Water in finland en waterfilters


Registreer en meld je aan om geen Google-advertenties te zien op het prikbord!
banner 468x60
Status
Niet open voor verdere reacties.
Ik ben van plan het Wolvenpad in Finland te lopen. Dit is een pad aan de oost grens van Finland. Kan ik hier water gewoon uit de beekjes en stroompjes drinken?

Of heb ik dan een waterfilter nodig, en zo ja wat zijn handige waterfilters?

Alvast bedankt!
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Of je het water daar kan drinken weet ik niet, maar echt sterk verontreinigd zal het waarschijnlijk niet zijn. Ik zou gaan voor een goedkope, lichte filter. Bijvoorbeeld de Katadyn Hiker.

Keramische filters zijn mooi, maar wel duur en zwaar.

Groeten,
Joris
 
Waarom zou je een filter kopen? Een goed filter is meestal duur en zwaar en filtert niet alles (geen virussen, al komen die in Europa nauwelijks voor).
Koken is volgens mij de beste manier om alles te doden. (Minimaal 5 minuten doorkoken). Alleen chemische verontreiniging (herbiciden, zware metalen, etc.) blijven er dan wel in achter, maar ook met filteren is dat het geval. (Een koolstoffilter kan sommige chemische stoffen wel verwijderen, maar lang niet alles.)
Je probeert je water toch zo schoon mogelijk te verzamelen, neem ik aan.

Saskia
 
>Waarom zou je een filter kopen? Een goed filter is meestal
>duur en zwaar

Nou, omdat ik liever 200 gram filter meeneem (zo zwaar is dat dus ook niet) dan dat ik er onnodig veel brandstof doorheen jaag door water te koken als ik in een gebied zit met maar 1x in de week de mogelijkheid brandstof te vinden...
Overigens, water koken dood óók niet alles. Er zijn bacterien die zich inkapselen en dan temperaturen tot 120 graden kunnen doorstaan...

Groetzels,
Dennis
 
Ik neem aan dat dit pad door redelijk ongerepte natuur gaat? Ik denk dat je het filter absoluut niet nodig hebt. Ik zou er niet eens aan denken om zo'n filter aan te schaffen. Voor je eigen gemoedsrust mag je het graag meenemen, maar nodig... nou nee.

Linda
 
>Voor je eigen gemoedsrust mag je het graag meenemen, maar nodig... nou
>nee.

Historische laatste woorden ?? :7

Groetz,
Dennis
 
Mwoah wellicht, als je dan tenminste het heldere water niet even chemisch reinigd van levende troepjes. Met chemisch reinigen heb je ook geen filter nodig, wel helder water uiteraard zonder industriele verontreinigingen.

Ik zelf vind de Katadyn vario wel aardig, minder robuust en minder duurzamer dan de pocket. Maar wel een breder beveiligingsspectrum door de koolfiltering. Dus pakt ook licht chemische verontreinigingen aan.
 
>>Voor je eigen gemoedsrust mag je het graag meenemen, maar
>nodig... nou
>>nee.
>
>Historische laatste woorden ?? :7

:p

Ach, iedereen heeft zijn eigen referentiekader van wat veilig genoeg is.

Hier in Noorwegen lachen we om buitenlanders die in de bergen rondtrekken met een waterfilter. Hier drinkt iedereen uit stroompjes en als die er niet zijn, dan gewoon direct uit een bergmeertje. Ik vermoed, maar weet het niet zeker, dat ze in Finland hetzelfde doen.

Maar uiteindelijk moet iedereen voor zichzelf beslissen wat ie verantwoord vindt.

Linda
 
Weet ik, weet ik :)

Maar ik begin een vervelend lijstje met voedsel-gerelateerde-besmettingen-waarvoor-ik-antibiotica nodig had te krijgen:

2000 - Noord Spanje (water)
2002 - Noord Spanje (water)
2004 - Chili (oorzaak onbekend)
2006 - Mexico (eten)
2007 - Venezuela (restaurant)
- Turkije (restaurant)
- Colombia (inclusief keelontsteking)

Je begrijpt...ik ben errug voorzichtig geworden. Ik hoef m'n maaltijd maar 1x in mijn mond, da's meer dan zat :)

Groetzels,
Dennis
 
>Ik hoef m'n
>maaltijd maar 1x in mijn mond, da's meer dan zat :)

Gàààààààtver!!!
Ik ben blij, al sinds ik me volwassen mag noemen, verschoond te zijn van die toestanden. Vind het zó errug, brrr.

Maar ik ben niet erg netjes of voorzichtig als ik onderweg ben. Ik doe dan geen verweg-en-risicogebieden aan, maar spoel mijn lepel en pannetje gewoon in het kanaal af, wrijf de macaroni-restjes uit de pan met mos, drink in Oostenrijk uit die pijpjes waarmee veetroggen onafgebroken worden gevuld, veeg even het zand van mijn zojuist op de grond gevallen broodje en eet de onderste bramen ook gerust van de struiken.
 
Afwassen in stilstaand water zoals een kanaal of een plas is idd niet erg dodelijk. Zolang je je afwas goed afdroogt gaat het goed, de slechte organismes in dergelijk water hebben vocht nodig om te overleven. Vervolgens verhit je de pannen voor de volgende maaltijd weer op het vuurtje van je brander. Daar kan ook weinig tegen. Van zand ga je ook niet erg snel dood, schuurt hoogstens je maag. Het water waar de troggen van Vee worden gevuld worden meestal wel afgetapt van ondergrondes bronnen. Zolang je alleen stromend water drinkt loop je al een veel geringer risico. De discussie gaat m.i. dan ook voornamelijk over het innemen van stilstaand water dat niet direct afkomstig is van een dichtbijzijnde stromende bron. Je kan op een topokaart meestal zien of het pijpje bij een trog mogelijk afkomstig is van een dichtbijgelegen ondergrondse bron.
 
>Zoiets als:
>
>"Beren, heb je geen last van".


Beren, dat is inderdaad ook zo'n tegenstelling tussen Noren en Nederlanders. Hier op het forum vragen mensen zich vaak af of ze gevaar lopen in Scandinavië een beer tegen het lijf te lopen. Op Noorse forums wordt hoopvol gevraagd waar men de grootste kans heeft een beer te zien om daar vervolgens enthousiast heen te gaan. Ik moet altijd wel lachen om die twee uitersten. Ik zou zelf wel eens een beer op hele grote afstand willen zien.

Linda
 
Zoals mijn eerste reactie doet vermoeden, ben ik dus nog nooit ziek geworden van het drinken van water tijdens een reis. (Ook niet van eten trouwens.)
Vandaar ook mijn opmerking dat ik een waterfilter in Europa enigzins overbodig vindt. Op de momenten dat ik twijfel of het water drinkbaar is, kook ik het. Als het direct uit de berg (al dan niet met pijpje) komt, drink ik het zonder enige vorm van zuivering.

Saskia
 
Ook ik drink meestal rechtsreeks uit gesloten bronnen. Bij twijfel (open bronnen die de pijpjes voeden zoals een hoger gelegen drassig gebied) gebruik ik Hadex. Een beetje chloor smaak overleef ik als Nederlander makkelijk.
 
Hoi Saskia,

Dat begrijp ik wel, en je zegt ook netjes dat je een waterfilter overbodig vindt (mening) en niet dat een waterfilter overbodig is (feit).
Ik wilde alleen 2 punten naar voren schuiven: het feit dat je nog nooit ziek bent geworden betekent niet dat waterzuivering overbodig is. Net zo min dat het feit ik nog nooit een autoongeluk heb gehad betekent dat een autogordel overbodig is. En ten tweede: als gezien het gebied waar je reist brandstof kritiek is, in mijn optiek het meenemen van een waterfilter te prefereren is boven het meenemen van extra brandstof...

Verder heb ik dan nog wel als praktisch geval dat als ik water filter, ik het meteen kan drinken. Als ik water kook moet het weer eerst afkoelen en zo. Ik vind een waterfilter daarom wat praktischer...

Groetzels,
Dennis
 
Hallo,

>Koken is volgens mij de beste manier om alles te doden.
>(Minimaal 5 minuten doorkoken).

Ik vertrek binnenkort voor 6 maanden naar Soedan en bij het Tropeninstituut te Amsterdam zeggen ze 20 minuten koken. Tsja...

Duncan.
 
Ik heb zelf algelopen zomer het beren- en het wolvenpad gelopen. Er zijn daar vrij veel shelters en enkele hutten, allen met een gevuld houthok. Alle hutten en een enkele shelter hadden ook een waterbron/put.

Stroompjes ben ik er nauwelijks tegengekomen, wel heel veel meren en moerasgebieden. Of je daar direct uit kan drinken durf ik niet te zeggen, maar zou 't zelf niet zo heel snel doen. Had zelf de msr miox mee om 't water te zuiveren. En enkele keren water, 7-9 min, gekookt bij een shelter.

Je kan ook nog het 'VVV' bureau daar een mailtje sturen. Ze waren bij ons erg behulpzaam.

groet Ferdinand
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Ik snap inderdaad dat het feit dat ik nog nooit ziek ben geworden niet betekent dat zuiveren niet nodig is. Door water gewoon te drinken neem ik inderdaad een risico.
Dat het soms lastig is om aan brandstof te komen, kan inderdaad een reden zijn om een waterfilter aan te schaffen. Dat is er tot nu toe nog nooit van gekomen bij mij. Mocht ik ooit naar een gebied gaan waar brandstof slecht te krijgen is, dan zou dat misschien wel een goede optie zijn. Toch vindt ik een waterfilter eigenlijk te duur. Chloridetabletten zijn dan misschien ook een goede oplossing (al zitten daar ook nadelen aan). Ik denk dat het vooral een persoonlijke keuze is.

Heeft er trouwens iemand ervaring met het zuiveren van water met MIOX (elektrolyse) of de Steripen (UV-licht)?

Saskia
 
banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Status
Niet open voor verdere reacties.
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):


banner 468x60
Bovenaan