water zuiveren


Status
Niet open voor verdere reacties.

babelfish

Lid Club Hiking-site.nl
Hmm ik heb weer een 'vervelende' buitenlandse vergadering met een weekend erachter. Reisdoel is dit maal Dublin, dus ik duik even een paar dagen de Wicklow Way op vanuit Dublin. Vorige keer in Spanje ook al zitten klooien met water (veels te veel liters mee moeten sjouwen omdat ik niet kon zuiveren).

Mijn eerste en lichtste gedachte is gewoon Hadex gebruiken. Smaakt een beetje verduft maar het weegt weinig. Enig echte nadeel is dat het evt. chemicalieen niet op verwijdert. Lijkt mij nu niet echt een probleem in de Wicklow Mountains.

Kan wel investeren in een MIOX en een of andere chemicalien filter als na filter (als die uberhaupt bestaan) maar dat vind ik een beetje over de top qua gewicht MIOX + Filter). (Smaakt een MIOX overigens wel beter als Hadex?) Of niet?

Iemand anders daar een ander slim idee over?
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):


Hoi Sander,

Al geruime tijd ben ik de trotse bezitter van de miox!

Wat betreft de smaak met een miox in vergelijking met hadex, dit hangt af van de hoeveelheid water dat je wilt zuiveren.

Hoe meer water je gaat zuiveren met de miox hoe langer het proces duurt voor de mixed oxidants. Dus wordt de smaak sterker!! Is de smaak te sterk ''lichte chloor smaak'' dan gooi je er gewoon wat lem poeder erbij en weg is de ''lichte chloor smaak''!

Wat ik meestal ook doe, mocht het water een beetje troebel zijn. Dan gebruik ik 2 stuks Coghlan's koffie filters in elkaar om voor te filteren. En dit werkt voor mij goed!! Hoe troebeler het water, des te meer koffiefilters ik gebruik.

O ja, en wat betreft ''chemicalien''........Hier is de miox niet geschikt voor!!....maar dat wist je natuurlijk al.

Naar mijn mening komt het trouwens maar weinig voor dat je moet gaan filteren wat betreft chemicalien. Helemaal in Scandinavie of Verenigd Koninkrijk.

Al om al, zou ik het zéker de moeite waard vinden om een miox aan te schaffen. Natuurlijk heb je ook zo je voordelen en nadelen met de miox!

Hier een link van een review van de miox:

http://stuff.silverorange.com/archive/2004/september/msrmioxpurifier

Mocht je nog vragen hebben dan hoor ik het wel.

Groet

Nick
 
Hey Sander,
het is altijd verstandig om het water te filteren, zolang het niet rechtstreeks uit de berg spuit maar er wel mensen, vee of andere hoefdieren in de omgeving voorkomen. Dan is er namelijk kans op een bacterie die stevige buikloop kan veroorzaken.
Het meest geavanceerde waterfilter vind ik de Steripen. Goede uitleg hierover vind je behalve op de site van Steripen, ook op www.exped.com
De goedkoopste Nederlandse aanbieder is www.liff.nl
Tenslotte wil ik nog even waarschuwen voor de MSR Miox. Het chloor uit dit filteringsproces kan ook nog allerlei nuttige maagbacterien doden of anderszins het spijsverteringsproces ongunstig beinvloeden.
Groeten,
Boelo
 
Chemicaliën krijg je lastig uit water. Dat komt simpelweg omdat het begrip chemicaliën nogal breed is. Hieronder vallen zowel herbiciden, pesticiden als zware metalen. Afhankelijk van wat het is dat jou water bederft, heb je een andere methode nodig om het water te zuiveren. Niet te doen dus, vooral omdat je niet weet wat er in je water zit.

Daarom gewoon het advies: gebruik water dat zo schoon mogelijk is. Dus uit een (snelstromende) beek dicht bij de bron vandaan i.p.v. oppervlaktewater. Mijdt water uit intensieve landbouwgebieden, grote open wateren en stilstaand water.

De grootste ziektenmakers in Europa zijn bacteriën en protozoa. (Virussen komen hier bijna niet voor).
Voor enkele dagen of incidenteel gebruik zijn Hadex-tabletten ideaal. Voor langdurige reizen is een keramisch filter (met koolstoffilter) handiger. Met MIOX of UV-licht kan het ook, maar daar heb ik geen ervaring mee.

Tegen de chloorsmaak kun je een limonadesmaakje of vitamine C-pillen aan je water toevoegen, maar dit moet je pas na de inwerktijd gebruiken, anders helpt de chloor niet.

Saskia
 
>Het meest geavanceerde waterfilter vind ik de Steripen.

Een steripen is geen filter, maar een sterilisator. Het maakt het water steriel, maar laat zand, plantjes en de inmiddels gedoode bacterien gewoon achter. Wel een mooi apperaat, als je de tijd hebt om te wachten totdat het water gesteriliseerd is.

Verder zou ik me op de Wicklow Way niet zo druk maken over water. Die heuvels zijn nou niet bepaald uitgestorven en het is dus vrij eenvoudig om ergens aan te bellen voor schoon water. Als je slechts een weekend hebt dan al helemaal, zo ver van Dublin kom je dan toch niet.

Als je echt de Wicklow gaat lopen zou ik me drukker maken over hoe je terug komt. Langs de route is namelijk bijzonder weinig ov.

Eins
 
Tja dat het lastig is begrijp ik ook. Maar even in reactie op Eins:

Ik ga 55 km lopen en kom uit in Ladagh/Glendalough. Ik heb daar 2 volle dagen voor. Van Montserrat naar Barcelona was ook 55 km en ik deed daar 1,5 dag over (met veel water....). Vanuit Glendalough/Ladagh rijdt een bus terug 's ochtends naar Dublin. Haal ik die afstand niet dan kan ik gewoon halverwege afbreken naar Roundwood waar een camping zit en bus vervoer naar Dublin is. Dus terug komen is geen probleem. Over water bietsen ergens bij een huis. Lastig want er is nagenoeg niets langs die route, wel veel stroompjes.

Het idee va vitamine C-tabletten spreekt me wel aan. Ik denk daarom dat ik idd maar voor de Hadex ga met vitamine-C tabletten (krijg ik dat ook binnen ;-) )

Voor op de langere termijn zit ik dan toch een beetje aan de Katadyn Vario te denken. Voordelen is dat hij het gehele gamma aanpakt alleen op virussen zijn waterfilters niet echt superveilig, maar aangezien ik toch niet verwacht Europa uit te gaan lijkt mij dat niet echt een probleem. Voordel is dat je geen grote bulk water voorraad lang mee hoeft te sjouwen, dat is die 500 gram van de filter wel weer waard. De actieve koolfilter voor de chemicalieen is apart te vervangen, ook weer een financieel voordeel (je hoeft niet het gehele keramische met actief koolstof geintegreerde filter te vervangen).

Mocht ik onverwacht ergens in de wereld komen waar virussen toch een issue zijn dan kan ik alsnog aanvullend maatergelen nemen zoals een steripen (voordeel van een filter is dan dat je helder water hebt wat de steripen weer veel effectiever maakt). Just my thoughts...
 
Ha Sander,

Ik heb zelf geen waterfilter maar ben een paar keer meegegaan op tocht met een waterfilter. We zijn toen naar de Vogezen geweest en hebben regelmatig uit een beek getapt. Het is heerlijk om niet afhankelijk te zijn van water. Wanneer je het gewicht teveel vindt kan je altijd een half litertje water minder meenemen en eerder opnieuw tappen. Soms gaat gemak ook boven gewicht, vind ik!

Ik raad het iig aan!

Groeten,

Roel

---
http://www.wandelenisleuk.nl
 
Vanuit Glendalouch en Roundwood kun je idd terug naar Dublin. Je wilt wel een flinkt stuk lopen per dag, maar daar zie ik de lol wel van in.

Ook met een filter hoef je niet bang te zijn voor virussen. Een virus heeft namelijk een gastheer nodig om iets te kunnen doen. Zonder gastheer kan een virus niet lang 'overleven', paar uitzondering daar gelaten. Een virus kan dus alleen in jouw drinkwater terrecht komen als die meelift op een bacterie en die bacterie wordt wel door jouw filter eruit gehaald en dus geen last van virussen. Er zijn echter wel een aantal macrovirussen die zonder gastheer kunnen bestaan, maar die zijn op hun beurt ook weer groter dan de porie van jouw filter en dus wederom geen probleem.

Dan over een steripen en virussen. Een virus is een stukje genetische code, maar leeft uit zichzelf NIET. Pas als je een celwand, wat DNA en een mitochondrium bij elkaar stopt, heb je pas iets dat 'leeft'. Een steripen kan een virus dus niet doden, wat het waarschijnlijk wel kan is de genetische code van een virus beschadigen waardoor het virus zijn ding niet meer kan doen. Ik had echter begrepen van een vertegenwoordiger van Care+ (Hadex) dat er wel veel tijd nodig is voordat Hadex een virus voldoende beschadigd heeft; 4 uur en meer. Helaas kan ik niet zo snel iets vinden op Internet over hoeveel tijd er nodig is om iets met UV licht onschadelijk te maken.

Eins
 
Wat betreft het verschil tussen de Steripen en de Miox;

Beide werken natuurlijk op geheel andere wijze.

Als je een afkeer hebt tegen chemisch zuiveren, dan kan je beter niet beginnen aan een Miox.

Voordeel van een Steripen is dat het zeer snel werkt en géén chemische smaak achter laat. Echter, een minpunt wat betreft de Steripen is dat het niet geschikt is om grote hoeveelheden water mee te zuiveren! Wel zo jammer als je met reisgenoten op stap bent of een voorraad nodig hebt en water wilt zuiveren van ong 2 tot 4 liter, en ook nog eens snel breekbaar is!! Ook komt er nog eens bij dat als het water troebel is, dit het UV licht blokkeert en de Steripen inefficient zal zijn.

Echter, het is gebleken dat de Steripen daadwerkelijk virusen, bacteries and protozoa vernietigd en tevens Giardia and Cryptosporidium.
Dit alles in ong 90 sec met 1 ltr water!

De Miox kan dit geheel ook aan, maar heeft een langere inwerktijd nodig wat betreft Cryptosporidium!.......4 uur inwerktijd!!
Dit is dus het grote nadeel van de Miox, Wachttijd. Maar goed, als je een geduldig persoon bent en wat vitamine C poeder eraan toevoegd valt hiermee ook wel mee te leven.

Maar nogmaals, de Steripen werkt dus niet met troebel water en de Miox dus wel!

Tevens een groot voordeel van de Miox, is dat het in vergelijking met de Steripen een grotere veelzijdigheid kent; het zuivert elk type water met uitzondering van zout water uiteraad. Het kan ook een grotere hoeveelheid water aan dan de Steripen en men kan nogal ruw omgaan met de Miox. Het kan een aardig stootje hebben.

Wat ik meestal doe, is de avond voordat ik ga slapen mijn MSR DromLite bag ''2 ltr'' vullen en zuiveren met de Miox. ''Genoeg tijd om de mixed oxidants in te laten werken''. Volgende dag voordat ik weer op pad ga mijn 1 ltr Nalgene bottle vullen en zuiveren. Hier kom je zéker wel de dag mee door. Mits het niet bloedheet is!

Greetz

Nick
 
Goed betoog Eins, daar wordt ik weer wat wijzer van!

Wat ik weer begrepen heb van de commercial van MSR dat virussen met actieve hydrochloride (de Miox) wat sneller beschadigt worden dan bij Hadex. Maar ook op de Hadex staat minimaal een halfuur wachten. Bij MSR beweren ze dat de Miox binnen 30 minuten alle verplichtte virussen (voor toelating als waterzuiveraar op de US markt) onschadelijk maakt. Na 4 uur wachten zijn ook de niet verplichtte virussen onschadelijk . Eigenlijk ontloopt dat qua wachttijd niet echt de Hadex. De smaak van de Miox schijnt wel wat beter te zijn dan die van Hadex.

Ultraviolet zal best wel wat onschadelijk maken want het is bekend dat UV ook niet goed is voor je huidcellen die wat degelijker gebouwd zijn dan een virusje. En Steripen zal niet zitten wachtten op claims die ze kennelijk dan niet waar hebben kunnen maken.

Maar goed met filteren kom je dus een heel eind en heb je direct drinkbaar water zonder bijsmaakjes, je moet wel wat meer gewicht meesjouwen.
 
>De Miox kan dit geheel ook aan, maar heeft een langere
>inwerktijd nodig wat betreft Cryptosporidium!.......4 uur
>inwerktijd!!

En laat nu net die ene niet verplichte ((voor toelating als waterzuiveraar op de US markt)virus zeer zelden voorkomen in water aldus MSR, vandaar dat het ook een niet verplichte virus is voor toelating. De rest van de verplichtte virussen voor toelating is binnen een halfuur onschadelijk. En deze virus is overigens van het grote soort die door een normale 0,3 micron filter al wordt tegen gehouden. Het probleem zit bij filters juist in de virussen die kleiner zijn dan 0,2 micron.

>Maar nogmaals, de Steripen werkt dus niet met troebel water en
>de Miox dus wel!

Yup maar troebel water drinkt ook niet lekker. Ik begin steeds meer voorkeur te krijgen voor een filter met een breed spectrum zoals de katadyn vario.


>Tevens een groot voordeel van de Miox, is dat het in
>vergelijking met de Steripen een grotere veelzijdigheid kent;
>het zuivert elk type water met uitzondering van zout water
>uiteraad. Het kan ook een grotere hoeveelheid water aan dan de
>Steripen en men kan nogal ruw omgaan met de Miox. Het kan een
>aardig stootje hebben.

Hoe langer ik er over nadenk, denk ik dat een steripen of Miox hoogstens perfect is voor gebruik na filtratie in gebieden waar je echt de waterkwaliteit op gevaarlijke virussen (kleiner dan 0,2 micron en lang heel blijven zonder drager) niet kunt vertrouwen. Wat dat betreft vertrouw ik het betoog van Eins wel.

Een killercombi zou wat mij betreft zijn een gemiddelde fijne voorfilter voor de zwevende deeltjes en met als hoofdfilter actieve koolstof voor de chemicalieen. (hoeft dus allemaal niet zo groot en zwaar te zijn) aangevuld met een steripen. Maar zo'n eenvoudige filter moet volgens mij nog uitgevonden worden.
 
>Een killercombi zou wat mij betreft zijn een gemiddelde fijne voorfilter voor de zwevende deeltjes en met als hoofdfilter actieve koolstof voor de chemicalieen. (hoeft dus allemaal niet zo groot en zwaar te zijn) aangevuld met een steripen. Maar zo'n eenvoudige filter moet volgens mij nog uitgevonden worden.

Ik zit er zelf aan te denken om mijn Miox te gaan gebruiken in combinatie met de MSR Hyperflow Microfilter.

Deze combinatie wil ik gaan gebruiken voor de wat gevaarlijke virussen kleiner dan 0,2 micron!

Zou dit een soort van overkill zijn!?

Greetz

Nick
 
>Een killercombi zou wat mij betreft zijn een gemiddelde fijne
>voorfilter voor de zwevende deeltjes en met als hoofdfilter
>actieve koolstof voor de chemicalieen. (hoeft dus allemaal
>niet zo groot en zwaar te zijn) aangevuld met een steripen.
>Maar zo'n eenvoudige filter moet volgens mij nog uitgevonden
>worden.

Jongens, jongens, jongens. Sander en Nick! Jullie draven nu wel heel erg door hoor. Wat denken jullie wel niet wat er in het bos te vinden is? De plekken waar ik naar toe ga zijn altijd redelijk puur en ongerept en niet een of ander eng donker bos. Willen jullie in de Ganges of op een afvaltbult lopen?

Neem gewoon een filter mee en dan komt alles goed.

Ik neem uberhaupt geen waterfilter mee. De redenatie is als volgt: als ik een weekend in de ardennen ofzo ga lopen en ik zou ziek worden van iets dat ik drink dan ben ik alweer thuis als ik echt ziek wordt, ja dat is vervelend en heeft me slechts een keer een anderhalve week diaree opgeleverd, maar op zich vind ik dat niet erg, want dan ben ik thuis in mijn eigen bed en dichtbij mijn eigen wc en hoef ik een paar daagjes niet naar het werk, waar ik het toch niet zo naar mijn zin heb. Als je het water toch niet vertrouwt kan je best een stukje doorlopen, een beetje uitdrogen is nu ook weer geen ramp, tenzij je ergens in Australie bent, 1000km overal vandaan, maar hier in de buurt... waar maak je je druk over. Over een uurtje vind je echt wel weer iets beters.

Het water neem ik uit stroompjes, die het liefst een voet of twee breed zijn en lekker stromen. Het liefste over/door mos, want mos filtert goed. Dat soort stroompjes zijn over het algemeen erg zuiver. Neem geen water uit een hele brede rivier, niet uit stilstaand water, niet uit schuimend water. En als je in een landbouw gebied bent, het enige gebied waar je je druk hoeft te maken over chemicalien, dan ben je simpelweg dom als je water uit de sloot haalt, omdat je 1/ WEET dat daar (landbouw) chemicalien in zitten en 2/ ben je in een landbouw gebied en dus is er vast een boerderij of zelfs een durp en die zijn vast bereid je wat water te geven.

Op lange tochten probeer ik vaak zo veel mogelijk de wildernis te zoeken en daar is het water (kleine stroompjes, voet of twee, mos) heerlijk, helder, nee gewoon water.

Ik heb een beetje het idee dat jullie iets te veel last hebben van een drang naar het verzamelen van een gadget en niet echt op zoek zijn naar de meest nuttige filter:

MIOX, prachtig ding, Hadex ook en Aqua Mira ook. Nadeel 1/ ik heb geen tijd en vooral geen zin om te wachten totdat ik kan drinken. De methode hierboven beschreven werkt prima, maar ik ga echt niet met 3 liter water op pad. Nadeel 2/ laat gewoon alle plantjes, modder, zand en je net gedode micro organismen achter.

Steripen, prachtig ding, maar werkt op een batterij. Op zich geen probleem, doet de GPS ook, maar toch KISS. En zie ook nadeel 2 hierboven.

Koop gewoon een filterje als een Kathadyn Hiker, weegt een halve kilo, dus voor het gewicht van een fles cola heb je een liter water en een filter bij je. Deze dood eenvoudige filter, zal al je filter behoeften bevredigen en die enkele keer dat je gaat vissen in Lake Ebola, zou ik een paar flessen water meenemen.

Eins
 
>Jongens, jongens, jongens. Sander en Nick! Jullie draven nu wel heel erg door hoor. Wat denken jullie wel niet wat er in het bos te vinden is? De plekken waar ik naar toe ga zijn altijd redelijk puur en ongerept en niet een of ander eng donker bos. Willen jullie in de Ganges of op een afvaltbult lopen?

Uhm?...........Je kan mij zowiezo 3x per jaar terug vinden in het Amazonegebied. Dus ja, je kan dit enigzins vergelijken met de Ganges.
Helemaal als het neer komt wat betreft het zuiveren van water in de Amazonerivier. Een Miox in combinatie met een filter is misschien een overkill, maar ik geloof dat dat hier wel tot zijn recht komt.
Hopelijk vermijdt ik dan het Hepatitis A virus ''Genotype IA,Genotype IB''! Dit blijft niet bij anderhalve week diarree als je dit oploopt volgens mij!

Anyway, we gaan nu richting het off topic gedeelte.

Neem het niet al te zwaar op, ik wou alleen mijn ervaring en ideen delen.

Nick
 
Anderhalve week diarree :+ Ik moet je het nageven, je hebt er veel voor over voor dat ultra light hiken. ;-)

Maar dat is ook zo leuk hier al die meningen. En Lake ebola daar kom ik idd niet (waaar ligt dat eigenlijk }( )
 
>Uhm?...........Je kan mij zowiezo 3x per jaar terug vinden in
>het Amazonegebied. Dus ja, je kan dit enigzins vergelijken met
>de Ganges.

Hij gaat naar Ierland.
Ik wist niet dat de Amazone rivier zo ver door stroomt :+ :+

D'Oude Vos.
(Zo, nu een Vosje).
 
Hey Sander,

Mijn 2 cents: ik heb ervaring met zowel de Vario van Katadyn als de Hyperflow van MSR. Voor beiden geldt: ze zijn hun gewicht dubbel en dwars waard om mee te dragen als je voldoende (te filteren) water onderweg tegenkomt. De keren dat ik een filter mee op pad heb genomen heb ik nog nooit spijt gehad van het extra gewicht.

Het scheelt overall erg veel als je de route goed in kaart heb gebracht en dus exact weet waar je water kunt filteren. Dat scheelt namelijk al snel 1 od 2 liter (=1 of 2 kilo) dragen en dat weegt de filter zeker niet.

Maar nogmaals: dan moet je dus wel zeker weten dat er water te filteren valt. Zelf heb ik op een GR enkele jaren geleden het ongeluk gehad om de 6 droge 'bronnen' op rij tegen te komen terwijl het ruim boven de 30 graden was. Toen ik eenmaal een stroompje tegenkwam (niet dieper dan 2 centimeter!) was ik zo opgelucht dat ik rechtstreeks uit de filter slurpte om maar zo snel mogelijk water binnen te krijgen.

Mijn ervaring: als je voldoende water tegenkomt onderweg is het nooit overbodig gewicht om een filter mee te nemen!

Raymond
- wanneer ga je eigenlijk??
 
Dat van dat gewicht; die gedachte had ik ook inmiddels.

Je kent zowel de katadyn Vario als de hyperflow van MSR. Deze laatste is bijna de helf lichter maar biedt geen (deels) bescherming tegen virussen. Tenminste als ik zo de specs op resp. websites bekijk. Toch zijn het beide 0,2 micron filters. Is MSR, vanwege de Miox, er niet zo prat op dat hun 0,2 micron filters ook deels tegen virussen beschermen?

De Vario trekt mij aan vanwege de apart vervangbare actieve koolstof filter die er in zit (tegen evt. chemicalien).

Ik ga overigens volgende week: dwz dinsdag middag naar Dublin voor de meeting op woensdag en donderdag en lopen vanaf donderdagavond. Zondag gebruik ik om weer terug te komen op het vliegveld.
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):


beetje offtopic:

iemand ervaring met wildkamperen op de Wricklow Way?

ontopic: ik ga er volgende week met de Hyperflow op uit. ziet er in ieder geval goed uit.
 

banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Status
Niet open voor verdere reacties.
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Hardloop
banner 468x60
Bovenaan