Wandelgebieden in Finland


Registreer en meld je aan om geen Google-advertenties te zien op het prikbord!
banner 468x60
Status
Niet open voor verdere reacties.
Hallo,

Zijn er misschien mensen die wandeltochten of gebieden in Finland kunnen aanraden?

We willen deze zomer (augustus of begin september) in Finland gaan trekken met de rugzak. We denken aan eerst een korte tocht van 3 dagen ergens in midden-Finland en later in de vakantie in Lapland een dag of 5/6 te wandelen.
We hebben ruime ervaring met wandelen, kaartlezen en kompas gebruiken en willen gemiddeld 15 km per dag lopen.

De site [link]www.outdoors.fi hebben we inmiddels zelf al gevonden, maar misschien zijn hier wel mensen die mooie, rustige plekjes willen delen.

Saskia
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Een paar fotoquizzen geleden was er een mooie foto van een interessante trekking in Fins lapland:
http://www.hiking-site.nl/prikbord/dcboard.php?az=show_topic&forum=143&topic_id=2666&mode=full

Ik heb zelf de Hetta Pallas trek gedaan. Zie http://www.luontoon.fi/page.asp?Section=9370
Met mooi weer zou dit een prachtige trek moeten zijn. Ik heb alleen maar gemiddeld 3 meter zicht gehad en heb de waterdichtheid van mijn regenpak goed kunnen testen :-(

Fins Lapland is heel veel bos. Als je niet uitkijkt loop je uren achter elkaar door het bos. Op mij kwam dat een beetje beklemmend over. Ik moest daarom zorgen dat ik af en toe op een Fjell klom om wat uitzicht te hebben.

Als je kan kiezen zou ik zeker in September gaan. De muggen zijn weg en de herstkleuren zijn (meestal) half-september op hun top.
 
>Een paar fotoquizzen geleden was er een mooie foto van een interessante trekking in Fins lapland:
http://www.hiking-site.nl/prikbord/dcboard.php?az=show_topic&forum=143&topic_id=2666&mode=full<

Ja, die foto komt uit het fotoboek van mijn vriend :p. (Nee, ik zal niet reageren op zijn fotoquizzen. Dat is wel heel makkelijk.) Hij is dus al wel eens in Finland geweest.

De Hetta Pallas trail lijkt me in elk geval mooi om te wandelen. Ben jij (ondanks het slechte weer) nog veel anderen tegen gekomen? Ik heb geen idee wat ik zou kunnen verwachten wat betreft het aantal wandelaars in een gebied.

Groeten,
Saskia
 
Ik was er begin September en het was toch nog vrij druk in de wildernishutjes. Er was nog wel plek genoeg maar toch verwacht je met dat slechte weer die hutjes voor jezelf te hebben. Niet dus.

Met mooi weer in het hoogseizoen zal het wel een beetje dringen worden.
 
De tocht van de foto in het Kevo natuurgebied heb ik 2e week september in 2000 gelopen. Voordeel van dat gebied is dat omdat het zeer noordelijk gelegen is, de tocht uit een deel bos (kleine berken) bestaat, maar met name open stukken en tunturi (open heuvels). Geeft een mooi overzicht. De herfskleuren ('ruska') waren toen wel op hun top wat dan wel weer erg mooi was. Ik heb zelfs wat van het noorderlicht mogen meepikken. :)

Het was daar trouwens wel erg rustig, ook in de hutjes slechts een enkeling tegen gekomen. Waarschijnlijk ook omdat het zo ver noorderlijk gelegen is. Ik heb in dezelfde periode ook een dag op de Karhunkierros trail gelopen, wat de meest populaire trekking van Finland is, en daar was het inderdaad erg druk.
Maar de vraag is dus wat het hoogseizoen is. Heeft iemand ervaring met Lapland in (begin) Augustus?

groeten,
Arjen
 
Hoi saskia,

Ik wij zijn een vakantie naar finland aan het plannen en ik heb eigenlijk dezelfde vraag als jij.
Wij zijn van plan eerst een kanotocht van een kleine week te maken in de buurt van Mikkeli en dan een paar dagen rond te trekken.

Hoe plannen jullie meestal zo'n wandeltocht?
Koop je een wandelkaart van de regio en zet je gewoon een route uit? In nederland doe ik het meestal wel zo, of loop ik een LAW, maar in het buitenland heb ik nog niet zoveel op deze manier rondgetrokken.

grtz. marleen
 
Toen ik nog in de buurt van Helsinki woonde was ik vaak te vinden in Nuuksio. Heel mooi gebied en ideaal voor een hike die maar een paar dagen bestrijkt. Je hebt dan het gevoel dat je in het midden van niets bent, maar toch redelijk in de buurt van een grote stad (Espoo is dichterbij) Goed te bereiken via het openbaar vervoer netwerk.
Wat meer naar het noorden (nog steeds midden Finland) in de buurt van Kuusamo en Ruka (tegen de Russische grens) is de karhunkierros erg mooi!! Je hebt de keuze uit een kleine hike van 12km (pieni karhunkierros) en een grote van 80km (iso karhunkierros) http://www.ruka.fi/site_images/Karhunkierroksen kuvaus ENG.pdf Deze is wel heel toeristisch, dus wellicht buiten het seizoen verkennen.
Wat dan een leuk alternatief kan zijn is het gebied van Iso-Syöte (tussen Oulu en Kuusamo, nabij Pudasjärvi). Heel erg mooi, stil en soms adembenemende uitzichten (ga wel even langs de toeristeninfo aldaar)
De Archipelago van Turku is ook van harte aan te raden. Deze heb ik met veel plezier gefietst en heeft diepe indrukken achtergelaten. Bijzondere kampeerterreinen onderweg.
Kangasala ook erg mooi, nabij Tampere!

Gebieden waar ik zelf niet geweest ben, maar erg mooi schijnen te zijn, zijn te vinden in lapland en in de Oostelijke provincie bij Kuopio, Noord Karelië en Mikkeli: Finland op z'n mooist (naar verluidt).

Weet je...Heel Finland is fantastisch, dus ga gewoon en zie wat er op je pad komt ;)

Succes en ik ben erg jaloers! ;)
 
Hallo Marleen,

Net als jij zet ik in Nederland meestal zelf een route uit vanaf een topografische kaart. Mijn indruk van Finland tot nu toe is dat er in de Nationale Parken en natuurgebieden zeer goed gemarkeerde wandeltochten zijn, zowel lange als korte. Ik denk dat we daar zeker gebruik van gaan maken, maar alsnog ook een topografische kaart meenemen om dagafstanden te kunnen plannen en mooie plekken op te kunnen zoeken. (Zonder kaart zou ik trouwens nooit op pad gaan!)

Topografische kaarten van Finland zijn trouwens gewoon via internet te bestellen, onder andere hier: [link]http://www.karttakeskus.fi/
Zelfs 1:25.000, hoewel ik denk dat 1:50.000 in Finland gedetailleerd genoeg is. Iemand ervaring hiermee?

Saskia
 
banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Status
Niet open voor verdere reacties.
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):


banner 468x60
Bovenaan