Waterkolommen


Status
Niet open voor verdere reacties.
In mijn speurtocht naar een geschikte/betaalbare tent stuit ik op het volgende.

De Wechsel Pathfinder is te koop in twee versies; de TL en de ZG.

De TL is de goedkopere/zwaardere versie
De ZG is de duurdere lichtgewicht-versie.

Het grondzeil van de TL heeft een waterkolom van 7000mm
Het grondzeil van de ZG heeft een waterkolom van 2000mm, en daarbij behorende footprint 5000mm.

Het lijkt me dat ik met de TL toch droger uit ben en ik sjouw liever een halve kilo méér dan meer kans op een litertje water in mijn slaapzak.

Wie kan me hierover iets zinnigs melden.
Eén stevig grondzeil of een zwakke met een stevige footprint; komt dat op hetzelfde neer?

Ruud
(vorig jaar meer nat dan droog gekampeerd)
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):


Ik ga eens een gok doen.
Waarschijnlijk komen straks de techneuten die alles haarfijn zullen uitleggen.
Ik zou mij minder zorgen maken over het grondzeil. Ik zou in beide gevallen een footprint gebruiken tenzij je op een mooi grasveldje kampeert. Zou zeker de kuip waarin je slaapt zo weinig mogelijk beschadigen. Als het hard regent kan het wel gebeuren dat er water tussen footprint en grondzeil komt(idem voor condens). Dan heb je toch niet zo veel aan die 5000 mm.
Zou eerder naar het plafond kijken en de betere kwaliteit kiezen (zonlicht is bv een grote boosdoener om de kwaliteit van jou dak naar beneden te halen).

Ben ik geslaagd?
Ivo
 
Hoi Ruud,

een grondzeil met een waterkolom van 2000mm is wel verrekte weinig.
Leuke manier om gewicht te besparen, maar als daar tegenover staat dat je genoodzaakt bent om een extra grondzeil (footprint, floorcover, diaper of hoe ze die krengen ook maar noemen) ben je niet veel verder gekomen. Voordeel is wel dat je licht kunt gaan door iets thuis te laten. Als je weet dat het niet gaat regenen of zo.

Ik ben het niet helemaal eens met Ivo die zich meer richt op het dak. Ik denk dat beide erg belangrijk zijn. Op het buitendoek komen trekkrachten (afspannen met haringen en scheerlijnen) en drukkrachten (boogstokken die op het doek drukken) voor. Op de vloer alleen drukkrachten. Deze laatste kunnen af en toe behoorlijk oplopen. Als je met je ellebogen leunt of met je knieen steunt op het grondzeil, kun je lokaal genoeg druk uitoefenen om vocht door het zeil heen te drukken. Dat gebeurt dus ook als er vocht tussen je extra footprint en het gronzeil komt.

Ook een naad in je gondzeil (vb twee stukken die aan elkaar zijn geplakt) is een extra risico voor lekkage.


groet Richard
 
Los van het feit of een grondzeil veel of weinig waterdruk kan hebben kies ik zelf het liefst voor een wat steviger zeil ivm de kans op beschadigingen.
Op de sappige nederlandse grasveldjes zal je dit geen probleem vinden, maar ik hoef maar Camping Aneto te zeggen en je weet hoe daar de ondergrond 's zomers is.
Je hebt voor je het weet hele series minieme gaatjes in je zeil zitten, en een beetje bui daar heeft bij mij al eens een water/modderstroom onder het grondzeil door opgeleverd.

Rob
 
High..

Ik heb best een goed grondzeil in mijn Harrier, 10.000mm geloof ik, maar ook deze wordt uiteindelijk nat. Ik heb eigenlijk nog nooit een grondzeil meegemaakt dat droogblijft. Zeker niet als je, gedwongen door storm en regen, een paar dagen in je tent moet doorbrengen. Mijn gtx-broek bijvoorbeeld, met een waterkolom van 45.000mm laat na een tijdje water door als ik ermee in de sneeuw zit, laat staan als ik ermee in een plas zou kruipen.
Ik denk dat minimaal 5000mm aan te raden is. Maar belangrijker is hoe je met je grondzeil omgaat. Met je knieën vol de grond indrukken is vragen om nattigheid, bij ieder grondzeil. Verdeel je gewicht door een matje te gebruiken en kies je ondergrond zorgvuldig. Probeer een plek te kiezen die bij stevige regenbuien niet onderstroomt e.d.

:7
martin

Mooi tentje die Pathfinder. Jammer van het grondzeil.

Wijziging:
Dit kun je je ook nog afvragen.. Hoe belangrijk is het om je tent 100% droog te houden?
 
>
>Wijziging:
>Dit kun je je ook nog afvragen.. Hoe belangrijk is het om je
>tent 100% droog te houden?

Hoi
Vind ik toch altijd wel erg prettig. Dat wat voor weer het buiten toch is, ik binnen in ieder geval een plekkie heb waar het droog is. Maar goed, hoe erg zijn inderdaad een paar druppies...

Succes ermee
 
>Dit kun je je ook nog afvragen.. Hoe belangrijk is het om je
>tent 100% droog te houden?

Nou, ik vind het wel erg belangrijk, maar ik weet ook dat een 100% droge tent niet bestaat en het dus geen zin heeft om te zeuren als mijn bodem wat nat wordt als ik een paar dagen op een zompig veld sta ;-)

Groetz,
Dennis
 
Hoi Ruud,

Ons vorige tentje was van Phoenix (bestaat nu niet meer). Die had een superdik en stevig grondzeil. Dat is 8-9 jaar meegegaan op allelei ondergronden. Alleen een ingepakte bosmier heeft er ooit een gaatje ingebeten, verder nooit beschadigingen. Zo'n grondzeil zou ik zo weer kiezen als ik de kans had. Nooit meer zorgen over de ondergrond.

Nu hebben we een Hilleberg tent. Ik heb het even opgezocht en het grondzeil daarvan kan 50 kPa waterdruk hebben. Dat grondzeil is zo dun, dat ik er nog een stuk aquafoil onder leg om het te beschermen.

Ik zou je aanraden om het tentje met het stevige grondzeil te kopen. En dan alsnog beslissen of je er een extra zeil onder legt. 2000mm klinkt wel heel erg dun en het is zonde om je tentje te moeten inruilen omdat het grondzeil kapot is.

Groeten,

Linda
 
De TL versie lijkt me in dit geval toch ook wel de voorkeur te genieten. Uiteindelijk win je maar 300 g door voor de ZG te gaan en die 300 g ben je bijna onmiddellijk al kwijt aan het extra grondzeil. OK, in theorie kan je dat extra grondzeil thuis laten, maar in praktijk sleur je het waarschijnlijk dan toch mee 'voor het geval dat ... '. Dus minimale winst. Bovendien heeft het grondzeil van de ZG een siliconencoating en geen PU-coating. Nu vind ik een sil-coating super voor buitenzeiltjes maar niet voor grondzeilen. Het is namelijk veel minder slijtvast dan een degelijke PU-coating. Dus die 2000 mm zou wel eens heel snel kunnen verdwenen zijn als je geen extra grondzeil gebruikt.
Zelf heb ik ook een Harrier (ik vermoed hetzelfde model als Martin) met een 10.000 mm coating. Da's allemaal heel relatief. Paar jaar geleden op nat stukje gras gestaan in Les Houches (nat dus, niet drassig of zompig). En jawel, ook nattigheid in de tent. Direct nadat ik terug was in België onmiddellijk de tent voor garantie binnengebracht. Een maand later stak er een heel nieuw zeil; eentje dat een stuk steviger en geruster aanvoelde.

Misschien kan je heel lief vragen of ze het grondzeil van de TL niet eventjes in de ZG kunnen naaien. Want voor de rest ziet die ZG er best wel aardig uit.
 
Inmiddels de TL gekocht.
Vanavond stond ie er mooi bij in de woonkamer.
Binnenkort buiten de waterkolommen proeven.....:7

Ruud
 
>Nou, ik vind het wel erg belangrijk, maar ik weet ook dat een
>100% droge tent niet bestaat en het dus geen zin heeft om te
>zeuren als mijn bodem wat nat wordt als ik een paar dagen op
>een zompig veld sta ;-)

Dennis, je had afgelopen weekend je kans gehad :)

grtz
Henk

--
 

banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Status
Niet open voor verdere reacties.
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Hardloop
banner 468x60
Bovenaan