met wat tips enorm veel plezier uit kan halen.
Realiseer je wel dat wanneer je het daar over een "walk" hebt er vaak behoorlijk klauterwerk in kan zitten, als ze het over een "scramble" hebben weet je dat zeker.
En alles wat je leest en hoort over het weer is waar, maar de weerberichten op campings en andere plekken waar bergwandelaars zich bevinden zijn goed en accuraat.
Minimaal altijd een regenjas/broek mee, al hangen de vellen van de zon aan je neus.
Als laatste: laat iemand (camping, briefje in je tent) weten wat je plannen voor de dag zijn, hou je daar dan ook aan.
Vergeet ook niet je even af te melden wanneer je weer beneden bent. Snowdonia heeft terecht de reputatie genadeloos te kunnen zijn voor mensen die onvoldoende voorbereid de bergen in duiken. De reddingsdiensten zijn er zeer alert en worden graag serieus genomen.Yr DDraig Goch

Rob Plas
http://www.twenot-forums.nl
 
Wandelen in Snowdonia hoeft geen begeleiding, Tryfan is een ietsje moeilijker maar op een mooie dag lopen er tientallen mensen via "the terrace" de berg op, ernaast kan je via Devils kitchen makkelijk naar de twee Glyders (glyder Fawr en glyder fach)of Y Garn (the armchair mountain)
allemaal leuke dag uitstapjes met parking bijna aan de voet van de berg en duidelijk te volgen paden.
Snowdon is makkelijk te bewandelen via de Miners track, pyg track en of Rid dhu of watkin pad.

Ga voor je start effe de cotswold outdoorshop binnen in Betsw y coed en vraag naar de weatherforecast of laat je uitleggen op kaart hoe je best stapt, die mensen maken graag tijd voor je...

sucses
 
Beste Rob,

Bedankt voor de tips. Ik heb de timetable van de sherpabussen uitgedraaid. Los van beperkingen op late tijdstippen, lijken de bussen grotendeels te rijden tussen 29/03/10 en 4/9/10. Dat staat tenminste boven de timetable. Ik ben van plan een van de campings onder bij de tryfan aan de A5 als uitvalsbasis te gebruiken voor een paar tochten. Dit zijn Gwen Gof Uchaf of Gwen Gof Isaf. Is er nog verschil tussen deze twee? Vervolgens wil ik een paar tochten naar mount snowdon maken. Dit vanuit de camping bij het meer Llyn Gwynant. Mijn vraag is of dit inderdaad de goede uitvalsbases zijn en hoe ik me het beste (met de sherpabus?) kan verplaatsen van de ene campingplek naar de andere. Verder heb ik een heel aardig gidsje op de kop getikt: the welsh peaks van W.A. Poucher. Daarin zijn 10 routes in de snowdon group, 17 routes in de Glyder group en 9 routes in de Carneddau. Nu staat de route wel duidelijk beschreven met veel foto's. Alleen staan er geen routeprofielen bij, dus ook niet de looptijd. Ik kan dat dus niet goed inschatten. Heb je daarvoor een tip? Mijn trein komt inderdaad in Betws y Coed aan. Kan ik daar alle informatie achterhalen over routes en looptijd en zwaarte van de routes? Overigens ben ik van plan een O2 sim kaart van de UK in mijn mobieltje te stoppen, voor het geval van nood. Ik zag dat deze provider in dit gebied een goede dekking heeft. Weet je daar iets van?
 
Beide campings zijn ongeveer gelijk, de dichtste bij Tryfan (vraag me nu niet hoe die heet) heeft de mooiste plaatsjes om te staan met tent. van de busjes weet ik niks, ik ga steeds met de auto daarheen.

bij lekker weer zijn deze toppen piece off cake maar als 't meer bewolkt is evt regent en vooral als er flink wat wind is dan wil je op Grib coch niet zijn!! die route goed het weer in de gaten houden.

Groeten
 
>Overigens ben ik van plan een O2 sim kaart van de UK in mijn
>mobieltje te stoppen, voor het geval van nood. Ik zag dat deze
>provider in dit gebied een goede dekking heeft. Weet je daar
>iets van?

Als je de telefoon alleen voor nood wilt gebruiken, zou ik geen sim-kaart kopen maar gewoon je Nederlandse mobiel meenemen. Is er alleen maar dekking via het O2 netwerk, dan bel je automatisch via dat netwerk. Volgensmij kun je het noodnummer zelfs zonder sim-kaart bellen.
 
Mee eens, het kan er enorm spoken.
Je hebt minimaal de Ordnance Survey kaart(en) van het gebied nodig, liefst in 1:25000 en op plastic gedrukt. Papieren kaarten gaan in noodweer 2 minuten mee. Deze kaarten zijn daar overal te koop en behoren tot de beste ter wereld.

De camping dicht bij de Tryfan is OK, maar zonder eigen vervoer zit je te ver van de winkels af om er op je gemak te leven. Boodschappen ed kosten je te veel tijd. De camping in Capel Curig is dan een betere keus omdat je dan alles "om de hoek" hebt, keuze uit 2 bustrajecten (Naar Snowdon en naar de Tryfan) en je lopend/liftend wel weer terug komt omdat veel klimmers/wandelaars na gedane arbeid richting dit dorpje vertrekken voor de prettige pub en de winkels.
Yr DDraig Goch

Rob Plas
http://www.twenot-forums.nl
 
Klopt noodnummers moeten verplicht in de EU altijd gratis aankiesbaar zijn en ook moeten toestellen zonder simkaart noodnummers kunnen bellen. Maar toch adviseer ik iedereen toch hun eigen sim te laten zitten, dat is namelijk handig ter identificatie op afstand. Wil je niet gebeld worden dan zet je gewoon je toestel uit.
 
Papieren kaarten zijn ook prima maar dan moet je ze wel even in een A3 ortlieb kaartenmap stoppen. Voordeel van deze kaarten map is dat je een flinke lap kaart erin kan stoppen en je feitelijk 2 A3 stukken (een aan de ene zijde en aan de achterzijde het vervolg deel) kaart toonbaar kan hebben. Dat is meestal wel voldoende voor één dag wandeling of je moet hooguit één keer de kaart hervouwen.

De ortliep maphoes kan je gewoon met een karabinertje en een elastiek aan je rugzak vasthangen zodat hij niet weg kan waaien.
 
Geef mij, na 1 keer met een zakje pulp en een keer met 2 snippers kaart in de wind te zijn blijven zitten, mij maar zo veel mogelijk die plastic kaarten. Gaan hoe dan ook veel langer mee, blijven langer mooi en duidelijk en ook de vouwen blijven beter zonder vage witte randen etc.
Nee, jij mag een hoesje etc meeslepen, ik kies voor de kaart zonder frutsels :)
Yr DDraig Goch

Rob Plas
http://www.twenot-forums.nl
 
Tja ieder zijn keus. Ik heb de neiging om een kaart meestal maar eenmaal te gebruiken. Eenmaal iets gelopen dan kom ik daar niet snel terug. Dus budgettechnisch is ordinair papier voor mij voordeliger.:) Oh ja frutsels, goede suggestie een paar van die flosjes aan die hoes bevestigen en misschien nog wat van die belletjes. Altijd leuk.:+
 

banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Hardloop
banner 468x60
Bovenaan