Wandelschoenen vs. zweetvoeten


Registreer en meld je aan om geen Google-advertenties te zien op het prikbord!
banner 468x60
Status
Niet open voor verdere reacties.
Voor mijn trektocht in Noorwegen (en later de rest van Scandinavië) ben ik nog aan het uitkijken naar een paar goede wandelschoenen. Gezien het terrein, zal het van het type B of B/C worden. Met Meindl heb ik positieve ervaringen, met Lowa's wat minder (loskomende naden). Maar belangrijker is dat mijn voeten het nogal snel warm krijgen en bijgevolg dan enorm gaan zweten zodat ik in het dagdagelijkse leven bijna altijd met natte sokken uit mijn schoenen stap (nu ja, dit is misschien een beetje overdreven, maar toch...). Als ik ga rondtrekken wil ik dit 'nat' gevoel dan ook zoveel mogelijk inperken. Daarom zit ik met volgende vragen:[ul]
[li]Welke modellen van schoenen moet ik zeker eens bekijken? (die Meindl Air Revolution-reeks lijkt me wel iets) Gezien het klimaat in Scandinavië liefst wel een behoorlijk waterdichte schoen (leer?).[/li]
[li]Een goede wandelschoen vereist zeker ook goede kousen. Zijn er hier modellen/merken die jullie mij aanraden? Welke voeren goed het vocht af?[/li]
[li]Welke tips kunnen jullie mij geven om mijn voeten zo droog moeglijk te houden? Voldoende/goed wassen en met talkpoeder inwrijven heb ik alvast genoteerd. Nog andere?[/li][/ul]

Alvast bedankt voor enige reactie! Mijn voeten zullen jullie dankbaar zijn!
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Dit probleem komt mij ook bekend voor.
Om dit zo veel mogelijk tegen te gaan draag ik altijd Falke sokken met coolmax er in. Zelfs in de winter draag ik deze sokken. Ik heb altijd op schoenen zonder Goretex gelopen, maar heb sinds een paar jaar de Lowa lady Gore. Ik heb het gevoel dat ik daarin iets meer zweetvoeten heb als in schoenen zonder. Desondanks zijn zulke schoenen voor scandinavie misschien wel handig. Ik ben er ook geweest, en het beviel wel. Maar ja, het is een afweging, of natte voeten ivm regen of door zweet.
 
schoenen van leer of goretex? t maakt allemaal geen ruk uit,heb ik gemerkt.
koop de lichtste. je produceert op één dag wandelen 3000 calorieen extra en je eigen zweetpoten (excusez le mot) neem je mee in elke schoen. daar zul je t gewoon mee moeten doen. (ondergetekende = ervaringsdeskundige).

t probleem los ik op door elk anderhalf uur 10 min te pauzeren, wissel dan van sokken, zet even mijn binnenzooltjes rechtop en eet een (hartig!) hapje. kheb kleine veiligheidsspeldjes aan de mesh en daar hang ik ze te drogen.

laat je dus nix wijsmaken: op goretex meindl-(A!)-gympies kun je de hele wereld aan. (behalve wanneer je klimijzers nodig hebt natuurlijk)

vr gr kees mees
 
Twee paar wandelschoenen??? Ha ha...!
Ik heb altijd door anderen de indruk gehad dat dit een belachelijk idee is, maar ... als ik de kans krijg doe ik dat ook. Dus ik vind het zelf geen gekke vraag.
Alleen "trek" je dat gewoon niet als je een rugzaktrekking doet. Neemt teveel ruimte en gewicht in.

De enige keren dat ik me die luxe kon permitteren was bij de trekkings in Nepal waar er dragers meeliepen. En bij dagtochten natuurlijk.

Maar voor de rest ... ik probeer zoveel mogelijk met rustpauzes mijn schoenen uit te doen en in het zonnetje te zetten. Ik neem dan lichtgewichtslippers mee zodat ik me toch nog kan bewegen. Alleen lukt dat dus weer niet echt bij natte trekkings.
 
>laat je dus nix wijsmaken: op goretex meindl-(A!)-gympies kun
>je de hele wereld aan. (behalve wanneer je klimijzers nodig
>hebt natuurlijk)
>
>vr gr kees mees

Tja, ik weet niet hoe groot jou wereld is, of dat je ieder jaar een nieuwe paar schoenen koopt, maar waarom ga je dan niet op sandalen.
Heb je gelijk geen last meer van zweetvoeten.

D'Oude Vos.
(Zo, nu een Vosje op mijn C schoenen die ik met liefde draag).
 
mijn wereld wordt idd al kleiner.

en in mijn rugzak heb ik een paar teva's die ik 's-avonds aantrek. òf wanneer ik meer dan 20 km gelopen heb. maar sandalen hebben zo zijn nadelen.

vr gr kees mees
 
Hoi Kees,

Een groot nadeel van sandalen is natuurlijk dat je tenen onbeschermd zijn. In dat geval zou je eens naar de sandalen van Keen kunnen kijken. Die zijn immers altijd uitgevoerd met een teen-protectie. Dus wel veel van de voordelen van sandalen, maar veel minder nadelen.

Ik heb zelf bij mijn Teva's overigens altijd last van het feit dat ze na een paar dagen dragen enorm gaan stinken. Mensen op het prikbord hebben daar al vaak en veel over geschreven, maar volgens mij zijn er niet echt oplossingen voor, behalve zo af en toe eens door het water te lopen en ze zo schoon mogelijk te houden.

Raymond
 
Tja, voor wat het waard is... Hier een tip uit de schoenenwinkel als je Teva's je voeten af stinken.
Douchen.
Met die dingen aan je voeten dan. Er zat een heel verhaal achter, maar dat ben ik vergeten.
En ach, baat het niet, dan schaadt het in dit geval zeker niet en schoon zijn ze dan in ieder geval.

Fred
 
sandalen zijn inderdaad niet bedoeld voor groot werk.
en ze zijn ook minder geschikt voor mul zand, schelpenpaden, gritpaden, bedauwd gras, regen, enz.
en de schokdemping van teva's laat ernstig te wensen over. kortom......
maar toch draag ik ze graag aan t eind van de rit en 's avonds.

zo. moet nu naar bed.
morgen weer verder met mijn 'camino peregrini holandés'.

ajuus.
kees mees
 
Probeer eens voetcare.
Gebruik het 5-8 dagen en je bent een tijd lang van reuk en transpiratie af.
Ik gebruik het zelf af en toe weer eens als het weer terug komt.
Zie www.voetcare.com

Eric
 
Teva's hebben een anti-bacteriele uppercoating, terwijl bijv. ecco's deze in het materiaal verwerkt hebben.

Wat ik doe is met groene zeep of afwasmiddel, de schoenen niet te nat inwrijven even een tijdje laten intrekken, dan (evt. in vriezer, maar die heb je niet in je rugzak:_))
daarna goed afspoelen, dit kan in de douche zoals al gezegd is of gewoon met een restje drinkwater.

Doe je dit met regelmaat 's avonds, dan je teva's lekker in het avondzonnetje drogen, terwijl jij op blote voeten in 't gras/terras geniet van het uitzicht, drankje of whatever.
's Ochtends weer frisse teva's, je wandelpartner ook weer blij.....

O en wat betreft sokken in bergschoenen, coolmax van Falke!
En je schoenen 's avonds laten luchten, zooltje omhoog en evt. pantykousje oid over schacht spannen tegen ongedierte.

G'day.
 
>Weet je toevallig of dit in België ook verkrijgbaar is?
>(Anders zal ik moeten mailen.)


Google ?? Mailen is de beste optie lijkt mij, vraag gelijk om dealers in je omgeving.

Eric
 
Ha die Shenz,

Het zal ten alle tijden een gok blijven wat het kopen van schoenen betreft. De ene (outdoor)sportzaak zal dit adviseren terwijl een ander iets anders zegt.
Het blijft altijd een advies van (persoonlijke)ervaringen ( is mijn ervaring) Men adviseert indien je zweetvoeten hebt geen goretex schoen te gebruiken, de schoen zal met hevige transpiratie toch natte voeten opleveren. Leren schoenen daarentegen ademen beter, krijg je eerder natte voeten in als je een water overmoet,zowat! Trek je gewoon je schoenen uit en je sandalen aan,indien de ondergrond dit toelaat en jij het vertrouwt! Indien een leren schoen goed en met de juiste middelen onderhouden wordt zijn ze redelijk water(dicht)afstotend te krijgen.

Dus resumerend; met hevige transpiratie zal je in allerbeide schoenen natte voeten krijgen, echter de leren schoenen zullen beter en natuurlijker drogen.
Het is trouwens geen ramp om natte voeten te krijgen, als je maar op tijd wisselt van de juiste sokken en inderdaad des avonds alles (er)uit en drogen die handel,met kleine pantykousjes erover. Ik adviseer ook regelmatig sporters en niet sporters over dit onderwerp in defunctie als sportmasseur/verzorger.
Zo make your choise!!!

met vriendelijke en sportieve groet, survilEddo
 
Ik kom net uit het regenwoud van Corcovado, Costa Rica. Ook nat.

Welnu, je gaat natte voeten krijgen. Klaar....
Maar... Gehwohl voetbalsem (Kruidvat) kan je voeten in topconditie houden, zodat ze minder zacht worden, stinken en je voetschimmel krijgt.
Als sokken zou ik x-socks nemen. Ook al zijn ze nat, dan nog blijven ze goed strak om je voet zitten. Vouwen zijn namelijk natuurlijk uit den boze.

Veel succes.
arthur.
 
>Mensen op
>het prikbord hebben daar al vaak en veel over geschreven, maar
>volgens mij zijn er niet echt oplossingen voor, behalve zo af
>en toe eens door het water te lopen en ze zo schoon mogelijk
>te houden.

Hey Raymond,

Ga maar eens een paar dagen zonder sokken in een willekeurige schoen lopen en je schoenen stinken net zo hard als je Teva's. Oplossing is dus sokken dragen in je Teva's, maar ja nu zijn er van die mensen die vinden dat het belangrijker is om er goed uit te zien in je kleding dan dat je kleding lekker zit en comfortabel is. Dus sokken in een sandaal kunnen echt niet! Maar je Teva's stinken wel minder.

Eins

Houdt niet zo van mode x(
 
1/ Ik hou helemaal niet van Falke Coolmax sokken, die stinken heeel erug na een dagje lopen
2/ Coolmax is niet van Falke, maar van DuPont (als ik me niet vergis)
3/ Gore schoenen ademen minder dan leer en drogen langzamer
4/ X-Socks vind ik helemaal vreselijk. Had twee maanden uitslag na een dag dragen
5/ Vind zelf Bridgedale heel fijn

Maarrrrrr waar er in dit draadje nogal aan voorbij wordt gegaan is het volgende:

Ik kan je 1 schoen, 10 of 100 aanbevelen omdat'ie je voeten kurkdroog houd, maar als die schoen bij jou gewoon niet goed zit, heb je er helemaal nix aan. Ik heb zowel Gore als zonder geprobeerd en zou nu kiezen voor zonder omdat dat sneller droogt.

Verder is het beste advies dat ik je kan geven het volgende: passen passen en nog eens passen en nog eens passen. Neem de schoen die het lekkerste zit, probeer die thuis uit en DAT is je schoen. En of die nou van leer, GTX, hout (dus een klomp) of wat mij betreft koeienpoep is gemaakt maakt echt nix uit zolang de schoen maar goed zit.

Eins
 
1. Falke is voor mij de perfecte sok (Walkie) en dat blijft ie ook. Daar waar anderen blaren en andere lastige dingen krijgen, loop ik vrolijk verder (met moeilijke voeten) in een naadloos zachte heerlijk sok! Perfect merk met perfecte service ook.

2. Coolmax is een geheel ander materiaal/productiemethode / merk
zit bv in sokken van de Hema etc.

3. Ik heb eerder echt zware leren bergschoenen gehad en nu Gore Tex. Leer is prettig en zwaarder en moet goed onderhouden worden.
Gore Tex is wellicht iets warmer maar erg comfortabel. Ik wandel ook in 30 graden met wollen sokken geen last. Geen Katoen gebruiken uiteraard!!!!!!
Goede voetcreme voordat je gaat is perfect
Pas op met talk, erg weinig gebruiken, voeten kunnen er week van worden, moet je NIET hebben of het kan samenklonteren, moet je ook niet hebben
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

>
>Ik kan je 1 schoen, 10 of 100 aanbevelen omdat'ie je voeten
>kurkdroog houd, maar als die schoen bij jou gewoon niet goed
>zit, heb je er helemaal nix aan.
>
>En of die nou van leer, GTX, hout (dus een klomp)
>of wat mij betreft koeienpoep is gemaakt maakt echt nix uit
>zolang de schoen maar goed zit.

Imho lijkt het mij sowieso dom om met schoenen te gaan stappen die niet lekker zitten. :)

Ik heb alvast geleerd dat ik mijn schoenen bij merken als Lowa of Meindl moet gaan zoeken en niet bij Italiaanse fabrikanten.

Vorige week ben ik overigens bij de K2 in Antwerpen binnengelopen en ik verschoot ervan hoeveel soorten wandelkousen er bestaan. De persoon die mij daar verdergeholpen heeft, vertelde me dat hij me niet zomaar een type sok kan aanbevelen omdat ieders voeten ander zijn. Een paar types kopen, uitproberen en zien wat het beste meevalt raadde hij aan.
 
banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Status
Niet open voor verdere reacties.
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):


banner 468x60
Bovenaan