Wandelstokken

Hallo,
Voor trektochten en voor gebruik bij opzetten van mijn tent ben ik op zoek naar een nieuw paar wandelstokken.

Maar dat blijkt nog best lastig en niet alle (gewicht) informatie op websites klopt. Daarom graag jullie advies en ervaring.

Lichtgewicht vind ik belangrijker dan demping, recht handvat is nodig voor makkelijker opzetten tent (dus niet extra gekromd, standaard voldoet), dient verstelbaar te zijn tussen 120 en 130cm. Inschuifbaar of inklapbaar.

Iemand de gouden tip 😊?

Groetjes Marike
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

aqdennis

Lid Club Hiking-site.nl
Hoi Marike,

Heb 15 jaar lang een paar Leki Makalu Ultralight's gehad, maar zijn nu zo versleten dat het draaimechanisme om ze vast te zetten gewoon niet meer fatsoenlijk klemmen wilde en de stokken dus te pas en te onpas ineens in elkaar schoven. Afgelopen jaar ze dus vervangen voor een paar Black Diamond Trail Cork stokken .... ook inschuifbaar, maar ipv draaien om ze vast te zettten moet je ze met een clip vastzetten.
Vrouwlief loopt met Leki Makalu Classic stokken....
Ik heb ze even op de weegschaal gelegd. Het gewicht per stok is:

Leki Makalu Ultralight : 240 gram
Leki Makalu Classic : 252 gram
Black Diamond : 261 gram

Dus ultralight is helemaal niet zo ultralight.... Ik weet dat damping niet het belangrijkste is, maar mijn Leki's hadden betere damping dan de Black Diamond's ;)

Beide Leki's kunnen maximaal tot 130cm worden uitgeschoven, de Black Diamonds tot 140cm (wat voor mij met mijn 1.92cm wel fijn is bij afdalingen)

Groetjes,
Dennis
 
Ik heb zelf best lichte stokken van 380 gram per set, Leki Carbonlite, maar daar heb je niets aan, want inmiddels niet meer verkrijgbaar. Ik kan niet oordelen over de nieuwe uitvoering met speedlock.

Voor je oriëntatie op types en gewichten zijn er wel waardevolle bronnen.

Mijn ervaring is dat Ultralight Outdoor Gear heel precies de gewichten aangeeft.

Dat geldt ook voor Outdoor Gear Lab. https://www.outdoorgearlab.com/topics/camping-and-hiking/best-trekking-poles

Marla
 
Ik heb voor mijn tent (Lanshan 2 Pro) ook twee stokken nodig. Heb stokken met ergonomisch (schuine) handvat (Black Diamond Trail Ergo Cork). Geen enkel probleem met opzetten. Ik zou me dus niet te druk maken als het handvat niet 100% recht is. Laat dus vooral je loopcomfort leidend zijn.
 
Ik ben geen stokkenwandelaar, maar heb Fizan Compact gekocht voor mijn tent. Volgens de fabrikant de lichtste, bijna 175 gr per stuk. Vooralsnog de gouden tip ;)
 
Hier ook Fizan compact. Fijne stokken, heel licht, prettig handvat om vast te houden. Benieuwd hoe ze je gaan bevallen, Marike.
 
Ik heb de Locus Gear CP3, volgens de fabrikant 155 gr/st. Die van mij zijn 315 gram bij elkaar.


Ik heb ook een tijdje Black Diamond Carbon Z gebruikt. Die vond ik niet heel erg degelijk. Als je er te hard op leunde, gingen ze kraken.
 
€ 45,40 | Naturehike 1 Pcs Lichtgewicht Carbon Fiber Trekking Poles Drie-Sectie Externe Lock Wandelen Bergbeklimmen Draagbare NH19S010-T

Ik heb deze in L. Zijn erg licht! En fijne wandelstokken.

De tip had niet t eeuwige leven... Heb ik uiteindelijk vervangen voor losse Decathlon tips. Al was dat veel werk om dat de stok 12mm is en losse tips 10mm. Heb de tips in de oven moeten verwarmen.Deze heb ik ook:
€ 28,44 30%OFF | Aricxi Flip Sloten Ultralight Verstelbare Trekking Pole Wandelen Pole Trail Running Wandelstok Koolstofvezel https://a.aliexpress.com/_vrAyd8€ 28,44 30%OFF | Aricxi Flip Sloten Ultralight Verstelbare Trekking Pole Wandelen Pole Trail Running Wandelstok Koolstofvezel https://a.aliexpress.com/_vrAyd8
Zijn iets zwaarder, maar nog steeds erg licht en fijne stokken
 
Ik ben overigens inmiddels ook in het bezit van een paar Leki Makulu FX Carbon. Dit vanwege de lengte wanneer ingeklapt (handig bij klimmen en klettersteigen). Nog lichter, vooral mijn beurs ;-)
De Fizan Compact 4 zijn vooral handig omdat je uit beide stokken een lange middenpaal voor een pyramid tent kan maken (3 secties 1 stok + 2 secties andere stok)
 
€ 45,40 | Naturehike 1 Pcs Lichtgewicht Carbon Fiber Trekking Poles
Geef er meteen even het gewicht van jouw stokken bij (zelf gewogen dus). Ze zijn overigens vermoedelijk wel van een andere orde van kwaliteit dan de rest van de genoemde. Maar zo krijgen we wel een mooi overzicht.
 
Hi Marieke,
ik heb alu stokken van Helinox, FL135 van 375gram. alleen niet meer leverbaar.
Vergelijkbaar nu is dan de LB35, 232gram
 
Leki Makala classic, 276 (uit 2002)
Pamase full carbon 146 gram (Ali)
Fizan compact 165 gram

Per pole.
 

Bijlagen

  • D53C9124-27FC-4B8C-BDB4-9AD50465635A.jpeg
    D53C9124-27FC-4B8C-BDB4-9AD50465635A.jpeg
    3 MB · Weergaven: 10
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Bovenaan