Wat is de mooiste route naar de top van de Mont Blanc?


Status
Niet open voor verdere reacties.
De komende zomer wil ik zelf met een gids naar de top van de Mont Blanc. Maar wat is nu de mooiste route naar de top. Ik ben zelf een sportklimmer en dus geen ervaren alpinist maar zoek wel een mooie en uitdagende route naar de top.

Ik hoor ook steeds vaker dat het drukker wordt op de Mont Blanc ik nu wil ik niet gelijk met 50 andere klimmer op de top staan dus wat is de beste tijd in het jaar om deze berg te beklimmen? En ik bedoel hiermee de tijd dat de berg goed klimbaar is maar niet overvol is met klimmers.

Alvast bedankt voor je reactie,
Leo
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):


Ja lap, 'k heb hier net een gans blad geschreven over de Mont Blanc (routes) en 't blijkt dat je na een half uur automatisch uitgelogd wordt of zoiets.

Dus nog eens in 't kort: Volgens mij is de mooiste route Via Italië (Gonella Refuge) Je zal hier het minst volk tegenkomen, en je hebt een heel gemixt terrein. De normaalroute (via aiquille du gouter) is vrij saai (sneeuw, sneeuw, sneeuw,...). Technisch is het via Italië zeker te doen voor een sportklimmer, maar je zal minimum een dagje alpiene technieken moeten oefenen (ivm. gebruik van piolet en crampons, touw...,) je kan dan terwijl een beetje acclimatiseren. De italiaanse kant is ook wel een stuk zwaarder, en de beklimmen is een paar uur langer. Om terug te keren kan je naar Aiquille Du Midi gaan, Waar je de kabellift neemt naar Chamonix.
Op weg naar Aiguille du Midi passeer je langs 2 andere 4-duizenders (Mont Maudit en Mont Blanc Du Tacul) en loop je over La Vallée Blanche ( 'de witte vallei', omringt door hooggebergte). Technisch zal je dit wel kunnen, maar dit is wel zwaar, een goede conditie is zeker vereist.

Als je een gids zoekt: Denis Gonzales van op www.chamonixmountainguide.com is de beste die ik ooit had.

Als je geen hooggebergte ervaring hebt kan je de Mont Blanc enkel in de zomermaanden beklimmen, anders wordt het zeker te zwaar.

'k Zal eens in e paar boeken kijken, en je nog eens wat meer technische info geven over deze route.

Succes,
 
RE: Wat is de mooiste route naar de top van de Mont Bla...

De MB via een leuke route kun je vergeten als je geen hooggebergte-ervaring hebt. Geen gids zal je meenemen. En terecht natuurlijk, eerst maar eens leren klimmen op grote bergen.
Er komt in de Alpen namelijk iets meer bij kijken dan je gewoon bent uit de hal of de oefenrotsen. Ik weet niet hoever jouw 'sportklimervaring' rijkt? Da's een vrij rekbaar begrip namelijk (ik ken 'sportklimmers' die 7a doen en nog nooit de hal uit zijn geweest, maar ik ken er ook die dikke alpiene vijfen in de Dolemieten doen).

In de Alpen zijn er veel meer zekeringstechnieken toepasbaar, zeker op de tocht die Gilles hier voorstelt. Deze tocht verloopt over een gletsjer, een rotsgraat, een firnhelling en een firngraat, (alleen een echte ‘wand’ ontbreekt). Verder heb je te maken met het weer, geëxponeerdheid en de grote hoogte. Meer dan je in een dagje oefenen onder de knie krijgt. Ook jezelf zeker voelen met pikkel en ijzers duurt langer dan een dag. Denk meer aan een week (en dan nog).
Je opties zijn dus vrij beperkt: Of suf achter een gids aan omhoog tussen de anderen over de normaalroute, of een cursus volgen of met anderen mee en een beetje ervaring opbouwen om vervolgens met een gids (als je dat dan nog wilt) 'creatief' te doen.

Ik wil je niet al te zeer ontmoedigen. Wellicht ben je uit het 'juiste hout' gesneden en trek je het allemaal gemakkelijk. In dat geval: Oefen thuis al de touw en reddingstechnieken die je nodig hebt op gletsjer en rots. Wordt fit. Scoor een gids die met je wil bivakeren. Ga omhoog via de Grand Mulets en bivakeer op de gletsjer. Vertrek als de maan opkomt en zorg dat je ver voor de meute uit de top bereikt. Vertrek pas als de laatste al lang weg is, en bivakeer in/bij Ref. Vallot. 'nacht's voor de meute omhoog komt ben je weer beneden.
Ik weet zeker dat (binnen jouw mogelijkheden?) op deze manier de bergervaring en het ‘zijn in de woeste natuur’ het meest intens zijn.

Succes..

:7
martin
 
RE: Wat is de mooiste route naar de top van de Mont Bla...

Inderdaad, een dagje zal wel wat weinig zijn... misschien is het geen slecht idee, om een dag of 2 te oefenen, en vervolgens de gids te laten beslissen wat mogelijk is. Ik denk dat het toch wel mogelijk moet zijn om na twee dagen initiatie de italiaanse route te doen, maar dat zal afhangen van je prestaties gedurende die twee dagen. Als je een sportklimmer bent met een goede conditie, zonder hoogtevrees maak je wel kans denk ik. Je kan ook es een mail naar die gids sturen (Denis Gonzales op www.chamonixmountainguide.com in 't Engels of Frans) hij zal je zeker een paar dingen kunnen voorstellen.
 
Mont Blanc de Tacul, Mont Maudit & Mont Blanc

Los van de vraag of je het kunt behapen: De mooiste route is de koningsroute en dat is van de Aiguile du Midi over de Mont Blanc de Tacul, Mont Maudit naar de top van de Mont Blanc. Lang, zwaar en mooi. Deze werd reeds genoemd, maar dan als afdaalroute.

En je bent niet de eerste sportklimmer die denkt dat het alpiene werk een piece of cake is. Gek eigenlijk, want het zijn volledig andere disciplines...

groet Ron
 
RE: Mont Blanc de Tacul, Mont Maudit & Mont Blanc

Mee eens.

Daar wil ik wel bij vermelden dat deze route de laatste jaren aanmerkelijk lastiger is geworden. Halverwege de zomer kun je al lastige passages blankijs tegenkomen. Doenbaar, maar wel duidelijk lastiger en zwaarder.
Richard Weustink heeft vorig jaar de MB de Tacul beklommen. Je kunt zijn verslag hier nalezen: http://www.hiking-site.nl/schrijfblok_20030901-2.php
Nuttig om te weten dat Richard, gewapend met de nodige ervaring èn een berggids, deze tocht niet kon vervolmaken door de zware condities.

trek je conclusie!

:7
martin
 
RE: Mont Blanc de Tacul, Mont Maudit & Mont Blanc

Bedankt voor jullie snelle reactie

Ik heb ondertussen begrepen dat in de periode eind augustus en begin september de grootste drukte voorbij is en het rustiger op de berg wordt.
Aan gezien ik geen alpinisten ervaring heb vindt ik het een goed idee om eerst 2 dagen te oefenen samen met een gids en op basis hiervan een keuze te maken voor een route. Ik heb een gids uit België gevonden waarmee ik op de gletsjer kan bivakkeren.
Ik wil namelijk zeker niet het alpinistenwerk onderschatten, het enige wat ik uit mijn (hal en rots) sportklimervaring denk mee te nemen zijn touwtechnieken en klim coördinatie. Tevens ben ik momenteel bezig om mijn conditie op een hoger niveau te brengen.

Ik wil het in ieder geval serieus aanpakken maar wil wel kiezen voor een uitdagende route met een reële kans naar de top. Uit jullie reacties heb ik de volgende opties gekregen om naar de top van de MB te gaan:
- Normaal route, (eenvoudigste route maar ook de saaiste)
- Gonella Refuge (via Italië in een gemixt terrein, langer en technisch erg lastig)
- Aiquille Du Midi (alleen te bereiken via kabel lift en gaat langs 2 andere 4-duizenders (Mont Maudit en Mont Blanc Du Tacul))
- Grand Mulets ( ???)

Is dit correct ?
 
RE: Mont Blanc de Tacul, Mont Maudit & Mont Blanc

High Leo..

De drie genoemd routes zijn de drie eenvoudigste. De route via de Aiguilles Grises wordt ook wel de Italiaans normaalroute genoemd. Klimtechnisch biedt deze de grootste uitdaging. Je zou deze route kunnen combineren met een afdaling langs een van de andere routes.
Het nadeel van de door jou genoemde periode is het feit dat op veel van de flanken de sneeuw verwenen is. Je zult grote stukken blankijs tegenkomen. Niet heel erg problematisch, maar wel een extra uitdaging. Eind juni is het ook nog niet zo druk.
Als je het goed afspreekt met je gids valt er een hoop leuks te doen daar. Niet alleen op de MB overigens.

Succes..

:7
 
RE: Mont Blanc de Tacul, Mont Maudit & Mont Blanc

Italië: gonella refuge (3071m), 6 à 8 uur naar top

Tacul - maudit - mont blanc: refuge des cosmiques (3613m), 6 à 8 uur

'normaalroute': refuge du gouter (3863m), 4 à 5 uur naar de top

Terugkeren naar Aiguille du Midi is 3 à 5 uur. Langs refuge du gouter of refuge des grand mulets 4 à 6 uur.

uit 'sommets du mont blanc'
 
RE: Mont Blanc de Tacul, Mont Maudit & Mont Blanc

Ik heb net de top van de Mont Blanc bereikt via de Mont Blanc du Tacul en Mont Maudit. Omstandigheden waren niet mals : onweders, sneeuwstormen en dichte mist. Is effectief een zeer lastige route maar volgens mij de mooiste (misschien dat alleen de Miage - Bionnassay route mooier is, heb ik echter zelf nog niet geprobeerd, wie heeft meer info/ervaringen omtrent deze route ?).

Via Mont Blanc de Tacul en Maudit vergt echter wel een zeer sterke conditie, anders niet aan beginnen !
 

banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Status
Niet open voor verdere reacties.
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Hardloop
banner 468x60
Bovenaan