Weerzones Alpen en plannen maken


Status
Niet open voor verdere reacties.
Ha Hikers,

Op het moment ben ik net als velen van jullie waarschijnlijk bezig met de plannen voor de komdede zomer. Het idee is om met een aantal vrienden/innen een paar weken naar de alpen te gaan. Om wat te gaan wandelen, klettersteigen en klimmen.

Omdat we vantevoren niets reserveren zijn we tot op het laatste moment flexibel in de keuze voor een lokatie. Het leek me een goed plan om plannen te maken voor een aantal verschillende lokaties. Zodat we bij slecht weer op lokatie A kunnen uitwijken naar lokatie B. Enige vereiste is dan dat het weer op lokatie B beter is als op lokatie A.

Mijn vraag is: Stel dat ik voor 3 lokaties plannen ga maken. Welke drie lokaties moet ik dan kiezen? Ofwel welke gebieden in de alpen verschillen qua weer veel van elkaar?

Groet Cobus
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):


Westalpen; Frankrijk/Westelijk deel Italiaanse alpen
Noordzijde alpen; Zwitserland/Oostenrijk
Alpenzuidzijde; Dolomieten, Julische alpen (Slovenië)
 
Als je voor het slechte weer uitvlucht heeft dat weinig zin. Op het moment dat je op een plek blijft, haalt het weer ze vanzelf in. Je zou tegen de wind in kunnen rijden, het betere weer tegemoet. Bij een zuidwesterlijke stroming zou je dus in een oostelijk gebied kunnen beginnen, je kunt dan zonodig naar het zuidwesten vluchten. Ooit heb ik dat geprobeerd, om vervolgens dagen in een druilerig Chamonix 'vast te zitten'... garanties op mooi Alpenweer zijn er helaas niet.
 
De laatste 3 jaar met het 'kroost' naar het Mölldal geweest in Karinthïe (Oostenrijk). Is aan de zuidkant en aan grenst aan het natuurpark Hohe Tauern. In TOTAAL de afgelopen 3 jaar iets van 4 of 5 dagen 'niet klimweer' gehad (en elke keer 3 weken in de Alpen). Maar soms moet je je wel verplaatsen, want het weer kan - zoals bekend - snel om slaan.
2005: 2 dagen slecht weer.
2006: 1 dag slecht weer. Verder constant hoge druk. Later wel last van Föhn winden.
2007: 2 dagen slecht weer. Wel vanuit het Hollandse vragen van familie: Houden jullie het vol want het is zo slecht in Oostenrijk....
Niks van gemerkt tot de terugweg. Zuidkant mooi weer, de Felbertauern door en tot thuis 'zeikweer' gehad.

In het algemeen heerst er een west/noorwesten stroming, dus zou ik als ik jou was gebieden aan de zuidkant uitzoeken.
 
Bedankt voor de reacties. Ga dit jaar dan maar eens een plan maken voor de zuidkant van de Alpen. Dolomieten of de Ecrins bijvoorbeeld....

groet Cobus
 
De VVV's in de Ecrins pochen er al jaren mee dat het het meest zonzekere gebied (300+ zonnige dagen per jaar) is, en dat klopt aardig. Ik heb daar altijd de langste aaneengesloten mooiweerperiodes gehad. Helaas is het in de Ecrins ook warm, omdat je er uiteraard al flink zuidelijk zit, en daar kan sneeuw zo slecht tegen... x(

Pieter

Beklim dat ding, dan kunnen we daarna tenminste weer aan echte bergsport gaan doen!!
-Bill Tillman in 1923, over de Mount Everest-
 
Hallo Cobus

Afgelopen jaar 2007 waren we in het Gadertal in de Dolomieten.
Eind juni was ook daar het weer niet geweldig.
Het was ontzettend koud maar we konden wel tochten maken.

In de bergen is het weer vaak onstabiel, de zuidzijde van de Alpen
is wel vaak beter. In het Val Venosta/Vinschgau hebben we
in het verleden over het algemeen redelijk weer gehad.

Er zijn geen mooiweergaranties helaas...
 
ach laten we het positief bekijken... doordat er geen mooiweergaranties zijn heb je tenminste een stok achter de deur om ook eens ergens anders te gaan kijken ;)
 
Je kan de alpen grofweg verdelen in een aantal zones. Grofweg omdat iedere streek maar ook ieder dal zijn eigen microklimaat heeft.

Maar grofweg geld het volgende in de zomer;

De depressies komen door de straalstroom en aardrotatie altijd vanuit het NW of W europa binnen.( in de zomer meer van uit NW dan in de winter ) Dat heeft als gevolg dat die kant van europa dus de eerste regen krijgt. De fronten zullen daar ook meestal uitregenen. Dus Noord Zwitserland, Noord Oostenrijk, het westelijke deel van de Franse alpen......
Ligt er echter een krachtig Hogedrukgebied boven Rusland is er aan de Noord kant van de Noordalpen een sterke Oostelijke stroming die overdag warme droge lucht aanvoert.
Mooi weer is hier meestal een dag of enkele dagen na een koufront. Heldere lucht en zonnig. Maar hoe snel komt het volgende front?
( Annecy, Chammonix, BernerOberland, Noordkant Oostenrijk )

Centraal in de alpen is altijd een hogedrukgebied aanwezig. Dat komt o.a. door de convectie van de alpen. Opwarming voert vanuit het zuiden en noorden, Oost en West koelere lucht aan (die meestal uitregent tegen de eerste hoge bergen en droog word) waardoor de lucht boven de alpen opwarmt en omhoog gaat. Dat heeft tot gevolg dat het er droog is maar ook stevige overontwikkeling plaats vind dus onweer.........
Meeste kans op droog, zonnig weer. In de middag meestal stapelwolken met onweer kans.( Midden Oostenrijk, Centraal Zwitserland- Wallis )

De Zuidalpen zijn over het algemen warm en droger dan Noord maar wel vochtige warmte ( dampig )omdat die lucht word aangevoert vanuit de Middelandse zeegebieden. Dat heeft snel overontwikkeling als gevolg. Een mooi voorbeeld is de Dolomiten......
Warm, soms klefwarm. ( Karintie, Dolo's, zuid Zwitserland, Noord Italie, Grens streek van Ecrin etc. )

Voor een groot bergmassief kan een frontsysteem halt houden omdat de lucht moet stijgen. Zo kan het op voorkomen dat het in Zwitserland In Interlaken onophoudelijk regent en in Zermat stralend weer is. Andersom kan ook:p

Kortom hou de globale weerstromingen in de gaten maar zeker de lokale. Die zijn soms overheersender.:+
 
Hé Cobus,

Chamonix goede plek, maar ook erg wisselvallig. Bij slecht weer, hup door de montblanc tunnel naar het Aosta dal en de vaak daar de zon. Heeft ons al meedere keren gered van dagen slecht weer.
Bovendien is chamonix ruim voorzien van internet, dus meteodata.

West en zuidzijde Ercrin veel goed weer, al kan het vaak door de mistral 5 dagen achterelkaar flink hard waaien. Bij minder weer naar t zuiden vluchten, duurt dan ook wat langer door de 4000ders, lees koelkast. Ter hoogte van Gap-Barcelonette vaak dan wel gewoon zon.

Noordzijde Ercin, vaak goed weer, maar kan wel lang alleen maar dreigend zijn, door dat de condeserendee lucht omhoog gestuwd word.

Queras, Bij slecht weer en weinig wind, wegwezen want dat duurt dagen. vluchten zuidelijk of de pas over richting Italie

Dal van La Fouly zwitserland, is een echt regendal. Alleen bij geheel stabiel weer is het ok. Bij matig weer een dal ernaast kiezen.

Italiaanse kust en boven Nice: Altijd de lucht checken, kan in een uurtje tijd van zon omslaan in buien met hagel vroeg in het seizoen.
Later stabiel, weer later vaker in de middag opbouw van onweer.

Succes met plannen
Groeten Luc
 

banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Status
Niet open voor verdere reacties.
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Hardloop
banner 468x60
Bovenaan