Weer in vorm komen

Doordat mijn sport volleybal niet toegankelijk was voor anderhalf jaar en door het vele stilzitten voor studie zijn de kilo's eraan gevlogen en zijn mijn spieren in mijn verstijfd (vooral kuiten, liezen en rugen). Lopen is zwaar en pijnlijk met mijn versleten rug. Ik kan niet goed rechtopstaan door verkorte psoas (pees in de lies).

Heeft er hier iemand ervaring mee? Ik wil graag weer een beetje in vorm komen, zodat ik volgend jaar weer vrijuit kan hiken met rugtas. Ik heb natuurlijk internet afgestruind, maar voordat ik geld ga uitgeven aan de fysio, hebben jullie mss nog tips. Maximale loopafstand is op dit moment 3 kilometer, omdat mijn rug dan onnoemelijk zeer doet door het krampachtig rechtop proberen te lopen.

Alvast bedankt.
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Het is niet verstandig via een forum hulp te vragen voor lichamelijke klachten. Ga naar de huisarts.

Marla
 

Rkoome

Administrator
Forumleiding
Ik wilde bijna hetzelfde zeggen, maar laat ik het nuanceren: enerzijds vooral niet forceren, anderzijds inderdaad professionele begeleiding zoeken. En dan waarschijnlijk het beste met een medische achtergrond.

Heel veel sterkte in ieder geval!!

Raymond
 
Regelmatige beweging is belangrijk. Het is veel beter voor je lijf om zeer regelmatig een matige inspanning te doen dan af en toe een hele zware inspanning. Begin met iedere dag een stukje wandelen en langzaam uitbouwen. Probeer verder zo veel mogelijk alles op de fiets te doen (en dan bedoel ik niet zo'n electrische brommer met pedaalaandrijving).

Voeding is ook mega belangrijk.

Ik weet dat voor veel mensen vlees eten een soort religie is maar voor mij heeft een volledig plantaardig dieet wonderen gedaan. 15 kg eraf en voel me veel fitter en energieker dan sinds een hééééle lange tijd. Vooral mijn herstelvermogen na inspanning is enorm vooruit gegaan ( en ik ben al halverwege de 50). Voor mijn dieetverandering had ik vaak na een duurinspanning enorm last van stijve en pijnlijke spieren, vaakt tot de volgende ochtend. Nu neem ik een half uurtje rust en ga daarna weer de moestuin omspitten.
 
Een fysio doet weinig aan preventie, dus als je weer wat beter ter been bent, is het verstandig daar zelf aan te gaan werken. Ben het met Joost eens dat de juiste voeding heel veel verschil kan maken. Sterkte!
 

aqdennis

Lid Club Hiking-site.nl
Ik weet dat voor veel mensen vlees eten een soort religie is

Jammer dat je plantaardige dieet dan ook heeft geleid tot denigrerend denken over mensen die wel nog vlees eten. Als we elkaar zo gaan benaderen wordt de wereld eerder meer verdeeld dan eensgezind.

Groetzels,
Dennis
 
Dat zinnetje is vooral gebaseerd mijn ervaringen. Er wordt soms gevraagd waarom ik geen dierlijke producten meer eet. Als ik dan gewoon antwoord geef op hun vraag wordt ik aangevallen als of ik heiligschennis pleeg. Het komt op mij dan over als een religie waarop geen tegengeluid toegestaan is. Sommige veganisten zijn overigens net zo religieus over hun keuzes.

Ik eet overigens al zo'n 20 geen vlees meer. Pas sinds 2 jaar ben ik over op volledig plantaardig. Ik kan het iedereen aanbevelen.
 
De eerste stap is misschien wel een van de moeilijkste: een afspraak maken met de huisarts. Als er een diagnose is, en een behandelplan, dan is er tenminste duidelijkheid en weet je wat je moet gaan doen. Dan is het ook makkelijker om daar tijd voor te maken en de behandeling in te passen in je schema. Het geld is dan misschien niet meer zo belangrijk, de gezondheid van je rug is onbetaalbaar. Wat corona betreft, als dat een rol speelde met niet gaan, het zou toch kunnen, maar nu is misschien de beste tijd. Straks gaan alle kinderen weer naar school, wordt het kouder en we doen maar even of het griep is: je bent dan gewoon vatbaarder waarschijnlijk. Ook wordt na een half jaar de werking van de vaccins iets minder. Stillziten om te studeren: ik denk dat je daar iets op moet verzinnen. Ik studeerde graag op bed om af te wisselen. We zijn in Nederland Europees kampioen stilzitten en de Griekse arts Hippocrates wist al dat dat heel slecht is. Emil van NOS op 3 had daar laatst een instructief filmpje over.
 
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Bovenaan