Welk materiaal voor mijn nieuwe pannenset?


Gister maar weer eens op jacht geweest naar pannen. Het was géén groot genoegen en we kwamen weer (bijna) zonder pannen thuis. Natuurlijk had ik me degelijk voorbereid, o.m. op deze site; ik vond wel een paar nuttige raadgevingen, maar toch eigenlijk weinig van mensen die de ene pan met de andere vergelijken. En helaas zijn een paar van de meest veelbelovende tips inmiddels verouderd (pannen niet meer te koop).

Ik probeer dus maar de discussie wat aan te zwengelen, in de hoop op reacties en ervaringen.

RVS
Roestvast staal lijkt dé voor de hand liggende keus als het gewicht er wat minder toe doet: fiets- en autovakanties dus. Ze zijn érg sterk en je kunt ze desgewenst zómaar op een kampvuurtje zetten. Máár RVS geleidt de warmte slecht, dus dat betekent: aanbakken. Bij gewone RVS pannen wordt dat voor een goed deel verholpen door er een dikke aluminium of koperen bodem onder te maken, maar bij (min-of-meer lichtgewicht) kampeerpannen kan dat natuurlijk niet.
Ik had lang geleden een set, die ik na één kamp heb weggegeven. Een aantal jaren geleden toch wéér een set gekocht, op aandringen van mijn echtgenote die zich ongerust maakte over het (giftige) aluminiumoxide van mijn favoriete cookware. Die set, van BoCamp meen ik, had een koperlaag aan de buitenkant om de warmte beter te geleiden. Maar die laag was véél te dun om iets nuttigs uit te maken - het was echt een ramp, die pannen en nadat mijn echtgenote mij een tijdje met die dingen had zien worstelen besloot ze dat vergiftiging wellicht toch minder erg was dan mij zo te moeten zien lijden.
Mijn oordeel: niet geschikt om een lekker maaltje in te maken. (Waarmee ik overigens niet zeggen wil dat ze onbruikbaar zijn, natuurlijk; het is maar wat je ervan verwacht en eist. Maar als er nou toch betere alternatieven zijn...)

Titanium
Titanium is, qua gebruiksdoel, het andere uiterste: superlichtgewicht én erg sterk én geen vrees voor alu-oxide; hét materiaal voor de hiker die alles op z'n rug meedraagt (zoals wij soms), zou je zo zeggen. Maar: Titanium geleidt de warmte nog eens half zo goed als RVS. En daar komt nog bij, zoals Rob Plas (in deze thread: http://www.hiking-site.nl/prikbord/showthread.php?t=4762) opmerkt, dat titanium eigenlijk een heel zwaar metaal is, dat alléén zulke licht pannetjes oplevert omdat die van héél erg dun metaal gemaakt worden. Hoe dunner het materiaal, hoe minder de warmtegeleiding, dus zal die in de praktijk nog wel een stuk minder dan half zo goed als RVS zijn (en dát vond ik dus al rampzalig). Ik heb ze nooit geprobeerd maar ik geloof JAO (diezelfde thread) als hij zegt dat titaniumpannen eigenlijk alleen geschikt zijn om water in te koken. Nu kun je daar natuurlijk voor kiezen als als je op elke gram moet letten, maar persoonlijk vind ik dat toch wel een grote beperking, zelfs op een wandeltocht. Ze zijn bovendien peperduur en hoeveel brengt dat in grammen nou helemaal op als toch maar alleen één waterkookpannetje meeneemt? (Het enige succes van onze pannenjacht gister was een 1l waterkook-pannetje van aluminium; gewicht 90g.)

Aluminium
Wat mij betreft duidelijk hét materiaal. Het is beduidend lichter dan RVS en de warmtegeleiding is, als je puur naar het materiaal kijkt, zo'n 8 á 10 keer zo goed. En omdat het een minder sterk materiaal is dan staal zijn alu pannetjes bovendien iets dikker, dus in de praktijk is het verschil groter. Echter: vergelijken en uitwisselen van ervaringen wordt bemoeilijkt doordat er zoveel kwaliteiten aluminium (legeringen) en uitvoeringen bestaan.
'Gewoon' aluminium heeft twee nadelen:
- Het materiaal roest niet doordat er altijd direct (d.i. binnen seconden) een beschermende oxidelaag op komt. Dat oxide is giftig en er zijn mensen die dat niet erg zien zitten;
- Het is niet glad te polijsten (spiegelt niet als RVS), wat aanbakken en -koeken bevordert. (Waardoor je weer een deel van de winst door goede warmtegeleiding verliest.)

Bij (bijna) alle pannen die ik zag is aan die nadelen iets gedaan:

- Een anti-aanbak coating (met Tefal natuurlijk als bekendste producent). Kwetsbaar; niet bepaald slijtvast. En het spul is bovendien uiterst giftig, dus als je een keer iets te hard spatelt of je pannen niet tijdig vervangt dan had je - als het nou om gifstoffen gaat - maar beter ongecoat aluminium kunnen nemen. Ach, je moet er van houden en mee om kunnen (en willen) gaan denk ik; tefal pannen zijn niet voor niets reuze populair. Het neemt beide nadelen van aluminiumin elk geval volledig weg en zolang die laag goed blijft het je er een ideale kampeerpan aan. Ik zag aantrekkelijk sets van Tefal en Camping Gaz, en zéér leuke (en leuk geprijsde: €30,-) set van BoCamp waarvan de pannetjes tot de allerlichtste behoorden.
Maar niks voor mij want ik heb er bezwaar tegen om elke paar jaar een set pannen weg te gooien en bovendien breng ik de vereiste zachtzinnige zorgvuldigheid niet op - dat lukt me thuis niet eens, laat staan in de somtijds barre omstandigheden van een trektocht.

- Je kunt er ook aan de binnenkant een ander metaal op plakken, bijv. RVS of Titanium. Primus heeft pannen met een 'titanium anti-aanbaklaag' - ik zou er graag ervaringen over horen. Ergens op deze site las ik over pannen met een 0,2mm RVS laag aan de binnenkant. Dat lijkt me wel wat, althans voor de fiets- en autotochtjes, want het zal wel relatief zwaar zijn. Maar in hoeverre werkt dat RVS als 'anti-aanbak'? Heeft iemand er ervaring mee?

- Geanodiseerd aluminium heeft een behandeling ondergaan waardoor het harder wordt en de porieën minder diep worden. De meeste nu verkochte pannen zijn daardoor grijs-bruin van kleur, maar dat hoeft niet; ze kunnen erook uit zien als gewoon aluminium, maar dan wel opvallend glad met een 'zijdeglans'. Door het anodiseren wordt het materiaal harder en de porieën sluiten zich; er vormt zich dan nauwelijks oxide meer en de pan heeft 'natuurlijke' anti-aanbak eigenschappen. (En van dat 'nauwelijks oxide' moet je niet schrikken; het is minder dan je sowieso dagelijks binnen krijgt in je voedsel, want het zit zowat overal in; aluminium is het meest voorkomende metaal op aarde.)

Dit laatste materiaal is mijn keuze; dat zat erin. Maar de vraag doet zich natuurlijk voor: waarom gebruikt niet iederéén dat? Kan iemand daar iets over zeggen? Het kán nauurlijk zijn dat ik bevooroordeeld ben. Tot voor kort kookte ik namelijk op SIGG pannen van geanodiseerd aluminium die ik 35 (!) jaar geleden kocht (ja, ja, jongens en meisjes: hier spreekt een ouwe ***.) Elk jaar intensief gebruikt en geschrobt met schuursponsjes en zelfs nu en dan met zand en echt nooit voorzichtig een houten spateltje gebruikt. Nu, inmiddels vol butsen en builen, zijn ze nog steeds in een wip schoon. Ze glanzen ook nog steeds. (Maar in de kookpan zit nu een gaatje, vandaar onze zoektocht.) Maar helaas, helaas: SIGG maakt geen pannen meer. Onbegrijpelijk, voor mij. (Ik kwam ze nog tegen op deze site in oude threads uit 2002...)

Ik lees op diverse (Engelstalige) sites wel wat gemengde berichten: het anodiseren zou een laag vormen die je, net als een anti-aanbaklaag, gemakkelijk kunt krassen en die er op den duur af gaat. Dat klopt in het geheel niet met mijn praktijkervaring. Maar ik denk dat hierbij een rol speelt dat er zoveel verschillende aluminiumlegeringen, dus zoveel verschillende kwaliteiten bestaan. Dát is dan ook mijn wantrouwen tegen wat ik nu te koop zie: het lijkt me té goedkoop, tenminste als ik het vergelijk met mijn oude pan waarvoor ik destijds, als ik me het goed herinner, bijna vijftig gulden betaalde. (Anderzijds kan het natuurlijk óók zijn dat ze die dingen nu veel goedkoper kunnen maken...)

Enfin, ik hoop dat ik voldoende heb aangedragen om wat feedback te krijgen. Als je het over een specifieke pan hebt, vermeldt dan alsjeblieft inhoud en gewicht, want dat speelt voor ons een grote rol.
met groet! Hans

PS: een paar warmtegeleidingscoëfficenten:
Titaniumlegeringen: 7 á 8
RVS: 14 á 17
Aluminium: 120 á 160
Bedenk daarbij dat ook de dikte een rol speelt: 2x zo dik betekent 2x zo goede geleiding.
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

<Bedenk daarbij dat ook de dikte een rol speelt: 2x zo dik betekent 2x zo goede geleiding>

een bedenking die volgens mij niet klopt
De slechtere geleiding van titanium wordt net gecompenseerd door het feit dat die pannetjes dunwandig zijn.
Is het niet zo dat 2x zo dik betekent 2x zo goede isolatie
Testen hebben uitgewezen dat het rendement van het kookstel amper afhankelijk is van het materiaal van de kookpot
 
Warmtegeleiding

Dank je, Ivo: ik heb niet duidelijk genoeg uitgelegd waarom ik die 'warmtegeleiding' zo van belang vindt. Het gaat me daarbij totaal niet om het rendement van de pan, maar om z'n kookeigenschappen. Geleidt het materiaal de warmte erg slecht, dan verbrandt het voedsel op de 'hot spots' terwijl het voor de rest nog koud is. Daarom, en niet vanwege het rendement, heeft elke gewone RVS pan (ik bedoel dus: niet voor kamperen maar voor thuis) zo'n dikke plak aluminium of koper in de bodem. Daarom ook kun je alleen in zo'n loodzware maar érg goed geleidende gietijzeren stoofpan je piepers gaar krijgen met alleen een klontje boter, wat je in een RVS pan nooit zal lukken. Als de pan de warmte slecht geleidt, dus slecht verdeelt, dan is de enige remedie: water toevoegen, want dat circuleert en zorgt zo voor de spreiding. Dus aardappels of pasta koken in ruim water lukt wel met een RVS kampeerpan, maar een dikke maaltijdsoep of pastasaus wordt al wat problematisch en aan een 'stoofpotje' van vlees en groenten kun je maar beter niet beginnen. Titanium geleidt de warmte nog veel slechter en al heb ik er geen ervaring mee, op grond van de theoretische cijfers over warmtegeleding geloof ik graag dat het 'eigenlijk alleen geschikt is om water te koken'. Tekenend lijkt me dat ik nergens een titanium bakpannetje zag. Waarschijnlijk kun je op dat materiaal niet bakken: een eitje zou op het ene punt verbranden terwijl het op een ander punt nog niet gestold was. Tenzij je er een ons boter bij gooit, wellicht; maar ja, wáár blijft dan je winst in gewicht?
 
Een interressant topic. Ik kan er helaas niets aan bijdragen (ik kook eten in de goedkoopste gammel uit de stock americain en water in een klein aluminium theepotje), maar ik wacht dus mee in spanning af op antwoorden :).
 
Onze ervaring is dat RVS veel gemakkelijker schoon te maken is dan aluminium. Wij zijn daarom en vanwege de sterkte (deuken) jaren geleden geswitched naar RVS.
 
Je geeft eigenlijk zelf al aan welke pan je in welk geval kan gebruiken.

Zonder enige kennis van zaken durf ik wel te beweren dat de hoeveelheid aluminium of tefalbodem die je binnenkrijgt als je een paar weken per jaar kampeert niet schadelijk te noemen is. Tenzij je na elke maaltijd met een schuursponsje de pan opschuurt en niet uitspoelt...

En zoals Ivo al zegt is het materiaal niet van invloed op hoe snel je water kookt, dus kies het pannetje voor het doel dat je wil: lichtgewicht, anti-aanbak of iets ertussenin.

Je vergeet de pannetjes met een flux-ring. Daarmee bespaar je tijd en brandstof, al wordt de pan weer zwaarder. De pan krijgt ook andere "geleidings" eigenschappen.

grtz
Henk
 
Volgens mij zijn alle antwoorden al gegeven door de vraag te stellen en ik vraag me dus af welke discussie hier nog aan te zwengelen is....

Als je de Gordon Ramsey van het hiken wilt zijn sjouw je je een breuk aan zware pannen, als je voor licht gaat moet je je culinaire aspiraties wat bijstellen...
Duossal pannen zijn (waren?) de middenweg. Maar of dat nog bestaat...?

Groetz,
Dennis
 
Over de hoeveelheid aluminiumoxide die je binnenkrijgt bij gebruik van een alu pan zou ik me niet al te veel zorgen maken. Ik eet al sinds ik voor het eerst met m'n ouders ging kamperen tijdens de vakantie uit aluminium pannen en ik leef nog steeds ;)

Zelf kook ik tegenwoordig vooral water waar ik droogvoer in laat wellen, maar toen ik vroeger met m'n ouders ging kamperen werd er nog serieus gekookt. Aluminium brandt iets makkelijker aan dan RVS, maar als je gewoon af en toe blijft roeren en je de brander op het juiste moment iets zachter zet zou je er geen last van moeten hebben.

Schoonmaken van pannen is voor mij ook nooit echt een probleem geweest. Als je de boel laat aanbranden denk ik dat een pan met een (onbeschadigde) coating of een RVS pan inderdaad iets makkelijker is. Daar staat tegenover dat ik een pan met coating alleen maar lastig vindt voor backpacken. Een gewone alu pan kan ik namelijk zo ruw behandelen als ik wil tijdens het schoomaken zonder bang te zijn voor serieuze schade. Bij een pan met coating ben je sneller geneigd om er heel voorzichtig mee om te gaan zodat je de coating maar niet beschadigd, waardoor je uiteindelijk langer bezig bent met schoonmaken. Bij de Tefal-pannen die ik ooit een paar weken heb gebruikt was de coating na een paar dagen voorzichtig gebruik trouwens al zo beschadigd/versleten dat het verschil met een pan zonder coating nauwelijks merkbaar was. Ze waren alleen een stuk zwaarder (en duurder) dan mijn Trangia pannen zonder coating.
 
Een wat ouder review van een geanodiseerde pot maar met teflon
De schrijver zet wat zaken naast elkaar.
Deze firma heeft ook in nederland voet aan de grond volgens google
http://www.backpackinglight.com/cgi-bin/backpackinglight/gsi_hae_cookpot_spotlite_review.html

De brandersoort en branderkop maken ook een groot verschil.
Met een alcoholbrander bv zal je heel wat minder moeten roeren om aanbakken te voorkomen.
Een bredere vlambasis werkt ook mee.
Je zou ook kunnen gaan wokken.
Zelf gebruik ik een klein titaniumpotje om water op te warmen.
Culinair eten bewaar ik voor thuis.
 
[...]
Duossal pannen zijn (waren?) de middenweg. Maar of dat nog bestaat...?
Bij mijn weten worden Duossal pannen (dwz. stalen binnenwand, alu buitenkant) niet meer gemaakt. Mij bevallen ze prima, hoewel ik voor echt bakken -- vooral eieren en pannekoeken -- een aluminium bakpannetje met teflon binnenlaag het beste vind werken. Met teflon moet je inderdaad voorzichtig omgaan, maar dat zie ik niet als een probleem.
Roestvaststaal en titanium vond ik veel slechter bakken dan aluminium. Voor borden en bestek (spork!) bevalt titanium me wel goed, juist omdat het de warmte minder goed geleidt dan aluminium.

Dirk Barends
 
Wélke pannen dan precies?

Volgens mij zijn alle antwoorden al gegeven door de vraag te stellen en ik vraag me dus af welke discussie hier nog aan te zwengelen is....

Vind je? Ik zie genoeg stof voor discussie; in deze paar reacties zie ik er al zo twee (Marco D. en Peter Horlings) die lijnrecht ingaan tegen 'de theorie' die ik zo mooi uiteen zette, en ook tegen mijn persoonlijke ervaring (die is: mijn alu pan zette minder en én was makkelijker schoon te maken dan de rvs pannen die ik probeerde). Dus wáár zit hem dat nou in, dat zou ik nou graag willen weten. Misschien zijn er toch bijv. érg verschillende kwaliteiten alu pannen? Of speelt nog iets anders mee in de fabricage? Materiaaldikte en/of gewicht? Ik denk dat we daar niet uit komen zonder specifiek te noemen om wélke pannen het gaat bij zo'n vergelijking, dus met merk en type.
Verder stelde ik ook een paar concrete vragen (bijvoorbeeld of iemand de ervaring heeft dat de 'geanodiseerde laag' in een alu pan afslijt zoals een anti-aanbaklaag; of iemand ervaring heeft met een 'titanium anti-aanbaklaag', enz.
En over gewicht hebben we het nog nauwelijks gehad...

Als je de Gordon Ramsey van het hiken wilt zijn sjouw je je een breuk aan zware pannen, als je voor licht gaat moet je je culinaire aspiraties wat bijstellen...
Begrijp ik, maar dan ga je er dus al van uit dat er een compromis nodig is en ik zou juist graag willen uitvinden in hoeverre dat nodig is. De ene pan is de andere niet, ook al zijn ze van het zelfde materiaal; dat blijkt.
Blijf dus vooral reacties schrijven, want ik begrijp er langzaamaan niks meer van.

Bij mijn weten worden Duossal pannen (dwz. stalen binnenwand, alu buitenkant) niet meer gemaakt

Precies; ik bedoel maar: als je dan je zinnen hebt gezet op een bepaald materiaal moet je nog wél ergens de soort pan(nen) die wilt kunnen vinden en kopen. Op deze site worden diverse merken genoemd (bijvoorbeeld hier: http://www.hiking-site.nl/materialen_ervaringen_pannen.php en hier: http://www.hiking-site.nl/materialen_flessenbekerspannen_pannen.php) die niet meer gemaakt worden of waarvan ik geen idee heb waar ik ze zou moeten kopen.
Ik startte deze thread niet om zomaar eens een leuk theoretisch verhaaltje op te zetten, maar na een wat frustrerende zoektocht langs alle Amsterdamse lichtgewicht-winkels. Overal zag ik dezelfde paar merken: Primus, Trangia, MSR, Bo-Camp. En dán nog alleen bepaalde sets van die merken; al met al bepaald geen ruime keus aan materialen en modellen en helaas niet wat ik zocht. Ik zou bijv. ook (alweer een vraag) graag weten waarom de meeste bakpannen niet als deksel dienst kunnen doen; lijkt me maar zó een verspilling van 120g of meer). En ik zou bijv. ook niet weten wáár ik die GSI set zou moeten kopen die Ivo noemde. (Niet dat ik dat wil, want hij heeft een anti-stick coating, maar anderen vinden dat duidelijk geen bezwaar.)
Op internet vond ik na veel zoeken wél spullen die beter in de buurt lijken te komen, maar die moet ik dan in het buitenland bestellen dan moet je het dus maar doen met de op de website vertrekte informatie. Dus, dacht ik, lijkt me iets voor de hiking-site: kun je je ervaringen tenminste uitwisselen.

Voorlopig (d.w.z. totdat reacties hier me van iets anders overtuigen) ben ik op zoek naar een ca. 2l pan van geanodiseerd aluminium, zónder coating, met een deksel die ook als bakpan dienst doet. Het gewicht van mijn oude pan is (incl deksel) 310g, dus ik zoek iets wat daarbij in de buurt komt. Ik kan in Nederland niets vinden in die richting. Op het internet wat méér: een set van het merk Gelert (http://www.campingworld.co.uk/Models.aspx?ModelID=3573), een van het merk 'Snow Peak' (http://www.snowpeak.com/cookware/backpacking/multi-compact-cookset-scs-020.html) en een van het merk 'lichfield' (http://www.argos.co.uk/webapp/wcs/s...ogId=1500002701&langId=-1&searchTerms=3401998). Vooral gezien de prijs lijken me beide laatste sets nauwelijks serieus te nemen. (Ervaringen??) En dan ook nog een set van het merk Kingpool, maar voor zover ik kan vinden moet ik daarvan minimaal 1008 setjes bestellen en hoe snel ze ook slijten, ik ga dat niet meer opmaken.

Groet!
Hans
PS: Nog een paar links en merken. Over geanodiseerd aluminium:
http://hubpages.com/hub/All-you-care-about-hard-anodised-aluminium-cookware
http://www.whfoods.com/genpage.php?tname=dailytip&dbid=66
De pannen 'black ice' van het merk Texsport krijgen alom juichende kritieken (maar ze hebben een coating). Het merk Brunton maakt alu-pannen zonder coating (http://www.modernoutpost.com/gear/details/br_ib_cookset.php). Over GSi (weer wel mét coating) schreef Ivo al.
 
Zelf ben ik ook lang aan het zoeken geweest naar een pannenset die alles had wat ik zocht.
Ik zal eerlijk zeggen dat ik niet zo diep op de stof ben in gegaan als sommige hier. Als het mogelijk is heb ik veel plezier om na een dagtocht lekker de tijd te nemen om ons een lekkere uitgebreide maaltijd voor te schotelen.

Zelf ben ik uitgekomen bij de Optimus Terra HE set. Hard geanodiseerde pan van 1,7lmet fluxring (261 gr), een pan met teflon coating van 1,65l (170 gr) en een braadpan met teflon laag die tevens dienst doet als deksel (176 gr).

Wel een zwaardere set als hij in de foudraal mee gaat, 720 gr incl. neopreen foudraal en pannengreep.

Mij idee bij de aanschaf van deze set was als volgt.
Afhankelijk van de tocht kan ik flexibel pannen meenemen. Ga ik voor licht neem ik 1 pan mee. En is de tocht lichter kan de beloning 's avonds lekker uitgebreid.

Aluminium leek mij vooral het juiste materiaal i.v.m. met gewicht en prijs. Met rvs heb niet hele positieve ervaringen. Vooral omdat ik er niet fijn op kan koken, veel aanbranden.

De discussie of je een warmtegeleidersysteem (fluxring) op een pan qua gewicht terug wint in besparing van brandstof waag ik me niet aan. Ik heb gekozen voor een pan met ring om de mogelijkheid te hebben sneller water te koken voor thee o.i.d.

Deze set kwam tvens in een foudraal van neopreen, dus onderdelen van de maaltijd kunnen nagaren of warm blijven tijdens het koken.

Er zit een losse pannengreep bij. Wanneer ik voor lichtgewicht ga kan ik deze dus thuis laten en gewoon mijn "schonen" sokken gebruiken als pannen lappen.

Tevens was deze set gewoon in nedeland te verkrijgen op korte termijn.

En tja, voor mijn aspiraties als buitenkok op gietijzer zit ik hier natuurlijk helemaal verkeerd op de hikingsite:);)
 
Ik doe het ook met titanium en culinair. Alleen het culinaire gedeelte gebeurt thuis daar bereidt ik het eten en droog ik het...

Op de tocht is het een dan een kwestie van gedroogde eten in de titanium pan doen, water erbij en aan de kook brengen. Dat gaat nog prima met titanium. Wel af en toe doorroeren opdat geen eten aan de bodem vast zit want dat brandt inderdaad aan (hotspot). Zodra aan de kook kan je nog roerend een tot vijf minuten zachtjes doorkoken om vervolgens de boel weg te zetten in een cosy of slaapzak.

Wil je echt culinair onderweg doen (dus vers bereiden) dan moet je idd weg blijven van titanium.

O ja als aanvullng heb ik ook een alu teflon gecoate bakpannetje voor de verse eitjes of stukje vlees of pannekoek of opwarmen pita's onderweg.
 
En tja, voor mijn aspiraties als buitenkok op gietijzer zit ik hier natuurlijk helemaal verkeerd op de hikingsite:);)

zo iets bedoel je? : http://jurgenvanvliet.nl/wp-content/gallery/geotagged/2010-07-23-22-43-33.jpg
Deze zuidafrikaanse ketel sleept mijn zwager mee als hij een nachtje gaat vissen :)
Wel lekkere stoofpotjes op te maken weet ik uit ervaring!

Maar zelf doe ik al jaren met een tefal camping pannenset. staal met teflon coating. Niet het lichtste spul maar kookt wel lekker en bakt nooit aan :)

Gr, Jur
 
Inderdaad Jurgen een afrikaans potje, dutchoven, skillets, pie irons, perculator
noem het maar op.
Maar dat is natuurlijk geen spul om mee te gaan hiken, of je moet een echte beer zijn!
 
Ha, de culinaire hoogstandjes van de gietijzeren koks hierboven kan ik natuurlijk niet evenaren, maar mijn eigen meesterwerken worden toch maar mooi gemaakt op een tweetal BoCamp Hunter pannetjes die voor 2 prikkies bij de Wehkamp of willekeurige andere buitensportzaak te koop zijn.
Deze had ik voornamelijk aangeschaft omdat ik niet wijs kon worden uit de vele opties, en had er direct een nodig. Achteraf gezien geen slechte keuze. Weliswaar van Aluminium met Anti-aanbaklaag, welke inderdaad al na een week enige ouderdomssporen ging vertonen. Desalniettemin zijn deze beschadigingen niet hinderlijk en het eten brandt niet direct aan. Deze pannetje in combinatie met een windschermpje (helpt echt) hebben me al menigmaal aan heerlijke bannocks geholpen. Het grootste nadeel vind ik overigens de relatieve zwaarte van het handvat.
 
banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):


banner 468x60
Bovenaan