Waterzak, hoe groot?


Registreer en meld je aan om geen Google-advertenties te zien op het prikbord!
banner 468x60
Status
Niet open voor verdere reacties.

aqdennis

Lid Club Hiking-site.nl
Hoi,

Ik ga (onder voorwaarde van fatsoenlijk weer) met hemelvaart een paar dagen wandelen en dat is natuurlijk altijd een goed excuus om weer eens wat dingen te kopen.
Nou loop ik altijd met 1-2 petflessen water te sjouwen, en ik wil eens richting een waterzak gaan. De vraag is dan, hoe groot? Let wel, ik wil géén advies over of ik een platypus, camelbak, msr of wat dan ook moet kopen. Ik vraag me alleen af wat een handige maat waterzak is. Ze zijn d'r van 0.5 liter tot 3 liter, wat vinden jullie echt te klein, en wat is in jullie ervaring overbodig groot? Ik ben tot op heden geen hoog alpine, gletsjer, woestijn of oerwoud bedwinger. Zit meestal beschaafd in de Ardennen (nou ja, met Hemelvaart in de Montseny), kampeer weinig wild en zo...
Het ding moet in een Lowe Alpine Appalachian 70+15 rugzak passen, maar da's voor mij een kwestie van meten (aangezien je hele langwerpige en bijna vierkante waterzakken hebt).

Groetz,
Dennis

- Wil nog steeds van Darwin naar Hobart fietsen -
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

>Nou loop ik altijd met 1-2 petflessen water te sjouwen, en ik
>wil eens richting een waterzak gaan. De vraag is dan, hoe
>groot?

Hoeveel gebruik je als je met die petflessen loopt te sjouwen? Dat zou ik als leidraad gebruiken. Maar dan wel ietsje meer water in je zak meenemen, als je voornamelijk uit je slangetje gaat drinken. Je neemt namelijk ongemerkt meer water tot je. Wat heel goed is, behalve als je halverwege al droogstaat natuurlijk. Je kunt het in de gaten houden, door een klein flesje (0,3/0,5 liter) bij de hand te houden en die te vullen vanuit je zak; gaat goed zonder te hoeven stoppen.

Ik heb een 3 liter en neem steevast teveel mee onderweg, omdat je veel vaker kunt bijvullen dan dat je tevoren bang voor bent. :) Maar het is wel weer heel lekker als je tegen de tijd dat je een kampeerplekje op gaat zoeken in t wild nog rap even één van de laatste huizen (of zonder huizen: bron oid) aandoet om er je zak te laten volgooien. Geen gereken of je wel uitkomt met je vocht die nacht en komende ochtend.
 
Hoi Dennis,

Eigenlijk moet je jezelf afvragen of je je water onderweg kan aanvullen danwel verversen, of dat je de gehele dag zelfvoorzienend wil zijn. En hoeveel gebruik je nu?

Een waterzak van 2L is een mooie maat. Hiermee kun over het algemeen goed een hele dag mee doorkomen. Vooropgesteld dat je het niet hoeft te gebruiken om je potje te koken (maar dat schreef je al). Als je maar een kort dagje hebt, kun je volstaan met een half gevulde zak. Je bent dus iets flexibeler. Twee 1L zakken kan natuurlijk (pakt wat makkelijker in), maar dan ben je ook weer meer geld kwijt.


groet,
Richard
 
Hee Dennis,

Ik heb 3 liter zakken en wat mij betreft is dat een mooi maatje, er zijn weekenden dat ik het niet op krijg maar er zijn ook dagen dat ik halverwege al leeg ben zoals op de AppelNotenPlaatGebakHike van vorig jaar.

Het komt allemaal neer op flexibiliteit, je hoeft de zak immers niet helemaal te vullen maar het kan wel als het nodig is. Vergeet ook niet dat je nu met z'n tweeën bent...

Een grotere zak is niet veel zwaarder, kost niet veel meer maar bied je veel meer flexibiliteit.

Oh ja, zoals al genoemd drink je meer als je een zak gebruikt en heb je pas confirmatie over de inhoud als hij leeg is. Op meerdaagse hikes heb ik dan ook een 1 liter Nalgene fles bij me als reserve, tevens veel handiger met bv koken en in combo met een waterfilter.

Succes & mvg,
CamelBakkert
 
Hoi,

Bedankt zover....Het probleem is dat ik te weinig wandelervaring heb om te kunnen zeggen hoeveel water ik altijd drink. Maar de paar keer dat ik was wandelen dronk ik zo'n beetje 1 fles van 1.5 liter leeg, soms nog een beetje van de 2e fles. Dat was tot nu toe bij temperaturen < 15 graden. Weet dus niet wat dat wordt als het warmer wordt...
In Montseny zal ik vrees ik wel mijn potje moeten gaan koken met dat water, aangezien ik zeker aan 2 nachten wildkamperen vast zit. Er zouden voldoende bronnen moeten zijn (volgens Raymond, de kaart bevestigt dit) maar ik weet niet hoe het daar met de droogte zit op het moment.

Maar ik dacht alleen in termen van volle waterzakken. Maar je kan 'm natuurlijk ook minder vol gooien. In mijn brein is een 3 liter waterzak gewoon 3 kg die je mee moet sjouwen, maar da's natuurlijk niet waar.
Kan ik me alleen nog afvragen of ik 1 grote zak of 2 kleinere wil hebben. Twee kleinere is duurder en vast ook zwaarder, maar heeft als voordeel dat ik er dan één met water en één met limonade of zo kan vullen. Ik ben niet zo'n waterdrinker (ondanks de achternaam :) )
Daar moet ik nog effe over denken...

Groetz,
Dennis
 
Hee Denis,

Als ik de eerdere reacties op je vraag lees, lijkt het alsof ik nogal veel drink. Ik heb een 2 liter plus bottle van platypus en daar kan volgens mij een halve gallon in, dat is 2,2 of 2,3 liter ofzo. Die vul ik 's ochtends voor ik weg ga en tegen lunch tijd is'ie bij mij leeg! Dan vul ik de zak weer en daarmee red ik het tot ik bij een bivak plek aan kom, liefst met water bron zodat ik voldoende heb om de nacht mee door te komen: voor eten gebruik ik zo'n 0,5 liter, voor ontbijt een 0,25 l (of als ik luxe doe en thee drink 0,5 l) en ik drink 's nachts ook nog wat en gebruik water voor tanden poetsen.

Alles bij elkaar verbruik ik dus een liter of 7 per dag!

Eins
 
>maar heeft als voordeel dat ik er dan één met water en één met
>limonade of zo kan vullen. Ik ben niet zo'n waterdrinker
>(ondanks de achternaam :) )
>Daar moet ik nog effe over denken...

En van limonade krijg je weer dorst, moet je weer meer water meenemen.. Misschien is thee iets (groene thee, vruchten- kruidenthee), sommige soorten smaken koud prima.

gr. Joop
 
Hmmm deze discussie volg ik wel even mee. Ik ben ook zwaar aan het overwegen om deze zomer een waterzak aan te schaffen. Ik neem meestal twee 2l petflessen en dan nog een Sigg fles van 1,5l als reserver. Meestal gebruik ik dit water ook eveneens om te koken. Maar dit systeem is miss niet zo handig dus een waterzak is miss geen verkeerde aanschaf. Ik zou toch zeker voor minimum 2l gaan en wss zelfs voor 3l. Je hebt idd altijd de keuze om de zak al dan niet volledig te vullen. Iets waar ik ook nog niet aan gedacht had. In mijn brein was het eveens de associatie 3L = 3kg.

Ik wacht nog even af :)


Jonas
 
>En van limonade krijg je weer dorst, moet je weer meer water
>meenemen.. Misschien is thee iets (groene thee, vruchten-
>kruidenthee), sommige soorten smaken koud prima.

Melkpoeder, chocomelpoeder, hier in de kast ligt ook altijd een zakje limonadepoeder van PowerBar, energiedrankspul is dat, desnoods klein flesje ranja meenemen. Maar dan moet je wel een mok oid bijhebben om t allemaal te mengen. Ik heb liever niets anders dan water in mijn zak, of in mijn thermosfles de hete versie bij kou (of steenkoude als t heet is).
 
de grootte van de waterzak moet je echt zelf bepalen, dat is persoonlijk.

Groeten Bas
 
>maar ik weet niet hoe het
>daar met de droogte zit op het moment.

Daar hoef je je gelukkig geen zorgen over te maken: het is hier al dagen zwaar bewolkt met nagenoeg elke dag wel een bui. Er zal dus eerder een overvloed zijn aan water.

Probeer in ieder geval flexibel te zijn. Zelf neem ik altijd een 3 liter zak mee, samen met een Nalgene of SIGG-fles. Op meerdagse tochten ook altijd een filter, just in case. Maar in de Montseny zijn zoveel drinkbronnen (waar de locals rechtstreeks water uit aftappen) dat een filter wellicht overkill is in deze. Scheelt je weer gewicht.

Raymond
 
Hmmm, met mijn ervaring in 2000 in Andorra en 2006 in Ecuador dat ik aan de antibiotica moest omdat ik besmet water had gedronken is mijn waterfilter tot standaarduitrusting gepromoveerd. Die 200 gram van de Katadyn mini moet dan maar....
Hoop wel dat het opklaart daar...verheug me op het uitzicht vanaf de Turó de l'Home.

Maar goed: terug on topic....ik ga gewoon kijken voor een 3 liter zak.

Groetzels,
Dennis
 
Hallo Dennis,
Mijn ervaring is dat je er meestal meer water doorheen draait dan je denkt vooral bij hogere temperaturen. Vorig jaar had mijn team een gemiddeld verbruik van 0,75l per uur in omstandigheden van ong. 20 graden,middelzwaar terrein en goed doorstappen. Als de warmte en/of vermoeidheid gaan toeslaan, kan dit nog flink oplopen. Deze uitkomst weet ik omdat we werkten met 0,75l mineraalwaterflesjes. Het probleem waar je tegenaanloopt is vooral: zelfdiscipline. Dus niet teveel water tegelijk drinken, maar het ook niet vergeten. En vooral niet vergeten opnieuw aan te vullen! Dus met een 3liter zak zou je 1-2 keer per dag moeten bijvullen(afgezien van maaltijden). Het is dus van belang dat de waterzak makkelijk in en uit de rugzak kan gaan!
Groeten,
Boelo
 
He Dennis.

Om wild te kamperen, ookal doe je het niet vaak, heb je ongeveer 2,5 liter water nodig.
Voor 's avonds om je potje te koken, je provisorisch te wassen maar ook om de volgende dag te kunnen opstarten tot de volgende waterput.

Ik denk dus dat je aan een 2 liter waterzak genoeg hebt + een ander klein petflesje of zo.
Meestal plan ik zo rond 16;00 uur mijn laatste water insla plek en ga dan op zoek naar een wildkampeer plek.

D'Oude Vos.
(Zo, nu een Vosje, is ook extra water).
 
Waterzak, beslissing genomen

Ok, alle adviezen naast elkaar leggende ben ik tot de volgende aankopen gekomen:

- Camelbak 3L met anti-bacteriële laag enzo, maar toch voornamelijk om water in te vervoeren.
- Nalgene fles 1L om mijn hoognodige limonade in te vervoeren.

Misschien dat ik in Nalgene fles zelfs wel te zoete limonade doe die ik dan met water kan aanlengen in een mok of zo (als ik een rustpauze neem). Moet ik effe over denken....

In ieder geval bedankt voor het meedenken.

Groetz,
Dennis

- kan niet overleven zonder heel veel zoete drank onderweg -
 
banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Status
Niet open voor verdere reacties.
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):


banner 468x60
Bovenaan