Wat te kopen: Geko 201 of eTrex


Registreer en meld je aan om geen Google-advertenties te zien op het prikbord!
banner 468x60
Status
Niet open voor verdere reacties.
Ik ben op zoek naar een basismodel GPS, gewoon om een route in te steken met coördinaten en die vervolgens gedurende twee weken te lopen. Kaarten zijn er niet voor handen van het gebied dus dat is eigenlijk de hoofdreden dat ik er eentje wil. Heb geen nood aan het mooie mapjes op de gps zelf dus een basismodel lijkt me voldoende...

Bij Bever zwerfsport raden ze me de eTrex aan (die gele) om volgende redenen:
- eenvoudig
- waterdicht
- uitstekende ontvangst (beter dan Geko 201)
De Geko 201 raden ze daar gewoon af (omdat die vooral dient om geocaching te doen) en omdat de ontvangst niet goed zou zijn.

En bij A.S. Adventure zeggen ze natuurlijk net het omgekeerde. Vooral geen eTrex nemen zeggen ze daar!

Een mens zou voor minder twijfelen. Alle hulp welkom dus. Even aanstippen dat ik het batterijverbruik toch ook wel belangrijk vind...
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

>Ik ben op zoek naar een basismodel GPS, gewoon om een route
>in te steken met coördinaten en die vervolgens gedurende twee
>weken te lopen. Kaarten zijn er niet voor handen van het
>gebied dus dat is eigenlijk de hoofdreden dat ik er eentje
>wil.

Ik heb geen ervaring met de Geko 201, dus kan je vraag niet beantwoorden. Maar wil wel even kwijt dat ik NOOIT een route van 2 week zou lopen zonder ook een papieren kaart bij me te hebben. Je weet nooit wat er onderweg gebeurt (je gps gaat kapot, baterijen raken op, de route blijkt te lang en je wil een shortcut maken, een brug is ingestort en je moet een omweg maken,.....). En bij zulke calamiteiten heb je zonder een papieren kaart weet je verder helemaal niet welke kant je verder op kunt.
En hoe wil je trouwens je route bepalen als je geen kaart hebt van te voren?

Overigens, om toch een beetje een antwoord te geven op je vraag. Ik geloof niet dat je de Geko op een computer aan kunt sluiten (dat zou je even moeten controleren). Dit is echter wel heel handig, je kunt dan namelijk de waypoints op je computer invoeren (is veel makkelijker) en vervolgens op je GPS invoeren.
Ik heb zelfs de Etrex Venture, en daarbij zat de compu kabel gratis bij.

Succes met je keuze.

Arjen
 
Nou, die Geko 201 is ook eenvoudig hoor... en die heeft wel de mogelijkheid voor een datakabel (serieel). De Etrex Euro (da's die gele) niet namelijk.

En die Geko 201 is ook prima waterdicht volgens de IPX-7 normering (half uur lang onderdompelbaar in 1 meter water). Dan loopt het toestel wel vol, maar het brengt geen schade toe aan het apparaat.

Wil je dus je routes er vantevoren in zetten, moet je wel voor de Geko 201 gaan, bij die Etrex krijg je snel RSI van het programmeren :)

En overigens is de ontvangst van de Geko ook prima hoor... het blijven natuurlijk flatpatch antennes (i.t.t. de Quad Helix antennes van de GPS60 series), maar het werkt echt goed hoor.

Enige nadeel van de Geko t.o.v. de Etrex zijn de AAA batterijen, die zijn minder goed verkrijgbaar en hebben minder capaciteit.

Groeten,
Joris
 
voor Arjen,

Misschien een misverstand, we hebben echt wel behoorlijk wat ervaring met hiken, maar het binnenland van Turkije is nu niet echt in kaart gebracht. Toch tenminste niet met stafkaarten zoals wij ze hier kennen. En als ze al bestaan zijn ze niet voor particulier gebruik beschikbaar en enkel voor militairen... Maar de route is wel aangeduid (Saint-Paul trail) zoals een GR, en van de volledige zijn GPS-coördinaten beschikbaar. Dus we willen de route gewoon volgen via de aanduidingen en de beschrijving in het boekje en de GPS dient meer als back-up.

en voor Joris,

Flatpatch? Quad helix? Wat is dat allemaal?
 
Joris,

Volgens mij kan de gele Etrex wél aangesloten worden op de pc. Hij doet langer met twee batterijen (ok, penlites wel zwaarder) en is even waterbestendig als de Geko.

De Geko is lichter en heeft wat meer opslagcapaciteit voor routes. Ze hebben beide 500 waypoints.

Remco.
 
4 x AAA weegt 8 gram minder dan 2 x AA.
Komt neer op 2 uur langer GPS-en met de Geko ivm de Etrex.

Mijn Geko 201 is te koop.
Nieuw in doos, met alle papieren en handleiding. 125 euro.

greetz
martin
 
De kleinere GPS units als een eTrex of Geko maken gebruik van een flatpatch antenne en de meestal veel grotere en zwaardere modellen huizen een gevoeligere quad helix antenne.

Gebruik je net als ik een GPS als backup dan heb je meer dan genoeg aan een flatpatch, ga je echter hele routes in bv een dichtbegroeid bos loggen dan is de hogere gevoeligheid van een quad helix geen overbodige luxe.

Ik heb zelf voor de Geko 301 gekozen omdat hij een stuk lichter, compacter en robuuster is dan de eTrex, beide zijn trouwens IPX7 gecertificeerd.

Het nadeel dat in de Geko geen Lithium batterijen konden is ook als sneeuw voor de zon verdwenen nu Energizer de E2e lijn recentelijk heeft uitgebreid, dus meer power bij een groter temperatuurrange en een derde lichter in gewicht (wel duur overigens).

Groet,
Jan Anne
 
>De Geko 201 raden ze daar gewoon af (omdat die vooral dient om
>geocaching te doen) en omdat de ontvangst niet goed zou zijn.

Ik heb zelf een Geko 201 die ik in Noorwegen gebruikt heb en nu vooral voor geocaching. Vooral bij geocaching wil je een goede ontvangst omdat je anders wel een heel groot stuk bos moet omploegen om de cache te vinden. Bij het wandelen echter zal het niet zo erg zijn als je 10 meter afwijking hebt.

Ik heb nog apart een datakabel gekocht, die wel vrij prijzig is, maar als je wat handiger bent dan ik kun je die kabel ook zelf fabriceren.

Ik heb toen voor de Geko 201 gekozen, omdat dat een van de lichtste was. Hij ging mee als backup voor Noorwegen indien we ondanks kaart en kompas toch de hutjes niet zouden vinden.

Succes met shoppen,

Pauls
 
Tijdens het wandelen in de bossen valt de peiling soms weg bij mijn Geko 201, gewoon even stilstaan en het toestel vindt de locatie opnieuw. Mijn maat heeft een Garmin Quest, met een extern antennetje, en daar treedt net hetzelfde fenomeen op. Ik kan dus in de praktijk geen slechtere ontvangst vaststellen met de Geko.
 
>Het nadeel dat in de Geko geen Lithium batterijen konden is
>ook als sneeuw voor de zon verdwenen nu Energizer de E2e lijn
>recentelijk heeft uitgebreid, dus meer power bij een groter
>temperatuurrange en een derde lichter in gewicht (wel duur
>overigens).
>

>Jan Anne

Ha Jan Anne,

ik neem aan dat je de AAA E92 Lithium van Energizer bedoeld. Dit batterije type is al wat langer op de (Amerikaanse) markt. In Nederland hebben diverse improteurs dit model uit hun assortiment gehaald wegens te weinig vraag. Dit voorjaar heb ik bij diverse importeurs daar over gesproken, en naar aanleiding van de vraag naar Lithium cellen voor gebruik in Geko serie wordt er overwogen om dit type te herintroduceren. Ik heb ze echter tot nu toe nog nergens gezien.

Argument overigens van beide importeurs is dat de capaciteitswinst tov van alkaline of oplaadbaar, veel kleiner is, als bij de grotere broer AA. Gebruikers van AAA cellen zijn daardoor niet zo geneigd de meerkosten van lithium te betalen. Kortom zolang ik de AAA Lithium nog niet in de handel zie verschijnen, wordt door de batterij leverancier althans, de keuze gemaakt voor de Etrex, althans voor iets extremer gebruik (extremer wil hier zeggen, langduriger gebruik en/of lagere buitentemperaturen.)

Rolf

Mocht jij ze alwel in de markt gezien hebben dan hoor ik graag waar.
 
Ik heb ze ook nog niet in NL gezien, maar dan zullen ze nog steeds te duur zijn denk ik.

Bij REI.com zijn ze net als de AA 10.75 per 4, beide staan op het lijstje om bestelt te worden maar wacht nog even met bestellen todat het lijstje oploopt tot ca 100 dollar.
 
Ben bang dat je een teleurstellinmg krijgt, zie de product eigenschappen bij rei.com. Laatste alinea:


"Flammable item - must be sent via surface (ground) shipping. Sorry, no air shipping. Can not be sent to Alaska, Hawaii, APO, FPO or international addresses. Made in USA. "


kan NIET naar internationale adressen gestuurd worden

. Wat wel kan helpen, is als ook jij eens informeert bij (kan via e-mail) bij www.defotopagina.nl en bij www.allebatterijen.nl Met beide heb ik goede ervaringen mbt tot levering en prijs van AA Lithium van Energizer. Volgens mij zitten ze beide op vraag uit de markt te wachten mbt tot AAA Lithium.

Rolf
 
Mmmm, heel wat reacties... heb precies het gevoel dat zowel die Geko 201 als die eTrex wel in orde zijn. Dat maakt de keuze er wel niet makkelijker op...

Die eTrex ziet er wel een stuk robuuster uit... maar is hij daarom ook beter geschikt voor outdoor gebruik? Als ik het zo bekijk zijn er meer mensen die ervaring hebben met die Geko dan met die gele eTrex... toch maar voor die Geko gaan dan?
 
Tsja..

Outdoorgebruik met de GPS :)

Ga voor die Geko. Lekker licht, lekker klein.

De mijne gaat je 125 euro kosten ex. verzendkosten. Nieuw in doos, met garantie van Futurumshop.nl.

Succes
 
Ehhh, bij Bever en Demmenie betaal je ook 9.50 voor twee...

Aangezien zij de GPS units verkopen zou het logischer zijn dat zij ook de AAA gaan verkopen.

Zolang ik daar echter nog moet uitleggen wat de voordelen van Lithium zijn tov alkaline zal het ook nu wel weer even duren voodat dit kwartje valt.

Gr,
JA
- Gaat gewoon de batterijen in de States bestellen -
 
banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Status
Niet open voor verdere reacties.
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):


banner 468x60
Bovenaan