Water drinken in Noorwegen

Hoiihoii mede Hikers,
Ik ga aankomende zomer voor het eerst op pad in Noorwegen. Ik ga in Trollheimen ongeveer 7 dagen de natuur in. Ik vraag mij af of het nodig is om je water te filteren. Iemand hier ervaring mee? Ik heb al op verschillende forums gekeken maar daar lees ik verschillende verhalen.

Bedankt alvast voor de reacties!
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Bever Lente Deals
Ik vraag mij af of het nodig is om je water te filteren. Iemand hier ervaring mee?
Welkom op de Hiking-Site! Over je vraag: heb je de zoekfunctie op dit forum al gebruikt? Er is namelijk al veel over geschreven. Ga er eens rustig voor zitten.

Marla
 
Naast alle verwijzingen heb ik even de lokale media doorzocht op ‘lemmingjaar’ (lemenår in ‘t Noors). Door cyclische bewegingen in het aantal lemmingen en daarna het aantal roofvogels komen die typisch iedere 3 a 4 jaar terug met in 2011 de laatste grote ‘explosie’ van lemmingen. In zo’n jaar is er verhoogde kans dat ze (met name stilstaand) water verontreinigen en behandeling wordt aangeraden. Voor 2018 werd even gevreesd rond April 2018 maar in Juni/Juli werd bekend dat de aantallen niet problematisch waren. Voor 2019 kan ik (eind Mei) nog geen enkele melding van grotere aantallen vinden (die vaak op basis van observaties tijdens de paasvakantie gerapporteerd worden). Als er in Noorwegen iets gemeld zou worden geef ik dat natuurlijk door, tenzij Linda sneller is ;-)
 
@leonmoonen bedankt voor je uitgebreide reactie!

Ik zal het forum en internet in de gaten houden of 2019 een lemmingjaar gaat worden. Zitten deze lemmingen ook in stromende berg beekjes of is hier altijd wel zonder filtering uit te drinken?
 
J

JeroenBouman

Guest
@ironboy: in een lemmingenjaar heb je een explosieve groei van het aantal lemmingen. Maar daar hoort ook een massale sterfte bij, en al die kadavers zorgen ervoor dat al het oppervlaktewater verontreinigt raakt. Die beestjes leven in de bergen, dus ja, ook die beekjes zijn dan hoogst onbetrouwbaar.
 
Via de Noorse media check ik ook altijd idd of er sprake is van een lemmingenjaar. Wel grappig dat je met die vraag in het Noors gesteld ook op de site van de Nederlandse belastingdienst uitkomt :confused:. Ik ken eigenlijk geen site die dit in de gaten houdt dus daar houd ik me ook voor aanbevolen.

Die lemmingen vreten vooral de wortels van bepaalde planten, en als er teveel lemmingen zijn gaat dat op, en door de vraat gaat de plant ook andere stoffen produceren in de wortels. Die niet gezond zijn voor de lemming. Dat veroorzaakt de beroemde lemmingentrek en daarna de sterfte is het verhaal.

Maar het is wel lokaal. In 2011 vroeg ik de Noren ernaar na 8 dagen al mijn water gezuiverd te hebben. Of zij dat ook deden. Kort antwoord: nee, hier niet..
Het omgekeerde kan natuurlijk ook, een lokale plaag. Kan geen kwaad dat bij start te checken in het gebied waar je bent. En hoe groter de stroom hoe minder risico, als er stroomopwaarts maar geen beschaving is :D.

groet, Joop
 
Ik ken eigenlijk geen site die dit in de gaten houdt dus daar houd ik me ook voor aanbevolen.
https://www.fhi.no/ is zo’n beetje de Noorse variant van het RIVM (letterlijk vertaald heten ze volksgezondheidsinstituut).

Daar zou je op zich wel een waarschuwing moeten vinden als het zover is, maar de site is niet heel overzichtelijk en (uitgaande van eerdere berichten) richten ze zich meer op mensen met een bron aan huis/bij hun hut dan op wandelaars. Dat uit zich dan in adviezen als ‘voeg ongeveer een liter huishoudchloor (4%) toe aan je bron van 1000liter, roer goed door en wacht 24uur’ ;)
 
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Bever Lente Deals
Bovenaan