Welk vet om te bakken?


Welk vet is goed om te bakken en is goed mee te nemen voor een trekking van een paar weken?

De meeste bakproducten moeten gekoeld bewaard worden.
Het liefst heb ik ook iets in een wat vastere vorm.

Heeft iemand goede tips?
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Niet vast, maar wel houdbaar, gezond en lekker: olijfolie.

Tussen 2 en 20 graden kun je ook uit de voeten met Becel Keuken (vloeibaar).

Vrgr. Carlo
 
Ik gebruik kokosolie, die je in vaste vorm bij een goede reformwinkel kan halen. Laat ik er even bij vertellen dat ik geen geiten wollen sokken type ben, maar ik doe veel aan trail running en marathons en heb me derhalve in het product ingelezen. Het goede is dat het een sterke antivirale werkt heeft , handig na zware trainingen, en dat het een van de weinige oliesoorten is die bij het koken zijn celstructuur behoudt. Ik wil me niet opwerpen als kenner, maar volg een beetje ultra lopers die het gebruiken. Op You Tube zijn er ook veel filmpjes over.
 
de beste oplossing is palmolievet. wordt ook verkocht bij de kant en klare vriesdroog verpakkingen voor trekkingmaaltijden. Is niet vloeibaar en smelt mooi als boter op een vuurtje. Olijfolie is ook fijn maar daar moet je wel een busje voor hebben waar het in blijft tijdens vervoer. Olijfolie is ook lekker door een veldsla (zevenblad, veldsla etc.)

Nadeel van olijfolie is dat het bijna een soort kruipolie is, het komt werkelijkwaar bijna overal door heen. een Nalgene flesje gaat op zich wel mits je de dop goed aandraait.
 
de beste oplossing is palmolievet. wordt ook verkocht bij de kant en klare vriesdroog verpakkingen voor trekkingmaaltijden. Is niet vloeibaar en smelt mooi als boter op een vuurtje. Olijfolie is ook fijn maar daar moet je wel een busje voor hebben waar het in blijft tijdens vervoer. Olijfolie is ook lekker door een veldsla (zevenblad, veldsla etc.)

Nadeel van olijfolie is dat het bijna een soort kruipolie is, het komt werkelijkwaar bijna overal door heen. een Nalgene flesje gaat op zich wel mits je de dop goed aandraait.

Hebben ze dat palmvet ook in normale winkels?
Of waar kan je dat bestellen?
 
Laatst bewerkt:
Palmvet is toch juist dat ongezonde vet dat voedselfabrikanten overal ingooien omdat het goedkoop is, en dat wij als verbruikers het liefst niet willen eten en daarom de ingrediëntenlijst in detail moeten doorspitten om te kijken wat er in zit. Als er plantaardig vet zonder specificatie staat, is het altijd palmvet.

On topic: ik denk dat je het in een toko kunt kopen. Misschien ook in een buitensport winkel.

Als ik wat wil bakken onderweg neem ik ook olie mee in een goed afsluitbaar flesje.

Linda
 
Oei linda misschien heb je gelijk. Maar hoe zit dat dan met kokosolie (vloeibaar denk ik ook). Komt van dezelfde boom......
 
Welk vet is goed om te bakken en is goed mee te nemen voor een trekking van een paar weken?
Heeft iemand goede tips?

Ik marineer met wat verschillende kruiden een kilo of 2 spek, bak dat uit, eet 'n gedeelte van de speklapjes op, neem ook wat lapjes mee en doe het uitgebakken vet in een afsluitbaar bakje waar 't stolt, om onderweg wat mee te prutten, dit werkt goed in voor/ najaar en winter, 's zomers als 't warm is wat minder...:rolleyes:

Kaantjes kun je altijd goed meenemen en is altijd lekker :eek:
 
Wat ik zelf lekker vind is een combinatie van olijfolie en roomboter.
De olijfolie zorgt dat je het lekker heet kan braden en het vlees gauw dicht schroeit waardoor het sappiger blijft.
De roomboter zorgt voor een lekker krokant laagje.


Oei linda misschien heb je gelijk. Maar hoe zit dat dan met kokosolie (vloeibaar denk ik ook). Komt van dezelfde boom......

Nee, je hebt iets van 4000 verschillende soorten palmen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Palmen

Palmolie wordt van de oliepalm gemaakt:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Oliepalm

Kokospalm is een andere boom:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Kokospalm
 
Laatst bewerkt:
Nu roomboter en spekvet ook voorbij komen durf ik te stellen dat palmvet beslist niet ongezonder dan dat is. En het is te koop bij bijvoorbeeld www.globettotter.nl, dat is gespecialiseerd in allerlei gezond en lekker voer voor onderweg. Gevriesdroogde aardappelen, groente, vlees, paddestoelen .... van alles! En dus ook palmvet.Kijk maar op de site en er gaat een wereld voor je open.

Marla
 
Ik bewaar de nietgebruikte zakjes olie uit de noodles. Perfecte doses en allemaal los verpakt.
 
Palmolievet vs Kokosolie

Palmolievet is inderdaad is inderdaad een goedkope, zeker niet natuurvriendelijke en zeer energievolle vorm van vetten om te gebruiken, deze is zoals genoemd wel erg praktisch om te gebruiken. Dit vet wordt gehaald uit de vrucht van de olie-palm (Elaeis guineensis), dit is echter een ander soort palm dan degene waar de kokosnoten aanhangen.

Kokosolie wordt namelijk gehaald uit de vrucht van de kokos-palm (Cocos nucifera), dit is een olie met gemiddeld meer kortere vetzuurketens waardoor deze makkelijker afgebroken worden. Dit zorgt ervoor dat het verhoudingsgewijs gezonder is dan andere vetten.

Nouja even mijn beknopte 2 cents over de soorten olie/vet
 
Bedankt vor de goede suggesties. Ik probeer maar eens dat palmvet te vinden. Ik heb dat inderdaad wel eens bij die kant en klaar pakketten gehad en dat werkte prima geloof ik.

Of het nu wel of niet (minder) gezond is kan mij eigenlijk niet veel schelen. Tenslotte gebruik ik per maaltijd alleen maar een paar gram voor de bereiding. Ik ga geen cake
bakken met 100 gram palmvet ofzo.
 
Extra vierge kokosolie

Ik heb het verhaal van de gezonde kokosolie ook gelezen. Het stond in een hardloopmagazine (ik geloof Runnersworld) dat ik thuis nog heb liggen. Je moet wel de extravierge hebben. Deze is erg duur. Te koop bij o.m. http://www.kokos-olie.nl/kokosolie-bestellen?gclid=CJGMo4ijtKQCFUcu3godrEOGzw
De eerste keer kocht ik kokosolie bij de toko. Deze was smakeloos. Later kocht ik een betere en duurdere extravierge kokosolie in de reformzaak. Deze smaakte echt naar kokos.
Kokosolie heeft een vaste vorm tot ongeveer 20 gr. C (dit is echt een ruwe schatting van mij). Daarboven wordt het vloeibaar. Dus of het handig is om mee te nemen? Dat ligt eraan of je naar Scandinavië of naar Zuid-Europa gaat.
Het geeft inderdaad veel energie. Ik nam het soms voor het hardlopen. Een theelepeltje wegspoelen met wat appelsap (het is echt een vette substantie) daar kon ik flink op lopen.
Het voordeel van kokosolie zou zijn dat het de enige olie is die direct wordt opgenomen door het lichaam en daarom direct energie geeft.
 
Ik heb wel begrepen dat "extra vierge" kokosolie eigenlijk niet bestaat, want "extra vierge" betekent eigenlijk dat het ongeraffineerd is, dus alleen geperst en gefilterd zonder verhitting. Dit met een zeer lage zuurgraad van maximaal 1%.

Dit is niet mogelijk bij kokosolie, gezien de olie volgens een droog proces uit het vruchtvlees van de kokosnoot wordt gehaald om de beste kwaliteit te halen.

Dezelfde methode als bij olijven is ook mogelijk, maar deze methode levert altijd een slechtere kwaliteit olie op met verkleuringen en chemicalien die mogelijk erin blijven zitten.
 
Palmvet smelt ook in het zonnetje, maar als het daarna weer kouder wordt, stolt het ook weer, en vormt het (in theorie) geen kleverige bende.
 
banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):


banner 468x60
Bovenaan