Wandelkaarten uitzoeken (kopen)


Registreer en meld je aan om geen Google-advertenties te zien op het prikbord!
banner 468x60
Status
Niet open voor verdere reacties.
Hoi,

Als jullie een kaart uitzoeken voor een wandeling (buiten NL) waar let je dan op?

Uiteraard op de schaal van de kaart, maar heeft een kaart ook een 'zoveelste druk', meer of minder informatie dan een kaart van een ander instituut et cetera? Hoe kan ik in de winkel beoordelen of het een goede, 'up-to-date' kaart is, op welke kenmerken moet ik letten?

Alvast bedankt voor de informatie.

gr. Marike
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Hey Marike,
zelf kijk ik vooral naar de algemene kwaliteit van een kaart. Vergelijk bv een Franse kaart van het IGN maar eens met een Spaanse of Italiaanse en je merkt direct het verschil. Indien mogelijk kies ik steeds de beste kwaliteit. Da slaat niet alleen op de details op de kaart zelve, maar ook die in de marge bv ivm declinatie-afwijking en rasteraanduiding. Vaak heb je echter weinig keuze wat betreft kwaliteit. En kaarten die er op het eerste zicht prachtig uitzien, kunnen dan weer een hoop fouten bevatten.
Misschien ook niet slecht om te bekijken zijn de data die op de kaart worden vermeld. Daar moet je trouwens wel even met opletten. Je hebt namelijk het jaartal waarin de kaart gedrukt is, maar ook het jaartal waarin de topografische gegevens geregistreerd zijn. Zo kan een kaart gedrukt in 2003 (en dus schijnaar heel recent) zich baseren op gegevens van twintig jaar terug.

Vaak blijft het dus wat giswerk. Van sommige kaarten druipt de kwaliteit af, maar bij andere kaarten blijft het een gok. Vraag vooral ook advies aan de mensen van de reisboekenwinkel. Die hebben over het algemeen wel een idee.

WB
 
Meestal probeer ik een kaart pas te kopen in het gebied zelf. Meer keus, vaak goedkoper en een grotere kans op de meest recente versie t.o.v. een aanschaf in ned.

Vooraf vaak al via internet uitgezocht welke kaarten er beschikbaar zijn en welke druk er inmiddels is. (de meeste instituten, OrdnanceSurvey, IGN etc hebben duidelijke overzichten op hun sites).
Zo weet je in ieder geval of je de meest recente versie koopt (of dat er op korte termijn een nieuwe druk verschijnt).
Vaak hebben ze op die sites ook al een stukje van een kaart staan zodat je een indruk krijgt over het detailnivo en soort informatie die op een bepaalde serie wordt weergegeven.
Afhankelijk van je gebruiksdoel en gebied kan je dan mede bepalen wat je wilt.
Wat het verschil tussen verschillende drukken is, en of je dus in de problemen kan komen, is niet op voorhand aan te geven. Inmiddels afgesloten paden, verdwenen bruggen, veranderde reservaatgrenzen, omgehakte bossen etc maken dat je gewoon voor de recentste moet kiezen.
Bij een kaart is niet zozeer de drukdatum van belang maar wel de datum van de gegevens waarop de kaart gebaseerd is.

Overige kenmerken;
kijk in de legenda naar wat er allemaal wordt weergegeven (detailnivo), soorten wegen & paden, begroeiing, bebouwing, hoogtelijnen etc. Is dat voldoende voor je.
Indien je op kompas gaat/moet navigeren; kijk of de juiste informatie op de kaart weergegeven is, kaartnoorden, magnetische noorden en jaarlijkse afwijking. Het startjaartal hierbij is ook een maat voor de ouderdom van de kaart.

Naast kaarten van de officiele topografische instituten heb je ook vaak alternatieve kaarten van diverse uitgevers. Kwaliteit, detailnivo en bruikbaarheid is zeer wisselend.
Grote voordelen van dit soort kaarten: vaker is de kaart zo ingericht dat een bekend (natuur)gebied of wandelroute door een kaart afgedekt wordt. Dit itt de kaarten van de TI die vaak met een rasterdekking werken, en die altijd zo gemaakt lijkt te zijn dat je meerdere kaarten nodig hebt voor het gebied dat je wilt bezoeken :-(
Een ander voordeel kan zijn dat de prijs vaak gunstiger is.
Nadelen; niet altijd kompas info op de kaart, detailnivo soms beperkt (bv nauwelijks hoogtelijnen).

Het blijft lastig om iets algemeens te zeggen over kaarten (m.n de kwaliteiten van alternatieven) omdat dit per land behoorlijk kan verschillen. Als je een concreet land/gebied in gedachten hebt laat dat dan even weten.

Ik kies in ieder geval niet altijd voor de duurste gedetailleerde kaarten. Als ik in een niet zo moeilijk gebied loop met goed gemarkeerde routes is een eenvoudigere kaart voor mij voldoende.
 
In aanvulling op wat hiervoor al is gezegd wil ik nog opmerken dat er een verschil kan zijn tussen een goede en een up-to-date kaart. Vooral van Spanje heb ik kaarten die behoorlijk up-to-date zijn maar waar paden en wegen gewoon slordig zijn ingetekend en niet netjes op de hoogtelijn zijn ingetekend waar ze in praktijk wel lopen, of stiekem een haarspeldbochtje minder hebben dan in werkelijkheid. Ook heb ik kaarten (van Spanje) die wel goed zijn maar gebaseerd op gegevens van 1980-1985 zodat bv. wegnummers/routenummers niet meer kloppen.
Als je nou een kaart koopt waar bv. een stukje weg op staat met nummer kan je eens vergelijken met bv. een gewone michelinkaart of het wegnummer overeenkomt. Een michelinkaart is over het algemeen behoorlijk recent en geeft je dan meteen een indicatie over de correctheid van je detailkaart. (Tenzij je een "revised edition" hebt, dan hebben ze alleen de wegnummers en zo aangepast, maar verder niks ;-))
Maar wat minstens zo belangrijk is: vind je de kaart lekker lezen? Een kaart kan nog zo goed zijn, als je iedere keer zwaar moet puzzelen om er iets van te maken heb je er nog niet zo veel aan.
Ik ken hele goeie Ordnance Survey kaarten van Ierland die echter zo wild gekleurd zijn dat ik door de bomen het bos niet meer zie...


Groetz,
Dennis
 
Hi Marike

De tochten die ik maak staan meestal wel ergens in een gidsje beschreven. Doorgaans vermelden de gidsjes het benodigde kaartmateriaal, die ik vervolgens bestel via internet bij 'de Noorderzon.nl'. Krijg ik altijd de laatste druk en loop ik niet de kans ter plekke mis te grijpen.
Verder zit er, zoals WB aangaf, nogal veel verschil in kwaliteit tussen de verschillende instituten. Meestal heb je echter geen echte keuze. Ga je naar Zwitserland dan zit je kaarttechnisch bijzonder goed. Hun Bundesamt für Landestopographie maakt de allermooiste (lees duidelijkste) kaarten ter wereld. In Italië (bijvoorbeeld) kun je kiezen tussen twee slechten. Kompass of IGC. Allebei ruk, maar wel avontuurlijk op z'n tijd. Vaak is een kaart kopen helemaal niet nodig en volstaat een schets uit een gidsje of tijdschrift.
Etc..
Je eigenlijke vraag hebben de anderen al beantwoord. Voor een gerichter antwoord is het handig te melden waar je heen wil.

Meer weten?

:7
martin
 
Voor een wandeling buiten Nederland in wat ruiger gebied, probeer ik altijd een 1:25.000 kaart te kopen. Voor een wandeling over betere paden/wegen kan soms een 1:50.000 ook nog werken. Het enige is dat het voor je gevoel niet opschiet, want na een dag ben je dan 10cm verder.
Overigens blijkt bijna altijd dat je ter plekke de meest geschikte kaart kan kopen voor het minste geld. Daarom koop ik voor de voorbereiding en de voorpret vaak een iets grotere schaal en ter plekke een accuratere.

groetjes, Jaap
 
Een wat algemenere tip:
Langzaam maar zeker zie je steeds meer kaarten die gedrukt zijn op geplastificeerd papier, of op plastic.
Als ik de kans heb zal ik ondanks de meerprijs altijd voor zo'n type kiezen.
Om een idee te geven wat ik bedoel: ik ben 3 keer in Snowdonia geweest en heb ook 3 maal de Ordnance Survay mogen kopen. Door de vele regen waren de kaarten wel op na een weekje buiten spelen.
De plastic uitvoering kan daar wel tegen, en voor de grammenjagers: het scheelt je weer een transparante kaartenhoes.
Rob
Die wel eens beteuterd met 2 snippers tussen duimen en wijsvingers het tussenliggende deel heeft staan nastaren op de Glyder Fawr..:).
.
In nature there are neither rewards nor punishments-
There are consequences

R.G.Ingersall 1833-1899

Rob Plas
http://www.twenot.nl
 
Nou we toch met dit onderwerp bezig zijn een vraagje aan de dames en heren detailkaartgebruikers (als fietser heb ik meestal 1:100.000 kaarten, soms 1:50.000).
Ik kwam deze zomer een Engelsman in de Pyreneen tegen met verschillende 1:10.000 kaarten bij zich van een of andere spaanse uitgeverij (weet niet meer welke, de kaarten waar zeer kleurig, voornamelijk bruintinten); ik vroeg me af of zo'n kaart nog werkelijk wat toevoegd aan een 1:25.000 kaart behalve meer gewicht in je rugzak ;-). En zo ja, onder welke omstandigheden zou je dan liever een 1:10.000 hebben dan een 1:25.000? Het lijkt me wat overkill, maar ben geen bergwandelaar en kan er dus naast zitten...

Groetz,
Dennis
 
Hi Dennis..

Heel soms kom je ze tegen. De enige die ik ooit gebruikt heb is een 1:10.000 kaart van het topplateau van de Ben Nevis. Kom je uit de noordwand zetten is navigeren zeer kritisch. Er moeten stappen geteld worden bij een vooraf ingestelde kompasrichting. In zeer lastig terrein telt ieder detail, dus vandaar zo'n kaart.

:7
 
Ik vind een kaart 1:10.000 zeer handig in de stad, waarbij alle straten zijn vermeld. voor de rest kan ik er niets mee.

Als ik klim heb ik vaak meer aan beschrijving en schetsjes en foto's van de route dan aan een 1:10.000, maar ben dan ook nog nooit uit de noordwand van Ben Nevis gekomen :)

Jaap
 
Zo goed ik weet zijn de 1op10.000 vergrootte versies van de 25.000.

Los daarvan, op de fiets vind ik 100.000 prima, fietspaden staan er nog net op (bv. stippellijn), en je wordt niet overladen met info waar je niets aan hebt, en er alleen voor zorgt dat je langer bezig bent met navigeren.

Ik loop trouwens meestal met 1op50.000, omdat je dan een stuk minder kaarten nodig hebt, scheelt gewicht, volume en geld :)

grtz
Henk
nu op zoek naar een PDA+tomtom...

The Recumbent Architecture Pivo
 
Hoi allen,

Bedankt voor alle tips en informatie. Komt zeker van pas bij het aanschaffen van nieuwe kaarten.

gr. Marike

- die afgelopen maandag in Normandie achter haar kaart aanrende in een maisveld (gelukkig kwam de wind van zee). Een kaart goed vast houden is ook een kunst!
 
banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Status
Niet open voor verdere reacties.
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):


banner 468x60
Bovenaan