wandelen rond oslo


Registreer en meld je aan om geen Google-advertenties te zien op het prikbord!
banner 468x60
Status
Niet open voor verdere reacties.
Wij gaan met de kinderen naar Oslo deze zomer en zouden daar graag gaan wandelen. Wie heeft tips voor één en/of tweedaagse wandelroutes in die omgeving?
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Hoi.

Hoe ver kunnen de kinderen lopen op een dag? Wil je gaan kamperen of slapen in hutten?

Ik raad je aan om een kaart te kopen van Oslo Nordmarka (de zomerkaart als ze nog steeds 2 varianten hebben). Er staan erg veel bordjes in de marka, maar zonder kaart is het een hopeloze wirwar van paden. De blauwe markeringen op de bordjes zijn wandelpaden, de rode zijn skiløypes, die gaan vaak door moerassen en over water. Verder zijn er ook gruiswegen die voornamelijk voor fietsers bedoeld zijn.

Je kunt vanuit Oslo in de Nordmarka komen met de metro (t-bane), bijv richting FrogneseterenVoksenkollen of Sognsvann. Je kunt ook met de bus richting Sørkedalen of Maridalen. Of met de trein naar Hakadal. Daar heb ik zelf geen ervaring mee, maar dan komt je aan de zijkant van de marka erin en kun je richting Oslo lopen. Dan voorkom je dat je 2 keer dezelfde route loopt/fietst.

Het is leuk vrij kamperen bijv. in de buurt van Kikutstua, aan het meer. Dit ligt redelijk centraal in de marka, dus best een eind lopen. Je kunt ook kamperen bij Øyungen (meertje). Dat is kort lopen vanuit Maridalen.

Snuffel hier eens rond:
http://www.skiforeningen.no/markadb/

Ik zal nog eens op een kaart kijken voor mogelijke routes. Mail me maar als je meer vragen hebt.

Groeten,

Linda
 
Hallo Linda,

Wij hebben met de kinderen (7 en 5 jaar) nu verschillende wandelingen gedaan van 15 km in relatief vlak landschap. We doen daar 6-7 uur over inclusief rust. We zouden niet kamperen om de bagage te beperken. We hebben immers ook een peuter van 1,5 die in de rugzak zit. We zoeken dus hutten voor de overnachting.

Kunnen we die kaart ook in Belgie kopen?

Als je nog routes weet, hou ik me aanbevolen,


An
 
Hoi An,

Als je in een hut wilt slapen zou ik gaan voor Kobberhaughytta (DNT) of eventueel Kikutstua (skiforeningen). Dat zijn bediende hutten. De onbediende hutten moet je van tevoren reserveren en ik meen ook betalen en dat maakt het lastiger. Dit geldt niet voor de rest van het land, maar wel in de buurt van Oslo omdat het er nogal druk is.

Kobberhaughytta is een stuk rustiger dan Kikutstua. En in de maand juli is bijna iedereen hier op vakantie, dus dan is het ook redelijk rustig. Beide hutten liggen aan een meertje. Kobberhaug ligt meer in de bossen en Kikut aan een gruisweg waar veel fietsers stoppen voor een pauze.

http://www.turistforeningen.no/turplanlegger/cabin.php?ca_id=214&x=16&y=10&v=4

Onderaan de pagina staan routes, maar die kun je ook zelf maken m.b.v. de kaart. Gewoon zelf de wandelpaden aan elkaar knopen.

Misschien is een leuke route vanaf Songsvann (met de t-bane te bereiken) naar Kobberhaughytta (staat 4 uur voor, voor volwassenen en zonder pauzes). Dan kun je op de kaart wel een andere route terugvinden. Bijv. richting het t-bane station bij Frogneseter.

http://www.skiforeningen.no/markadb/showpoi.cgi?id=15

Als je op deze laatste pagina doorklikt op het icoontje met een boom krijg je een electronische kaart waar je de blauwe wandelroutes en de witte gruiswegen op kunt zien.
Ik betwijfel of de kaart in Belgie te koop is, omdat het niet een van de nationale parken is waar buitenlanders normaal gaan wandelen. Dit is meer voor de lokale mensen. Maar met die electronische kaart moet je een eind komen. De papieren kaart kun je ter plekke in de meeste boekwinkels of sportwinkels kopen.

Er zijn ook veel meertjes waar je kunt vissen op forel. Voor kinderen gratis.

Groeten,

Linda
 
Jolanda Linschooten heeft een boekje geschreven over wandeltochten in Noorwegen. Het staat in de kast, maar die kast staat niet bij de computer. Maar volgens mij staan daar ook wat tochten in in de buurt van Oslo. Misschien kun je daar eens in kijken.

Veel plezier

Arjen
 
Ik heb "Bergtochten in Noorwegen" van Jolanda Linschoten hier wel bij de computer staan. En er staan inderdaad een aantal dagtochten in van 9, 16 en 22 km. En meerdaagse tochten van 2 en 3 dagen, met ongeveer 15 km per dag. Het boek is trouwens zowieso de moeite waard vind ik, veel achtergrondinfo en heldere tochtbeschrijvingen die kloppen (weet ik uit ervaring).

Als kaart wordt door Jolanda de "Turkart (nr. 19) Oslo Nordmark Sommer" aangeraden. Ik heb zelf een aantal kaarten uit dezelfde serie hier liggen en die zijn echt perfect. Gedetailleerd, voorzien van de wandelpaden en hutten en het is van een soort waterafstotend papier. Dus geen gescheurde vouwnaden na twee weken intensief gebruik...! Super. Het lijkt me sterk dat deze kaart niet in Belgie te koop zou zijn. In Nederland is hij (of in ieder geval andere kaarten uit deze serie) bij de meeste outdoorwinkels te koop. En ook bij de verschillende gespecialiseerde kaartenwinkels zijn ze meestal op voorraad (http://www.reisboekhandel.nl/info.htm). Waarschijlijk willen deze winkels de kaart wel opsturen als je hem besteld.

Succes,

Jacob
 
banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Status
Niet open voor verdere reacties.
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):


banner 468x60
Bovenaan