Weer een vraag over de juiste tent


Beste Allemaal,

Ook ik ben een van de velen die op zoek is naar de juiste tent. Na enig zoek en speurwerk heb ik besloten dat ik hier een aardig bedrag voor wil neerleggen om zo voor de komende jaren maar klaar te zijn.

Ik heb een aantal eisen, wat voor mij het maken van een juiste keuze even lastig maakt, ik vermoed dat ik hier op de juiste plek ben voor het inwinnen van nieuwe informatie.

Ik ben woonachtig in Noorwegen en wil de gr20 aankomende zomer lopen.. ik ben dan ook op zoek naar een tent die mij op beide plekken lekker laat slapen. Voor aankomende winter ben ik aan het bekijken om een wintertocht te maken, vandaar dat ik naar mijn gevoel echt een 4-seizoenentent nodig heb.

Voornamelijk zal ik alleen lopen en het gewicht zelf dragen (zeker de gr20) MAAR mijn vader en vriendin gaan zeker ook een keer mee.

Eigenlijk ben ik op zoek naar een lichte (die ik alleen ook goed kan dragen) 1(,5)-2 persoonstent voor 4 seizoenen.

Ik heb nu de tenten uitgezocht/bekeken:
- akto (heel erg 1 persoons)
- unna (ik ben er niet uit wat deze tent, beter over minder maakt dan de akte)
- anjan (deze is 3 seizoenen, wel 1,7kg)
- Nallo 2 (mogelijk iets te zwaar (2,4kg en eigenlijk ook maximale prijs)

Dit zijn alleen hilleberg tenten, ik begrijp dat dit een erg goede kwaliteit is, ik wil de tent meerdere keren per jaar gebruiken (dat gaat makkelijk als je in Noorwegen woont).

Ik hoop dat iemand mij kan helpen met het maken van de beste keuze, alle merken zijn voor mij goed, alleen kwaliteit/gewicht/1,5-2 persoons/(prijs) is belangrijk.

Ik hoor graag van jullie
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

er zijn meer merken , elk met zijn voorkeur en nadelen , gewicht is een item , ruimte tijdens gebruik alleen is ook comfort. Laten mensen gewoon merken noemen die goed bevallen.

www.helsport.com
 
Ik heb zelf de Hillberg Nallo en Helsport, en dat zijn prima tenten. Maar kijk ook naar Terra Nova en Crux. Beide zijn gerespecteerde makers van goede tenten, waarbij de laatste iets specialistischer is.
 
Ipv Crux is Lightwave beter (zelfde moederbedrijf, maar Crux is op het alpiene werk gericht en Lightwave op het wandelwerk).

Verder bvb. Nigor, Lowland, ...
 
Bedankt voor deze informatie! Ik zie idd verschillende varianten die zeker voor mij goed zijn. Zeker iets om nog even verder naar te kijken. Het valt mij ook op dat modellen redelijk hetzelfde zijn tussen de verschillende merken.

Ik probeer alleen mijn keuzes te verkleinen en niet te vergroten haha.. hoop eigenlijk dat er iemand is die vanuit eigen oogpunt kan zeggen welke keuze hij/zij zou maken.
 
Ik heb nu de tenten uitgezocht/bekeken:
- akto (heel erg 1 persoons)
- unna (ik ben er niet uit wat deze tent, beter over minder maakt dan de akte)
De Unna is vrijstaand, maw kan overal gepitched worden zonder haringen als het niet stormt, werkelijk een verademing tijdens oa kanoën in Scandinavië waar een lekker mals grasveldje schaars kan zijn. Zelfde geldt voor de Soulo btw die nog weer een stukje steviger is dan de Unna met z'n derde stok.

Tweede voordeel van de Unna is geheel subjectief, ik ben geen tentkoker dus heb graag de gehele oppervlakte als binnentent beschikbaar voor m'n gear (inclusief schoenen tegen bevriezen) of bij wijze van uitzondering een tweede persoon (met de gear buiten).

Ik had eerst de Terra Nova evenknie van de Akto (de originele Laser dus) en heb die om bovengenoemde redenen omgeruild voor een Unna en ben zeer tevreden met die switch. Dat gezegd hebbende had ik de Unna graag 10cm langer gehad, het past allemaal maar net met een winterzak op een lekker dik Thermarest All Season matje en hoofdkussen (ben 1.83 btw).
 
Laatst bewerkt:
Een tent die vrijstaand is, is wel erg fijn in de bergen of plekken waar veel steen en rots is. De unna is volgens mij een van de lichtste vrijstaande tenten met hoge kwaliteit die er te krijgen is. Hij heeft eigenlijk maar een ogenschijnlijk nadeeltje en dat is dat hij geen luifel heeft. Dat kan vervelend lijken met vies weer en dat je dan denkt dat je buiten moet koken. Maar bij Hillies kan je makkelijk de binnentent losgooien of eruit halen en dan kan heb je gewoon een luxe Unna tarp ;-) Daar kan je prima onder schuilen en koken. Eenmaal klaar met koken de binnentent erin en je kamp verder afmaken.

Maar er is ook nog een andere richting. De zogenaamde veel ruimte voor weinig gewicht tenten. Dat behelst wel dat je haringen nodig hebt voor het opzetten. Maar vaak lukt dat ook nog wel in de bergen (desnoods met behulp van wat stenen als gewicht op afspanpunten of scheerlijnen). Vaak zijn ze zonder binnentent of met gaas binnentent te krijgen. Bij steile wanden in het model (pyramide of tipi) is een dichte binnentent met watershed nylon eigenlijk niet nodig. Condens rolt netjes van de wanden af. bijv, de Nigor wicki-up (binnentent thuislaten), Of de Go-lite shangrila 3, of tarptenten van MLD of tipi-achtige tenten en andere ultralichte shelters van Seek outside
 
Aangezien je ook wel eens iemand gaat meenemen zou ik voor de Nallo gaan. Ik heb zelf de Nallo 3. Ik houd van ruimte en gezien soms koude omstandigheden is dat heel handig. Tijdens mijn laatste wintertocht in Noorwegen heb ik alleen de buitentent meegenomen. Met z'n tweeen ging het prima. Daarmee wil ik aangeven dat het een flexibele tent is, want als je alleen zou gaan dan is een buitentent voldoende. Tenzij je op plekken gaat waar er veel muggen zijn. Gezien de hoogte waar ik ga of jaargetijde speelt dat bij mij niet. PS: op de Gr20 ook niet.
 
Jan Anne en Sander zeggen daar een paar heel zinnige dingen.

Ben je van de grote soort dan vallen tenten als unna en soulo af in de keuze.
Dan zijn die tenten eigenlijk iets te krap om in de winter met een dikke slaapzak comfortabel te kunnen overnachten.
Iemand met pakweg een lengte van 175 cm heeft daarmee waarschijnlijk weinig last van.
Anders zal je eerder richting akto moeten kijken
Ik heb toch wel graag een luifel. Stel dat ik een wintertocht bezig ben en het weer is zo guur dat ik liefst binnen blijf dan zou ik eerder voor een soulo zwichten dan een unno
Het opzetten van een unna of soulo is heel gemakkelijk. OOk in een storm.
Hij centreert zz dat doet een akto niet.
Het hangt er een beetje van af hoe veel wintertochten je wil gaan doen. Is het plan om dat geregeld te gaan doen en komt daar veel wind en sneeuw bij kijken dan zou ik voor een soulo gaan omwille van de luifel en de stabiliteit.
Voor de gr 20 kan je dan de binnentent thuis laten en enkel een grondzeil monteren.
Dat spaart wat gewicht.
Worden het in de toekomst vooral zomerse tochten, denk dan richting unna en akto
 
Laatst bewerkt:
Het is lastig om een combinatie te vinden tussen een 1 en 2 persoonstent. Beter is twee tenten. Al is een lichte Nallo (2.4) bijna even zwaar als een Unna (2.2).

Wat voor tocht ben je van plan te gaan maken in de winter? Ik vind persoonlijk een Nallo niet geschikt genoeg voor hooggebergte, al kan je er wel dubbele stokken inschuiven. Hou rekening met flink geklapper van het doek. Maar voor een tocht tussen de bomen voldoet bijna elke tent. Er zit een verschil in of je veel sneeuw verwacht of veel wind.

Uit jouw lijstje:
- akto; 1p. en beperkt inzetbaar in de winter
- unna; 2p alleen als je elkaar héél leuk vind
- anjan; ongeschikt in de winter (Yellow label)
- Nallo 2; met extra stokken enigzins geschikt voor de winter
 
http://www.tarptent.com/scarp2.html

Dit is ook een goede tweepersoons tent, makkelijk op te zetten, storm vast en met de extra stokken/bogen prima 4 seizoenen tent die ook een goede lading sneeuw kan hebben.

Zeker het overwegen waard, goede materialen en licht. Goede ventilatie en stevig constructie met pitchlock systeem.
 
Dank allen voor de informatie tot nu toe, de modellen van helsport en lightwave vind ik er goed uitzien. Ik heb echter zelf rond gekeken en de reacties gelezen, mijn inschatting is dat ik voor een unna of een nallo moet gaan. Omdat ik hiermee vermoed goed uit te komen in Noorwegen en op andere plaatsen in de zomer.

Wat voor tocht ben je van plan te gaan maken in de winter? Ik vind persoonlijk een Nallo niet geschikt genoeg voor hooggebergte, al kan je er wel dubbele stokken inschuiven. Hou rekening met flink geklapper van het doek. Maar voor een tocht tussen de bomen voldoet bijna elke tent. Er zit een verschil in of je veel sneeuw verwacht of veel wind

Bij ons komt de sneeuw in oktober, in omgeving hier gaat tot 1500 meter, eind augustus was het afgelopen jaar al koud 's ochtends. Vandaar dat mijn voorkeur ook een 4seizoenentent is

Ik zag ook de reactie dat je met ze 2en in een unna zou kunnen..hoe goed lig je dan? En de bagae las ik al leg je dan buiten neer? Hoe hou je het dan droog
 
Ik ken Noorwegen in de winter. Een week op de Hardangervidda is toch echt iets anders dan in de Nordmarka. Vandaar mijn vraag wat je precies gaat doen.

De Unna is 1.1m breed. Twee slaapmatjes van 53cm passen dus naast elkaar. Ga maar eens zo liggen, das best knus :) Naast elkaar overeind zitten gaat waarschijnlijk helemaal niet lukken.

Bagage buiten leggen kan bv. in een (waterdichte) flightbag, of onder een tarp/zeil. In regenhoes kan ook evt. maar de onderkant kan dan wel nat worden. Desnoods in een grote vuilniszak.
 
In de winter wil ik eigenlijk een toer gaan maken op ski's. 2-3 daagse tochten. Ik bevind mezelf nog een uur of 9 hoger met de auto, in de omgeving van Dovrefjell, Eikesdal, Molde, weet niet of dit heel veel zegt? En of je hier wat aan hebt.


Dovrefjell en Eikesdal zijn wel goede plekken waar menigeen zijn hart zou kunnen ophalen.
 
http://www.tarptent.com/scarp2.html

Dit is ook een goede tweepersoons tent, makkelijk op te zetten, storm vast en met de extra stokken/bogen prima 4 seizoenen tent die ook een goede lading sneeuw kan hebben.

@Boterbartje
Zeker het overwegen waard, goede materialen en licht. Goede ventilatie en stevig constructie met pitchlock systeem.

Ik ben niet zo op de hoogte van de voor -en nadelen van een tarp (ik dacht altijd dat dit alleen een zeil was waar je onder lag). Voordeel zal zeker het gewicht zijn?

Andere voor en of nadelen?
 
Voordeel van een (extra) tarp is dat je veel zitruimte hebt om droog te zitten (afgezien van spray) en fijn en makkelijk snel op te zetten bij pauzes. Als je ook een tent bij je hebt kan je de ingang overkappen en blijft de boel droog bij de ingang.

Tarptent maakt gewoon tenten hoor, het zijn niet allemaal tarpen. Maar gewoon superlichtgewicht doek en mesh binnententen of lichtgewicht nylon.
 
De ideale tens is net als de ideale partner..... Blijven zoeken....
:D al kun je met tenten makkelijker polyamoreus zijn...

JB
 
De ideale tens is net als de ideale partner..... Blijven zoeken....
:D al kun je met tenten makkelijker polyamoreus zijn...

JB

Ik ben idd nog druk aan het zoeken, haha.. op dit moment begin ik wel steeds meer het gevoel te krijgen dat ik polyamoreus moet zijn.. ik ga dit nog bijna leuk vinden.

Om hierop verder te gaan, als ik de keuze gewichtbesparing belangrijker vind opwegen dan een 4-seizoenentent, welke tent houdt mij alleen droog, kan goed tegen wind en kan aardig wat regen hebben?

Zijn eerder genoemde helsport tenten dan van goede kwaliteit? Of is een terra nova laser photon 1 al voldoende (of waait deze snel weg en drijf ik mij n tent uit met een beetje regen?)
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

http://www.tarptent.com/scarp2.html

Dit is ook een goede tweepersoons tent, makkelijk op te zetten, storm vast en met de extra stokken/bogen prima 4 seizoenen tent die ook een goede lading sneeuw kan hebben.

Zeker het overwegen waard, goede materialen en licht. Goede ventilatie en stevig constructie met pitchlock systeem.

Deze vind ik zeer interessant, heb je ook een idee hoe deze is voor 1 persoon? Houdt deze mij droog? Ook als het echt giet?
 
banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):


banner 468x60
Bovenaan