wandelen met kind <1 jaar Ellmau am Wilde Kaiser


Registreer en meld je aan om geen Google-advertenties te zien op het prikbord!
banner 468x60
Status
Niet open voor verdere reacties.
Wij hebben via SNP een reis geboekt naar Ellmau am Wilde Kaiser. Wij hebben een dochtertje van nu 3 maanden oud. Wij willen haar gaan vervoeren in een kinderdrager. Aangezien we beide geen ervaring hebben met wandelen in de bergen leek de geboekte reis een goed idee. Nu is onze vraag simpel. Wie o wie heeft ervaring deze reis of wie heeft er eerder gewandeld in het gebied en kan ons voorzien van tips.

Groeten Pauline en Raymond:)
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Hai luitjes,

Tuurlijk zijn er mensen in dit gebied geweest... Onder andere wijzelf! Zonder kinderen, maar wel zomer én winter (met sneeuwschoenen). Zowel de Wilder als de Zahmer Kaiser zijn zeker de moeite waard. Zoals de namen al zeggen: de 'wilde' is ruiger dan de 'tamme' keizer. Samen vormen ze het Kaisergebirge met daartussen het Kaisertal, waardoor de Kaiserbach stroomt. Begint een beetje saai te worden, nietwaar? Maar er is heel veel te doen: van wandelen tot klettersteigen, van sportklimmen (routes tot dikke 8b's) en alpine klimmen...

De meeste toppen in de Wilder Kaiser zijn alpine terrein, dus met de kleine in de kinderdrager misschien niet de beste optie. Maar er zijn tal van andere wandelingen die wél te doen zijn: Heuberg, Petersköpfle, Naunspitze (Zahmer Kaiser), Elmauer Tor en Stripsenjoch (Wilder Kaiser). En dan zijn er tal van wandelroutes die onder de rotsen doorlopen. Langs de Schleierwasserfall en de Diebsofen bijvoorbeeld.

De heuvels (tot ong. 1800m, als ik me niet vergis) ten zuiden van Elmau/Scheffau zijn een stuk beter begaanbaar en bieden een prachtig uitzicht op de rotstorens van de Kaiser. Wel jammer van de vele skiliften waar je onderdoor loopt...

Zelf heb ik geen ervaring met het lopen met kinderdragers, maar ik zal jouw berichtje aan kennissen van ons doormailen. Hun dochtertje was drie maanden toen ze voor het eerst mee op wintervakantie ging en zo'n negen maanden toen ze voor het eerst in de kinderdrager door Frankrijk gedragen werd... Waarschijnlijk willen ze hun ervaringen wel met je delen...

Groetjes van Peer
 
Ik heb geen ervaring in dat gebied maar wel met het lopen met een baby in een buikdrager..
(Al is die "baby" nu een slungel van bijna 15 die me recht in mijn ogen kijkt als hij voor me staat..:) )

Ik kan je nu snel 1 tip geven: je kan enorm veel doen met een kind mits je dat kind de juiste aandacht geeft.
Op tijd rusten, niet te warm of te koud laten worden en je ritme laten bepalen door het kind.
Verder zou ik het niet te hoog en te zwaar maken, het is zowel voor de kleine als voor jullie een nieuwe ervaring, neem je tijd en geniet van de kleine dingen.
Yr DDraig Goch

R:Db Plas
http://www.twenot-forums.nl
 
Peer en Rob,

Bedankt voor juliie reactie. We waren al bang dat er niemand zou reageren. Peer jou informatie over het gebied is zeer nuttig, dat gaan we zeker gebruiken. We horen ook graag de ervaringen van je vrienden over het wandelen met een kinderdrager. Rob de tips nemen we zeker mee.

Pauline en Raymond
 
We hebben een paar jaar terug eens meegewerkt aan een artikel over dit onderwerp, dat stond in de wandelkrant.
Ik kan dat wel eens copieren voor jullie?
Daar gaat vooral Anja wat verder in op de details die bij het wandelen met kinderen komen kijken.
Rob
 
Rob,

We zijn geintresseerd naar dat artikel en ontvangen graag een kopie. Is het mogelijk die digitaal te ontvangen?

Pauline en Raymond
 
Hoi Pauline en Raymond,

Ik ben getipt door mijn vriend Peer (ook op jullie oproep gereageerd), dat jullie graag ervaringen van mensen wilden hebben die gewandeld hebben met een klein kind in een drager en wel in het Kaiser gebergte.
De ervaring die we hebben is met name aan de noordkant van het gebergte de Zahmer Kaiser. Op dat moment was onze dochter 2.5 jaar oud en zat net in de overgang van zelf meelopen of in de rugdrager zitten.
We hebben op een camping gestaan aan de Walchsee van waaruit je aardige wandelingen kon maken. De wandelpaden daar waren over het algemeen sehr gemütlich, geen rare steile stukken (hoewel je die best tegen kan komen, dus bekijk de route van te voren...). Onze dochter zat lekker in een goede rugdrager (Deuter II), die net als een goede rugzak goed op je rug aansluit. Ik weet niet of jullie ervaring hebben om met een ruzak te lopen? Zo ja, het grote verschil vind ik, dat je op moet letten dat je met het onderlichaam loopt en dat je bovenlichaam redelijk beheerst laat bewegen. Dit is een stuk prettiger voor het kind. Ook met het onder takken e.d. doorlopen moet je rekening houden met hetgeen je op je rug hebt, pijnlijk als je kind een tak in z'n gezicht krijgt.
Hetgeen ik het meest belangrijk vond, is het hebben van een goede rugdrager... Zoals al eerder vermeld, hebben we zelf een Deuter II, niet goedkoop, maar ik vind het de investering dubbel en dwars waard. Geen last van rugpijn, het kind kan in slaap vallen zonder uit de drager te vallen, je kan nog redelijk wat spullen meenemen enz.
Neem ook de nodige pauses.... ben je zelf nog niet moe, dan kan de kleine al aardig vermoeid zijn. Ook is het beter voor de doorbloeding van armen benen enz. Ze zitten toch aardig vast gebonden in de drager.
Zorg ook voor goede kleding, je bent zelf aan het zwoegen om boven te komen, de nodige zweet druppels van je gezicht afvegend, maar het kind kan met blauwe lippen in de drager zitten. Dit hebben we zelf een keer ervaren in Frankrijk, toen onze dochter 9 maanden was en voor de eerste keer in de drager zat. Er stond een frisse wind, maar niet voldoende om jezelf warmer te kleden. Na ongeveer een uur lopen (ondanks regelmatig checken hoe het met haar ging), kreeg ze toch last van de kou en kreeg al blauwe lippen. We zijn toen maar gestopt en hebben haar lekker in de windschaduw en het zonnetje opgewarmd.In tussen heeft onze zoon (nu 2 jaar) ook al gebruik gemaakt van het comfortabele vervoersmiddel.
Neem ook een leuke knuffel voor het kind mee, altijd leuk als afleiding:)
Verder willen we aanraden: als je een rugdrager koopt, doe dit ruim voor je vakantie, ga ermee oefenen in de stad (er is niets zo vermoeiend als slenteren met een rugdrager) of gewoon lekker in de bossen. Doe ervaring op.... stel het bij en probeer opnieuw. Als je dat tijdens je zomer wandelingen doet, kan je wel eens een negatieve ervaring overhouden en dat zou jammer zijn.
Als jullie nog geïntresseerd zijn in andere wandelgebieden die goed te doen zijn met rugdragers, mail even.

Veel succes en veel plezier!!

Marielle en Joan
Tilburg
 
Dag Mariele en Joan,

Hartstikke bedankt voor jullie reactie. Wij zijn enorm blij met jullie info en tips. We hebben zelf een rugdrager van het merk Bergans. De rugdrager hebben we overgekocht van een collega, want inderdaad wat zijn die dragers prijzig. De rugdrager die we hebben gekocht ziet er als nieuw uit en alle sluitingen werken goed. Ik ben het met je eens dat je een goede drager nodig hebt voor een (berg)wandeling. Je gaf aan dat je voor goede kleding moet zorgen voor de kleine. Wij hebben geen idee wat de gemiddelde temperaturen zijn in de maand juli in het gebied. Mogelijk dat jullie daar antwoord op kunnen geven via dit prikbord?

Verder zullen wij weinig kunnen gaan oefenen met onze dochter in de rugdrager, aangezien zij net 9 maanden is als we op vakantie gaan. Wij hebben de gok genomen dat ze zelfstandig kan zitten voordat wij op vakantie gaan. Want als ze dat niet kan, zal ze niet in de rugdrager kunnen en zal de vakantie een andere invulling gaan krijgen. Wij denken zelf wel dat ze zelfstandig kan zitten als het zover is, aangezien ze nu al zeer snel is in haar ontwikkeling. Wij hebben goede moed.:)

Zelf hebben wij regelmatig een rugzak gedragen tijdens diverse hikes, dus vertrouwen wij erop dat het dragen van de kinderdrager geen probleem zal worden. Wel beseffen we dat het anders zal zijn en een gewenning noodzakelijk is.(korte wandelingen dus)

Wij zijn trouwens geintresseerd in ander wandelgebieden die goed te doen zijn met rugdragers. Mogelijk dat jullie via dit prikbord daarover terug willen reageren, zodat overige lezers daar ook van mee kunnen profiteren.;)

Groetjes,

Pauline en Raymond
 
Rob,

Je mag het ook wel naar ons huis per post toe sturen. Ik e-mail je wel even voor ons huisadres. Die PDF-file mag ook wel. Ik laat aan jou de keus.

Groeten,

Pauline en Raymond
 
Hai luitjes,

Temperaturen zijn over het algemeen goed in juli, maar het weer kan je ook aardig verrassen. Wij zijn 's morgens eens met heel mooi weer vertrokken, maar toen we van de top van de Feldberg (klein topje, 1814m, ten noorden van het Stripsenjoch) naar beneden liepen, zaten we in een ijskoude plensbui! Gelukkig zit onze rugzak altijd vol met dingen die je zelden nodig hebt in de zomer: goretex jas en -broek, handschoenen, enz. Die ene keer in augustus 2004 dus wél nodig gehad! De schapen die achter ons aan huppelden hadden minder last van de kou en de nattigheid.

Peer
 
Ha Pauline en Raymond,

nog even terug komen op de kleding voor de kleine.... Het maakt niet zozeer uit wat de gemiddelde temperaturen van de omgeving zijn, maar meer hoe het kind te beschermen voor de verschillende elementen (zonder daarbij spastisch te worden, gewoon een stukje gezond verstand).
Voor b.v. sterke zonne stralen (je zit in de bergen en niet in de vervuilde en dus filterende lucht van Nederland), doe het kind een lange broek of maillot aan (afhankelijk van de temperatuur de dikte..), ook goed tegen wat meer wind.
Een truitje met lange mouwen (kan altijd opgerold worden) en een petje beschermen ook goed tegen de zon.
Extra jasje en regenkleding uiteraard ook meenemen, je zit in de bergen en het weer kan binnen 15 minuten veranderen... (lees het bericht van Peer):-(

Dan nog de nodige versnaperingen... een extra koekje of fruit, een speentje (aan een touwtje:) ).

Wat betreft het lopen met een rugdrager; wij hebben de ervaring dat het lopen met stokken (telescopische skistokken) de stabiliteit ten goede komt en ook de belasting van de knieën vermindert. We raden dat zeer aan.

Nog even de gebieden:
Frankrijk:
goede ervaring met het gebied rondom Vizille (Grenoble en omgeving; Chartreuse en Vercors), niet druk, leuke campings. Over het algemeen lekker weer, hoewel het op het plateau van de Vercors, nat en koud kan zijn..
Haute Alpes; ten zuidoosten van Embrun en tussen Embrun en Briancon, verschillende mogelijkheden, erg mooie omgeving.
Oostenrijk:
Omgeving Villach, kan Peer je alles over vertellen...
:D
Italië:
Süd Tirol, omgeving Naturns.

Opmerking: hier gaan we wel uit van wandelingen die heen en terug zijn op 1 dag zonder overnachtingen (hebben we nog niet aangedurft, maar zal niet lang op zich laten wachten..)

Groetjes,

Mariëlle en Joan
 
Hallo Pauline en Raymond,
je ziet dat je met gezond verstand en wat informatie van anderen ver kan komen! Wat ik me zelf van de "draagtijd" herinner, is: zorgen dat het kind niet afkoelt, dat kan in een passieve houding namelijk heel snel gebeuren. Dus vooral winddichte kleding(als er enige wind is) en b.v. om het half uur of uur het kind een klein stukje laten lopen. Vroeger was de Bergans de beste kinderdrager, tegenwoordig zie ik ook mooie uitvoeringen van Vaude en Macpac, soms met regen- of zonnedakjes erbij.
Ook zijn er van die handige opblaaskussentjes voor de nek te koop om te voorkomen dat het hoofdje steeds omknikt. Want als je in een regelmatig ritme loopt, kan het kind snel in slaap vallen.(verschilt individueel).
Dat het kind in slaap is, kun je niet zien als drager, maar wel goed voelen: de zak voelt minder stijf aan en lijkt slapper en zwaarder te zijn geworden...
Ook de tijd dat een kind nog gedragen wil worden, verschilt sterk, leuk dus voor jullie om dat allemaal te ontdekken!
Groeten,
Boelo
 
Hoi,

Ik zag de reakties en kan de meeste ondersteunen. Ik wil nog even extra aandacht vestigen op het gebruik van stokken. Als onze dochter wakker was, was ze zeer beweeglijk in de rugzak. Dit resulteerd in onverwachtse rukken (rukjes) naar links en naar rechts. Op wandelingen in Nederland op het vlakke was dit hooguit even verstorend, maar in de bergen is het fijn als je wat extra stabieliteit van stokken tot je beschikking hebt.


groetjes, Jaap
 
Hoi,

Ik weet niet wat de dagafstanden van jullie tochtje is en hoe lang die kleine (zonder oefening) in die rugdrager moet zitten? Mijn ervaring is dat de meeste kindjes toch echt moeten wennen. Die van mij wilde de eerste keren na 30 min. wandelen er toch echt weer uit. Een kleintje van 9 maanden kan over het algemeen redelijk zelfstandig zitten, echter geen uren aan een stuk. Is die reis van SNP speciaal voor wandelen met kids? (denk aan eten, drinken, luiers etc)

Daarbij kan ik nogmaals benadrukken dat het wandelen met 8-9 kg kind toch echt anders (lees: zwaarder) is als het wandelen met hetzelfde aantal kg's materiaal. En dat veel kindjes moeten wennen aan een zonnebrilletje, petje, want dat heb je echt wel nodig in juli.

Ieder zijn ding,

Groeten,

Edgar
die deze zomer met kleine Sjors voor het eerst de bergen in gaat.
 
Wij willen eerst iedereen bedanken voor het geven van een reactie op onze vragen.

Rob, de PDF hebben wij goed ontvangen. Informatief en zeer bruikbaar.

Edgar, De reis via SNP is inderdaad op kinderen gericht. De afstanden die wij willen gaan afleggen bepalen wij pas ter plekke. Leidend hierin is het welzijn en gezondheid van onze dochter Anne en of zij in de kinderdrager kan en zich daar dan ook in laat dragen. Wij willen benadrukken dat onze vakantie niet afhangt om Anne te dragen tijdens de wandeling. Het is wel wenselijk. Het advies om de afstanden zowel voor Anne als voor ons kort te houden, slaan we niet in de wind. Wij beseffen onze ongeoefendheid met het dragen van een kinderdrager en onze wandelervaring in de bergen.:) In ieder geval bedankt voor je reactie en veel plezier met Sjors de zomer.:)

Het gebruik van stokken wordt ons meerdere malen geadviseerd. Wij liepen al zelf met de gedachten om de stokken aan te schaffen en gaan ons nu zeker verder informeren naar de stokken. Goed advies nemen wij graag aan. :)

Nogmaals bedankt voor jullie reacties.

Groetjes,

Pauline en Raymond
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Over stokken kan ik maar 1 ding zeggen:
Koop een set van een A-merk (Leki) omdat je op een gegeven moment gaat vertrouwen op die dingen en er best eisen aan gaat stellen. Zeker als je een keertje door je enkel gaat, Uw webmaster heeft daar een "mooie" ervaring mee.
Als je dan met je volle gewicht moet steunen op deze stokken dan wil je geen XENOS stokjes van 14,95 hebben....

Wow, en dat advies van Anti Stok nr 1 op dit forum...:)
Yr DDraig Goch

R:Db Plas
http://www.twenot-forums.nl
 
banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Status
Niet open voor verdere reacties.
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):


banner 468x60
Bovenaan