Wandeltocht met collega's


Beste lezers.
Al heel wat jaren lees ik zo nu en dan met veel plezier jullie topics. Vooral over materialen en wandelgebieden.

Ik ben zelf fervent laplandganger en heb daar vooral van 2006 en 2010 heel wat trektochten gemaakt van 5 tot 9 dagen.
Afgelopen twee zomers in midden Zweden deze passie getracht over te brengen op mijn kinderen door tweemaal een nachtje wild te kamperen met hen.

Omdat het land, de landschappen en de rust blijven trekken wil ik graag van de zomer terug. Een drietal collega's wil graag met mij mee. Dit is natuurlijk erg leuk om meerdere redenen.
Ten eerste omdat ik hetgeen ik zo mooi vind kan delen met anderen.
Ten tweede omdat ik alleen naar Lapland gaan voor nu nog een brug te ver vind. Durf het wel, maar wil een beetje het eenzame mijden.

Nu heb ik nooit anderen dan mijn vrouw en kinderen meegenomen de bergen in. Met mijn vrouw kan ik lezen en schrijven tijdens zo'n reis. M'n kinderen (6 en 8) heb ik vanzelfsprekend nog wat werk aan.

Mijn vraag is: zijn er onder jullie wie zoiets eerder hebben aangevangen? Op reis met enthousiaste maar onervaren wandelaars?
Hebben jullie tips, aandachtspunten of valkuilen waar ik van af wil weten?

Het wandelen in het gebied is niet het probleem. Mn rol als ervaringsdeskundige des te meer. Ik wil bijvoorbeeld niet gaan betuttelen wat betreft uitrusting maar wil zeker wel dat er geen problemen ontstaan door slecht schoeisel, koude slaapzakken e.d.
Hoe ver kan ik gaan in adviseren van spullen of zelfs aangeven dat bepaalde spullen niet voldoen?

We kennen elkaar nu enkele jaren. 3 man, 1 vrouw.
We willen een stukje kungsleden aandoen en via lapporten terug. Hiervoor zouden mijns inziens 5 dagen volstaan.

Mijn wens is om twee tenten mee te brengen. Een hilleberg kaitum 4gt en een allak 3. Voor de prive en de rust.
1 brander (omnifuel) zal volstaan denk ik?
Voeding wil ik zelf samenstellen ivm uiteenlopende caloriewensen pp.
Dit heb ik eerder gedaan mbv een dehydrator en Excel. ;-)

Voor nu oefenen we met wandelen in Nederland om ook buiten werkuren een band te krijgen en elkaar nog beter te leren kennen.

Ook denk ik dat het belangrijk is om op voorhand de verwachtingen van eenieder voor deze reis helder te hebben. Evenals het budget.

Ik vergeet vast legio zaken. Vandaar deze post.
Alvast hartelijk dank voor jullie reacties.
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Voor wat mijn gedachten waard zijn:
Ik heb al verschillende jaren een uitnodiging geplaatst om anderen een kans te geven mee op trektocht te gaan (vooral om met mijn eigen ervaring, de drempel voor de beginner te verlagen). Soms ging bekend volk mee, soms ook onbekende mensen. https://forum.hikingadvisor.be/forum/topic/sarek-september-2021-wie-wil-er-mee/
Ik had de route uitgezet en gaf wat achtergrondinfo wat ze mogen verwachten, dan was het aan hun om te beslissen mee te gaan. Zonder echt de leider te willen zijn hield ik het toch vrij strak geregisseerd hoe de etappeindelingen verliepen. Voor bijsturingen onderweg peilde ik wel, hield vinger aan de pols maar uiteindelijk zou ik de knoop door moeten hakken (vanuit eigen ervaring). Ik heb niet veel overgenomen en hun zelf de verantwoordelijkheid gegeven hoe en met welk eten bv ze de rugzak vulden. Ik gaf wel advies en gaf mijn bedenkingen terug wanneer ik het niet eens was met de keuze. Ik zou geen korte wandelingen plannen met je collega's maar eens een weekend een stevige tocht doen met een wildkamp. (dat heb ik ook gedaan met een deelnemer die ik niet kende) Dan weet je welk vlees je in de kuip hebt en ook voor de deelnemers kan het de ogen openen waar het schort (bv qua materiaalkeuze). Los van de fysiek blijf ik de mentale sterkte een nog belangrijker factor vinden (mocht bv het weer niet mee zitten) Ik heb advies gegeven rond eten maar niet in de weer geweest om hun eten te prepareren. Ik heb hun verwezen naar wat de buitensportzaak in de aanbieding heeft. Kan je zelf kiezen... Je draagt zelf alles wat je mee neemt... Ik zou het groepje collega's bv zelf laten bepalen welke tenten ze mee nemen om te overnachten, jezelf beperken tot advies. Zo kan je de uitgaven die ze maken bij de collega's laten mocht er gehuurd moeten worden. Qua reisbudget is het duidelijk, je kan op voorhand hun adviseren wat het ongeveer gaat kosten. Bij mij moesten ze hun vliegticket zelf bestellen (kunnen ze zelf bepalen wel soort ticket ze kopen/ingeval vn ziekte oid). Omdat we met de nachttrein gingen heb ik de laatste keer wel de tickets collectief besteld om in het zelfde compartiment te zitten. De kungsleden is een vrij veilige route, wat dat betreft kan er weinig fout lopen. Tot zover wat gedachten
 
Laatst bewerkt:
Mijn advies: zorg dat mensen zelfstandig en zelfredzaam zijn als je met ze de bergen in gaat. Dus laat keuzes qua eten en tent meer vrij (of aan de groep als collectief) en geef ook aan wat ze dan van jou mogen verwachten tijdens zo'n tocht en wat ze zelf moeten kunnen. Past die zelfstandigheid ze niet tijdens zo'n reis, dan zou ik ze niet meenemen de bergen in.

Dat betekent dus dat ze niet alleen een goede conditie moeten hebben, maar ook zelf verantwoordelijk zijn voor goed materiaal, zich inlezen in de route, oefenen met kaartlezen, risicoinschatting in de bergen, etc. Je kunt ze daar prima bij helpen of adviseren. Een proefweekend (of meerdere) in Nederland lijkt me zeer geschikt om te wennen aan het lopen met bepakking, spullen uit te testen en het met elkaar optrekken. Vinden ze dat al niets, moeten ze vooral niet mee willen.

Kies verder een route uit die goed te doen is. Het gaat om de beleving, niet om de meest uitdagende prestatie.

En wees duidelijk wat ze van jou mogen verwachten tijdens de tocht: ervaring met bergwandelen, advies en aanmoediging en een vetorecht als het gaat om keuzes die te maken hebben met veiligheid.

En laat je zeker niet zomaar betalen voor deze tocht, want dan ben je ook aansprakelijk (en soms moet je dan ook de juiste papieren hebben om te mogen gidsen).

Veel plezier en plaats af en toe eens een update van je voorbereidingen.

Saskia
 
Ik heb in het verleden regelmatig groepen onervaren vrienden mee in de bergen genomen. Wel altijd in de Alpen op huttentocht en niet in Scandinavie. Realiseer je wel dat je als meest ervaren 'groepsleider' je ook een zekere mate van juridische verantwoordelijkheid op je schouders neemt. Die juridische verantwoordelijkheid gaat lang niet zo ver als voor een gediplomeerd berggids maar is niet nul. Het verschilt per land en ik heb geen idee hoe dit in Scandinavie is geregeld. Ga in ieder geval NIET automatisch uit van compleet eigen verantwoordelijkheid van de groepsleden.

Ik heb het nog even op de site van de Oostenrijkse Alpenvereniging opgezocht. Daar staat: '
Der Tourenführer aus Gefälligkeit

Der TfaG (und der ihm gleichzustellende faktische Führer) über-
nimmt in einer geringfügig höheren Stufe der Haftungsrisiken
mit einem gewissen Willen die Führung und damit die Verant-
wortung und muss für ein Mehr an Schutz- und Sorgfaltspflich-
ten einstehen als ein Garant.

Het is vrij vage juridische taal. Het komt er op neer dat je in het geval van een voorkoombaar ongeval bij 1 van de groepsleden gedeetelijk aansprakelijk gesteld kan worden. In welke mate hangt van de beoordeling van de lokale autoriteiten af. IN de praktijk wordt er alleen bij zware ongevallen onderzoek gedaan naar de schuldvraag. De kans op een zwaar ongeval op een eenvoudige trektocht is vrij klein natuurlijk.

Overtuig je ervan dat de mensen in de groep van te voren precies weten waar ze aan beginnen. In het geval van potentieel gevaarlijke situaties houd de groep bij elkaar zodat je het overzicht kan houden. Over de uitrusting zou ik zeker bepaalde 'minimum eisen' stellen. Het gaat om veiligheid.
 
Laatst bewerkt:
Advies om eerst (zoals Ivo ook aangeeft) een lang weekend op pad te gaan, bv. in de Ardennen. Neem alles mee zoals je van plan bent op de tocht. Neem minimaal 2 branders mee.

Wil je de tocht organiseren als gids of wil je met z'n allen op vakantie waarbij jij toevallig degene bent met de meeste ervaring? Heb het hier ook over met de groep. Wat verwachten zij van de tocht en van jou? Helderheid over verwachtingen kan conflicten en teleurstellingen voorkomen.
 
Het meeste is eigenlink al gezegd, maar ik denk dat het belangrijkste is (mijn ervaring): ga eerst een weekend weg. Belangrijk om aan te denken: zelfstandigheid in het geval jou iets overkomt. Zelf heb ik eens een ongeluk gehad terwijl ik met een redelijk onervaren iemand in de Pyreneeën was en die raakte volledig 'de weg kwijt' toen ik onder het bloed zat. Ze moeten dus allemaal iets van EHBO-kennis hebben, weten waar ze zijn en waar ze naartoe moeten en wat te doen in geval dat.

En vergis je niet in verantwoordelijkheid. Te vaak heb ik gehoord van vriendengroepen waarbij de 'leider'/organisator plots verantwoordelijk werd gehouden in geval van een ongeval. En dat kan naast onprettig ook erg duur uitvallen.

Loop bijvoorbeeld een lang weekend in de Ardennen of Eiffel en laat een ieder de 'leiding' nemen (bepalen wanneer en waar te stoppen/eten, route bepalen, etc.), je krijgt dan een goed idee van hoe iedereen in zulke situaties reageert.

En tot slot: geniet van het avontuur! Zorg dat je geniet van de tocht en ervaring met elkaar, zonder jezelf teveel de groepsleider te hoeven voelen.

Raymond
 
Allereerst hartelijk dank voor al jullie reacties.
Heel fijn dat dit forum zo actief is en betrokken bij de reis van een ander.

Het grote punt, namelijk of ik een rol als groepsleider/reisleider ambieer ga ik goed uitdenken. Eigenlijk weet ik het al wel. Ik wil vooral als gelijkwaardig op vakantie.
Het terrein leent zich daar ook goed voor.
Iedereen zal voor deze reis een reisverzekering met dekking voor extreme sporten willen afsluiten omdat ook het pad zal worden verlaten. Een helicopter invliegen moet daar bijvoorbeeld onder vallen.

De verwachtingen die de groepsleden van mij hebben moeten helder en basaal zijn.
Daarnaast heb ik natuurlijk ook verwachtingen wat betreft conditie en zelfredzaamheid. Ik ben geen topsporter maar wel een doorzetter. Dat zal ook nodig zijn bij iedereen.

Eten zelf regelen is iets voor te zeggen. Evenals veel andere zaken. Dat kan in een paklijst worden verwerkt.

Gewicht van de tassen vind ik persoonlijk belangrijk. Ben absoluut geen grammenjager maar ga niet meer tenten meenemen dan nodig. De extra brander is heel goed uit te leggen voor redundantie. Kan evt een gasbrander zijn.
M'n streven is om onder de 20kg te blijven. Liever nog 18kg

Ik zal tzt de paklijst en route ook delen op dit forum.

Nogmaals dank voor alle goede tips!
 
Als je op de kungsleden blijft zal het niet nodig zijn (al kan ik niet uitmaken uit je verhaal welk deel je gaat lopen) maar wanneer je van het pad af wil gaan moet je overwegen om een inreach mee te nemen wanneer je niet zeker bent of je gsm dekking hebt.
 
Als je op de kungsleden blijft zal het niet nodig zijn (al kan ik niet uitmaken uit je verhaal welk deel je gaat lopen) maar wanneer je van het pad af wil gaan moet je overwegen om een inreach mee te nemen wanneer je niet zeker bent of je gsm dekking hebt.
Dankjewel Ivo.
Gsm dekking of niet maak ik mij geen zorgen om. Belangrijk is om te weten waar masten staan of noodtelefoons zijn.
In het verleden voornamelijk buiten de bekende paden gewandeld, ook in Sarek.
In geval van nood een plan hebben is key.
(Daar wil ik dit topic niet voor gebruiken)

Zal het evengoed in de groep gooien daar deze apparaten voor pak 'm beet 50 euro de week te huur zijn.
 
Hoi,
Ms al bekend maar gebruik ook de website van de Fjallraven classic Sweden als voorbereiding. Daar vind je een schat aan informatie over de tocht, voorbereiding, paklijst, en zelfs filmpjes over wat te doen ‘if nature calls’.
Zie https://classic.fjallraven.com/sweden/classic-sweden/about-classic-sweden/ en daar alle submenu’s.
Grt
Bedankt voor de info en link.
Hoewel ik actief mijn best doe om niet in dergelijke drukte verzeild te raken moet ik zeggen dat er zeker relevante info op de site te vinden is.
 
Duitse garantenstellung:
Garantenstellung: Ein sog. Garant ist der Reiseleiter oder Führer, aber auch der erfahrenere Bergkamerad (auch, wenn das vorher nicht explizit geklärt wurde). Er hat die Pflicht, vollständig und klar über Risiken und Alternativen aufzuklären und bei Entscheidungen zu helfen. Er muss unverantwortliche Risiken ausschließen, im Extremfall sogar die Tour abbrechen.

 
Garantstelling : Een zogenaamde garantsteller is de reisbegeleider of gids, maar ook de meer ervaren bergbeklimmer (ook als dit vooraf niet expliciet werd verduidelijkt). Hij heeft de plicht om volledige en duidelijke informatie over risico's en alternatieven te geven en te helpen bij beslissingen. Hij moet onverantwoorde risico's uitsluiten en in extreme gevallen zelfs de tour annuleren.

Helder Peter en ook logisch eigenlijk.
Voor zover bekend zal ik ook alle risico's communiceren. Annuleren van een trip heb ik ook al ervaring mee. Niet leuk, niet makkelijk, helaas wel noodzakelijk soms.
 
Inmiddels is de tocht on hold gezet wegens o.a. financiële redenen van 2 van de deelnemers.

Na het zien van een korte docu op youtube van Magnus Lindbom over een tocht in Sarek is het Lapland hart van mijn vriendin wèl weer harder gaan kloppen dus dat ik haar en mijn kinderen deze zomer (weer) meeneem is niet uitgesloten.

Als de ene deur dicht gaat, gaat er een andere deur open...
 
Beste allen,
Een oud draadje alweer.
De tocht is wegens afhaken van 2 collega's om verschillende redenen niet doorgegaan.

Jullie hartelijk dank voor het gevraagd en ongevraagd advies. Ben daar zondermeer wijzer van geworden.

We zijn zelf wel lekker met de kinderen naar het noorden gegaan en hebben ondanks storm Hans genoten van een tweetal wildkampeer ervaringen in zowel Zweden als Noorwegen.

1000023912.jpg
 
banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):


banner 468x60
Bovenaan