Wandelvakantie Zweden


Registreer en meld je aan om geen Google-advertenties te zien op het prikbord!
banner 468x60
Status
Niet open voor verdere reacties.
Hallo,

Deze zomer gaan wij op vakantie naar Zweden. Wij hebben onze vlucht al geboekt en zullen op 20 Juli naar Stockholm vliegen met Ryanair, de terugvlucht staat gepland op 2 Augustus. Het is de bedoeling dat we de eerste en laatste dag in stockholm verblijven zodat we buffers hebben bij vertraging, zodat we zonder zorgen onze vlucht kunnen halen.

De overige 11 dagen is het de bedoeling om rond te trekken met een backpack, waarbij wij zelf alles menenem zoals een tent en gasbranders. Wij hebben de vorige 2 vakanties ook al rondgetrokken door Noorwegen en Nederland, waarbij we in Noorwegen ook dankbaar gebruik hebben gemaakt van het allemansrecht.

Het is ook dit jaar weer de bedoeling om gebruik te maken van het allemansrecht en slechts 2x op camping gaan staan voor even te kunnen douchen en batterijen te kunnen laden. Wij zoeken dan ook een gebied met veel natuur, dieren, bossen, water en onverharde wandelpaden.

Na zelf onderzoek te hebben gedaan kwamen we erachter dat er erg veel keuze is en dat we beter de opinie konden vragen van mensen die wat meer expertise en ervaring hebben. Het gebied dat bij ons vooral naar voren kwam was het National Park: Sånfjället. Omdat dit park huis biedt aan heel wat dieren die we graag een keer tegen zouden willen komen.

Maar het leek ons wel verstandig om niet in dit park zelf kamp op te zetten omdat we de berenpopulatie niet graag 's nachts zien langskomen, maar enkel overdag. Verder leek ons 1 gebied ook te beperkt voor hier 11 dagen vol te verblijven dus leek het ons beter om onze 11 dagen op te delen en 2 gebieden te bezoeken waarbij het 2de gebied dan een prachtige flora i.p.v. fauna te hebben zodat we een evenwichtige vakantie hebben tussen flora en fauna.

Verder zouden we ook graag willen weten wanneer je er nu het beste op uit kunt trekken als je een de meesten dieren wilt tegenkomen. Ik heb ergens gelezen dat dit heel vroeg in de morgen zou zijn, maar het zou mooi zijn als iemand dit zou kunnen bevestigenen.

Alvast bedankt voor ieder die ons zou kunnen helpen.
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Sånfjället is een leuk gebied, maar te klein voor 11 dagen trekken: na 2 of 3 dagen heb je t echt wel gezien.
Met t openbaar vervoer kun je eenvoudig verder de bergen in trekken, richting Noorse grens, en je zou dus een paar dagen kunnen lopen vanaf Ramundberget (boven Funäsdalen) richting Helags.
Of je zou ns kunnen denken aan een gebied als Rogen (ten zuiden van Tännäs) prachtig om te lopen en-of te kanoen....

t goedkoopste kom je richting Sånfjället met de bus vanuit stockholm naar Sveg, en dan richting Hede: www.harjedalingen.se

nog n paar linkjes:
openbaar vervoer: www.resplus.se
>>natuurgebieden: www.inatur.se


"wilde" beesten kijken:
Sånfjället staat bekend om z'n berenpopulatie, en overal waar bos is zijn ook elanden (maar of je ze ziet??)
Wolven, lynxen en veelvraten zijn er wel, maar zul je niet te zien krijgen; boven in de fjällen richting Fältjägaren / Helags / Sylarna kom je zeker rendieren tegen.

Hou dit jaar rekenig met vochtige terreinomstandigheden; er heeft in jaren niet zoveel sneeuw gelegen !

Succes, en vooral veel plezier met je voorbereidingen !
Rinze
 
>Omdat dit park huis biedt aan heel wat dieren die we graag een
>keer tegen zouden willen komen.
>
>Maar het leek ons wel verstandig om niet in dit park zelf kamp
>op te zetten omdat we de berenpopulatie niet graag 's nachts
>zien langskomen, maar enkel overdag. Verder leek ons 1 gebied
>ook te beperkt voor hier 11 dagen vol te verblijven dus leek
>het ons beter om onze 11 dagen op te delen en 2 gebieden te
>bezoeken waarbij het 2de gebied dan een prachtige flora i.p.v.
>fauna te hebben zodat we een evenwichtige vakantie hebben
>tussen flora en fauna.

Ik ben zelf al vele keren in Zweden geweest (ook bij Sanfjaller), en ik denk dat je al blij mag zijn als je een Eland tegenkomt. Veelvraat, Wolf, Lynx en Bruine Beer zijn erg zeldzaam en nog schuwer in Scandinavie. Ik zo er dan ook niet vanuit gaan dat je een van deze dieren tegen zult komen. Ik kampeer regelmatig in gebieden waar meerdere van deze dieren voor zouden komen en heb al 1x een (oude) pootafdruk van een beer gezien en 1x een spoor van een Lynx.

Blijft wel staan natuurlijk dat het een schitterend land is en dat je er vooral moet gaan wandelen! Ik zou me overigens niet druk maken over kamperen in zulke gebieden, gewoon doen! Ik heb nog nooit verhalen gehoord (uit Scandinavie) van kampeerders die overvallen waren door beren. Zoals gezegd, over het algemeen zijn deze een stuk banger voor jou dan jij voor hen.

Er worden overigens wel beren-excursies gehouden in Sanfjellet. Vraag de locale VVV voor meer info. En het lijkt me idd wat klein voor 11 dagen wandelen. Een stukje verder naar het westen vind je Sylarna, een stukje ruiger en groter. Daar zul je meer tijd kwijt kunnen.

Veel plezier in ieder geval

Arjen
 
Elanden staan erom bekend dat je ze in de schemering ziet ('s avonds of 's ochtends). Mijn ervaring is dat je ze ook vaak midden op de dag tegenkomt. Soms gewoon langs dekant van de autoweg of in het bos op een open stuk. Maar als je in het bos van de drukke paden af gaat, is de kans om ze te zien groter. Je vindt ze ook in het dunner wordende bos dat je op lagere bergen ziet.

Maar bij mij duurde het heel wat jaren voordat ik zag...

Mijn man heeft al 2 keer een lynx gezien en is daarmee een uitzondering. 1 keer in Noorwegen 's winters overdag op de Golsfjellet en 1 keer in de buurt van onze hut bij de Femundsmarka. Dat was 's avonds laat in de zomer.

Een beer zijn we wel eens tegengekomen met de pasen in de Femundsmarka vorig jaar, terwijl er nog een meter sneeuw in het terrein lag. Hij/zij kwam waarschijnlijk net uit de winterslaap. Mijn man die een paar meter voor mij skiede zag hem wel, ik zag alleen de pootafdrukken later. Dit jaar gaan we er met de pasen weer een rondje skiën. Ben benieuwd wat we zien...

Je kunt ook nog allerlei grote vogels tegenkomen.

Linda
 
Mijn excuses voor deze late reactie; we hebben dit bericht op meerdere sites geplaatst om zoveel mogelijk mensen te bereiken. Het heeft dan ook even geduurd voordat we alles hebben kunnen lezen.

Ten eerste hartelijk dank voor de uitgebreide reacties. Omdat we zelf nog nooit in Zweden zijn geweest moeten we volledig uitgaan van ervaringen van andere mensen en wij apprecieren het dan ook enorm dat jullie de tijd hebben genomen ons vooruit te helpen.

De informatie die we van jullie hebben gekregen gaan we nu zorgvuldig doornemen om straks precies te weten waar we aan toe zijn. De VVV is al benaderd en we zullen ook verder informeren naar zo'n excursie.

We zijn een stuk verder gekomen dankzij jullie, nogmaals hartelijk dank daarvoor

Groetjes!
 
>De informatie die we van jullie hebben gekregen gaan we nu
>zorgvuldig doornemen om straks precies te weten waar we aan
>toe zijn. De VVV is al benaderd en we zullen ook verder
>informeren naar zo'n excursie.

Als je besluit met zo'n excursie mee te gaan, dan ben ik wel benieuwd naar het resultaat eigenlijk. Ik heb afgelopen voorjaar ook geprobeerd om mee te gaan, maar toen werden ze nog niet gehouden. Ik ben wel benieuwd wat je nou ziet op zo'n excursie.

Groeten, Arjen
 
Beetje late reactie, misschien.
Heb geen ervaring met de natuur in het middel/zuiden van Zweden, maar wel veel met die van Noord-Zweden (Norrbotten)

Afgelopen november tijdens een sneeuwstorm (onderweg via de oude weg van Piteå naar Arvidsjaur) voor het eerst meerdere (vrouwtjes-) rendieren gezien, hoewel ik toch heel vaak in Noord-Zweden kom.

De mannetje kom je hier wel tegen, zij het niet dagelijks.
Daarbij is de schemertijd (die er natuurlijk zo noordelijk in de zomer nauwelijks is) de meest geschikte tijd, om ze te zien.
(als automobilist moet je echter uitkijken: ze liggen op je motorkap, voor je er erg in hebt, en ik verzeker je dat je dan nog niet jarig bent.)

Rendieren zul je in de zomer in sommige streken veel zien, afhankelijk van waar de "eigenaar" woont.

Lynxen heb ik slechts een keer of tien gezien sinds '77, waarvan eentje met jongen. (en altijd 's avonds)

Van beren zul je 's zomers weinig last hebben: door het overvloedige eten in de natuur hebben ze wel wat anders te doen!
Daarnaast maak je waarschijnlijk relatief veel herrie, en beren zijn gewoon schuw.
Naar beren moet je zoeken: zijn ze in de buurt dan is eerder de winter een tijd om ze te zien.
Dan heb je van de mannetjes het meeste last, want dan komen ze je afval controleren.
Regel: geen eten klaarmaken bij je slaapplek, en geen etensresten achterlaten (ook niet begraven: ze vinden het absoluut ...)

Het meeste zul je in de zomer evenwel muggen tegenkomen, dus neem in ieder geval een hoofdnetje mee. (Hoewel ze nauwelijks steken, word je er anders misschien gek van.)
Klein advies: vraag je huisarts om een Lidocaïne/Vaseline Crème FNA 3% (en vraag het de apotheker het af te vullen in enkele kleine tubes.) tegen de jeuk: veel effectiever dan alles, wat hier in de winkel te koop is. (opbrengen met watje, ofzo: je vingertoppen worden anders zo ongevoelig. (voor de cracks: goede plaatselijke verdoving voor het zetten van hechtingen.)
Overigens is het in Scandinavie vrij te koop: kijk eens bij de drogist/apotheek op het vliegveld.

En ben je er toch: neem ook Hudsalva mee; het manusje van alles voor je huid. (en standaard onderdeel van mijn survival uitrusting, want je kunt het eventueel eten, als smeermiddel gebruiken, of als basis voor een kaars. Daarbij ruikt het aangenaam, maar niet overdreven ...)

En ik hoop dat je dit jaar weer kunt genieten van de bessen: de rode bosbes (lingon in het Zweeds: Vaccinium vitis-idaea), of misschien zelfs de goudkleurige (en dure) gele bosbraam (Rubus chamaemorus).
Veel plezier.
 
banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Status
Niet open voor verdere reacties.
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

banner 468x60
Terug
Bovenaan