Wandelen op harde ondergrond...


Status
Niet open voor verdere reacties.

aqdennis

Lid Club Hiking-site.nl
Hoihoi,

Zomaar even een vraag die me bezig houdt...
Hoewel ik een wandelaar van het jaar nul ben kan ik met een dagrugzakje op niet te harde ondergrond (polder, bospaden e.d.) zo'n 20-25 km uit de voeten. Echter, als ik op bestrating (asfalt, klinkers) loop dan begint na 10 km vanalles pijn te doen - branderige voetzolen, last van mijn knieen en soms ook last van rechterheup. Nou is natuurlijk de vraag hoe dat komt, verkeerde schoenen (Lowa Trekkers, B type schoenen dus)in de zin van te slappe zool of zo, slechte steun, slechte loophouding of ben ik gewoon wrakkig.
Iemand een zinnige suggestie?

Groetz,
Dennis

- Heeft vandaag weer 4 heuveltjes van zijn lijst met 350 klimmetjes in Nederland gefietst -
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):


Dennis:
Het is heel simpel:
Op onverharde ondergrond zet je bij elke stap je voeten steeds weer net iets anders neer, wat voor je spieren en gewrichten meestal lekkerder loopt, waarschijnlijk omdat het natuurlijker is. (Weet je nog, toen we nog op Triceratopsen jaagden???)
Op verharde wegen is vrijwel elek stap precies gelijk aan de vorig, vandaar dat het bij veel mensen sneller tot pijn, overbelastingsblessures etc leidt.
Rob


.
.
In nature there are neither rewards nor punishments-
There are consequences

R.G.Ingersall 1833-1899

Rob Plas
http://www.twenot.nl
 
Ooit als conditionele voorbereiding op een vakantie, de avond
4 daagse van uden gelopen. Hier kreeg ik na 2 dagen ook last
van mijn knie en heupen.

Van een "ervaren" wandelaar kreeg ik toen de volgende tip:
De meeste mensen lopen continue aan de zelfde kant van de weg en
de meeste binnenwegen in Nederland lopen een beetje bol, lager aan
de zijkanten zodat het water wegloopt.

Je belast nu je gewrichten elke stap op de zelfde manier (zoals Rob al schreef). Deze belasting is niet gelijk voor je linker en rechter been, een van de voeten staat namelijk elke stap een stukje hoger.

Als je nu regelmatig van kant wisselt (bijvoorbeeld iedere km), dan lopen je voeten om beurten een stukje hoger.

Bij mij lijkt het te helpen....

Martijn...
http://www.vdcruijsen.nl
 
Tot voor kort droeg ik voor elke wandeling m'n Meindl Island Pro's en voor harde ondergrond bleken die toch echt niet ideaal. Heb mij dan uiteindelijk een paar klasse A wandelschoenen aangeschaft en daarmee heb ik dat probleem niet. Ik vermoed dat het te maken heeft met de minder stijve en beter afrollende constructie gecombineerd met een betere demping. Tegenwoordig draag ik die schoenen ipv m'n Island's voor zo goed als elke dagwandeling die ik maak, ook op de ruwe stukjes in de Ardennen. Ze geven misschien wat minder steun, maar op ruw terrein heb ik daar nog geen problemen mee gehad.
Natuurlijk, wat voor mij een oplossing is, is dat nog niet noodzakelijk voor jou.

WB
 
Als ik met mijn bergstappers lang over asfalt loop, dan vinden mijn knieen dat niet altijd geslaagd. Om dat probleem te ondervangen, loop ik op asfalt en andere verharde paden gewoon op sportschoenen.
Nu heb ik als ik veel moet over verharde paden loop geen last meer van mijn knieen. En volgens mij komt dat voornamelijk omdat de demping van de sportschoen gewoon een stuk beter is dan die van mijn bergschoen.

Jan Willem
 
Nog wat tips. Wikkel je voeten goed af tijdens het lopen en bekijk de onderkant van je schoenen om te zien hoe ze slijten. Misschien hou je je voeten te veel naar binnen/buiten (X/O-benen). Beide zorgde er bij mij voor dat ik bijna geen last meer heb van mijn knieen bij het lopen over vlak asfalt. Nu nog iets verzinnen op niet vlakke stukken...

grtz
Henk
-wat is nederland toch heerlijk vlak :)

The Recumbent Architecture Pivo
 
Ha Henk,

Hoef ik niet lang naar te kijken: X-benen, mijn hele leven al...
Maar wat bedoel je precies met "wikkel je voeten goed af"?

Groetz,
Dennis
 
Hee,

Hoe herkenbaar!! Ik heb ook altijd veel last gehad van branderige voeten en zere heupen. Eerst dacht ik dat het mijn conditie was. Die ben ik eerst maar eens gaan verbeteren door te gaan hardlopen. Maar het probleem van branderige voeten en zere heupen (wat overigens ook met mijn vrouw zijn te maken kan hebben) bleef bestaan. Inmiddels had ik voor mijn hardloopschoenen losse dempingszooltjes gekocht. Deze bevielen prima en ik heb ze maar eens overgeheveld van mijn hardloopschoenen naar mijn wandelschoenen. En nu heb ik pas in een veel later stadium of zelfs geen last van branderige voetzolen en zere heupen.
De demping in echte wandelschoenen houdt vaak niet echt over, zeker niet op asfalt of klinkers. MIjn dempingszooltjes heb ik bij een hardloopzaak gekocht maar de Bever heeft ze ook. Merk is me even ontschoten, maar het zijn zwarte. Misschien dat dit een (lichte) verbetering is.

Succes en sterkte.

Anne
 

banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Status
Niet open voor verdere reacties.
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Hardloop
banner 468x60
Bovenaan