Welk materiaal (rip-stop) voor tarp


Status
Niet open voor verdere reacties.
Ik wil al een tijdje een tarp kopen, maar heb er nooit het geld voor. Op dit moment gebruik ik een stuk afdekzeil en dat werkt prima, maar het glimt als een hondekeutel in de maneschijn, is zwaar en maakt en enorm kabaal als je hem opspant of er tegenaan stoot. Nu heb ik een tarp gevonden rond de 80 euro en daar kan ik wel mee leven. Maar!

Er zijn twee mogelijkheden: 260T Elmwood (nylon) ripstop of 190T polyester ripstop. Mbt waterdichtheid hebben ze dezelfde prestaties.

Ik weet niet goed wat de getallen betekenen (zal iets van gewicht, trektsterkte, dikte oid zijn) en dus weet ik niet goed welke ik zal kiezen. Regelmatig span ik mijn tarpje tussen uitstekende takken en struiken en dat doe ik vrij strak. Het is dus vooral belangrijk dat hij een stootje en flink wat gesjor kan hebben.

Wie heeft advies over de te kiezen stof?

Groeten!
Gerben
 
Het zou kunnen zijn dat die getalletjes helemaal nergens voor staan, het zou het denier getal van de draad kunnen zijn, dit houdt dan in dat 9 m draad 260 resp 190 gram zou wegen, maar dat zou wel bijzonder veel zijn: een 40 a 50 D voor nylon is een normalere waarde.

Voor eenzelfde sterkte doek is er van Nylon minder materiaal nodig dan van Polyester waardoor het Nylon doek dus lichter zal zijn. Nylon is vaak wel duurder en afhankelijk van de coating zou het minder goed tegen UV licht kunnen. De keuze is vaak als volgt (bij een tent): een tent van polyester weegt bv 3,5 kg en kost bv 200 EUR, exact dezelfde tent, maar dan van Nylon weegt 500g minder maar kost wel 100 EUR meer, de vraag is dan of een besparing van 500g je 100 EUR waard is.

Eins
 

banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Status
Niet open voor verdere reacties.
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Hardloop
banner 468x60
Bovenaan