water in nederland


Registreer en meld je aan om geen Google-advertenties te zien op het prikbord!
banner 468x60
Status
Niet open voor verdere reacties.
Hallo,

we zijn in het bezit van een PUR voyageur waterfilter, welke nu enkele jaren oud is, maar niet heel veel gebruikt.

water uit bergstroompjes e.d. wordt redelijk veilig bestempeld, maar ik vroeg me af:
is (gefilterd) water uit vennen of meren in Nederland veilig genoeg om te drinken?

grtz. marleen
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Tja, filteren is in principe veilig.. Het maakt natuurlijk wel verschil of water in beweging is of niet, en of je het filter in een groene blubberplas of een helder vennetje legt.
een gronderig smaakje zal niet altijd te voorkomen zijn...
Ik heb ooit eens met Rob Plas z'n waterfilter water uit een koeienvlaai mogen trekken, en dat was ook drinkbaar. Misschien dat een filter-gebruiker er iets zinnigs over kan zeggen?

Pieter
Beklim dat ding, dan kunnen we daarna tenminste weer aan echte bergsport gaan doen!!
-Bill Tillman in 1923, over de Mount Everest-
 
Voor dat we weer als poepdrinkende superhelden geclassificeerd worden zal ik dit wel erg sterke verhaal iets en een beetje afzwakken.

HEt betreft hier water uit een heldere, steenkoude snelstromende bergbeek in de 2500meter + regionen in de Spaanse Pyreneen.
De spanjaarden dronken dat water zo uit de beek, maar aangezien er veel vee liep dat duidelijk op verschillende manieren gebruik maakte van de beek (Wassen, plassen, poepen en verkoeling) lag er wel het een en ander langs de kanten wat ik niet direkt als bloemetjes wil omschrijven.
Daar hebben we de bijna lege flessen bijgevuld met behulp van een kathadyn pocket en aangzien ik dit zonder hulpmiddelen of extreme pijn kan typen heeft t filter duidelijk zijn werk gedaan.
-foto's op aanvraag
Rob
-houd best van een sterk verhaal, maar het moet nog wel enige realiteit bevatten...


Rob

Yr DDraig Goch

R:Db Plas
http://www.twenot-forums.nl
 
Is it a plane?? Noo!!

Is it a bird?? Noooo!!

It's Pooman and his sidekick Little Turt.

Smell you later,
JA
- En dan zo'n leuk bruin pakje aan met zo'n grote P en LT op de borstx( -
 
Marleen,

De PUR voyageur staat te boek als een purifier, dit houdt in dat het alle micro-organismen tegenhoudt of de nek omdraait. Nou ben ik in NL niet zo bang voor virussen in het water maar het is een fijne gedachte dat ze meteen opgeruimd worden (de meeste gaan vanzelf dood door gebrek aan een voedselbron).

Waar ik wel bang voor ben is grondwaterverontreining, hier heb je een actief koolstoffilter voor nodig om dat te kunnen zuiveren. Geen idee of dat al ingebakken zit in de PUR maar het zou niet gek zijn omdat sowieso aan te schaffen, haalt namelijk ook de jodium smaak uit je water.

Als het meertje of vennetje ver genoeg verwijderd is van elke vorm van agrarische of industriële activiteit dan zou IK persoonlijk geen problemen hebben met water wat slechts gefilterd is.

Trek je eigen conclusies..

Gr,
JA
 
PUR (nu katadyn) heeft zijn zuiveraar uit de verkoop gehaalt omdat ze niet meer aan de eisen voldoen...
 
Yep, maar waar vind je in Nederland nog water dat ver genoeg is van industriele activiteit en vuilstorts? Iedereen die de Volgermeerpolder wel eens heeft gezien weet dat het een geweldig mooi stukje polder is, helaas ook het meest vervuilde stukje Nederland waar dingen in de grond zitten waar Saddam Hoessein zich nog voor zou schamen.
Natuurwater drinken in Nederland klinkt me niet aantrekkelijk (maar ik moet eerlijk toegeven dat ik behoorlijk paranoia ben sinds het in Spanje een keertje verkeerd is gegaan...).

Groetz,
Dennis
 
Dat is ook zo... een smiley achter koeievlaai was ook wel op z'n plaats geweest. Toch dreven er rare klontjes in het water!! x(

Maar zou het nou technisch mogelijk zijn, water uit blubber trekken? Los van het feit dat het heel zwaar pompen zal zijn..

PB
Beklim dat ding, dan kunnen we daarna tenminste weer aan echte bergsport gaan doen!!
-Bill Tillman in 1923, over de Mount Everest-
 
In Nederland worden de meeste boerenslootjes steeds schoner (lijkt me echter nog niet drinkbaar).

In Schotland heb ik een flinke liter uit een meertje getapt. Dit water bevatte oa. erg veel wormpjes en drab. Het filteren ging erg zwaar en langzaam. Het keremisch element moest hierna schoongemaakt worden.

Dus modder filteren schiet helemaal niet op :)

Het was na het filteren trouwens prima drinkbaar, geuren en smaakjes waren eruit gefilterd, het had nog wel een kleurtje.

grtz
Henk
 
Zelf gebruik ik geen waterfilter, maar kook altijd het water wat ik wil drinken. Zelfs water uit nederland drink ik, nadat ik het gekookt heb.(kzou niet eens weten hoe die filters werken) Als het water iets drabbig eruitziet, pluk ik wat gras en gebruik ik dit als filter om de meeste drab eruit te halen. En natuuurlijk ga je altijd opzoek naar het schoonste watertje. Of misschien is het wel de sport met zo'n waterfilter om schoon water uit het meest drabbige en stinkende stilliggend watertje te krijgen.

groet, Michel

"What you carry in your head, You don't have to carry on your back".
 
Moguh,

Moet mijn filter (MSR miniworks) nog uitproberen...het enige water wat ik in de buurt heb is de sloot om een school heen...nog stilstaand ook, denk dat ik het ergens anders maar probeer ;-)
Maar ik denk wel dat je drinkwater zal kunnen vinden in NL, en voor een keer ook niet erg misschien, zolang je er maar geen liters van drinkt en dus TE veel virussen, protea (?) en bacterieen etc. binnenkrijgt.
 
Allemaal heel leuk maar is het niet makkelijker schoon water mee te nemen. Meeste van die dingen kosten een eurotje of 100 (en de rest) en als je toch in Nederland blijft kan je bij iedereen wel een litertje scoren... Je mist natuurlijk wel de hobby van het pompen en zo'n ding weegt 500 gr ipv een kilo... Kiezen is zo moeilijk..

Happy camping!:-)
 
Meestal vind ik het voldoende om water eerst te koken in Nederland. Dit doe ik de avond tevoren, dan heb ik 's ochtends lekker koel drinkwater. In de Veluwe heb ik de Katadyn miniworks wel eens gebruikt. De drinkpoelen zijn er namelijk schaars en de uitwerpselen van dieren drijven er vaak nog in. Even doorbijten, filteren en daarna tot de conclusie komen dat het water lekker smaakt en je niet ziek heeft gemaakt!
Vwb. chemische verontreiniging. In Nederland is ernstige chemische verontreiniging van het oppervlaktewater steeds minder te vinden. De verschillende milieuwetten voorkomen verontreiniging en als er verontreiniging aan het licht komt, wordt er al vlug een miljoentje tegenaan gesmeten om het te reinigen. Tenslotte zijn we van onze drinkwaterbehoefte in grote mate afhankelijk van oppervlaktewater.
Toch zal ik niemand aanraden om voor een lange periode (gefilterd en/of gekookt) oppervlaktewater te drinken. Daarvoor is het water simpelweg niet gecontroleerd genoeg. Dat geldt trouwens ook voor bergstroompjes en bronnetjes. Maar voor een hike kan het wat mij betreft geen kwaad, mits minstens goed gekookt!
 
Zo'n 8 maanden hebben we tijdens een test(je) met een katadyn combi filter water uit de oude IJssel gefilterd. Het is een behoorlijk druk bevaren rivier midden in het centrum van Doetinchem dus er zal best het nodige aan rotzooi in het water zitten alhoewel er inderdaad sprake is van schoner water dan in het verleden. Zover er een conclusie te trekken viel : we zijn er niet ziek van geworden , dus ziekteverwekkers zijn weggefilterd. Andere verontreinigingsvormen zullen op langere termijn zichtbaar worden dus daar valt niet veel over te zeggen maar tot dusver loopt iedereen nog rechtop. Verder was het zo dat kleur en grondsmaak bij bv. Katadyn wel aanwezig zijn maar dat vond ik verder niet storend.


De combi is een filter met een keramisch blok en een mogelijkheid om koolstof toe te voegen als de situatie daarom vraagt. Persoonlijk zou ik Nederland wel voor een filter kiezen met een mogelijkheid om carbon toe te voegen (of reeds aanwezig zoals bij de MSR Miniworks)
Carbon neutraliseert (enigszins) smaak maar bindt ook een aantal chemische elementen aan zich. Alles is meegenomen.


Groeten

Rene
 
Hmm. kan me nog van een vorige stage herinneren dat ik tijdens een onderzoekje naar herpetofauna (waterbeesten) ook een boel monsters naar een lab heb gestuurd waaruit bleek dat deze vennen, bospoelen en langzaam stromend water dusdanig vervuild waren dat deze verre van geschikt waren voor consumptie. Het probleem zat niet in 4-russen ed maar voornamelijk in chemicalien en zware metalen die errug schadelijk zijn. Vandaar dat ik ook erg weinig waterbeesten heb kunnen vinden... (terug gang van 100% in 8 jaar tijd in sommige poelen...)

Ik zeg laten we NU de landbouwsubsidie stoppen, maar ja das een andere discussie.

Ik zou idd zeggen gebruik aub een koolstof filter.
 
Denk dat niet alle filters virussen eruit halen aangezien deze meestal te klein zijn voor filters, meestal zit er dan een extra coating ofiets bij die de virussen eruit haalt. Virussen zijn namelijk zo klein dat je ze alleen kunt zien met een electronmicroscoop.
Op mijn werk (ik werk op een laboratorium) autoclaveren we water altijd om steriel te krijgen (120 graden voor 20 minuten) maar als een oplossing niet zo heet mag worden, wordt deze door een filter van 0,22 um (oftewel 0,00022 mm) gehaald, zal eens even kijken of die ook virussen er uihaalt.
En ik denk dat water waar !geen! beesten inzitten juist eerder een teken is dat het water niet gezond is (in NL dan, hoog in de bergen is het anders)
Misschien dat we keer een proefje moeten doen met die filters :-)
 
Laurens,

Voor zover ik weet is hetr zo dat de dragers van de virussen worden weggefilterd. Vandaar dat ook de virussen worden tegengehouden.

Raymond
 
Heb mijn vorige bericht iets aangepast.

Maar wat je zegt over de dragers klopt niet helemaal, bijvoorbeeld virussen die bacterien aanvallen zijn niet instaat om jou ziek te maken (of ze moeten jou darmflora besmetten en uitroeien), aangezien zij een apart mechanisme hebben om een bacterie binnen te dringen wat niet werkt op menselijke cellen. Het geldt ook andersom menselijk virussen kunnen geen bacterien besmetten.
Menselijk virussen besmetten menselijke cellen, en heeft deze nodig om zich te kunnen voorplanten, zonder de mensen kan hij zich niet voorplanten. Maar inprincipe kan het virus dus nog wel blijven leven zonder "drager".
Dus je moet niet meteen aannemen dat zo filter virussen eruit haalt, eerst even bij de beschrijving kijken of het echt zo is.

Pff en dat na werktijd....
:P
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

De meeste dieptefilters heben een poriegrootte van 0,2 micron en virussen zijn in het algemeen kleiner. Daarnaast wordt in het algemeen aangegeven dat een virus na zo'n 2 minuten zonder gastheer dood is. Bij twijfelachtig water moet je hadex van tevoren toevoegen zodat virussen het loodje leggen. Protozoa, die min of meer resistent zijn tegen chloor(tinctuur) worden er dan samen met andere zwevende deeltjes eruit gefilterd.

Groeten

Rene
 
banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Status
Niet open voor verdere reacties.
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

banner 468x60
Terug
Bovenaan