Waterzuiveraar of waterfilter


Registreer en meld je aan om geen Google-advertenties te zien op het prikbord!
banner 468x60
Status
Niet open voor verdere reacties.
Ik ga in september een paar maanden naar Ghana :) :) en ben dus op zoek naar een waterzuiveraar of waterfilter. Heb net wat opzoekwerk gedaan maar ben er nog niet uit welke van deze twee nu meer bruikbaar zal zijn. Kijkende naar het aantal vaccinaties x( die je nodig hebt denk ik eerder aan waterzuiveraar maar.....
En heeft er iemand ervaring met de Katadyn Exstream XR Purifier Bottle. Lijkt me wel handig daar dit waterzuiveraar in een Nalgene bottle is.

Karin
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Wat is volgens jou het verschil tussen een zuiveraar en een filter?

Het zal vast een vooroordeel van mij zijn, maar ik heb altijd de indruk dat water in Afrika uberhaupt niet drinkbaar is. Ik zou waarschijnlijk voor te save gaan: eerst filteren, dan koken en vervolgens nog met UV of chemisch nareinigen.

Maar ik weet niets over de waterkwaliteit in Ghana.

Eins
 
Nou.... voor zover ik het begrepen heb, maar hier ga ik dus verder in het engels...
Water filter: removes bacteria (e.g., Campylobacter) and protozoan cysts (giardia lamblia, Cryptosporidium) from contaminated water.

Waterzuiveraar: A microbiological device that removes bacteria, protozoan cysts and VIRUSES (e.g. hepatitis A) from contaminated water.

De eerstvolgende maanden zit ik nog in Canada dus een waterfilter is waarschijnlijk genoeg maar is dat ook genoeg voor Ghana en Zuid-Afrika?

Karin
 
Ghana is een van de best ontwikkelde landen in West-Afrika.
Maar in tegenstelling tot de buurlanden is de water voorziening in Ghana slecht. (De ghanesen zeggen: "this is africa" terwijl ze in Burkina Faso wel elke dag stromend water hebben.)

Nu hadden ze in Ghana een 'pure water' project gestart waarbij drinkwater werd verkocht in kleine (150 ml?) plastik zakjes.
Deze plastik zakjes vormden echter al vrij snel een groot milieu probleem (in de order van grote van: zelfs de turbines van stuwdam raakten verstopt met plastik zakjes). Dus is dit project weer gestopt.

Een water zuiveraar (filter) is in Ghana echt overbodig. Je kunt flessen water kopen maar dit (relatief) is duur, je sleept jezelf een breuk en uiteindelijk is het net niet altijd te koop als je het NU wilt hebben.
Daarom raad ik je zuiverings tabletjes aan. chloor dus. Het heeft als voordeel dat je overal water uit de kraan in je fles kan gieten en een half uur later weer drinkwater hebt, het kost een stuk minder en is makkelijk mee te nemen.

water gezuiverd met chloor smaakt een beetje naar zwembad. Maar hier raakte ik vrij snel aan gewend. sommige andere reizigers deden er limonade poeder bij maar dat vond ik dan weer niet te drinken.

Als je tabletjes koopt let dan wel op dat ze een fatsoenlijke hoeveelheid water zuiveren. Het is erg onpraktisch om 5 tabletjes per liter nodig te hebben als je 4 liter per dag drinkt :)
 
Klopt dacht ik, een goed filter pakt ook een aantal virussen, maar niet alle; sommige zijn gewoon te klein. Of een zuiveraar dat wel doet weet ik niet. Van te voren goed informeren.
Ik heb goede ervaringen met de adviezen van het havenziekenhuis in Rotterdam, daar is veel expertise. Is al wel lang geleden.

Overigens: als de lokale bevolking bepaald water wel drinkt wil dat niet zeggen dat het OK is. Kan goed zijn dat er eenvoudigweg niets anders is.. Blijven opletten dus.

gr. Joop

(die zich ooit in een heel jaar in China 1 x vergiste; maar daar gelukkig niet meer dan een paar dagen degelijke diarree aan overhield..)
 
>Klopt dacht ik, een goed filter pakt ook een aantal virussen,
>maar niet alle; sommige zijn gewoon te klein.

Ik was in de veronderstelling, dat virussen zich hechten aan een 'taxi', omdat ze zich zelfstandig niet kunnen verplaatsen. Een goed filter wat dus ook bacteriën buiten kan houden, houdt ook virussen buiten. Niet?
 
>Ik was in de veronderstelling, dat virussen zich hechten aan
>een 'taxi', omdat ze zich zelfstandig niet kunnen verplaatsen.
>Een goed filter wat dus ook bacteriën buiten kan houden, houdt
>ook virussen buiten. Niet?

Anna,

Nee dat klopt niet. Een virus dat door mens of dier in water wordt "gedumpt" verplaatst zich niet zelfstandig maar is wel aanwezig.
Het basisprincipe van een filter (afgezien van toevoegingen als koolstof e.d. voor chemicaliën) zijn de gaatjes waar je het water doorheen perst. Hoe kleiner, hoe beter het filter. Omdat bacteriën een stuk groter zijn dan virussen betekent dat dat een filter dat alle bacteriën tegenhoudt dus best nog virussen kan doorlaten.

gr. Joop
 
Er zijn twee punten wat belangrijk is als je het over virussen hebt:

-Virussen gebruiken gastheren (bijvoorbeeld de mens) alleen om zich te reproduceren: injecteren hun DNA in de gastheercellen die gaat nieuwe virussen maken en ontploft als deze helemaal vol zit met nieuwe virussen. Deze nieuwe virussen infecteren weer nieuwe cellen of komen bijvoorbeeld via ontlasting in drinkwater terrecht en besmetten zo andere mensen. Wat Anna dus zegt over een "taxï" is dus niet waar en dus haal je virussen er niet uit door een filter.

-Er bestaan verschillende soorten virussen die gevaarlijk zijn voor verschillende soorten organismen. Een virus die een bacterie infecteerd kan geen menselijke cel besmetten en andersom. Filter je dus alle bacterien er uit blijven er gewoon nog menselijke virussen achter.

Wil je dus alle virussen in het water ook dood hebben, dan zou je dit met een chemisch middel, sterilisatie of UV-licht moeten doen.
 
>Wil je dus alle virussen in het water ook dood hebben, dan zou
>je dit met een chemisch middel, sterilisatie of UV-licht
>moeten doen.

Een virus leeft niet. Iets dat niet leeft kan ook niet dood. Een virus is wat DNA materiaal met wat eiwitten er omheen geloof ik. Je kunt een virus wel onschadelijk maken door chemische of UV behandeling.

Zowel MSR als Care+ hebben mij verteld dat een virus niet lang op zichzelf kan bestaan, buiten het lichaam van een gastheer. Een virus kan buiten het lichaam van een gastheer alleen lang bestaan als het zich hecht aan een bacterie. Een goede waterfilter filtert bacterien uit het water en daarmee ook virussen.

Ik geloof dat er hier op het forum al een uitgebreide discussie staat over het zuiveren van water, maar die kan ik niet zo snel vinden.

Wel is deze discussie misschien interessant:

http://www.backpackinglight.com/cgi...rums/thread_display.html?forum_thread_id=3117

Eins
 
Eins,

Klopt, virussen leven niet, maar dood maken klinkt makkelijker dan ontschadelijk maken. Maar paar jaar geleden heb ik moleculair virolgie als keuzevak aan de universiteit gevolgd en zal die professor eens mailen over hoe het nu precies zit, dat scheelt een hoop discussie en misverstanden.
 
Hoi,

Allemaal bedankt voor de informatie. Moet het allemaal even goed doornemen om dan besluit te nemen. Misschien kan het wel helemaal zonder filter/zuiveraar. Heb alleen een hekel aan ziek zijn en zeker op vakantie.
Heb de eerstvolgende dagen geen email access en dan is het zoeken naar een internet cafe maar alle info is natuurlijk welkom.
Nu eerst maar even een bezoekje aan British Columbia. :) :)

Doei
Karin
 
Karin,

Als je dan toch overweegt zelfs zonder filter te gaan, overweeg dan tenminste of je Aqua Mira misschien wat vindt. Chemische behandeling van water. Ik moet het zelf nog uitproberen, maar wat ik van gebruikers heb gelezen klinkt erg goed, ook qua smaak.

Beschrijving met commentaar op Backpackinglight.com:
http://www.backpackinglight.com/cgi-bin/backpackinglight/aquamira_mcnett.html

Recensie (test van gebruiker):
http://www.backpackgeartest.org/rev...r Treatment/Owner Review by Justin Vlietstra/

En een recensie op giardaclub.com
http://giardiaclub.com/aqua-mira.html

In Nederland is het nog niet overal te koop, maar als je toch in British Columbia bent ...

Succes met je overwegingen.

Marla
 
Koken.

Als het ook maar enigsinds mogelijk is zou ik mijn water koken. Dan weet je zeker dat alles dood is. Het doet weinig tegen chemische vervuiling, maar wat betreft de bugs zit je dan goed. Zo kan je je tabletjes etc. bewaren voor als je niets anders tot je beschikking hebt.

Zelf zoek ik al tijden naar een Milbank bag, maar die zijn echt nergens te vinden...

Groeten!
Gerben
 
>Als het ook maar enigsinds mogelijk is zou ik mijn water
>koken. Dan weet je zeker dat alles dood is.

Helaas, dat weet je niet zeker. Er zijn bacillen die zich door sporevorming kunnen inkapselen en zo temperaturen tot 120 graden gedurende 10-20 minuten kunnen doorstaan. Koken is dus ook niet 100% veilig.

Groetz,
Dennis
 
banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Status
Niet open voor verdere reacties.
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):


banner 468x60
Bovenaan