Wat zijn de beste schoenen voor het sneeuwschoenwandelen?

Ik dacht misschien dat Elaine zweetvoeten associeert met een boterzuurlucht, waar niet iedereen zoveel last van heeft. Boterzuur wordt gemaakt door huidbacteriën bij de afbraak van stoffen in zweet, dat zelf (relatief denk ik) reukloos is. Verder denk ik dat het verhaal van Ivo wel waterdicht is, bij wijze van spreken. Ik zat nog te bedenken dat bij sneeuwschoenen je voetafwikkeling wel heel anders zal kunnen zijn, al heb ik daar geen ervaring mee. Ik stel me zo voor dat je je voeten daarbij bijna geheel plat moet neerzetten, en dus niet eerst je hiel veel gewicht krijgt? Je hielpomp die normaal heel belangrijk is voor vochtafvoer (naar boven), zal dus waarschijnlijk minder werken en bovendien gebruik je ook je been- en voetspieren heel anders (ik denk ook minder efficiënt, door de minder goede afwikkeling). Meer werk is meer warmte, afhankelijk van de buitentemperatuur, hoe warm de rest van je kleding is en hoe zwaar de inspanning zullen de meeste mensen toch wel ergens gaan zweten. Goretex is dan misschien niet ideaal meer, als het vocht vooral van je voeten komt (en niet van gesmolten sneeuw of zo).
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Als ik nu zoek op 'hielpomp' levert dat geen resultaat op dus ik gebruik misschien een verkeerde tem. Als je zoekt op voetzoolpomp is dat wel een gebruikelijke term. De voetzoolpomp werkt weer samen met de kuitspierpomp en daarboven weer de dijspierpomp. Hoe het nu precies zit met het neerzetten van de hiel weet ik even niet maar voor mijn gevoel klopt het verhaal wel min of meer zoals ik het vertelde? Maar waar ik die term vandaan heb of wat nu wel de goede term is weet ik echt niet meer.
 
Laatst bewerkt:
Ik heb in het verleden een artikel geschreven rond vochtmanagement en isolatie in winterse omstandigheden.
Kan mogelijk wat helderheid geven voor de lezers
Wat ruimer van opzet maar ook de voeten komen ter sprake
 
Hallo Ivo, ik kan daar wel een artikel over slaapzakken vinden onder andere, maar dat is het waarschijnlijk niet. Wel interessant. De link zelf levert bij mij een 404 foutcode op helaas. Kan aan mijn computer liggen, die is 15 jaar oud...
 
Laatst bewerkt:
Mijn verontschuldigingen, dat artikel staat nog in concept.
Dat had ik over het hoofd gezien.
Ik zal er later wel melding van maken wanneer we het publiceren.
 
We focussen allemaal op de schoen; maar welke sokken draag je? Een goede vochtafvoerende sok, die ook isoleert bij een beetje vocht is natuurlijk ook erg handig. Ik denk dan aan de klassieke merino/nylon mix die we kennen van bijv. Smartwool of Darn Tough.
 
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Bovenaan