wandelschoenen insmeren


Registreer en meld je aan om geen Google-advertenties te zien op het prikbord!
banner 468x60
Status
Niet open voor verdere reacties.
W

wannes

Guest
Hallo,

Ik ga de WHW in Schotland lopen, en dit zou bij nat weer en modderige paden wel eens mijn schoenen kunnen aantasten! Daarom had ik volgende vraag ; als ik voor m'n vertrek m'n schoenen insmeer met nickwax, zouden deze dan het 10 dagen zonder nat door te geven of moet ik toch m'n nickwax mee naar Schotland meenemen en telkens insmeren wanneer ze vuil zijn geweest?

Dank bij voorbaat, Wannes
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Hoi!

Neen, normaalgezien volstaat een behandeling wel voor 14 dagen, ook al is dat in de plensende regen.
Trouwens, zijn het leren of stoffen schoen? Want, met alle respect voor de stof-adapten, leer is in mijn mening beter geschikt voor Schotse regendagen dan stof.


Greetz,
Bert

If you try to eradicate nature, in time she will silently rise up and confound your foolish arrogance
 
Neem maar mee!
Mijn ervaringen in Wales zijn dat perfect ingesmeerde en onderhouden schoenen het een dag of 2 uithouden.....en dan soppen als een spons
Liever een laagje te veel dan te weinig

Loop ze!
Rob
Gaat Donderdag naar Wales, met een emmer vetDeze verrekijker vergroot 8 x vertelde de verkoper.
Zal ik je eens wat vertellen?
Ik heb er gisteren voor de negende keer doorheen gekeken en hij doet het gewoon nog!

Rob Plas
http://www.twenot.nl
 
Hey Bert,

Het zijn stofachtige schoenen ... dus ik zal m'n behandelingsmiddel maar best meenemen ... momenteel ziet het er goed uit met het weer in Schotland!

Gegroet,

Wannes
 
Hoi Rob,

Dank voor de info ... ik neem ze maar mee!

Veel plezier in Wales ... en als ik jou was, zou ik terug gaan naar die verkoper ... het lijkt me nog garantie!

Gegroet, Wannes
 
Wannes,
bedankt maar de schoenen zijn 4 jaar oud, en ik ben al meerdere malen in Wales geweest met verschillende schoenen.
Als ze niet vollopen via het water dat langs je benen erin sijpeld (Dwars door gamaschen etc heen) dan laat het leer wel ergens door.
Als het nat ius in die contreien is het ook echt nat!
Joepie, nog 4 dagen
Rob


Deze verrekijker vergroot 8 x vertelde de verkoper.
Zal ik je eens wat vertellen?
Ik heb er gisteren voor de negende keer doorheen gekeken en hij doet het gewoon nog!

Rob Plas
http://www.twenot.nl
 
sorry Rob,

Ik bedoelde de verrekijker!

En bij mij ook nog 4 dagen voor de WHW!

Gegroet,

Wannes
 
tip die in ieder geval voor lederen schoenen heel goed werkt:
oven aan op ca 130 graden. (ja, oven, die van de cake en het brood...)
alle roosters bakplaten etc eruit halen voor ie aan gaat.
als oven warm is: oven UIT doen.
schoenen op krant op (koude) rooster even (ca 1-2 minuten) in de oven (bij kleine oven schoenen om de beurt er in doen). Let op dat schoen geen hete 'ovendelen' aanraakt.
dan scheone er uit en de WARME schoen invetten: het vet smelt er lekker diep in, ik heb voor een hele vakantie goed vette schoenen, op deze manier.

:9

p.s. don't try this in de berghut
 
mmm, klinkt als een interessant experiment waarbij een hoop mis kan gaan ;-)

Nou we het er toch over hebben... hoe vaak moet je je schoenen eigenlijk invetten? De ene verkoper zegt 2x per jaar, de andere zegt voor elke wandeling. (okay, dat kan theoretisch natuurlijk op hetzelfde neerkomen).
Ik vet ze dus ongeveer 2x per jaar in en loop er vervolgens wekelijks op. Dat is blijkbaar helemaal fout want ze zijn zo lek als een mandje en zelfs invetten helpt niet meer. Wat is de vuistregel?

groeten,

Nico
 
Zelf smeer ik ze nagenoeg na elke keer gebruiken in. Als ze goed zijn gebruikt, zijn ze vies, en poets ik ze met lauw water en een nagelborsteltje af, en lauw water erin om te weken. Na droging insmeren.

grtz
Henk
--
 
Ik smeer mijn schoenen in zodra ik merk dat het water in het leer begint te trekken. Dat is zo om de 3/4 maanden bij 3 keer gebruiken per week.
 
Voor iedere reis smeer ik mijn schoenen in, gewoon met ouderwets, goedkoop leervet. Bij iedere schoenmaker te koop. Laat je niks aansmeren in de buitensportzaken. Ik vet ze in met een zacht doekje en neem ondertussen de föhn erbij. Om het vet goed in de naden te krijgen. Zelfde effekt als hiervoor vermeld met de schoenen in de oven. Na aloop borstel ik het vuil eraf.
Ik heb wel altijd leren schoenen, dus geen goretex of zo erin. Ik houd niet zo van de warme voeten die je krijgt met goretex. Maar dat is persoonlijk. Voor de mensen die wel goretex schoenen hebben, heb ik ook een tip. Omdat de goretex sok op den duur vuil wordt, werkt het niet goed meer en worden ze lek. Niet schrikken: zet je schoen onder de lauwe kraan en laat het water erin lopen. Doe er wat babyshampoo of milde zeep bij. Effe schudden en daarna uitspoelen en laten drogen. Ook hier zijn allerlei spulletjes voor, maar gewone milde shampo is ook prima. En je schoenen gaan weer jaren mee. Een gore tex jas moet je toch ook af en toe wassen? Nou dat was mijn tip.
 
Wannes, als je stoffen schoenen zonder gore-tex of een ander membraan hebt zal insmeren niet veel helpen hoor...

Leonie, schoenen mag je nooit in een oven steken, het leer droogt uit, en als je dit doet met gore-tex schoenen, zit de kans er in dat je gore-tex goed naar de kl'n is.

Als je gore-tex wil waxen, doe het dan met wax die gemaakt is voor een gore-tex schoen, anders zal je membraan verstoppen waardoor het niet meer ademt; en dan worden je schoenen gewoon nat van het zweten...

De enige manier om 100% zeker droge voeten te hebben is gore-tex schoenen met daarboven gore-tex gamaschen... en vergeet niet dat oude gore-tex schoenen dikwijls lek zijn.

Denk ook eens aan kousen, kousen met wol of synthetische stoffen (coolmax enzo...) drogen veel rapper en geven het vocht veel beter door naar je schoen dan katoenen kousen.
 
vaseline?

even wat anders: bij aankoop van mijn teva's met leer, noemde de verkoper in zijn rijtje onderhoudsmiddelen ook vaseline.
kan dit, qua zuurgraad enzo?
ik weet dat vaseline een zeer neutraal goedje is, maar weet ook dat dat niet betekent dat je het overal op kunt smeren (niet op condooms, om maar wat te noemen): hoe zit het dus met de combi van leer en vaseline?
 
RE: vaseline?

Hoi allemaal,

Dat van die oven/fohn lijkt mij ook niet zo best voor je leer. Ik heb van mijn goeie ouwe opa het volgende geleerd wb schoenen invetten:

Verwarm het vet op het vuur (gewoon in het dekseltje van het potje), daar wordt het zeeeeer vloeibaar van. Vervolgens met een kwastje aanbrengen op de schoen. Omdat het zo vloeibaar is, komt het gemakkelijk ook in de naden en 'moeilijke hoekjes'. Tevens trekt het beter in het leer.

Succes!
Petra
-loopt nog wel es op de ouwe C-schoenen van dr oma...... over goed onderhouden gesproken, die beestjes zijn bijn antiek!
 
RE: vaseline?

>Verwarm het vet op het vuur (gewoon in het dekseltje van het
>potje), daar wordt het zeeeeer vloeibaar van.

Natuurlijk wel oppassen voor vlam in de 'pan' :)

Carl
 
RE: vaseline?

Wat dus beter is is het "au bain marie" te verwarmen, m.a.w. potje vet in pannetje met water zetten en geheel op het vuur zetten.

Groetz,
Dennis

- is dit cooking-site.nl? -
 
RE: vaseline?

Ohja, dat had jij een keer gehad he Carl? Was ik alweer helemaal vergeten....
Stinken dat dat deed! Niet te zuinig!
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Ik zou dat niet doen, die schoenen in de oven. Dat wordt echt afgeraden door de schoenspecialisten. In de instructies bij de schoenen staat ook altijd dat je ze niet moet verwarmen.
 
banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Status
Niet open voor verdere reacties.
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):


banner 468x60
Bovenaan