Wandelshirt


aqdennis

Lid Club Hiking-site.nl
Goeiesmiddags,

Ik heb ooit eens in Nieuw Zeeland een stapeltje Merino shirts gekocht om in te wandelen, van MacPac en Kathmandu. En ze wandelen lekker, maar als ik met de rugzak op loop dan vallen binnen een paar dagen de gaten er in op de rug. Ze zijn simpelweg te kwetsbaar voor de rugzak, en dat heb ik zowel mijn mijn 20 liter Deuter, de 58 liter Gregory als de 70+15 liter Low Alpine.

Heeft iemand een goeie suggestie voor een dun shirtje waar ik bij warm weer zo in kan lopen, dat snel droogt én dat rugzakbestendig is? Mag synthetisch zijn, of misschien iemand wel ervaring met een specifiek Merino shirt dat minder kwetsbaar is.
Ik heb vroeger ook wel eens een Patagonia Capilene Lightweight gehad. Dat beviel best goed hoewel ze wat aan de prijs zijn. Zoiets dus....

En ja, ik heb ook nog een echt katoenen hiking-site T-shirt. Maar afgezien dat deze niet zo snel droogt ga ik ook het risico niet nemen dat in dit collectors-item gaten komen :D

Groetzels,
Dennis
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

ik heb goede ervaringen met het merk Uf Pro.
Deels merino, deels polyester.
super dun, ik verbrand er niet in, snel droog.
na 6 jaar nog steeds geen slijtage of gaten.

 
Ik draag al heel lang Merino van Icebreaker en heb nog nooit slijtage of gaatjes van de rugzak gehad.
Ik heb wel eens gaatjes, bijvoorbeeld in een mouw, van ergens achter haken of als ik mijn heupgordel-buckle dichtklik met shirt ertussen.

Ik doe er ook heel lang mee. Uiteindelijk wordt het shirt ook wel wat dunner. Maar dan heb ik het over járen.

Het kan ook zijn dat mijn rugzak minder schuift dan bij jou.

Ik heb trouwens ook goede ervaringen met Patagonia Capilene, maar die kan ik echt niet straffeloos dagen achtereen aan.

Marla
 
Laatst bewerkt:
Merino vind ik te warm, synthetisch meurt na 1 dag verschrikkelijk; ik loop weer gewoon in katoen. Voordelen wegen voor mij op tegen de nadelen (minder snel drogen).
 
Ik heb het nog niet echt getest maar ik zou denk ik gewoon het zelfde aandoen wat ik anders aanheb. Ik loop al drie jaar in hetzelfde flanellen overhemd van de kikFil. Ze zitten niet overal, het is een Duits bedrijf dus ze zitten hier vooral langs de grens in een paar plaatsen. De oprichter van het bedrijf is vorig jaar ergens in de bergen omgekomen. Het is echt wel goedkoop, ik weet niet waar het vandaan komt, ik hoop niet ergens uit een gevangenis, of een concentratiekamp, met Oeigoeren, in China. Het overhemd was € 9.99 ik doe er dus al drie jaar mee. Ik heb ondertussen zeker tien van die bloesjes maar loop nog steeds in de eerste. Je moet het niet teveel willen wassen daar kan het niet tegen. Ik heb dagenlang stukjes blauw katoen uit een wit T-shirt zitten pulken, dat ik erbij ingestopt had in de was. Verkeerd wasmiddel gebruikt ook. Maar verder stevig genoeg in het dragen en zowel bij warm als koud weer veel liever dit dan erg dun katoen. Super zacht. Katoen wordt sterker als het nat is en is het weer droog gaat niet ruiken. Misschien niet echt zelfreinigend als merino maar volgens mij is het redelijk geurbestendig.

Alleen bij super warm weer doe ik dan soms wel iets synthetisch aan met korte mouwen in plaats van flanel. Tegen de zon vooral. Gisteren ook bij de kikFil gescoord, een polyester T-shirt met voorgeboorde ventilatiegaatjes, rozerood, koraal of meloen kleur, € 2.99. Ik bedoel, voor de arme studentjes en zo, dat kan ook.
 
Laatst bewerkt:
Ik draag de laatste tijd bijna altijd Columbia. Een lichtgewicht shirt met een speciale techiek aan de binnenkant die afkoelt als je gaat zweten.

En het werkt nog ook: afgelopen week bij 35-40 graden gelopen op de Camino en ik was verbaast over het feit dat ik weinig last had van de hitte (in combinatie met een Tilley hat en een dun overhemd van Grasshoppers tegen zonnebrand overigens).

Icebreakers heb ik werkelijk geen enkele waar niet gaatjes in kwamen te zitten na twee dagen lopen, dus die draag ik nog enkel in huis eigenlijk of als extra onderlaagje in de winter. Erg jammer voor dat geld.

Raymond
 
Tot nu toe niet veel gepost hier, voornamelijk veel gelezen. Maar eens moet de eerste keer zijn.

Zelf heb ik goede ervaringen met de merinowol shirts van Decathon. Ik draag zelf graag de polo Forclaz Travel 500. Prima prijs (€30) / kwaliteit al blijft merino wel kwetsbaarder dan synthetisch. Ik heb net als Marla wel in sommige merino shirts klein gaatjes in de mouw door bijv. een tak. De eerste gaatjes ben ik, in het T-shirt model vergelijkbaar met de travel 500 polo, na +/- 1 tot 2 jaar dragen tegen gekomen (weet ik niet exact meer). Qua rugzak bestendigheid geen problemen ondervonden (shirts zijn versterkt met een polyamidevezel wat prima lijkt te werken).

Ik ben nu synthetisch overhemden van Fjällräven (Abisko Hike L/S) en Jack Wolfskin (Kenovo) aan het testen omdat ik specifiek iets zoek met lange mouw voor in de zomer. Merinowol overwogen maar daarvan vind ik de prijs te hoog (~€160 voor een beperkte verwachte levensduur vs synthetisch is me iets te gek).

De ervaring tot nu toe met de Jack Wolfskin; overhemd met lange op rolbare mouw is ideaal voor bescherming tegen de zon en doet het redelijk goed in warm weer. In synthetisch zweet ik uiteindelijk wel meer vs merino. Merino voelt warmer aan op de huid maar reguleert beter de warmte. Persoonlijk vind ik Merinowol ook comfortabel te dragen als het vochtig is (synthetisch wordt snel plakkerig op de huid). Maar door dat een overhemd luchtiger draagt is het al met al wel een prima optie.

Voor mij persoonlijk is het niet alleen het materiaal maar ook zeker type shirt wat veel invloed heeft op hoe comfortabel het draagt in warm weer.
 
Laatst bewerkt:
Idd gaan synthetische shirt gauw stinken. Deze shirtjes draag ik als ik 10 km of meer ga lopen. Kortere wandelingetjes doe ik met de katoenen polo ( bij voorkeur pique gebreid), dat ik toch toevallig aan heb.

Mirjam
 
Die van de decathlon zijn super! Zowel lange als korte mouw, soms doe ik ze over elkaar. Nooit stank en ik draag ze dagen achter elkaar. Inderdaad kwetsbaar, een tak maakt zo een gaatje. Maar slijtage van de rugzak heb ik nog niet gemerkt. Een gaatje hier en daar maakt mij niet uit. En voor de prijs koop ik ieder jaar een nieuwe.

Miranda
 
Dit zijn dus de soort gaten waar ik het over heb. Na 5 dagen wandelen (4-5 uur per dag) heb ik er 3 in mijn rugpand zitten. Deze zit nét onder het midden iets rechts van mijn ruggegraat. Die andere 2 zitten lager, dichter in de buurt van de heupgorder.
Op zich kan ik er mee wandelen.....zolang ik mijn rugzak op heb is er niemand die het ziet :D
Vraag is alleen of ze groter worden en hoe snel....

Groetzels,
Dennis

IMG_20200806_114840638.jpg
 
Vergelijkbare gaatjes heb ik in de mouw van de merinowol shirts doordat ik een keer achter een takje ben blijven hangen. Op de rug geen zichtbare slijtage maar heb wel een keer een gaatje gemaakt in m'n merino-shirt met een semi-scherp onderdeel van de rugzak bij het opdoen (rits van een heupzakje), dus kwetsbaar is het wel.
Dat is overigens de rede dat ik de merino-shirts/polo's bij de Decathlon koop, dan is een levensduur van 1 tot 2 jaar geen enorme ramp.

Wellicht toch kiezen voor synthetisch?
 
Hier ook over gegaan van merino op de Fjallraven Abisko hike LS. Ik heb er nu 8 dagen in gelopen op Kungsleden (morgen rustdag). De voordelen zijn voor mij de luchtigheid en veelzijdigheid door de oprolbare mouwen. De stof droog erg snel en voelt fijn. Zakje op de borst ook fijn. Echt stinken heb ik nog niet ervaren, al komt 't ook wel door de muskietenspray die maskeert. Ik heb 'm nu 2x kunnen wassen, 1x onderweg in een meer en 1x op een resupply punt. Het overhemd is heel snel droog, dus dat is handig als je wat vaker wilt wassen. Na de 3 weken zal ik m'n eindoordeel vellen. Voorheen liep ik namelijk in merino baselayers, die ik nu alleen tijdens 't wassen van de Abisko aan heb gehad..
 
Wat merino onder andere zo goed maakt, is tevens een achilleshiel: de fijnheid van het draad. Wil je een beetje hoogwaardig merino, moet je het onder de 20 micron gaan zoeken, ben je dus expres op zoek naar kwetsbaar spul.
Vandaar dat sommige merken synthetische stoffen verweven. Wil je 100% merino, koop je een risico. Wil je steviger merino, let dan op waarmee e.e.a verweven is en in welke verhouding.
Als ik kijk naar de Fjall Raven merino's, vragen ze 75 euro voor een longsleeve van 50/50 met polyester, zonder gecommuniceerd microngetal.
Als ik kijk naar de Forclaz merino's, vragen ze 35 euro voor een longsleeve van 86/14 met polyamide, met wol van 18,5 micron.
Ik durf op basis van die specs wel in te zetten op de gok dat de Forclazmerino's langer geurvrij blijven en langer meegaan voor minder geld.
 
Ik loop al een paar wandelvakanties in een merino baselayer van Norrøna. Vind ik ondanks de prijs echt een aanrader. Na twee jaar veelvuldig gebruik nog geen slijtage te zien. Ik draag hem bij het spelen in de sneeuw, maar ook bij wandelen met rugzak bij 30 graden (omdat het vaak het enige shirt is dat ik bij me heb). Superzacht, kriebelt absoluut niet. In tegenstelling tot wat vaak gezegd wordt kriebelt merino soms helaas wel, heb ik met mijn Icebreaker en Bergans shirts ervaren. Heeft een mooie pasvorm en blijft goed in model. Aangezien ik het een mooi shirt vind draag ik het ook in het gewone leven.
Muggen prikken er doorheen, maar ik denk dat dat voor vrijwel alle tricotstoffen geldt.

Groet,
Jeanne
 
Wat merino onder andere zo goed maakt, is tevens een achilleshiel: de fijnheid van het draad. Wil je een beetje hoogwaardig merino, moet je het onder de 20 micron gaan zoeken, ben je dus expres op zoek naar kwetsbaar spul.
Vandaar dat sommige merken synthetische stoffen verweven. Wil je 100% merino, koop je een risico. Wil je steviger merino, let dan op waarmee e.e.a verweven is en in welke verhouding.
Als ik kijk naar de Fjall Raven merino's, vragen ze 75 euro voor een longsleeve van 50/50 met polyester, zonder gecommuniceerd microngetal.
Als ik kijk naar de Forclaz merino's, vragen ze 35 euro voor een longsleeve van 86/14 met polyamide, met wol van 18,5 micron.
Ik durf op basis van die specs wel in te zetten op de gok dat de Forclazmerino's langer geurvrij blijven en langer meegaan voor minder geld.

Interessant om te lezen dat er heel verschillende verhoudingen worden gebruikt! Op basis van de eigenschappen lijkt mij de combinatie van polamide/nylon en merinowol de meest logische (polyester is niet echt ideaal in mijn ogen omdat polyester geur gaat vasthouden en niet echt rekbaar is al droogt het wel weer sneller).
Ik ging er eigenlijk vanuit dat de meeste merken ongeveer een gelijkwaardige verhouding synthetisch materiaal mixen met de wol maar dat blijkt dus niet het geval.

Voor de TS even nagekeken en de merinoshirts van Macpac en Kathmandu die ik tegen gekomen ben zijn allemaal 100% merinowol wat ze behoorlijk kwetsbaar maakt. Het is ook zeker het proberen waard om een shirt met wol/polamide mix te proberen.

Meteen even verder gekeken en bijv Icebreaker heeft qua longsleeves keuze uit: 100% wol, 87% Merinowol met 13% Nylon (Polyamide) en 35% Merinowol, 35% TENCEL™, 18% Polyester, 12% Nylon in hun assortiment (micron niet kunnen vinden). Norrona gebruikt 89% Merino en 11% Polyamide.
Ter vergelijking met het Decathlon shirt (86/14) kost een 87/13 longsleeve shirt bij Icebreaker +/-€110.
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Er zijn al jaren shirts in gebruik met mengweefsels van merino met synthetisch materiaal. Kijk naar Super Natural(meestal 50-50), Woolpower Lite(70-30) en Montane Primino enz. Verder gaat het niet zozeer om de microns maar om het gewicht van het weefsel(uitgedrukt in gr/m2) wat mogelijk ook wel enige indicatie geeft van de levensduur van het kledingstuk.

Gropeten van Boelo
 
banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):


banner 468x60
Bovenaan