Wasbenzine/goedkoop alternatief coleman fuel in MSR


Status
Niet open voor verdere reacties.
ik gebruik nu reeds 6 jaar een Msr whisperlite international. En tot nu toe was het steeds mogelijk genoeg coleman fuel mee te nemen om het occasionele potje te koken. Na 6 jaar is mijn brandstofleiding dus ook nog heel schoon. Nu vroeg ik me af of bij het gebruik van gewone wasbenzine dit ook zo blijft. En zo ja, dan is dit toch een veel goedkoper alternatief voor Coleman Fuel? Of mis ik het addertje ergens...?Greetz,
Bert

If you try to eradicate nature, in time she will silently rise up and confound your foolish arrogance
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):


Ik gebruik mijn Whisperlite nu 4 jaar en ik stook uitsluitend op wasbenzine. Ik heb mijn brandstofleiding ook nog nooit hoeven schoon maken. Ik heb geen ervaring met Coleman fuel.

Dus tja... volgens mij betaal je echt teveel als je op Coleman fuel stookt. Misschien dat het iets zuiniger in gebruik is ofzo, maar dat maakt nooit dat prijsverschil goed. Ik stook ongeveer een week met een liter wasbenzine.

Groetn,
Marcel
 
Dat deden wij ook, die wasbenzine.
Totdat een verkoper bij de Zwerfkei ons wist te vertellen dat dat eigenlijk best vieze zooi is en we zelfs beter gewone ongeloode benzine kunnen gebruiken.

Kan iemand dit bevestigen? Een van de chemici onder ons?

Groetsels
Petra
 
Hoi Petra,

Ik weet niet waar die man van Zwerfkei het vandaan haalt, maar ongelode benzine is gewoon zeer ongezond goor spul en dat zit 'em voornamelijk in de loodvervanger die er in zit. Zoals in een ander forum al is aangehaald waarschuwd bv. Optimus daar ook terecht voor:

"Liquid fuels are extremely dangerous and should be treated with extreme care. The fuels are volatile and highly flammable. Many fuel kinds (especially unleaded car gasoline) are health hazardous. Inhaling unleaded car gasoline vapor or getting car gasoline on your skin (e.g. hands) may result in cancer. WE THEREFORE ADVISE YOU NEVER TO USE CAR GASOLINE IN A LIQUID FUEL STOVE."

Die loodvervanger(s) zijn nodig voor de smering van de cilinders. In wasbenzine zitten die middelen niet dus ik kan me nauwelijks voorstellen dat het ongezonder is dan benzine.
Feit blijft natuurlijk dat gewone benzine goedkoper is en makkelijker te krijgen...

Groetz,
Dennis
 
Mmm. Interesante thread. Behalve dat verkaardagsgekeuvel dan.
Maar er valt dus te lezen dat terpentine nog beter werkt, vanwege het hogere kookpunt. Ik ga dat toch ook eens proberen.
Allemaal veel goedkoper en beter verkrijgbaar dan Coleman fuel.
Tenminste... ik kom altijd in supermarkten waar ze terpentine en wasbenzine gewoon in het schap hebben staan.
Daar hoef je niet eens voor naar de Gamma.

Grzln,
Marcel, die iets nieuws heeft gevonden om in de fik te steken.
 
Als je nou toch loodvrije benzine wil gebruiken let dan hierop:

Voor de dragonfly met zijn sudderstandje (en alle andere met een sudderstandje oftewel kleine vlam) geld dat die word gecreerd door met het kraantje de benzineleiding kleiner te maken. Gebruik je een schone brandstof dan is dit geen probleem. Gebruik je bijvoorbeeld lood vrije benzine zet dan altijd de kraan helemaal open of helemaal dicht. Zo voorkom je verstoppingen doordat de benzine leiding als die kleiner is eerder verstopt raakt.

Daarnaast kun je zelf loodvrije benzine oid ook nog vilteren met zo'n oliefilter. Prachtisch overal te koop waar ze ook motorolie etc verkopen. Dit is soms best de moeite waard.

Voor de rest kun je volgens die andere thread het beste lampolie gebruiken omdat dit de hoogste verdampingswarmte heeft, maar dat zal dan wel slechter zijn. Dus misschien een goed midden zoeken ofzo. Iets als terpentine. Misschien interesant om eens te testen, zal eens iets naar een of ander tijdschrift sturen ofzo. Of misschien zelfs in eigen beheer.
 
Bedankt allemaal, weer heel wat wijzer.
Nog één vraagje: terpentine = White spirit? Of is da nog iets anders. :)


Greetz,
Bert

If you try to eradicate nature, in time she will silently rise up and confound your foolish arrogance
 
White spirit is wasbenzine.
Terpentine is weer net iets anders.
De chemische samenstellingen van terpentine en wasbenzine en het verschil daartussen moet ik je schuldig blijven. Het is in ieder geval niet hetzelfde. Daarom heet het waarschijnlijk ook anders. :)
Alhoewel... dat is niet echt een argument.. alle wasmiddelen heten ook anders.

Affijn.... ik heb 4 jaar zonder problemen op wasbenzine gestookt en... eh.. iemand(sorry niet boos worden, kweet echt niet wie) in de andere thread beweerde dat terpentine nog veel beter was, omdat het meer warmte afgeeft, en stookt al jaren zonder problemen op terpentine. Met als waarschuwing dat het voorverwarmen van de brander met terpentine iets langer duurt. En geduld is een schone zaak, in tegenstelling tot al die zooi die we verfikken in die MSR brandertjes. Dus.
Ik ga eens stoken op peut en ga ervaren hoe het werkt. Ben benieuwd.

Groetzln,
Marcel, die het naadje van de kous ook niet kent, maar wel weet dat een kous werkt.
 
De juistheid van het verhaal van Dennis is door mij (ongewild) bewezen. Mijn stokoude (jaar of 20 schat ik) benzinebrander, waar ik nooit problemen mee had en die ik altijd op wasbenzine stookte, heeft een paar jaar geleden het leven gelaten na het ingeven van een slokje normaal ongelood. Dit alles ging gepaard met alle kleuren vlammen en een hele hoop roet. Reserveonderdelen waren niet meer verkrijgbaar, zodat ik hem heb kunnen weggooien. Ik moest bijna een traantje laten.

Jaap
 

banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Status
Niet open voor verdere reacties.
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Hardloop
banner 468x60
Bovenaan