Waterabsorptie GTX - lederen schoenvoering

Beste medehikers,
Kan iemand mij vertellen of er een duidelijk verschil is in de hoeveelheid waterabsorptie (gewichtstoename) van een Goretex schoen tegenover een met lederen voering? Hieraan gerelateerd vraag ik mij ook af welke schoen sneller droogt.
Ik ben aan het oriënteren op middelhoge wandelschoenen die een wat stevigere schacht hebben voor het gebruik in nat Schotland. Ik ga er van uit dat ze dus nat worden bij een lage temperatuur. Leer of gtx?

Thanks,
Koen
 
Laatst bewerkt:
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Beste medehikers,
Kan iemand mij vertellen of er een duidelijk verschil is in de hoeveelheid waterabsorptie (gewichtstoename) van een Goretex schoen tegenover een met lederen voering? Hieraan gerelateerd vraag ik mij ook af welke schoen sneller droogt.
Ik ben aan het oriënteren op middelhoge wandelschoenen die een wat stevigere schacht hebben voor het gebruik in nat Schotland. Ik ga er van uit dat ze dus nat worden bij een lage temperatuur. Leer of gtx?

Thanks,
Koen

Voor schotland zou ik voor gtx gaan. Leer droogt wel sneller als het dan wel nat wordt, maar in schotland loop je door regen en stroompjes.. dan is waterdicht fijner.
 
Ha Bart, waterdicht bestaat niet vanwege dat grote gat bovenaan icm met alle beken etc ;)

Ik ben onervaren met volledig lederen schoenen. Gevoelsmatig zeg ik dat het inderdaad minder water moet opnemen maar in hoeverre klopt dat?
 
Laatst bewerkt:
Schoenen met geen membraan zijn nooit waterdicht. Je kan smeren en impregneren totdat je een ons weegt. Bij langdurige vochtigheid absorbeert leer het vocht totdat het verzadigt is en dan lekt het door. Drogen is ook een langdurige zaak. Gebaseerd op tochten door de sneeuw op Perfects behandeld met Stitchguard, aqua seal, snow seal en ook nog nikwax geprobeerd.

Bij schoenen met een membraan gebeurt hetzelfde. De schacht raakt verzadigt maar Door het membraan lekken ze niet. Wel holt door het verzadigt leer het ademend vermogen achteruit. Dus ze worden wel vochtig van binnen en kunnen koud en klam aanvoelen. In de winter daarom beter gevoerde groeten schoenen. Met membraan droogt sneller. Met wat kranten kan dat binnen een nachtje geregeld zijn (de binnenkant dus...).

Maar er is nog een benadering. Dat zijn schoenen die enkel gebaseerd zijn op kunststof materiaal dat sneldrogend is. Beter kan je dan ook geen membraan hebben maar bijvoorbeeld waterdichte sokken dragen. Dergelijk schoenen drogen rete snel. Ideaal in moeras gebied of andere dras.

Maar je moet maar budget hebben om voor iedere situatie de ideale schoenen te hebben. Ik heb het niet ;-)
 
leer of gore-tex

Hoi.

Via deze link http://www.thefootwearcompany.nl/wandelschoenen/advies-en-informatie/alles-over-wandelschoenen.html is er wat info over het onderwerp te vinden. Hoofdstuk 3.5. en 3.6 zijn meer specifiek op het onderwerp. Afgaande op wat hier wordt gezegd zou ik zeggen dat je beter af bent met een gore-tex schoen. Maar het blijft toch vaak ook een persoonlijke kwestie.
Wat ik persoonlijk heb ervaren is dat met een paar goed sluitende gore-tex gamaschen vooral het grote gat aan de bovenkant van de schoen een stuk minder gevoelig is voor binnendringend water.

mvg Walter
 
Qua gewicht zal een (natte) voering van leder zwaarder zijn dan een gtx membraan.
Het ligt er een beetje aan welk soort tocht je wil lopen in schotland maar op ongebaande tochten zal, als je met de tent gaat, je waarschijnlijk nt genoeg tijd krijgen om schoenen te drogen.
De droogvraag hoeft dan niet beantwoord te worden
Verder sluit ik mij helemaal aan bij de stelling van Sander.
Aanvullend met de eigen ervaring dat ik geleerd heb niet bang te zijn van natte voeten
en de laatste tijd met trailrunners door schotland huppel.
Zeker voor tochten vanaf de maand mei.
 

Holgersson

Lid Club Hiking-site.nl
Na diverse types Meindl te hebben geprobeerd, met en zonder goretex. Heb ik nu een paar Lundhags Ranger High en is voor mij toch wel bijna de perfecte schoen. Geen voering die zich kan vol zuigen en een van de weinige schoenen die droog te lopen zijn, iets wat me met uitzondering van een trialrunner nog niet eerder is gelukt. Nadeel ze zijn niet heel goedkoop.

Mvg,

Niels
 
--Schoenen met geen membraan zijn nooit waterdicht. Je kan smeren en impregneren totdat je een ons weegt. Bij langdurige vochtigheid absorbeert leer het vocht totdat het verzadigt is en dan lekt het door. Drogen is ook een langdurige zaak. Gebaseerd op tochten door de sneeuw op Perfects behandeld met Stitchguard, aqua seal, snow seal en ook nog nikwax geprobeerd.
------------------------------------------------------------------------------

graag geef ik je een advies voor onderhoud van leer, dit advies heb ik geleerd van een tuigenmaker , leer is alleen sterk als het vochtig is , en het vocht breng je er zelf in.

Nieuwe leren schoenen maak je waterdicht door ze met leder olie te verzadigen, ook je stiksels worden zo onderhouden. , als ze na meerdere keren met lederolie verzadigd zijn , sluit je dit af door er een leervet op te smeren.

Het leervet herhaal je vlak voor een tocht, en als je na een lange tocht thuiskomt is een herhaling met lederolie ook een aanrader, daarna weer afsluiten met leervet.

Verwacht geen ventilerende schoen, maar wel waterdicht en onderhouden schoen voor een lange levensduur.

Juiste gaiters sluit inderdaad ook veel uit /

Als je dit begrijpt weet je dat je alleen een natte binnen voering hebt. Deze is gewoon van je lichaamsvocht. een lange nacht en tactische plek van je schoenen en ze zijn droog de andere dag .
 
Laatst bewerkt:
Heel erg bedankt voor de waardevolle reacties.

Waterdichtheid lijkt mij op een langere, vochtige tocht minder van belang. Schoenen worden op een lange, vochtige tocht toch nat. Ik ben vooral geïnteresseerd in de gewichtstoename van de verschillende voeringen. Mijn excuses als ik dit niet duidelijk hebt verwoord.

Ivo, jij schrijft dat een natte lederen voering zwaarder is dan een natte gtx voering? Dit gaat gaat een beetje tegen mijn gevoel in aangezien ik dacht dat gtx vooral membraan met veel voering was. Zijn meer mensen het hiermee eens?
 
Nat leer is altijd zwaarder dan nat goretex. Het kan meer vocht vasthouden. Echter zit in schoenen waar gore in gebruikt wordt ook nog ander materiaal. Soms bijna niets, soms een boel zoals bij een schoen met MFS bijvoorbeeld. Dat laatste kan door vochtvasthouden de goretex gevoerde schoen verzwaren. Buitenzijde leer/kunststof maakt ook weer uit.

Het is dus model afhankelijk. Maar over t algemeen is de natte schoen met t meeste leer (in dezelfde categorie) het zwaarst.
 
Ik heb het dan over de gtx sok die is ingewerkt in een schoen en niet het mogelijke schuim tussen gtx sok en de buitenkant van de schoen.
een voorbeeld filmpje (rond de 3:50 min)
https://www.youtube.com/watch?v=rzSsYmI2RW0
Verder baserend op de eigen ervaringen van een natte meindle perfect en hoe natte rocky gtx sokken zich gedragen.
Het blijft vind ik een overbodige vraag omdat zoals Anna al wist te vertellen, de gewichtstoename vooral afhankelijk gaat zijn van de gebruikte materialen langs de buitenkant.
Waterdicht gesmeerd leder,gtx voering, dergelijke schoenen zorgen voor oververhitte voeten, risico op blaarvorming enz en maken hem daarmee bijna onbruikbaar voor meer zomerse tochten. Dat is pas iets waar ik mij zorgen over zou maken.
 
Ik lees hier ook enkele dingen die in mijn optiek niet goed zijn voor de schoen.

1. kranten
Kranten in de schoen is nooit goed, de inkt van de kranten trekt in het leer en bij een gtx membraan kan deze verstopt raken door de inkt! Gebruik daarom keukenpapier of wc papier!

Reinigen binnenkant: lauw water met spons
Reinigen buitenkant: na het lopen afborstelen. Bij hardnekkig vuil onder stromend water sponsen, geen zeep!

2. ledervet
Een schoen moet je niet insmeren met vet maar met wax. De wax voedt het leer. Vet of olie is onzin!
Verder is zo nu en dan impregneren ook goed, laat dan wel 24 uur drogen voor optimaal resultaat.
 
Volgens mij is leer een dode koe. Wat voor voeding heeft-ie dan nog nodig?

Groetzels,
Dennis

Dit kan wel een semi-grappig constatering zijn, maar is in alle opzichten fout. Ten eerste betreft het niet altijd een koe, maar heb je vele soorten leer. Zo heeft hangwag mooie Yakleren schoenen etc.

Ten tweede heeft leer wel degelijk voeding nodig omdat het anders uitdroogt, broos wordt en uiteindelijk (zeker bij de naden) gaat scheuren. Gescheurd leer valt niet meer te fixen en dat is dan einde oefening voor je mooie (dure) schoen.

Waarom is vet of olie niet goed ( tenzij je er erg veel op doet) en wax wel?

MIrjam

Vet of olie voedt het leer wel waardoor het zacht en soepel wordt en erg waterbestendig (door de hydrofobe eigenschappen van olie: iedereen kent de bekende fles water met olijfolie wel die niet mengen).

Echter hebben olie en vetten ook nadelige gevolgen voor het leer. Het leer verliest stabiliteit en kracht door olie en de poriën van leer raken door olie/vet verstopt, wat de ademende eigenschappen van je schoen niet ten goede komt. Daarnaast kunnen oliën en vetten ook verschillende soorten industriële lijm aantasten: een goede blik op je schoen en je ziet gelijk dat stootranden en dergelijke verlijmd zijn.

Vandaar dat het verstandig is om je schoen te waxen: dit voedt het leer goed en heeft niet de nadelige effecten van vet/olie. Plus dat het natuurlijk lekker ruikt; vele waxen bevatten bijenwax waardoor het een beetje honingachtig ruikt.
 
De nieuwe schoenen lijn van Arc'teryx heeft half-hoge wandelschoenen met een uitneembare binnenschoen. Op meerdaagse tochten waarbij je geen kans hebt om je schoenen te drogen is dit ideaal, aangezien je de binnenschoentjes gewoon in je slaapzak tegen je lichaam kan drogen (dit is hoe winter-alpinisten en poolreizigers voorkomen dat hun tenen er af vriezen).
 
Bedankt voor de antwoorden! Deels ook vanwege de beschikbaarheid, prijs en pasmogelijkheden van de schoen die ik op het oog hebt ga ik toch voor de goretex variant: de nieuwe Lowa Vantage.

De tips over het behandelen van leer ga ik zeker meenemen.

Die nieuwe Arcteryx schoenen(al dan niet met liner) zien er goed uit. Helaas erg duur en nog nauwelijk in winkels. Veelbelovend!
 

aqdennis

Lid Club Hiking-site.nl
Ten tweede heeft leer wel degelijk voeding nodig omdat het anders uitdroogt,

Nee, dus. Ik ben wel met je eens dat je leer moet verzorgen tegen uitdrogen, maar dat is dus geen voeding. "Voeden" is "eten geven" in brede zin van het woord. Leer eet niet. Punt.

Groetzels,
Dennis
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Nee, dus. Ik ben wel met je eens dat je leer moet verzorgen tegen uitdrogen, maar dat is dus geen voeding. "Voeden" is "eten geven" in brede zin van het woord. Leer eet niet. Punt.

Groetzels,
Dennis


Aqdennis; het is prima mogelijk dat we een meningsverschil hebben. Ik vind de toon die jij richting mij aanslaat echter onaangenaam en zeker niet nodig.

Daarnaast is het erg zwart/wit om voeding enkel als bouwstoffen voor levende organismen te zien. Ik ben er stellig van overtuigd dat voeding ook voor niet-levende wezens van toepassing is. Zo voed je het leer met stoffen die het leer nodig heeft omdat het van nature niet meer gesmeerd wordt.

Laten we het zo stellen: normaliter krijgt het leer zijn 'voeding' vanuit het organisme, de koe of yak of whatever. Nu het leer gescheiden is van het dier, moeten wij het voeden omdat het anders verloren gaat.

Voeden lijkt mij derhalve zeker van toepassing. Prima als je daar niet mee eens bent... maar die toon met 'en punt' en zo'n standvastigheid, alsof je je standpunt niet kan bijstellen bevalt mij niet.
 
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Bovenaan