Waterkwaliteit in Femundmarka


Status
Niet open voor verdere reacties.
Hallo,

Ik ben van plan aankomende zomer een meerdaagse wandel tocht te doen in femundmarka te Noorwegen. Weet hier iemand mischien of het water daar rechtstreeks uit de beekjes gedronken kan worden of is het toch verstandig de waterfilter mee te nemen? Andere gebieden waar ik in Noorwegen ben geweest was het geen probleem om het water ongefilterd te drinken. Ik ben er tenminse niet ziek van geworden.
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):


Ik ben afgelopen september nog in dit gebied geweest en heb toen 15 dagen lang rechtstreeks uit meertjes en beekjes gedronken.
Geen enkel probleem, erg lekker water zelfs:)
Alleen tijdens en net na een storm kan het water wat troebel zijn.

Groeten,

Martijn
 
zowel in Femundsmarka als in het aangrenzende Rogen naturreservat is het geen probleem om water uit beekjes en meren zonder meer te drinken; het grootste risico is vlgs mij dat je je verslikt in n forel......:p
Met ondiep stilstaand water zou ik iets voorzichtinger zijn, zeker als t ijzerhoudend is
Rinze
 
Robert,

Water is in Noorwegen in natuurgebieden zelden een probleem, en als je het de Noren ter plekke vraagt luidt het antwoord meestal: "OK als het maar stroomt". Dat is dan meteen de eerste vuistregel. Liever uit een heel klein stroompje drinken, dan van stilstaand water.
Nr. 2 is natuurlijk je gezond verstand gebruiken, altijd even nadenken waar het water vandaan komt, ofwel wat staat er bovenop?

gr. Joop
 
Nou dat is mooi, want dat scheelt weer wat ruimte Dan blijft de waterfilter mooi thuis. Bovendien is de tas dan ook nog weer iets lichter.
Het schijnt dat je daar ook prima kan vissen op forel en snoek. Mischien moet de hengel dan maar mee. Heeft iemand ervaring met het vervoeren van een hengel in het vliegtuig? Ik heb een traveller hengel. Dat houdt in dat deze in 5 delen uit elkaar te halen is en in een hoes opgerolt kan worden, deze is dan ongeveer 50 cm lang en 7 cm breed en weegt bovendien bijna niks. Ik vertrouw het alleen niet zo om deze bij mijn "gewone" bagage te laten zitten omdat er nogal eens ruig omgegaan/omgegooit wordt met tassen e.d..
Zal ik een hengel mee mogen nemen als handbagage, of wordt dat tegenwoordig ook al als "mogelijk" wapen gezien?
 
er bestaan uitschuifbare kokers voor tekeningen etc., met ongeveer die maat: heb ik vroeger nog wel ns gebruikt om wandelstokken in te vervoeren (die ik tegenwoordig overigens aan de rugzijde van mn rugzak bindt; flightbag en n spanbandje eromheen: geen probleem)
Met zo'n koker zou ik het wel aandurven, in de cabine krijg je je hengel vlgs mij niet mee...
succes ermee.......Rinze
 
Nee, je krijgt hengels inderdaad niet mee in de kabine (soms wel op nationale vluchten, maar je kunt er niet op rekenen).
Wij nemen altijd 4-delige vliegvishengels in een stevige koker mee en zelfs wel eens in de meegeleverde plastic koker. De doppen van de plastic koker plakken we goed af met tape, zodat ze er niet afvallen (ook handig tijdens de hike). De kokers worden met diverse bandjes met de boven- en de onderkant aan de rugzak vastgemaakt. De rugzakken pakken we in in een stuk plastic en tapen dat goed vast, zodat alles bij elkaar blijft. Dit is al diverse keren goed gegaan in het vliegtuig en nog noit foutgegaan. Onze rugzakken zijn zo groot dat ze als speciale bagage gaan. Dat is misschien een voordeel met de hengels. Op de terugweg doen we het ook wel zonder plastic.

In Femund zit naast de vissen die je noemde ook nog houting en vlagzalm. De rivier Røa is verreweg de meest populaire rivier om in te vissen in dat gebied. Daar zit dus inmiddels ook niet meer zo heel veel vis en het is er wel erg druk met tentjes en ook kom je per dag diverse kanoërs tegen. Kijk niet raar op als ze hun boot de rivier stroomopwaarts trekken. Ik zou voor het vissen een van de vele andere mogelijkheden proberen. Misschien een de meertjes die niet direct aan een groot pad liggen. Qua viskaart moet je kiezen tussen het gebied ten noorden of ten zuiden van de Røa. Het zuidelijke gebied gaat helemaal door tot aan Engerdal.

Linda

PS: Botte arteritangen worden door sommige overijverige bagagecontroleurs die niet vissen ook gezien als wapen. Stop al dit soort spullen in je ruimbagage.
 
>Heeft iemand
>ervaring met het vervoeren van een hengel in het vliegtuig?

Ik heb em in 2007 meegenomen naar Wales; Amsterdam - Cardiff met BMIBaby, in t ruim.

>Ik vertrouw het alleen niet zo om deze bij mijn "gewone"
>bagage te laten zitten omdat er nogal eens ruig
>omgegaan/omgegooit wordt met tassen e.d..

Ik had em met de tentstokken verpakt. Even toevoegen: dat was wel IN de rugzak. Ik heb het zo gedaan dat ik alles in de rugzak kwijtkon, behalve mijn leki's, die zaten buitenop, en alles weer in de flightbag.

>Zal ik een hengel mee mogen nemen als handbagage, of wordt dat
>tegenwoordig ook al als "mogelijk" wapen gezien?

Bij BMIBaby geïnformeerd, en ik had em mee mogen nemen met de handbagage als ie aan de juiste maten zou voldoen, maar dat is dus enkel over de foon. Wie weet waar je voor komt te staan. Overigens had ik geen oversteek, maar een uitschuifwerpertje van ik meen 40cm.
 
Dat van die koker is een simpele maar goede oplossing, ik zal eens kijken of ik zo'n koker kan bemachtigen.
Ik had begrepen dat je (lokale)visvergunningen bij lokale postkantoren of buitensportwinkels kan kopen en dat je ook nog een soort visakte nodig hebt om uberhaupt te mogen vissen in Noorwegen.
Klopt dit? En wat kost zoiets in Noorwegen?
 
Een plaatselijke vergunning voor Femund kun je kopen op de boot Femund II. Je hebt geen landelijke algemene vergunning meer nodig. Sportwinkels tref je in zulke kleine plaatsjes niet aan, maar de plaatselijke buurtsuper verkoopt doorgaans de plaatselijke viskaart. Elgå had vroeger in elk geval een winkel. Soms zijn er ook "automaten" voor viskaart.

Je kunt ook een viskaart kopen op:
http://www.inatur.no/
maar dat is niet echt ingesteld op buitenlandse lezers.

Linda
 
>Je kunt ook een viskaart kopen op:
>http://www.inatur.no/
>maar dat is niet echt ingesteld op buitenlandse lezers.

Ik heb al eens een half jaar Noorse les (Norskkurs) gehad, dus dat zal vast niet een probleem worden.

Bedankt voor de info!!
 

banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Status
Niet open voor verdere reacties.
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Hardloop
banner 468x60
Bovenaan