Wandelshirt

Er zijn al jaren shirts in gebruik met mengweefsels van merino met synthetisch materiaal. Kijk naar Super Natural(meestal 50-50), Woolpower Lite(70-30) en Montane Primino enz. Verder gaat het niet zozeer om de microns maar om het gewicht van het weefsel(uitgedrukt in gr/m2) wat mogelijk ook wel enige indicatie geeft van de levensduur van het kledingstuk.

Gropeten van Boelo

Het klopt dat de weefseldichtheid een factor van belang is. Maar de kwetsbaarheid van de individuele vezel is wel degelijk belangrijk. Het is toch daarom dat merken inderdaad al veel langer verschillende synthetica verweven in het tricot? Polyamide heeft daarbij om verschillende redenen voorkeur boven polyester, tencel, acryl e.w.d.m.z
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Ik heb vroeger ook wel eens een Patagonia Capilene Lightweight gehad. Dat beviel best goed hoewel ze wat aan de prijs zijn.

Is nog steeds te koop. En nog steeds een aanrader. Dat verhaal dat kunststof altijd gaat stinken geldt dus niet voor deze shirts!

Afgelopen week in een Capilene shirt gelopen met rugzak. Was een shirt van zachte stof wat er ook netjes uitziet (met opdruk). Blijft een heerlijke stof, en ze gaan (bij mij) heel lang mee. Zeker het geld waard.
 
Hoe zit het met de kwetsbaarheid van Eucalyptus / Tencel Lyocell?
Ik kwam dit shirt tegen.

Bamboe is ook een fijne stof, maar niet sneldrogend. Ook daar weet ik niet hoe kwetsbaar dat is onder een rugzak. Ik gebruik het als hemd onder overhemden.
 
Nog niet ;)
Ze zijn overigens 1-2 cm lang .

Groetjes,
Dennis

Ik was ff offline ...

Als de gaten zo groot zijn kun je ze nog steeds naaien, maar dan krijg je een rolletje/verdikking. Zit dat onder je rugzak, dan gaat dat misschien irriteren.

Het is misschien ook goed naar de oorzaak te kijken. Als de gaten voort komen uit slijtage (dan is de stof rondom dunner geworden; kun je zien als je het shirt tegen het licht houdt) dan heeft naaien geen zin.

Ook is het mogelijk dat de gaten ontstaan als klein gaatje door iets scherps (klittenband?) op je rugpand. Daar dacht ik aan, omdat jij de gaten juist op je rug krijgt (en niet op de plekken waar anderen, bijv met de mouw, blijven haken).

Bijgaand nog een foto van een genaaid gaatje. Dat was alleen een klein gaatje, dus daar heb je niet veel aan 😉.

Marla

IMG_20200806_085127~2.jpg
 
Laatst bewerkt:
Is nog steeds te koop. En nog steeds een aanrader. Dat verhaal dat kunststof altijd gaat stinken geldt dus niet voor deze shirts!

Nou, bij mij wel hoor :(
Zowel de gewone Capilene als die met
Polygiene® Odor Control.
Maar zeker is het zachte stof én sterk. Een Capilene zipshirt is heel lang favoriet geweest.

Marla
 

aqdennis

Lid Club Hiking-site.nl
Is nog steeds te koop. En nog steeds een aanrader. Dat verhaal dat kunststof altijd gaat stinken geldt dus niet voor deze shirts!

Kon alleen midweights vinden online...nog even verder zoeken dus.

Ik heb in ieder geval een Columbia Zero Rules besteld bij Trekk Inn in Spanje....in de aanbieding voor €20.49. Moet wel 2 weken wachten op levering ...
De Decathlons lijken niet op voorraad te zijn, noch online noch in de winkel.

Stinken is gelukkig geen probleem (muv mijn sokken na een paar dagen wandelen)....ook niet als ik in synthetische shirtjes loop. Tenminste, volgens vrouwlief stink ik niet en dat is toch de belangrijkste graadmeter. 😁 Maar ik wil er wel eentje die snel droogt zodat ik 'm 's avonds kan uitspoelen en 'm de volgende dag niet zeiknat hoef aan te trekken.

We willen over 3 weken nog 2 weekjes GR5 gaan lopen (van Samoëns naar Landry - Alpen dus)...ga Columbia uitproberen en dan kijken of ik er eentje bij koop of iets anders...

Thanks voor alle input zover.

Groetzels,
Dennis
 
Bij veel Decathlon spul is een reminder instellen handig/nodig idd.
Qua doogtijd is synthetische inderdaad ideaal.

Veel plezier op de GR5!
 

aqdennis

Lid Club Hiking-site.nl
Even ter terugkoppeling .... heb 2 Columbia Zero Rules shirts besteld bij TrekInn .... levertijd was ruim 2 weken, maar sinds afgelopen weekend zijn ze binnen dus we gaan het proberen....
Enige probleem nou nog is dat ze voor volgende week geen geweldig weer in de Savoie verwachten, met de 0 graden grens dalend naar onder de 2500m. Daar ga je dan met je gloednieuwe anti-zweet shirts met korte mouwen :unsure:

Groetzels,
Dennis
 
  • Leuk
Waarderingen: hyz
Ik heb zelf een oud 100 % polyester shirt van de perry sport. Ook na 3 dagen wandelen in heet weer stinkt deze bij mij niet. Als ik onder dezelfde omstandigenheden een katoenen shirt draag dan stinkt deze al na een aantal uren. Volgend jaar wil ik eens een merino shirt proberen, ik ben benieuwd hoe dat bevalt. Ik geef wel de voorkeur aan natuurlijke materialen, maar gebruiksgemak vind ik belangrijker. Grappig hoe iedereen totaal andere ervaringen heeft met het zelfde product. Ik had zelf gedacht dat als het om zweten en stank zou gaan er minder grote verschillen zouden zijn😉

Dennis valt de maat van de colombia shirts normaal?
 

aqdennis

Lid Club Hiking-site.nl
Dennis valt de maat van de colombia shirts normaal?

Wat is normaal? Je kan bij Columbia (niet Colombia, da's een land in Zuid Amerika) op de site gegevens invullen voor een maatadvies en dan zou ik een L moeten hebben. En dat zit inderdaad goed.
Maar het hangt er van af of je van strak of los houdt. De L is niet te klein, maar ook niet heel los.
 
Ikzelf loop vaak met een synthetisch compressieshirtje van Under Armour (Heat Gear geloof ik). Die hebben ze met lange en korte mouwen. Zelfs bij 40 graden blijf je dan nog heel koel en het vocht wordt afgevoerd. Als het koud is, isoleren ze juist. Absolute aanrader!
 
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Bovenaan