Waszak tegen microplastics?

  • Onderwerp starter JeroenBouman
  • Startdatum

Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Mijn kleding als buitenman , hele dag buiten werk is nagenoeg allemaal wol , merinowol en alpacawol en natuur lijk de sterkere soorten uit england en schotland.

Beste Joop, heb jij ook kleding van Dilling en wat is jouw ervaring hiermee v.w.b. duurzaamheid?
 
Beste Joop, heb jij ook kleding van Dilling en wat is jouw ervaring hiermee v.w.b. duurzaamheid?
Huib ,
heb relatief best wel veel Dilling , voor Elegance moet je Icebreaker kiezen, voor stevigere dikkere merinowol met iets robustere afwerking is Dilling gewoon een goed merk . Gaat langer mee door dikkere wolweefsels . Heeft ook regelmatig mooie prijs acties . Ben er tevreden over , Johnsons zit tussen Dilling en Ice beaker in betreffende afwerking
Draag ze allemaal met gerust hard als bovenkleding
 
Zo'n alpaca vest heb ik ook weleens gehad, groot en zwaar. Bovendien was-ie grof gebreid; aan de ene kant heel warm maar de wind kwam er toch doorheen.. Ik vind G1000 nog steeds een van de beste stoffen voor wandelbroeken, en als ik deze broek was, heb ik niet het idee dat er veel vezels vanaf komen. Fleece vind ik veel "pluziger" dus het lijkt me waarschijnlijk dat daar veel meer uit komt. Ik was mijn fleece weinig, omdat ik hem niet vaak draag.

Mirjam
 
Zo'n alpaca vest heb ik ook weleens gehad, groot en zwaar. Bovendien was-ie grof gebreid; aan de ene kant heel warm maar de wind kwam er toch doorheen..

Mirjam

Denk dat je vest geen origineele alpaca wol is/was , je omschrijving klopt niet met de eigenschappen van alpacawol , die is juist heel licht .
https://alpaca-ranch.nl/kennisbank/voordelen-van-alpacawol/

heb in Bolivia en Chili de neppers ook gezien , maar de echte herken je snel als je bovenstaande voordelen herkent.
 
Beste Joop, omdat jij veel ervaring hebt met wol heb ik nog twee vragen:
-Wat is jouw ervaring met mixproducten van wol en synthetisch, zoals bv. Woolpower?
-Heb je wel eens last gehad van motten (gaatjes in je kleding) en wat doe je er tegen?
 
Beste Joop, omdat jij veel ervaring hebt met wol heb ik nog twee vragen:
-Wat is jouw ervaring met mixproducten van wol en synthetisch, zoals bv. Woolpower?

dit merk heb ik nooit gedragen , dus ben ik je het antwoord schuldig.

-Heb je wel eens last gehad van motten (gaatjes in je kleding) en wat doe je er tegen?

wel gaatjes, maar door slijtage en snel is je merinowollen shirt vliesdun en bij aan of uittrekken scheurt het , door dagelijksgebruik krijg ik er geen mot in .
 
Maar van wol en zijde krijg je geen microplastics in het spoelwater, dat zijn namelijk geen kunstvezels maar natuurlijke vezels, en als die te groot zijn worden die tegengehouden door de pluizenfilter in je wasmachine.

Mijn voorkeur gaat ook uit naar wol, maar helaas blijkt veel (merino)wol in buitensportkleding zogenaamde "superwash wol" te zijn, die eerst behanderd is met waterstofchloraat en daarna gecoat met een synthetische polyamide (nylon), zodat het niet meer prikt en in de machine gewassen kan worden zonder te vervilten. Dat soort wol zorgt (naast vervuiling tijdens de productie) ook weer voor microplastics tijdens het wassen. Ik heb het gebruik van superwash wol dit in ieder geval terug kunnen vinden voor Devold en Icebreaker, de merken die ik meestal gebruik :( (het is onduidelijk of dit altijd zo is, of alleen bepaalde producten). Dilling zegt in deze blogpost expliciet dat ze het niet gebruiken: https://uk.dilling.com/blog/Treated-vs-Untreated-wool/

edit: vreemd leeg attachment weggehaald
 
@leonmoonen, wow dat is even schrikken, maar: merinowol zoals Icebreaker gebruikt, prikt toch helemaal niet dacht ik ?? Dus waarom dan alsnog coaten in kunststof?
 
@leonmoonen, wow dat is even schrikken, maar: merinowol zoals Icebreaker gebruikt, prikt toch helemaal niet dacht ik ?? Dus waarom dan alsnog coaten in kunststof?

ja, dat was het voor mij ook... ik weet niet meer zeker of we niet al die tijd voor de gek gehouden zijn met het verhaal dat merino niet prikt, en dat het eigenlijk die superwash behandeling was (wat natuurlijk niet zo lekker verkoopt als een fotogeniek schaap met gekrulde hoorns)... Verder kan ik me voorstellen dat het in de machine wasbaar maken bij je gewone was ook een rol speelt; voor Dilling ondergoed raden ze het wolprogramma en wolwasmiddel aan.
 
Laatst bewerkt:
Even snel zoek op https://eu.icebreaker.com/en/our-story/product.html levert op dat er inderdaad 15% Lycra (=polyurethaan) in Icebreaker zit voor elasticiteit en draagcomfort. Dat is even heel wat minder 'natural' dan ik altijd dacht... Ook nooit gezien op de labels in de kleding zelf, of heb ik niet goed gelezen?
 
Ook nooit gezien op de labels in de kleding zelf, of heb ik niet goed gelezen?

Ik heb even een aantal shirts, truien en vesten gechecked en die hebben allemaal "100% NZ merino wool" op het label staan. Op hun site staat bij shirts ook "100% Merino wool". Ik denk dat je die product pagina moet lezen als "15% van hun totaal gebruikt materiaal is kunststof (lycra en nylon, oa in sokken en slips), 85% is natuurlijk/wol".

Hier vind je het Icebreaker Transparancy Report 2017 waar in staat dat ze superwash gebruiken (pagina 83) en als doel geven ze daar idd het machine wasbaar maken.
 
Laatst bewerkt:
Ik zit even naar mijn Woolpower sokken te kijken. 1/3 synthetisch (polyamide) naast 2/3 Merino wol. Hoe sterker de synthetische garens, des te minder microplastic hoop ik, maar voor nylon tenten gaat dat niet helemaal op, die zijn wel wat gevoeliger voor UV dan polyester. Heb ik op deze site geleerd :) De synthetische garens liggen wel helemaal binnen de wol, dus wel beschermd tegen wrijving. Wasbaar bij 60 °C dus dan denk je dat is ook Superwash waarschijnlijk, wat bij een zoektocht inderdaad bevestigd wordt:
Washability: Our wool is superwash-treated at the mill to allow repeated machine washing of the garments in 140°F without shrinking or losing their insulating capacity. Woolpower® Original retains its excellent function even after long use and when the opportunities for washing the garment are limited
Verder wel heel goed spul. Ik heb ze in 200, 400, 600 en zelfs 800 gekocht toen de Bergvrienden er een aanbieding van hadden. Alles in het groen.

Dat Superwash is er al best wel lang. Ik heb een trui terug gevonden in de kast die ik nu, na wat gaten gestopt te hebben nog steeds wel draag, lekker als onderlaag. Gekocht in de jaren 70. Daar staat ook Superwash in, machine washable. Verder geen enkel kledingstuk waar dat in staat. In al die jaren heb ik hem misschien een paar keer gewassen, steeds met Woolite in lauw water. Dus dat Superwash was niet echt nodig.

Toch ook de mooie wollen sokken die mijn oma nog voor alle kleinkinderen gebreid heeft maar weer tevoorschijn gehaald. Kan gegarandeerd wél vervilten bij te heet wassen en er zit volgens mij geen polyamide of lycra/elastaan vezels in. Ik heb deze heel weinig aan gehad omdat het vrij dikke sokken zijn, dus ze zijn nog als nieuw. Ook jaren 70. Gaan nu heel goed in halfhoge wandelschoenen. Waarmee ik maar wil zeggen, als je er redelijk voorzichtig mee omspringt gaat wol, ook zonder toevoegingen, echt heel lang mee en als je er niet mee in de wildernis ingaat hoef je het haast niet te wassen. Nylon sokken dus echt wel.
 
Mijn voorkeur gaat ook uit naar wol, maar helaas blijkt veel (merino)wol in buitensportkleding zogenaamde "superwash wol" te zijn, die eerst behanderd is met waterstofchloraat en daarna gecoat met een synthetische polyamide (nylon), zodat het niet meer prikt en in de machine gewassen kan worden zonder te vervilten. [...] Dilling zegt in deze blogpost expliciet dat ze het niet gebruiken: https://uk.dilling.com/blog/Treated-vs-Untreated-wool/
Interessant!
Hoewel ik al wel begrepen had dat 'zachte' wol wat minder goed presteert als het om zgn. thermische kwaliteiten gaat, geeft dit ook een verklaring waarom dergelijke wol relatief normaal gewassen kan worden. Ik had me daar al over verwonderd, aangezien mijn ervaring met het wassen van (gewone) wol heel anders is.
 
Waarmee ik maar wil zeggen, als je er redelijk voorzichtig mee omspringt gaat wol, ook zonder toevoegingen, echt heel lang mee en als je er niet mee in de wildernis ingaat hoef je het haast niet te wassen. Nylon sokken dus echt wel.
Ik wilde er nog aan toevoegen dat het voor Merino of ander ondergoed wat anders is natuurlijk, niet wassen (tenzij dat niet kan) maar heb nog geen Merino ondergoed. Als je niet de echte kou ingaat is dat ook niet zo nodig. Gewoon een ouderwetse wollen trui en nog wat lagen daaronder is warm genoeg. Wollen sokken en vooral katoenen sokken altijd na een dag dragen gewassen maar voor wol is het dus niet echt zo nodig. Tegenwoordig binnenshuis kan ik gewoon op blote voeten lopen dat scheelt echt een hoop sokkenwasgoed :) Dat is echt een grote weelde! Nu nog naar buiten op blote voeten...

Las ook nog een Engels onderzoek waarbij bleek dat de hoeveelheid microplactic die bij wassen vrijkwam niet afhing van de duur van de wasbeurt. Dan vraag ik me af of dat iets met UV te maken heeft, dat bij het wassen vooral deeltjes vrijkomen die al beschadigd zijn door UV. Dan zou kleding met een UV filter dus minder vezels loslaten in de was. Misschien onzin. Wel interessant om te onderzoeken (Wol heeft zo'n filter van nature: het wolvet, ook wel lanoline genoemd. Werkt ook tegen bacteriën. Wat is de natuur soms toch geweldig!)
 
Deze koude periode draag ik mijn merino ondergoed shirts laag op laag , t=shirt , toplayer een lange mouwenshirt met wollen trui , samen is dit zo'n warme comfortable setting , ze prikken echt niet , en vormen een geheel , lijkt wel of ze aan elkaar hechten .
Zelfs groffe merino wollen truien , prikken niet , kan ik zo dragen op de huid .
Ice breaker heeft mooie performance met zijn coating , ik denk dat wolvet stukje zachtheid en slijtage bescherming overneemt als je andere merken gebruikt.
wolwas is gewoon een must , en droger een not done actie , mijn spullen kunnen er niet tegen. Wel blij dat mijn comfort ook nog een vermindering is op de microplastic vervuiling.
 
Hoi wollige hikers.
Gebreide sokken las ik van decenia terug, heb ik ook altijd gedragen. Mij is ook opgevallen dat de sokken met puur alleen wol meer verslijt en vervilting hebben dan met enige kunstvezel toevoeging hebben.

De kunstvezels zijn niet recht en glad, vergelijk het met een takje waarvan de twijgen zijn afgeknipt. De kunstvezel uiteinden kunnen afbreken door gebruik en blijven mogelijk in de kleding zitten of vallen op de grond. Hierover heb ik nog niks gehoord.
De vezeltjes komen mogelijk vrij tijdens wassen. Handwas of machine maakt niet uit.

Kunststof is een mooie uitvinding, alleen de gevolgen van resten die verspreid worden kon men nog niet bedenken.
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Heb ik gezien.
Helaas dat het microvezeateriaal er is. Maar technisch gezien is het eigelijk een logisch gevolg van.
Het oplossen kan niet meer.


Verzonden vanaf mijn iPhone met Tapatalk
 
banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):


banner 468x60
Bovenaan