wandelstokken


Status
Niet open voor verdere reacties.
B

bahola

Guest
Tijdens mijn laatste wandelvakantie in Schotland, ben ik er achter gekomen dat mijn knieen het wel fijn vinden wanneer ik tijdens het hiken een stok gebruik. Echter, het blijft lastig om voor een hike eerst het bos in te moeten duiken op zoek naar een geschikte stok. Bovendien zijn er prachtige wandelstokken (telescoopstokken) te koop. Alleen, waar moet je op letten bij de aanschaf van zo iets. Kun je met een stok al uit de voeten, of loop je dan weer uit ballans? Is het ene merk beter dan het ander, en zo ja waarom? Kortom wie kan mij wat advies geven over de aanschaf van wandelstokken/telescoopstokken?


Groeten

Anne
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):


Hallo Anne,

Tik bij zoeken even "wandelstokken" in en je hebt zo een stuk of 6 hits over welke, hoeveel, hoelang en het waarom van wandelstokken.

Duncan.
 
Hai Anne.

Ik loop ook altijd met 2 stokken, ben zelfs met mijn 2e paar bezig maar kijk maar eens bij die link die Raymond je gaf.
Daar staat genoeg info.

C.M.
D'oude Vos.

(Is deze maatschappij een civilisatie of syfilisatie (H. Finkers)).
 
Voor deze zomer dacht ik er zelf ook aan een paar stokken aan te schaffen. Ik heb vorig jaar met een geleend paar drie weken door de Pyreneeën gelopen en ik merkte toch wel het verschil (vooral dan met zo'n zware rugzak). Ondanks alle snufjes zoals veersystemen, handvaten onder allerlei hoeken en dergelijke meer hou ik het simpeler. Een twee- à driedelige stok met een carbide tip. Over het handvat twijfel ik nog een beetje. De exemplaren die ik vorig jaar gebruikte hadden plastic handvaten en dat was wel een behoorlijk ,zweterige bedoening. Rubberen handvaten zijn misschien wel ok en ja kan natuurlijk altijd naar exemplaren grijpen met een kurken handvat (wat zich ook manifesteert in een hogee prijs). Welk merk je ook neemt, je zal onmiddellijk het verschil merken.

Woubeir
 
Hoi Anne,

Zelf loop ik al jaren met 2 Leki's, gewoon de simpelste, echt ideaal! Zeker als je knieproblemen hebt scheelt het een heleboel (en dus ook een heleboel kilometers die je verder kunt lopen! :) )
Ook mijn vriend heeft 2 simpele Leki's en tot zover hebben wij nog nooit problemen ermee gehad!

Succes met je keuze!

Petra
 
Allen bedankt. Ik heb weer het nodige leesvoer om me in te verdiepen.

Anne
 
Ik heb ook een vraagje. Door alles wat ik gelezen heb, denk ik dat het handig kan zijn om wandelstokken te hebben bij het klimmen en dalen. Maar wat als je op Neerlands goed geasfalteerde wegen blijft. Heeft het dan nog enig nut. Of ziet het er dan alleen nog maar stoer uit.

Groet,

Marco
 
Das een leuke vraag en lastig.
Mischien omdat dat ook veel persoonlijker is.
Ik kan me voorstellen dat er mensen zijn die zich er prettiger bij voelen.
Alleen al omdat ze daardoor meer rechterop gaan lopen en het toch ontlastend werkt.
Een klein gedeelte van de last word dan mischien door je armen opgevangen maar mischien zijn er mensen die uit ervaring kunnen spreken?

C.M.
D'oude Vos.

(Een vos verliest wel zijn haren maar niet zijn streken. Ik ben in de rui).
 
In de bergen loop ik meestal met 2 wandel stokken.
Ik heb ze in nederland ook wel eens op de vlakke weg
geprobeerd.

Mijn ervaring is dat je dan veel te snel gaat lopen.
Door het ritmisch tikken van de stokken ga je in een
hoger tempo passen zetten, terwijl de pas lengte niet
kleiner wordt. Dit is leuk voor eventjes maar je
houd het niet lang vol.


Martijn...
 
Hoi,

Ik heb ook al enige tijd mijn stokken en ik denk dat je wel kunt stellen, voor mij persoonlijk dan, dat het handig is om als je nu toch stokken koopt, ze met een veersysteem te kopen. Ik vind het persoonlijk veel fijner lopen berg af omdat mijn knieen door het hockeyen niet meer zijn zoals ze horen.

Op het asfalt kun je er echter ook perfect mee lopen want het ontlast je benen een beetje. Je kunt nu ook kracht zetten met je armen. En over dat tikken. Je kunt ook een klein rubber dopje kopen om op die punt te doen. één; je hoort geen tikken meer, blijf je beter in je echte ritme; twee; je punt blijft langer bestaan, anders is ie zo kapot.

Veel plezier,

Steven

Al jaren lang gebruiken van twee LEKI stokken
 
Hoi,

Het lopen met stokken op vlak terrein wordt afgeraden. Door je armbewegingen (die forser zijn als zonder stokken) ga je je pas iets versnellen en vergroten. De winst die je boekt uit extra ondersteuning door je armen doe je op andere wijze weer teniet, met mogelijke blessures als gevolg.

Loop maar eens met lichte boxbewegingen (je armen natuurlijk). Je zult zien dat je heel snel uit je ritme komt en compleet anders gaat lopen.

Uiteraard zijn er genoeg uitzonderingen op.

groet
Richard
 
Hoi,

Wat ik me nou afvraag is of je door het gebruik van wandelstokken ook armblessures kan krijgen. Op zich zouden voor mij wandelstokken geen slecht idee zijn aangezien ik nogal snel knieblessures heb, maar anderzijds heb ik ook in lichte mate 2 RSI-armen (leve de IT sector). Hoe groot is de kans dat ik mijn armen verder om zeep help om mijn knieen te ontlasten?

Groetz,
Dennis
 
Dennis,

Je armen voelen vrij snel aan dat ze te veel hebben gehad. Zelf heb ik het af en toe als ik gedurende een dag in de Pyreneeën veel bergopwaarts heb gelopen en met mijn stokken me steeds (als het ware) heb opgetrokken. Tegen het eind van de middag voel je je armen behoorlijk en de volgende dag is er kans op spierpijn.

Bij bergafwaarts lopen kan (door verkeerde techniek) inderdaad een blessure ontstaan aan je armen: als je steedt volledig op je stokken (en dus armen) leunt bij het afdalen. Ik heb dat bij verschillende mensen zien gebeuren die te moe waren om fatsoenlijk de berg af te kunnen lopen. Kan zelfs blaren veroorzaken aan je handen als de grip niet goed is.

Raymond
- in de bergen altijd met 2 LEKIs, op vlakke grond zonder
 

banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Status
Niet open voor verdere reacties.
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Hardloop
banner 468x60
Bovenaan