Wat moet ik hebben????


Registreer en meld je aan om geen Google-advertenties te zien op het prikbord!
banner 468x60
Status
Niet open voor verdere reacties.
P

Perfors

Guest
Beste mensen,

Als beginnend trekker/hiker/wandelaar ben ik regelmatig op zoek naar nieuwe spullen. Wat ik elke keer tegen kom (ook op deze site) is dat je moet kijken naar wat je wilt in je vakantie. En dat is nu juist het probleem. Dat weet ik niet. Ik kan nu nog niet zeggen of ik over twee jaar in nederland rondloop, in de sahara of op de noordpool. Voor je uitrusting maakt dat wel een enorm verschil. En om nou dure spullen te kopen die ik nooit gebruik omdat ze te goed zijn of om spullen te kopen die ik maar een jaar kan gebruiken, heb ik ook niet zo veel zin in. Een voorbeeld. Vorige week is mijn Sigg FireJet naar de knoppen gegaan. Volgend jaar ga ik hoogst waarschijnlijk naar de Ardennen of Schotland. Moet ik nu een gasbrander kopen die licht, niet zo duur is en geschikt voor temparaturen boven nul, koop ik een benzine brander die duurder en zwaarder is of koop ik een hele goeie die en op gas en op benzine kan. Hoe zijn jullie nou begonnen. Ik neem niet aan dat iedereen met verschillende uitrustingen geschikt voor elk terein begonnen is.

Alvast bedankt voor jullie hulp

Marco
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Beste Marco,

Ik ben (als fietser) begonnen in 1988 toen ik nog een arme middelbare scholier was. Ik had toen een Batavus fiets van 600 gulden, een koepeltentje van Bristol a 150 gulden, een Nomad slaapzak tot +4 graden van 169 gulden, een campinggasbrander voor prikblikjes en nog meer goedkoop spul.
Pas in de loop van de jaren heb ik e.e.a. vervangen voor duurdere zaken, soms omdat er iets kapot ging, soms omdat ik het nodig gehad.
In 1991 ging een storm in de Jura er met mijn tentje vandoor, heb toen een nieuwe van McKinley gekocht voor 600 gulden, is in 1999 bezweken omdat het doek gewoon meer op papier leek dan op nylon. Heb nu een Erdman Schmidt van 1100 gulden. Steeds een stapje beter (en helaas duurder). In 1995 ging ik naar Zweden, en toen kon je daar nog nauwelijks campinggas krijgen dus een benzinebrander gekocht, een Coleman Peak 1 die ondertussen al weer vervangen is voor een Optimus Nova. Ook de fiets is ondertussen vervangen, voor een custom-made randonneur.
Je begrijpt, ik ben niet begonnen met een buitensportzaak te plunderen en toen op vakantie gegaan.
De "oude" spullen die nog werken gebruik ik nog, zo'n campinggas brandertje is niks mis mee als je een weekendje weg gaat. Onlangs 'em trouwens nog gebruikt om pindasaus op warm te houden bij de barbecue bij mijn ouders in de tuin. Ook mijn slaapzak gebruik ik in Zuid-Europa nog hoewel ik voor de winter en Noord-Europa een betere heb gekocht.

Hoe dan ook, als je met simpele spullen begint kan je altijd kijken of je later nog iets wilt verbeteren, het oude spul blijft bruikbaar of kun je verkopen aan een andere beginnende buitensporter. In geval van je brander kan je best een niet zo dure gasbrander kopen, die zijn behoorlijk multi-purpose en die met propaan/butaan mengsel doen het bij lage temperaturen ook nog. Dan kan je later als je het echt nodig vind altijd nog wat anders kopen...

Groetz,
Dennis
 
Marco,

Staar je vooral niet blind op sommigen roepen over branders: in (zeer) veel gevallen is een benzine-brander niet eens nodig voor de temperatuur, maarge woon voor de verkrijgbaarheid van de brandstof. In dat geval denk ik dat je in veel gevallen nog steeds voordelig uit bent met een 'simpele' gasbrander. Die kosten een stuk minder en vaak (niet altijd!!) is de verkrijgbaarheid van brandstof geen probleem.

Ik heb op dit moment (nog steeds) een tent van Nomad. Daar werd in het begin door sommigen vreemd op gereageerd, omdat ze dachten dat de webmaster wel een peperdure, ultra-lichte, hyper-moderne tent zou hebben. Maar zolang mijn oude trouwe tentje nog prima functioneert zie ik het nut niet in van een nieuwe kopen.

Hetzelfde geldt denk ik ook in grote mate voor kleding: wat afgelopen jaar als super-nieuw in de winkels lag wordt nu als ouderwets en achterhaald bestempeld omdat het niet 99% ademend is of 100% waterdicht. Dat is in veel gevallen pure kul: als jij in de uitverkoop een lekker zittend jack kunt kopen dat aan je (eenvoudige) wensen voldoet moet je daar gewoon mee beginnen. Een Mammut Eiger Extreme pak kan altijd nog mocht je de K2 op willen ;-)

Grtx,

Raymond
- begonnen met een V&D rugzak, Perry slaapzak en dienstkisten (waar hij nog steeds op loopt!)
 
[laatste wijziging op 27-08-02 om 20:04]Zoals Dennis en Raymond al zeggen.
Iedereen is simpel begonnen.

Op mijn allereerste wandeltocht had ik een buitenframe rugzak van de V&D van 60 gulden en die was toen al veel gebruikt. Na die eeerste tocht kon ik hem weg gooien.
Ik liep toen op legerkistjes van 40 gulden bij de dump.
Slaapzakje van mijn broer geleend en mijn kleding was niet speciaal.
Gewoon oude kleding die ik toen had.

Door de jaren heen verzamel je beter materiaal of je moet het vervangen en kijk je naar iets geschikter.

Zowiezo is het niet slim om, als je het nog nooit gedaan hebt, en hoop spullen nieuw te kopen.
Blijkt het achteraf niet te bevallen heb je een hoop centen weg gesmeten.

Daarnaast moet je een uitrusting langzaam bij elkaar verzamelen.
Hopelijk zijn er mensen in je omgeving waar je eens wat van kunt lenen.

Het gaat uiteindelijk niet om wat je hebt, maar wat je doet.

C.M.
D'oude Vos.

(Een vos verliest wel zijn haren maar niet zijn streken. Ik heb weer een streek in gedachten).
 
spullen

Wow.. Hier kunnen we het uren over hebben. Het is namenlijk een zeer gecompliceerd outdoor-filosofisch onderwerp èn een stokpaardje van me. Het gaat over je spullen.. techniek.. En die techniek is de randvoorwaarde om creatief te zijn. In je blote kont heb je niks op een pool te zoeken.. Daar heb je spullen voor nodig en de juiste spullen bepalen dus wat je allemaal kunt doen.
Nu is Pool-Sahara natuurlijk een extreem voorbeeld maar..

Wat WÌL je?

Probeer in ieder geval te bedenken wat je als allereerste wilt ondernemen. Schaf daar de eventueel benodigde spullen voor aan. Dat vul je eventueel aan voor een volgende onderneming. Enzovoort. Het spek gaat pas stinken als je de diepe winter inwilt of extreme gebieden gaat uitzoeken.
Vaste bezoekers van deze site kunnen je altijd desgewenst middels dit machtige medium advies geven.

Om het overzichtelijk te houden zou ik zeggen.. Volg het advies van de andere jongens. Dat snijdt allemaal hout en je valt je nooit een buil.

groet..

:7
martin
 
Yeah..

[laatste wijziging op 28-08-02 om 00:00]<Het gaat uiteindelijk niet om wat je hebt, maar wat je doet..>

Yeah..

Een mooi verhaal hierover..

Er was in de jaren dertig een vent die in z'n eentje Mount Everest opwilde. Ik geloof dat hij Wilson heette. (het is een geweldig verhaal waarvan ik details zou moeten opzoeken). Zijn plan was om met een vliegtuig hoog op de gletsjer te landen en van daaruit in z'n eentje door te stoten tot de top, niet gehinderd door enige kennis van zaken wat betreft klimmen op grote bergen.
Die vent is hartstikke doodgegaan natuurlijk. Maar wèl onsterfelijk geworden èn een prachtig verhaal achtergelaten.
hij had geen kennis, geen kunde, en geen spullen!


:7
martin

-Het gaat uiteindelijk om wat je doet met wat je hebt!
 
Allemaal hartelijk dank voor de reacties.
Het is niet zo dat ik nog nooit op pad ben geweest. Acht jaar geleden of zo ben ik voor het eerst op de fiets gestapt. Achterop 70 liter canvas tassen. Helemaal volgepropt. Daarboven op nog eens een tent van 15 kilo. Was iets te zwaar. Dit jaar ben ik weer voor het eerst sinds jaren gaan trekken. Lopend. Ondertussen had ik al wel een lichter tentje en een benzine brander gekocht. Ik ga me nu maar eens goed laten voorlichten over de pro's en cons van de verschillende gasbranders. Zijn hier nog sugesties?

Groet,

Marco
 
Veel gasbranders zijn nogal instabiel. Koop dus een lage (Primus) of koop er een goed voetje bij. Ook handig is een gasbrander waar meerdere aansluitingen op passen, MSR maakt goeie wat dat betreft. Je kan dan goedkopere campinggas of colemanbusjes gebruiken bij normaal weer en een duurder 30/70 busje als je de kou in gaat. Last but not least, een windscherm is ook bij gas erg zinnig!

Groets, Rob.
 
Bovendien kun je altijd nog bijvoorbeeld in een +4 slaapzak een binnenhoes kopen die de gebruikstemperatuur omlaag brengt. Zo hoef je niet gelijk extreem. T is maar een idee ... Gewoon in de loop van de tijd betere/andere/lichtere/duurdere/etc. spullen kopen!

Groets, Rutger / Estu

-die zijn donzen slaapzak toch wel errug comfortabel vindt
 
Simpel is inderdaad het spul dat je nodig hebt. Al die franjes en frulletjes geven meer risico tot slijtage of defecten. Het kost meer en weegt meer. Koppel het aan degelijke grondstoffen die gebruikt worden en je hebt supper spul.

Tot mijn grote spijt heb ik onze Primus Base Stove nog altijd niet om zeep gekregen. Ik wil een reden hebben op de Primus Himalaya te kopen (maar eigenlijk heb ik het niet nodig).

Na een nachtje buiten in de regen te staan kreeg ik hem nog in gang. 't duurde wel even voor het vuur terug het volledige kookvlak innam (water in de brander moest eerst verdampen).

groetjes,
Jan
 
banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Status
Niet open voor verdere reacties.
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):


banner 468x60
Bovenaan