Weer duizenden zwijnen op de Veluwe...

  • Onderwerp starter Onderwerp starter JAO
  • Startdatum Startdatum

Registreer en meld je aan om geen Google-advertenties te zien op het prikbord!
banner 468x60
Status
Niet open voor verdere reacties.
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

>Geweldig zo'n dierenpartij in de regering.
>Dit is nu het resultaat !!!
>
>Eric

Hi Eric,

het zit wat genuanceerder in elkaar... de cijfers zoals hier genoemd worden komen van een club af, de zgn "wildbeheerders", die beter bekent staan onder de noemer "jagers".

Het grappige is dat zij voornamelijk tot taak hebben om binnen hun "wild beheers eenheid" te zorgen voor betrouwbare inventarisaties, beheersplannen en bepaalde varianten van repressie. Nu lijkt het thans zo te zijn dat zij van deze taken niet bijster veel terecht brengen... dus krijg je dan in combi met het zgn. bijvoeren een aardig overschot op je bestaande populatie (immers gaan de zwakke en oude/ zieke dieren niet vanzelf dood) dus kunnen zij hun eigenbenoemde hoofdtaak uit voeren. Nl. Jagen.

zelf bekijk ik dit "probleem" vanaf de andere kant, nl. als natuurbeheerder en dan kom ik tot een iets andere en genuanceerder standpunt.

Ik ben zelf niet expliciet tegen repressie jacht maar dit gaat wel erg ver.

Co
euh...
Bas
 
>
>het zit wat genuanceerder in elkaar... de cijfers zoals hier
>genoemd worden komen van een club af, de zgn "wildbeheerders",
>die beter bekent staan onder de noemer "jagers".
>

Bas,

Ik dacht dat die dierenpartij een gerechtelijke uitspraak had laten doen over de drijfjacht.
Deze is door de rechter namelijk verboden.
Vandaar de nu te grote populatie.

Het bijvoeren stuit mij ook tegen de borst want dit is niet natuurlijk. Verder moet je natuurlijk incidenten in de winter zoals een tijd geleden in de Oostvaardersplassen voorkomen.
Daar leven namelijk teveel dieren op een te kleine oppervlakte. Nu dus ook op de Veluwe. De natuurlijke vijanden van die zwijnen nemen af, de mens mag zich er niet mee bemoeien dus kan je wachten op problemen.

Eric
 
Het failliet van de maakbare natuur. De meerderheidsopinie is wellicht: Natuurlijke vijanden uitzetten: ongewenst. Jagen: ongewenst

Tja wat doe je daar aan als natuurbeheerder?
 
Ik heb het al moeilijk met het woord "natuurbeheer". Is natuur nog wel natuur als je het moet gaan beheren en/of aanleggen ??
Laten we onszelf niet voor de gek houden: we hebben in Nederland geen echte natuur, slechts gecultiveerde parken...

Groetzels,
Dennis
 
>Laten we onszelf niet voor de gek houden: we hebben in
>Nederland geen echte natuur, slechts gecultiveerde parken...
>

Juist, en daar zijn steeds meer biologen te vinden die hun hobby aan het uitoefenen zijn !!

Groet,

Eric
 
men psreekt van "natuurbeheer" omdat we voornamelijk aan het stoeien zijn met autogene processen, beetje proberen te sturen in waar de natuurlijke processen naar toe gaan. Maar idd iedere m2 is in nederland al minstens 6 keer op de schop geweest. Kijk naar bv de veluwe, dat was ooit een heel groot stuifzandcomplex totdat iemand het nodig vond om de boel vol te planten.

Maar de zwijnen hebben in nederland al jaren geen last van predatie, maar das ook niet helemaal nodig om de boel op orde te houden. (denk aan een aantal eilanden situaties) vaak zie je met een overpopulatie als deze dat dit zich 3 jaar voordoet en dat de populatie dan heel snel terugloopt/ degenereert tot zeg een 1/3 van de draagkracht van een gebied (is zat cijfermateriaal over te vinden) dus ik zou dan denken, niet meer bijvoeren, de regievoerders op de vingers tikken (die hebben blijkbaar hun werk nyet gedaan) en nog eventjes doorbijten.

blijft altijd een beetje een kip/ei verhaal.... en lastig te verkopen naar de omgeving.

Bas
 
>blijft altijd een beetje een kip/ei verhaal.... en lastig te

Dinosauriërs waren er voordat er kippen waren en die legden ook al eieren. Dus het ei was er eerst. :+ :+

Verder deel ik het standpunt van "Laat de natuur de natuur".
Het regelt zichzelf wel.
De mens probeert er een constante van te maken die ze nooit in hun greep krijgen.
Zoiets als roulette spelen en het balletje moet altijd op de 7 vallen.


D'Oude Vos.
(Zo, nu een Vosje, die zich afvraagt of ze niet de 3 zwijntjes van de Veluwe Thru hike hebben mee getelt).
 
Hallo allen,

Afgelopen maandag had ik gelukkig net een wilde Vos gemist die over de brug over de A73 weg kwam rennen, door de regen. Blijkbaar had deze de wildbrug nog niet gevonden, zo´n 600 m verderop. De vossen populatie is in Nederland erg toegenomen. Hiervan zijn bijvoorbeeld alle kippenboeren en hobbyisten de dupe.

De vorige maand dacht ik dat ik sneeuw zag vallen. Na een blik in de hoek van mijn tuin zag ik een pluis van veren de lucht in gaan. Een klein valkje had een tortelduifje gevangen en zat die daar te plukken. En dat moet ik zeggen, vond ik niet erg. Duiven blijven elk jaar terug komen. Enne... eentje is niet erg, maar dat worden er steeds meer en meer, vandaar dus.

Het wordt steeds erger met de dieren populaties omdat er niet verder wordt gedacht dan een soort. De natuur in stand houden door alleen een soort muis/hamster ergens los te laten, of het verbieden van het afschieten van reeen of herten, daarmee red je het niet.
Er zullen meer natuurzaken moeten worden opgelost. En laat ze dat dan alstublieft NIET in de haag doen. De kennis is bij de natuurbeheer aanwezig. Ik denk dat deze mensen er de best kijk op hebben.

Bertus

ondek je natuur
 
banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Status
Niet open voor verdere reacties.
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

banner 468x60
Terug
Bovenaan