Waterfilter + Voorfilter


Status
Niet open voor verdere reacties.

aqdennis

Lid Club Hiking-site.nl
Hoi,

Het valt me op dat in veel buitensportcatalogi staat vermeld dat het voor de levensduur van je waterfilter aan te bevelen is om een voorfilter te gebruiken om de vaste bestanddelen uit het (troebele) water te vissen.
Wat me ook opvalt is dat geen van die catalogi vermeld wat voor voorfilter je moet gebruiken, hoe zo'n ding eruit ziet, laat staan wattie kost. Ook op hiking-site staat geen verdere uitleg x( (hint!)
Volgens mij zou je een koffiefilter kunnen gebruiken, maar misschien zijn er slimmere en/of duurzamere oplossingen? Misschien zijn er handige voorfilters die je makkelijk kan combineren met je gewone filter?

Groetz,
Dennis
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):


Tja,

Er staat wel iets vermeld over de voor-filter (http://www.hiking-site.nl/materialen_waterfilters_accessoires.php), maar inderdaad niet echt veel. De simpele reden is dat gewoon gelijk hebt met het feit dat een koffie-filter in principe al voldoende is.

Een voor-filter is handig als je bijveeld errug modderig water wilt filteren. Of als het water zo ondiep is (een plas dus), dat je de filter zo'n beetje op de grond moet leggen.

Zelf heb ik nooit een voor-filter nodig gehad (en as a matter of fact ook nog nooit gezien). Het zijn vaak opschroef-stukken met een soort schuim, zodat er alleen water en geen modder of gruis aan de andere kant uit komt en de filter in gaat.

Grtx,

Raymond
 
Dag Dennis,

wat ik er van begrijp is dat die voorfilter een soort minizeefje is dat op de inlaatdarm zit. Op de Katadyn filter heb je zoiets en als ik me goed herinner hebben de MSR filters dat ook (vermoedelijk zit dat op elke deftige filter). 't dient inderdaad om de grotere brokken tegen te houden zodat je niet om de haverklap 20 kilo zand en ander prul uit je filter moet halen.

Als je dat niet hebt kan je een fijne plastieken zeef gebruiken. Een plastieken kofiefilter lijkt me inderdaad wel geschikt.

Echt specifieke voorfilters heb ik nog nooit gevonden maar ik lees het ook overal. Vermoedelijk een copy-paste overschotje uit de oude tijd want ik zie die term telkens in exact dezelfde zin opduiken...

Groe(n)ten,
Jan
 
Hey Ray,

Ik heb zelfs geen informatie over gevonden op de websites van de merken (tenzij ik weer slecht gekeken heb). Kan het zijn dat dit dingen zijn uit de oude tijd?

Toen ik onze filter kocht werd dat filtertje aan het uiteinde van de inlaatdarm als voorfilter geklasseerd.

Jan
 
Ik denk dat de dierenspeciaalzaak wel hele mooie waterfiltertjes heeft tussen de aquarium artikelen.
Anders kun je een brandstoffilter uit de modelbouw gebruiken.

(Als de invoerslurf van de filterpomp niet te groot is anders moet je straks het filter uit je filter filteren :7 )

Groetjes,

Sigurd
 
Ok, bedankt. Inderdaad kom je de kreet voorfilter steeds in dezelfde zin tegen :)
Nou moet ik alleen nog een keus maken welke filter ik ga kopen, voor 1 persoon en niet al te vaak gebruiken heb ik de de Katadyn Mini, de MSR MiniWorks en de General Ecology First Need als keuze.
De Katadyn is het lichtst en het goedkoopst in gebruik, maar ik hoor/lees veel klachten over het gebruik (gaat erg zwaar, die voorgeschreven 0.5 l/min wordt bijlange na niet gehaald). De MSR en GE zijn een stuk zwaarder en duurder in gebruik maar schijnen soepeler te gebruiken zijn en leveren meer water per minuut.
Trouwens, wat is duur in gebruik? 30 cent/liter is goedkoper dan flessen bronwater kopen, en dat moet je dan nog meesjouwen ook...

Groetz,
Dennis
- Soms is een keus makkelijk, soms niet -
 
[laatste wijziging op 18-07-02 om 17:18]Na een tijdje het internet af te schuimen achter resensies en die dingen es goed bekeken te hebben hebben we de Katadyn Combi gekocht omdat die veel langer meegaat (keramisch gedeelte), mechanisch steviger lijkt dan de MSR filters en het actieve kool gedeelte er gemakkelijk uit gehaald kan worden als het niet nodig is. Uiteindelijk is dit dus een meer efficientere oplossing dan de MSR filters waarbij je zowel keramisch als actieve kool gedeelte ineens vervangt.

Een vervangfilter (= keramisch + actieve kool) voor de MSR kost 25eur. Ik geen idee wat de houdbaarheid is van dat ding.
Bij de Combi moet de actieve kool na 200l of 6 maanden vervangen worden. Laten we zwijgen over het keramische gedeelte want dat gaat toch 50.000l mee (en het is duur). Die vullingen (gewoon losse actieve kool) kosten ongeveer 10eur, maar er zijn goedkopere alternatieven (heb er nog gezien voor een 4eur).

De Combi zou 1l/min moeten halen maar dat is me toch niet gelukt. Misschien kom ik wel in de buurt zonder de actieve kool filter.

Als ik binnen jouw specs blijf dan heb ik de neiging om eerder de MSR te nemen omdat die ook chemische zuivering doet. Heeft ineens als voordeel dat de smaak van het water beter is. Naar totaalprijs en gewicht gekeken is die Katadyn Mini the way to go maar blijkbaar pompt dat ding dan weer niet zo bijster goed.

Hier zijn wat links met recensies:
http://www.thebackpacker.com/gear/water_filters/sweetwater_guardian.php
http://www.thebackpacker.com/gear/water_filters/msr_miniworks.php
http://www.thebackpacker.com/gear/water_filters/katadyn_mini_ceramic.php
http://www.outdoorreview.com/pscOut...Camping,Hiking/Water,Filters/PLS_2960crx.aspx

Btw, de Combi heb ik hier in Gent gekocht voor 175eur, de Bever verkoopt die spullen aan 209eur... Als je het niet dringend nodig hebt moet je een bij MEC gaan kijken (Canadese winkel: www.mec.ca). Daar staan ze voor 174can$ + 30can$ verzendkosten (130eur). Vergeet er wel niet de BTW en invoerrechten bij te tellen!

groetjes,
Jan
 
Ik ga nog eens proberen om m'n MSR miniworks in een kapotte PET-fles te stoppen, als bescherming. Zijn er mensen die andere oplossingen hebben?

Dennis, mijn keus viel voor deze filter omdat ie goed betaalbaar is voor wat ie doet. In de regel gebruik je het filter niet zo vaak dat je elk jaar het koolstof/keramisch filter hoeft te vervangen.

De pompsnelheid is acceptabel van de MSR, in 90 slagen heb je een liter, en volgens hun pomp je 1 slag per seconde (al haal ik dit niet, maar laat het 2 seconde zijn...)

Henk
The Recumbent Architecture Pivo
 
>Ik ga nog eens proberen om m'n MSR miniworks in een kapotte
>PET-fles te stoppen, als bescherming. Zijn er mensen die
>andere oplossingen hebben?

Je zou een stuk isolatiebuis kunnen kopen. Da's een mousse buis die je normaal in alle maten en vormen kan kopen in de betere doehetzelf zaak (meestal te koop in stukken van 1m). Isolatiebuis rond de filter en de pomparm in de (langse) gleuf van de buis. Misschien een beetje groot maar wel supperlicht.

Jan
 
Dennis, een goedkopere oplossing is deze:
Neem een stukje stof, bijvoorbeeld een lapje uit een oud (hiking-site) T-shirt
Wind dat met een elastiek om het uiteinde van de zuigslang en vwalla: een mechanisch filter.
Na de vakantie weggooien, en dan hoef je alleen nog maar een nieuw T-shirt bij Raymond te bestellen.
:7

Rob
 
Tot die oplossing was ik ook reeds gekomen. Sterker nog, bij Demmenie zeiden ze ook al dat voorfilters geldklopperij zijn en je beter een lappie kan nemen....

Groetz,
Dennis
 
>>Ik ga nog eens proberen om m'n MSR miniworks in een kapotte
>>PET-fles te stoppen

Dit past! Alleen zonder het slangetje.

>Je zou een stuk isolatiebuis kunnen kopen. Da's een mousse buis

Dit begrijp ik niet helemaal Jan, de isolatiebuizen die ik ken zijn hooguit voor een cv leiding, dus diameter van pakweg 18mm. Waar worden mousse buizen voor gebruikt?

grtz
Henk


The Recumbent Architecture Pivo
 

banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Status
Niet open voor verdere reacties.
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Hardloop
banner 468x60
Bovenaan