Welk materiaal (2w trektocht?)


Registreer en meld je aan om geen Google-advertenties te zien op het prikbord!
banner 468x60
Status
Niet open voor verdere reacties.
M

Morph

Guest
Mijn vriendin en ik willen voor een weekje of twee doorheen schotland trekken. Eerst de Great Glen Way en daarna zien we nog wel.
We hebben al een tent (Coleman), slaapzakken en trekkingrugzakken, maar voor de rest...

Zoeken nog een brander, schoenen, en ander materiaal.

Wat is aan te raden en wat heb je zeker nog nodig?


Vriendelijk Groeten,

Morph en Snuitje


ps: is bivakeren op Way mogelijk?
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Ik zou B schoenen aanraden. Deze zijn zeer geschikt voor wandelingen door bergachtig gebied vanwege de redelijk stijve zool. Het is misschien het overwegen waard om schoenen met goretex te nemen (ademend waterdicht membraan) vanwege het weer en de bodemgesteldheid (nat) in Schotland.

Ik zou zeker ook waterdichte kleding meenemen, bij voorkeur ademend natuurlijk. Goretex is vrij duur maar veel merken hebben wat goedkopere alternatieven die wat minder slijtvast of ademend zijn. Fleecevest en trekkingbroek zijn natuurlijk ook erg handig.

Ik weet niet hoe het met de verkrijgbaarheid van gas in Schotland is maar als dat niet goed verkrijgbaar is dan is een benzine/multifuel brander aan te raden.

Ik weet niet wanneer jullie willen gaan maar houdt rekening met de temp. bij het kiezen van een slaapzak.

Kijk eens bij de gebruikerservaringen op deze site om te zien welke spullen goed en slecht bevallen zijn bij mensen.
 
hoi,

allereerst; voor veel Schotland info zie www.buitensport-schotland.nl
Ik ben een paar keer in Schotland geweest, dus misschien kan ik je wat tips bezorgen.
Schoenen zou ik in de categorie B/C zoeken, desnoods B. Gore-tex is zeker een aanrader, want het kan er zeiknat zijn. Qua brander; ventielblikken zijn slecht verkrijgbaar. Doorprikblikken beter, maar ik zou nooit zo'n brander nu kopen. Benzinebrander is wellicht het handigst. Ga je vliegen? Lees vorige berichten. Houtvuur is uitgesloten. Die 3 bomen die er nog staan kan je beter niet opstoken. Bivakkeren kan bijna overal(buiten bebouwing, liever niet in natuurgebieden), mits je je maar gedraagt. Het mag vaak niet officieel. De West Highland Way wordt door heel wat asociaal volk belopen en dat heeft gevolgen voor fatsoenlijke mensen. Wanneer ga je? Houd rekening met die vervloekte midges! Hoofdnetjes en DEET een must.
Het kan flink waaien; welke tent heb je?
Nog meer vragen? Laat maar horen!
Joeri
 
Een waterfilter geeft je een grote vrijheid. Je bent dan niet meer afhankelijk van de bewoonde wereld. Althans, een poosje dan hè..

Veel plezier..
:7
 
[laatste wijziging op 10-01-03 om 01:59]Hallo Morph en Snuitje.

Tsja, daar vragen jullie me wat.
Als je alleen een tent, slaapzak en rugzak hebt en de rest moet aanschaffen en dan nog materiaal van wat beter kwaliteit ben je wel gelijk een hele hoop geld kwijt.
Ik kan niet op jullie bankrekening kijken maar voor de meeste is het te veel.
Daarnaast moet je ook kijken wat je in de toekomst wilt doen.
Zou zonde zijn om veel geld uit te geven voor iets wat je maar eenmalig doet.

B.V. Als dit jullie eerste tocht is en je weet nog niet zeker of je met trekkings door wilt gaan kun je goede schoenen kopen van rond de 180 euro. Mocht het jullie echter niet bevallen en jullie doen het later nooit weer is dat zonde van jullie geld.
Dan zou ik eerder een paar leger kistjes aanbevelen.
Kosten 20 euro en bevalt het niet, geen man over boord, bevalt het wel kun je altijd nog betere schoenen kopen.
Een benzine brander is mooi maar al gauw 100 euro.
Om te beginnen kun je natuurlijk ook een simpele gasbrandertje van 20 euro kopen.
Doet het vaak ook prima. Ik gebruik de mijn ook nog regelmatig.

Ook hoef je nooit gelijk het beste en mooiste.
Simpel kan ook.
Ik denk dat iedereen hier zo'n beetje door de jaren heen zijn uitrusting bij elkaar heeft gespaard.
Dus niet gelijk gore-tex regenjas maar een poncho lukt ook prima.
Of ipv een dure waterfilter kun je ook micropur mee nemen.
Handige tabletjes om het water mee de desinfecteren.

Daarnaast, een paklijst op stellen is heel erg individueel.
Waar stelt iemand zijn prioriteiten.

Wat ik kan doen is je mijn volledige paklijst toesturen in een mailtje.
Dat zit in een word.doc.
Kun je zelf kijken wat je er nuttig van vindt en wat niet.
Stuur mij dan even een mailtje via deze site en dan komt die asap naar je toe.

C.M.
D'oude Vos.

(Een vos verliest wel zijn haren maar niet zijn streken. Ik weet naar welke streek we gaan).
 
Die paklijst mag je me altijd mailen.
bart@chanet.be

We vinden het geen zonde om iets meer uitgegeven aan goed materiaal omdat we zeer regelmatig kamperen en altijd goedkoop materiaal hebben gebruikt met de gevolgen vandien. Gasbrandertje waar de vulling niet meer goed in past met als gevolg een leeg tankje en kleren die naar de gas ruiken, of een nacht zonder verlichting :-D

Dank je voor de reacties, we gaan waarschijnlijk eind augustus of begin september gaan.
 
Het is vrij nieuwe 3 persoons Coleman Alaska tent. We gaan waarschijnlijk met het vliegtuig gaan, dit lijkt ons het goedkoopste.
We hopen te vertrekken rond eind augustus begin september.

Groetjes
 
Je was een beetje onduidelijk met je vraag vandaar mijn reactie.
De paklijst is reeds onderweg.
Veel plezier ermee en misschien komt er nog een mooi verslagje van op de site te staan.

Fijne Vakantie alvast.

C.M.
D'oude Vos.

(Een vos verliest wel zijn haren maar niet zijn streken. Ik weet naar welke streek we gaan).
 
Dan zou ik maar mooie spullekes kopen. Benzinebrander is vrij handig, maar zeg er niks over nij het inchecken. Officieel kunnen ze moeilijk doen over zo'n ding.
Ik wil nog echt even benadrukken dat de midges je vakantie volledig kunnen verzieken. Zeker als je kampeert kan dit leiden tot dramatische taferelen. Ik was afgelopen zomer ook in Schotland en af en toe zag de lucht letterlijk en figuurlijk ZWART van die f*ck beesten. Vooral als het warm en windstil is, ben je de pineut. Ik heb al aardig wat verschillende omstandigheden meegemaakt (lange tochten, lage temperaturen, zware rugzak enzo), maar die midges kunnen je helemaal kapot maken. Ik heb zitten vloeken en tieren dat ik naar huis wilde. Een paar mensen die we tegen kwamen waren helemaal gestoord geworden en vluchtten hals over de kop naar een stad ofzo. Uiteindelijk hebben we de tijd wel volgemaakt, maar die beestjes....ik zal het nooit meer vergeten.
Het klinkt een beetje dramatisch, maar dat is het ook. Je kan echter ook mazzel hebben en er weinig last van hebben.
Je moet wel gewoon gaan natuurlijk, maar hoe later in het jaar, hoe beter. Een paar nachtjes vorst en al die krengen zijn dood.
 
Nodig:
Een schuimmatje of een Therm-a-Rest matje zijn een must. Die dingen houden je warm in tegenstelling tot een luchtmatras (buiten die donsgevulde natuurlijk). Laag budget en laag gewicht zijn schuimmatjes maar ze zijn wat volumineuzer. Ze zijn ook warmer dan de Therm-a-Rest matjes die wat comfortabeler zijn met klein volume maar duurder en wat zwaarder. Een matje heb je dus zeker nodig.

Voor deftige schoenen loop je een deftige winkel binnen. Ik denk dat de Kariboe in Leuven redelijk dicht is voor jullie. Blijft uit de AS Adventure (niet te verwaren met Avventura) tenzij voor de solden die ze hebben (geen schoenen). Ik denk ergens aan B klasse uit de Meindl, Hanwag en dergelijke. Of legerbottines (onze geliefde ABL's) zoals al gemeld. Als je er koopt ga er dan wel heel veel mee wandelen want die ABL dingen moeten goed ingewandeld worden. Die dingen zijn zeer goed, waterdicht en tamelijk goedkoop maar het nadeel is dat ze in het begin marteltuigen zijn (tot ze dus ingelopen zijn). Voor de anderstaligen onder ons: ABL = Armee Belge/Belgisch Leger.

Hele goede wandelsokken. Hierop NIET besparen. Thorlo, Lorpen, Smartwool,... de wandelkousen van de Hema zijn naar 't schijnt ook wel goed. Dit is zeer belangrijk want het kan het verschil zijn tussen wel en geen blaren... (uit ondervinding).

MSR heeft een klein gasbrandertje dat zowel op CampingGaz als op de 'standaard' blikjes past (Coleman, Primus, MSR,...) wel telkens MET schroefdraad, geen prikblikjes. Daarmee zou je normaal gezien overal in de 'beschaafde' wereld mee rondkomen (hier en daar is het wel wat moeilijker). Gasbrandertje is ook gemakkelijker, lichter en goedkoper dan een benzinebrander. Probeer uit te vissen of je gemakkelijk aan blikjes kan geraken waar je bent. Met een blikje of 2 (220g) zou je toch zeker 2 weken moeten toekomen.

Kompas en goede kaarten zijn altijd wel nuttig.

Bioafbreekbaar wasmiddelen. Je wilt de natuur niet meer vervuilen dan nodig is.


Nuttig:
Een Walkerkit van Carreplus is ook wel heel handig om mee te hebben. Je hebt dan alles om blaren te behandelen (met duidelijke handleiding). Haal er wel die dikke witte plakband uit want daar kan je niks mee doen (tenzij je weet hoe je een steunverband moet leggen).

Qua kleding is alles wat synthetisch is leuker omdat het veel sneller droogt dan katoen. Da's ook een reden waarom je slaapzak niet uit katoen zou mogen bestaan als je naar vochtige gebieden trekt. Synthetisch ondergoed koop ik gewoon in de H&M. En hier en daar vind je wel synthetische hemden enzo. Katoen is natuurlijk wel prettiger om dragen, maar niet als het eeuwig nat blijft.

Koop een mooie fleecetrui die je gewoon thuis ook nog zou aandoen. Kost meestal ietsje meer maar dan heb je iets dat je wat meer gebruikt dan enkel op reis. Dat geldt zowat voor alle kledij.

Plastieken bekers van de IKEA zijn supper stevig, supper goedkoop, supper licht en kunnen tegen kokend water maar het nadeel is dat met zakjessoep er een smaakje blijft 'plakken' in de bekers.

Een plastiek doos waarin al je klein kookmateriaal en kruiden kan is handig (vind je in de Colruyt, Carrefour, Delhaize). De doos kan ook dienen om de afwas te doen.

Waterdichte zakken voor je kleren en slaapzak. Er zijn goedkope zakken te vinden (Ortlieb is heel goed maar niet goedkoop) of anders een grote stevige vuilniszak. Ga es naar die Ortliebs kijken en ik denk dat je met een vuilniszak en een riem je die dingen zou kunnen nabootsen.

Een vod om je tent wat af te kuisen (condens 's morgens enzo) voor je het weg steekt. Niet strikt nodig natuurlijk maar soms wel wat aangenamer.

Een Packtowel of SportsTowel weegt veel minder en is kleiner dan een gewone badhanddoek. En met 1 medium SportsTowel of 1 large Packtowel voor 2 personen kom je toe... Persoonlijk vind ik de SportsTowel veel beter (ietsje duurder dan een Packtowel) maar die vind je alleen in de Bever in Antwerpen.

Teva sandalen voor als je eens door een rivier of beek moet. Of gewoon om pootje-baden te doen in een of ander meer.


Leuk om hebben:
LED lampjes (Petzl Tika bv) verbruiken quasi niks. Voor 2 weken hoef je dan ook geen extra batterijen mee te sleuren (misschien 1 stel voor de zekerheid). Een gaslampje is heel leuk voor als je 's avonds buiten (!) kan zitten.

Stoeltjes voor de Therm-a-Rest matjes vinden we ook supper. Gezellig 's avonds voor de tent in een zeteltje zitten lezen en koken. 't is allemaal weer gewicht en gratis is het ook niet natuurlijk.

Een Platypus drinkzak met drinkslang is heel leuk voor tijdens het lopen maar een stevige PET fles (een Colafles met statiegeld is heel stevig) kan even goed dienen. Neem er zeker 2 mee als je chloortabletjes gebruikt.

Bord, tas, bestek gemaakt van Lexan. Da's een lichte, stevige plastieksoort.En verder: informeer jezelf zo veel mogelijk over de weerstoestanden, de mogelijkheid om winkels te vinden, hotels/B&B's in de buurt, etc...

Wij hebben geen vaste paklijst. 't hangt allemaal er vanaf wat we gaan doen, waar naar toe en hoe we er geraken.

groetjes,
Jan
 
je hebt er flink werk van gemaakt Jan. Heel mooi. Een opmerking over de matjes: De zelfopblazende matjes zijn warmer dan gewone gesloten-cel schuimmatjes van dezelfde dikte. Op pad heeft dat een keertje getest. Welke dat precies was, weet ik niet. In veel catalogi zie je nog steeds dat men beweert dat de gesloten-celschuimmatjes het beste isoleren.
 
Dank je voor uwe fantastische uitleg,
Ook alle andere dank je voor de vele tips.
 
Tiens da's de eerste keer dat ik er van hoor. Mij hebben ze altijd en overal wijsgemaakt dat die geslotencel matjes warmer waren. Misschien bedoelde ze ooit 'warmer voor hetzelfde gewicht' en is dat door iedereen hopeloos verkeerd verstaan.
 
RE: midges en ander gespuis

Yo allemaal,

het verhaal van Joeri over de midges kan ik me helemaal bij aansluiten. Helaas laten die beesten zich niet afschrikken door DEET of ieder ander spul. Neem daarom een fijnmazig klamboe-petje mee, dan kun je in elk geval nog een beetje normaal buiten rondlopen. En natuurlijk (dunne) handschoenen, kortom: zorg ervoor dat ieder lichaamsdeel bedekt is (in dit licht is het natuurlijk een groot mysterie waarom Scotchmen in kilts rondlopen! :7 ).
Ik heb een paar jaar geleden de West Highland Way gelopen, en in mei wemelde het al van die beesten. Ik heb me toen gelukkig geprezen met m'n klamboe (en mijn knudjes-bestendige Hilleberg-tent!).

Op internet is gelukkig aardig wat te vinden over midges (er was ooit een echte midges-homepage, maar deze lijkt verdwenen te zijn). Wel vond ik op www.undiscoveredscotland.co.uk/usfeatures/midges/index.html een aardig stuk info: "To avoid midges, it helps to know a little about their likes and dislikes. They like the cool indirect light of dawn and dusk, and dislike direct strong sunlight. They like damp conditions and dislike dry conditions. And they like still air and dislike anything above a fairly gentle breeze. All this tends to mean that midges are less common the middle of the day than in the mornings and evenings; that they are rarer on exposed hills than in sheltered valleys; and that the can be fond of woodland and forest areas. Finally, it is worth knowing that midges prefer dark coloured clothing to light".

Laat dit je er vooral niet van weerhouden om naar Schotland te gaan. Jullie zullen het zeker prachtig vinden. Alleen: Be prepared!


Groeten,

Erik
 
banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Status
Niet open voor verdere reacties.
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):


banner 468x60
Bovenaan