Water in Belgie


Registreer en meld je aan om geen Google-advertenties te zien op het prikbord!
banner 468x60
Ha allen

Komend weekend ga ik met een vriend wandelen in Belgie, in de buurt van Saint Hubert, langs de Our, Lesse en Gembes.
Nou ben ik (uit Scandinavie) gewend om gewoon uit de beekjes te drinken en weet ik dat dat in Nederland niet handig is. Hoe zit dat in Belgie? Is het daar verstandig? We kunnen het uiteraard koken, is het dan schoon genoeg als we het uit een stromend deel halen?

Alvast bedankt

Arjen
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Ardennen heeft schoon water, maar je moet het wel weten te vinden:

Rivieren, stromen, sloten, plassen: niet doen!

Water dat in de ardennen zo uit de grond of rots opwelt is veilig te drinken. Zeker na de huidige regenval
Het water waar Peter op doeld liggen veel verder naar het westen, na de grote industrie gebieden en de staden.


Yr DDraig Goch

Rob Plas
http://www.twenot-forums.nl
 
Precies. Veel beekjes beginnen bovenop de berg, waar in Belgie meestal weilanden zijn. Dus alles wat in het weiland gedropt wordt (door koeien en boeren) kan ook in het water terecht komen.

Ik drink in belgie en Luxemburg ook alleen water rechtstreeks uit de bron, al moet je dat ook eerst even testen (proeven). Er kan trouwens ook wat zooi inzitten, wat in het mondstuk van de drinkslang blijft hangen, waardoor ie gaat lekken :( Door een zeefje heen kan helpen.

Op een stafkaart staan de bronnen aangegeven, als die in een dorpje liggen, is er vaak een bak onder gemaakt en staat er soms een bordje bij dat het niet drinkbaar is.

Overigens kan je ook gewoon water halen aan het eind van de dag bij een boerderij of vakantiehuis (hebben vaak een buitenkraan). M'n waterzak van 4lt. gooi ik dan vol en dan heb ik genoeg voor ook de volgende dag. Als je dat een beetje uitkient, sjouw je niet te lang met veel gewicht.

grtz
Henk
 
Pas ook op met water op de camping. Mijn man heeft wel eens na een zware fietstocht veel water gedronken uit een kraan op een Belgische camping (zo eentje die midden in het kampeerveld staat) en is toen erg ziek geworden. Vervolgens kwam er een man naar hem toe met de opmerking: "Dat is geen drinkwater. Ik zag jullie al drinken van die kraan en dacht, dat kan nooit goed gaan.".... Leuk, zulke mensen.

Linda
 
Ik ben sowieso altijd erg op m'n hoede met ook kleine stroompjes. Ook stroompjes kunnen vervuild zijn met uitwerpselen immers bijna overal leven dieren die poepen en dood gaan, ook in hooggebergte. Zo lopen op de hoge Venen ook her en der schijbare schone stroompjes. Niet ongezuiverd of ongekookt drinken...

Bronnen waarbij het water opwelt uit de grond zijn over het algemeen wel betrouwbaar, maar wel even opletten als ze opwellen precies onder een weiland of akker...

Zekere voor onzekere is gewoon even filteren en/of hadexxen o.i.d.
 
Ok, bedankt allemaal. Het is duidelijk :)

Dan wordt het inderdaad even bij een huis aankloppen en kijken of we daar wat water kunnen krijgen (dorpjes komen we volgens mij niet zoveel tegen).

Bedankt in ieder geval!

Arjen
 
je kan toch gewoon een filter meenemen of tabletten.
verder is er aan elk kerkhof drinkbaar water en elke Ardense boer zal je graag helpen...
 
Vaak genoeg in Ardennen/Luxemburg/Eifel water uit een beekje gedronken. Als het zo ongeveer een voet breed is, dan durf ik het wel te drinken. Ook vaak genoeg ziek van geworden, dus dagje of twee wat vaker naar de wc en/of buikpijn. Je zegt dat je een weekend op pad gaat, dus ik zeg: gewoon water uit beekjes drinken, wnat tegen de tijd dat je ziek wordt (maandag/dinsdag) ben je toch weer thuis.

Eins
 
banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):


banner 468x60
Bovenaan