Waterproof slaapzak..


Registreer en meld je aan om geen Google-advertenties te zien op het prikbord!
banner 468x60
Status
Niet open voor verdere reacties.
Hallo allemaal,

Ik ben redelijk nieuw op dit forum maar heb al wel gezien dat hier heel wat mensen aanloggen met verstand van zaken, kijken of jullie hiermee ook kunnen helpen.

Omdat ik graag in de buitenlucht slaap maar het niet zo heb op doodvriezen of verzuipen ben ik op zoek naar een wind en waterproof slaapzak waarbij ook de naden zijn gelast of getaped. Hierbij ben ik me er terdege van bewust dat een waterproof zak minder goed zal ademen dan een normale zak maar dat neem ik voor lief. Ook een losse bivizak is voor mij geen optie.

Ik zit te denken aan een zak met kwaliteitsdons, warmte (schouder)kraag, comfortwaarde van ca -5 tot -10, tussen de 1 en 1,5 kilo, lengte 1,85 en een niet al te opvallende kleur. Budget is maximaal 500 euro.

Exped heeft een mooie WB serie van Exped Endurance waarbij de naden zijn gelast. De standaard Woodpecker is helaas net te een paar centimeter te kort, de langere versie of de ruimer bemeten Swan zijn met hun 1,7 kilo te zwaar. Als Exped met z’n tijd was meegegaan en het tijk had vervangen door Quantum Endurance waren de zakken 300 tot 500 gram lichter geweest en was mijn speurtocht ten einde.

De Macpac Epic 450 SF weegt maar 850 gram maar heeft om dit gewicht te halen belangrijke opties als warmtekraag en volledige rits achterwege gelaten. Met zo’n ritsje van 35 centimeter wordt het volgens mij een hel om in m’n hangmat in die zak te komen. Als die gasten ook met QE gaan werken mag je wel oppassen dat je zak niet wegwaait...

Andere merken als RAB, Youtsen, Mountain Hardware, Marmot of Yeti gebruiken wel waterdichte stoffen maar zover ik weet zijn hun naden niet gelast of getaped zodat er nog steeds duizenden gaten inzitten waardoor water naar binnen kan lopen.

Hebben jullie andere alternatieven of ervaring met zo’n slaapzak???

Gr,
JAO
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Iets waar ik zelf binnenkort mee ga experimenteren is de volgende set:
Ik heb een defensie winterslaapzak waaromheen een prachtige, en stevige goretex buitenzak omheen zit.
Deze zit met drukknopen vast aan de slaapzak waar weer een binnenzak in zit. Allemaal erg degelijk en dus loodzwaar. Deze set wordt onder andere gebruikt in Noorwegen en winters Wales door het Korps Mariniers.

Ik heb nu bij Radical Design een lange slaapzakrits gekocht en die kan ik (euh, mijn vouw dan he) zo aan de hoes naaien dat de waterdichtheid gegarandeerd blijft en dan kan de hoes tot bovenaan dichtgeritst worden. Hier kan je dan met elke slaapzakdie je maar nodig denkt te hebben inkruipen op de tocht waar je mee bezig bent.

Blijft over voor mij: matje en een klein afdakje en iik heb iets wat voor mij erg lichtgewicht is en toch warm en droog zou moeten zijn...

RobYr DDraig Goch
De oorsprong van Murphies law; in het begin was er niets.. En dat ontplofte.
((Michaelvk)
R:Db Plas
http://www.twenot-forums.nl
 
Hee rob,

heb met mijn legerbivi precies hetzelfde gedaan, ritsje erin gezet door mams, en nu kan ie als volwaardige bivakzak mee.
Maar deze meneer wil dus juist geen Bivakzak...

JAO, je kunt kijken naar de western mountaineering Antelope met gore-tex dryloft membraan in de tijk. ongeveer 1300, 1400 gram, maar warmer dan jij wilde, comfort rond -15. Verder wel subliem capuchonnetje en een goeie warmtekraag. Ik heb zelf de gewone antelope, zonder gore tijk. (Niet dat mijn tijk nooit goor wordt, maar dat is een ander verhaal :) ) Dat scheelt ongeveer 200 gram.
bever verkoopt de MC Kinley, een extreem warme winterzak voor -20 en lager, met pertex 627 tijk (dat is een coating, geloof ik). Ook waterdicht. Nou ja, niet mee in een plas gaan liggen natuurlijk.

Maar waarom eigenlijk geen bivakzak? Je hebt ze tegenwoordig al vanaf 500 gram, en je houdt je gezicht droog als er een luifeltje bijzit... Vaak zijn bivakzakken ook in onopvallende kleuren te krijgen, in tegenstelling tot slaapzakken die vaak wel fel gekleurd zijn. Ik neem aan dar je natuurlijke tinten wilt, zodat je in een bos niet wordt opgemerkt door boswachters of beesten.

succes met je zoektocht..
Pieter

Beklim dat ding, dan kunnen we daarna tenminste weer aan echte bergsport gaan doen!!
-Bill Tillman in 1923, over de Mount Everest-
 
Heij JAO..

Waterdicht en waterdicht zijn 2 dingen.
De buitentijk van de door jouw genoemde modellekes kunnen een waterkolom hebben van zo'n 1500/2000mm. Dat gaat een omgevallen pannetje water tegenhouden en de eerste minuten van een regenbui, maar dan houdt het ook op. Ter vergelijking, een goretex bivakzak heeft een waterkolom van een dikke 80.000mm, dat is waterdicht.

Als je denkt dat je met een 'waterdichte' slaapzak in de regen kan liggen heb je het mis. Dan kun je toch beter investeren in een goede bivy. Dat moet voor 500 euro trouwens makkelijk kunnen.

succes

:7
martin
 
ola JAO,

kijk eens bij de volgende toko http://www.phdesigns.co.uk . Hier kun jezelf je slaapzak samenstellen en hierbij kiezen uit verschillende buitentijken, o.a. getapete goretex. Dit gaat waarschijnlijk ook nog wel binnen de € 500,- lukken.


Succes!

groet,
Richard
 
Eens, maar hoeveel waterkolommen heb je daadwerkelijk nodig??? Ook lijkt mij dat naar mate een stof waterdichter is hij slechter ademt en dat is voor dons echt funest.

Mijn Terra Nova Laser tentje kan trouwens maar 3000mm tegenhouden maar toch heb ik geen nacht lekkage gehad tijdens Fins noodweer (was wel enigszins doof van dat klapperde doek maar das een ander verhaal).

De heren van Exped claimen dat er met hun WB slaapzakken droog in de regen gelegen kan worden en demonstreren dat ook op hun site (gallery van de Woodpecker WB op www.exped.com ).

In het Duits roepen ze het volgende;
Woodpecker WB und Swan WB sind leichtmöglichste, echt wasserdichte und atmungsfähige Allround-Outdoor-Schlafsysteme. Denn es braucht nur noch eine Liegematte und für strömenden Regen eine Regenjacke über der Kapuze, und man kann sich bei jedem Wetter und Jahreszeit in sie hineinverkriechen. Sie sind nicht nur wasserdicht und atemfähig, sondern, weil mit Daune gefüllt, erbringen sie ein unerreichtes Verhältnis von Wärme- und Wetterschutz zu Gewicht.

In de gallery van de Swan WB vindt je ook een cool plaatje van iemand die de bovenstaande opzet demonstreert, hoop trouwens wel voor de beste man dat z’n jack goed verankerd is als het gaat stormen;-)

Hoewel ik graag aan de safe side zit met een 80.000mm bivibag – omdat ik weet dat natte dons vele dagen nodig heeft om op te drogen (4*4 in rivier verzopen) – verdom ik het simpelweg twee lagen stof te gebruiken voor iets dat met één laag opgelost moet kunnen worden, het weegt niet alleen minder maar zal ook beter ademen.
 
Pieter,

Errug mooi spul die WM zakjes maar als ik Gore mag geloven is Dryloft slechts water resistant en das echt niet genoeg als de hemel open barst.

Die MC Kinley is me iets te warm, wel een goede manier om het ademend vermogen te testen;-)

Bivibag?? Misschien gaat het daar wel op uitdraaien maar eerst maar eens kijken of we het zonder kunnen doen, net als met jagen is de jacht zelf meestal boeiender dan het overhalen van de trekker...

Een niet al te opvallend kleurtje is verdomde handig als je het “kamp” een paar dagen laat staan maar toch lekker de omgeving wilt verkennen, kans dat je mooie spullen weg zijn is iets kleiner.

Gr,
JAO
 
>Andere merken als RAB, Youtsen, Mountain Hardware, Marmot of
>Yeti gebruiken wel waterdichte stoffen maar zover ik weet zijn
>hun naden niet gelast of getaped zodat er nog steeds duizenden
>gaten inzitten waardoor water naar binnen kan lopen.

Ik weet dat Mountain Hardware wel een waterdichte slaapzake met gelaste naden heeft. Ik weet het model alleen ff niet en kan niet op hun site komen. Kom er later nog wel op terug.

Eins

vraagt zich af waarom JAO niet eens een tarp uitprobeerd?
 
Haai..

Je hebt zoveel waterkolommen nodig dat je daadwerkelijk droogblijft. Bij mij is dat 80.000, maar dat kan aan mij liggen hoor ;)

Hoe stel jij je het werken met zo'n slaapzak voor?
Je staat in het bos, het zeikt van de regen, je hebt je rugzak afgedaan en je slaapzak neergelegd. Je gaat nu je schoenen uitrekken .. Maak zelf het verhaaltje maar af, maar wel snel, want je capuchon loopt vol.. (& de bedoeling is dat je minder water mee naar binnen gaat nemen dan het verschil is in het extra ademend vermogen)
600 gram aan tarp kan je dan veel comfort geven.
En wat is 600 gram als je geen grammenjager bent?
Ik ben wèl een grammenjager en vind 600 gram niks als het om m'n nachtrust en alle bijkomende genoegens gaat..

Waarom er een verschil is tussen de mate van waterdichtheid van een tentdoek en een bivakzak? Ain't that bloody obvious???

Ik heb deze wijsheid niet uit een boekje maar uit de praktijk. Ik heb te vaak te lang in de regen gelegen in allerlei bivaksituaties dat ik weet wat werkt en wat niet. Bij een waterdichte slaapzak als enige bescherming tegen de elementen heb ik serieuze bedenkingen. Zeker als het om een meerdaagse tocht gaat waarbij er significant kans op regen is.

Maar ik wil je niks opdringen hoor :)
wat jíj wil.. Ik deel slechts m'n ervaringen hier..

succes ermee

:7
martin
-triggerhappy
 
Dolfijn..

Zoals ik in een ander draadje al vermelde is Jantje een beetje maf, in die toestand is er geen ruimte voor enige vorm van logica en zien dit soort “briljante” ideeën het levenslicht.

In de heldere momenten beseffen wij ook dat het zonder dakje erg vochtig kan worden in de regen. Om naast de behoefte aan een droog plekje ook de wens om in een hangmat te slapen in vervulling te laten gaan overwegen we al een tijdje een Hennessy Hammocks Ultralite Backpacker A-Sym met Snake skins te bestellen (over snel opzetten in de regen gesproken). Omdat HM bezig is met een aantal interessante accessoires wachten we nog even totdat ik de gehele set in één keer uit de States over kan laten komen.

De reden waarom ik een waterproof slaapzak wil hebben is omdat ik;
1- Het nu nog met een hangmat zonder dakje moet doen.
2- De HM bij gebrek aan regen zonder dak ga gebruiken om van de mooie sterren te kunnen genieten maar niet tijdens mijn slaap overvallen wil worden door een regenbui met een onbruikbare slaapzak als resultaat.
3- Het dwaze idee in mijn hersenkronkels heb rondsluipen dat ik ooit nog eens een survival cursus wil gaan doen bij Bart de Haas waar je een eigen dakje van takjes en blaadjes mag gaan bouwen en er vanuit ga dat ik dat niet meteen dusdanig onder de knie ga krijgen dat ik altijd droog zal liggen.
4- Toch een nieuwe slaapzak nodig heb (het sneeuwt nu in de tent) en mijn motto “Prepare for the worst and hope for the best” is. Inmiddels genoeg verhalen gehoord van mensen waarbij het brandertje omviel en de halve tent afbrandde.
5- Een keer een zeiknatte slaapzak heb gehad en het dagenlang uitpluizen van klonten dons niet tot één van mijn meest favoriete bezigheden behoort.

Nou ben ik meestal rap van begrip maar zie nog steeds niet in waar een bivizak en tent verschillen als het op waterdichtheid aankomt, please enlighten me..

Ps Ben jij soms een Citroën verkoper????;-)

Gr,
Jan Anne

Wel gek maar niet goed...
 
Kopje Koffie???
:p

O.K.
Lekker bezig. Ook nog een specifieke tocht op het oog?

Er is niks mis met een waterproof slaapzak. Ik heb er ook 1, althans, waterafstotend (2 jaar geleden hadden ze nog geen gelaste naden..), en zo'n feature heeft zeker nut. Het scenario wat jij schetste heeft daar echter helemaal niks mee van doen. Ik zie je al liggen in je badkuip die eerst je hangmat was. :+
De waterdichte tijk zal ook niet voorkomen dat je het koud krijgt op de plekken waar je het dons platdrukt. Een schuimmatje van 3 ons kan uitkomst bieden als het fris is.

Waarom verschild bij tenten de mate van waterdichtheid van het grondzeil en het buitendoek?
Does that ring a bell???
Waarom zijn waterdichte jassen niet van tentdoek gemaakt?

Kopje Koffie???
:p
 
Zolang je koffie niet naar bier smaakt hou ik het voorlopig bij m’n Heineken…

“Waarom verschild bij tenten de mate van waterdichtheid van het grondzeil en het buitendoek?”
Druk. Bij mijn TN Laser is dat trouwens 5000mm tegenover 3000mm voor het buitendoek wat nog steeds geen 80.000 is (kan ook best zijn dat beide waarden op verschillende manieren berekend worden).

“Does that ring a bell???”
Vreemd, niemand aan de deur..

”Waarom zijn waterdichte jassen niet van tentdoek gemaakt?”
Ze dan na twee dagen wandelen zo lek als een mandje zijn omdat tentdoek gemaakt is om dwarskrachten en scheuren op te vangen en niet bestand is tegen punctures.

Geef nou maar gewoon het antwoord want zo ga ik er nooit achterkomen.

Heb nog geen tocht op het oog maar zoek iets in Europa met veel bos waar ik kan wildkamperen, tips (of moeten we dat ergens anders op het forum bespreken)??

Koekje erbij??
 
Hi,

De kogel is door de kerk, het is een Exped Ibis WB geworden.

Hij weegt 1310 gram, comfortwaarde van -3, Pertex Endurance tijk met gelaste naden.

Ik ben bij Gerco Jongejans (importeur) op de thee geweest en heb al leuterend over onze avonturen een paar Exped slaapzakken geprobeerd. Ik was als kwaliteitsfreak meteen verkocht door de kwaliteit en afwerking van deze zakjes en baalde dan ook als een stekker dat ik niet in de medium maat van de Woodpecker WB paste. Een large paste perfect maar was geen optie omdat deze met z’n 1,7 kilo voor mij veel te zwaar was, een gewone slaapzak plus bivi weegt dan net zoveel en dat was nou net niet de bedoeling.

Eenmaal thuis realiseerde ik me dat er ook nog de Ibis WB was, eerder in de selectieronde afgevallen omdat hij geen kraag heeft. Aangezien ik het altijd te warm heb in slaapzak vond ik het gebrek ervan in combinatie met de -3 comfortwaarde opeens erg aantrekkelijk worden, toen het gewicht met 1,3 kilo ook ruimschoots binnen de gestelde eisen bleek was de keus snel gemaakt.

Ik verwacht dat de zak met een week of twee binnen is en dan gaan we for the fun of testing eens een nachtje op het balkon liggen als het regent, kijken of de claims van Exped uit hun Zwitserse duim gezogen zijn of dat ze echt een revolutionaire lijn slaapzakken hebben ontwikkeld.

U hoort nog van ons....

Gr,
JA
- Is iedereen erg dankbaar voor de ontvangen tips & trucs -
 
Hallo Jao,

Kijk ook eens even naar de Glacier van Birdland. Topslaapzak van Nederlandse bodem. Naden zijn niet getaped. Maar verder kan hij goed tegen nattigheid.

Gr Pascal
 
banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Status
Niet open voor verdere reacties.
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):


banner 468x60
Bovenaan