Water


Registreer en meld je aan om geen Google-advertenties te zien op het prikbord!
banner 468x60
Status
Niet open voor verdere reacties.
hallo luitjes,
Ik had eens een vraag over drinkwater. Ik ga deze zomer weer naar ijsland om te hiken, maar dit keer ga ik naar een gebied waar ik maar weinig water tegenkom, de vorige keer kon ik mijn sigg flessen gewoon vullen uit een bergstroompje, maar dat wordt dit jaar alweer wat moeilijker. Nu weet ik dat ik gletsjerwater niet kan drinken, maar wat voor soort middelen gebruiken jullie voor het zuiveren van water? Ik neem geen waterfilter mee, want het is steeds maar een dag of 3/4 dat ik echt "alleen" loop. Nu kan ik het water ook wel koken, maar hebben jullie wat suggesties voor mij???????????????
Alvast hartelijk bedankt.....Patrik
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Hola Patrik..

Even resumé.. Wat willen we niet hebben in ons drinkwater?

- Virussen.. Deze kom je met name in tropische landen tegen.. dat zal op de gletsjer dus wel meevallen.
- Bacteriën.. Deze kom je wel tegen op de gletsjer
- Parasieten.. Heb je ook mee te maken op de gletsjer..
- Steengruis.. Komt (microscopisch klein) voor in bergbeken.. Krijg je er teveel van binnen kun je gruwelijk aan de schijterij raken..

Zuiveringstechnieken:
- Koken van het water.. Even aan de kook brengen is voldoende om de bovenste drie zaken afdoende te bestrijden. Zit je nog wel met de mogelijkheid van steengruis. Koken kost extra brandstof.
- Jodium.. Effectief tegen bacterieën en virussen en de meeste (!) parasieten. Grote nadelen: Duurt erg lang voor de jodium goed is opgelost en het smaakt erg smerig. Langdurig gebruik is af te raden.
- Filteren.. Mits het filter fijner is dan 0.4 micron helpt het afdoende tegen alle bovenstaande zaken behalve virusen (maar die kwam je op de gletsjer niet tegen).. Nadeel: erg duur.. Voordelen: legio..

In jouw geval zou ik kiezen voor de combinatie van filter en koken. Tijdens het smelten van de sneeuw/het ijs even laten koken, om na afkoeling het voor de zekerheid nog eens door je filter te jagen. Je hebt wat extra brandstof nodig, maar je hoeft nu niet steeds met een grote voorraad water op je rug te lopen. Je kan altijd water 'maken' wanneer het nodig is. Een filter hoeft niet zwaar te zijn. Schat je in dat je niet of nauwelijks met steengruis te maken krijgt kun je kiezen om alleen je water te koken..

Cheers..
:7
 
Heya,

een gebied in IJsland waar niet veel water is ?? die ben ik daar nog niet veel gegengekomen , alleen in het midden op de hooglanden is het wat schaarser maar daar is niet veel te zien behalve kale rots en schapen :) .. welk gebied ga je heen dan ?

Jurgen van Vliet
aka GlowDog
Email : glowdog@xs4all.nl
IRC : Glowdog , #backpack , IRCNet
 
Om ff terug te komen op welk gebied, ik ga de Hekla op, waar ik 2 jaar geleden moest afhaken wegens een zeer zware storm, maar daar ben ik toen erg weinig water tegengekomen, dus ik ben bang dat ik mijn eigen water moet meenemen de berg(vulkaan) op.
 
Zelf ben ik erg voor filteren en een (bijvoorbeeld Platypus) waterzak meedragen. Op die manier draag je iets meer, maar je hebt nergens problemen mee. Hetzelfde geldt overigens voor brandstof om je water te koken, maar dat vind ik persoonlijk dan zonde (kom je er achter dat je teveel water hebt, kun je altijd nog lozen onderweg, met brandstof is dat niet echt een goed plan).

In IJsland had ik zelf de ervaring dat water vaak een bijzonder slechte smaak had (zwavelsmaak). Ik deed er destijds dan ook stug een beetje bosbessensiroop bij om het beter te laten smaken. Niet bij het water om te koken, maar wel voor m'n drinkwater. Een andere oplossing hiervoor is overigens het citroenpoeder van Adventure Food. Erg lekker en nog voedzaam ook.
Overigens heb je dat probleem al weer veel minder als het om puur smeltwater gaat.

Groeten,

Raymond
 
banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Status
Niet open voor verdere reacties.
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

banner 468x60
Terug
Bovenaan