Welk water is veilig om gefilterd te drinken / Wat drinken jullie?

Naar aanleiding van het sawyer topic heb ik de sawyer mini waterfilter besteld.

Het filtert niet alle virussen uit het water, maar die hebben we zoals ik het begrijp in Europa niet.

Het grootste gevaar zou dan vervuiling met chemicaliën / zware metalen zijn.

Is dit gevaar echt zo groot? Ik kan het me haast niet voorstellen. Bovendien ga ik er ook niet elke dag liters van drinken.

Ik ga natuurlijk niet naast en fabriek of boerderij water uit de sloot halen. Of water gebruiken met een vieze smurrie er in.

Maar bijvoorbeeld (helder) water uit:
  • Nederlandse meren
  • beken tussen akkers / weilanden
  • beken in het bos
  • rivieren
  • water in de Ardennen / Eifel
  • water uit bovengenoemde bronnen in Duitsland

Wat zouden jullie absoluut niet gaan drinken en wat wel.

Tot nu toe heb ik altijd al mijn water meegenomen, behalve in de bergen en in zweden. Als ik in andere gebieden ook minder water mee kan nemen zou dat natuurlijk super zijn.
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Dat tussen akkers en weilanden zou ik afraden. Aan de andere kant... als je me morgen nog ziet typen, dan heb ik twee liter Waalwater van gisteravond, vannacht en vanmorgen overleefd met mijn sawyer. Kortom, als ik moest adviseren, ben ik voorzichtiger dan wanneer ik zelf op pad ben.
 
Als je twijfelt, kun je het altijd nog koken.

Dat helpt natuurlijk niet tegen chemische verontreiniging, maar om eerlijk te zijn vermoed ik dat je ook chemische verontreiniging voor een keertje wel overleeft. Ik heb ook wel eens in een vaart gezwommen waar boten voeren waarbij er dus diesel en andere afvalstoffen in het water zaten (en wie weet wat er van de akker afgevloeid was). Zolang vissen er nog in leven vertrouw ik het wel. Als je echter dode dieren ziet liggen... dan uiteraard nooit drinken (gefilterd en gekookt zou het goed moeten zijn, maar dan moet de nood wel heel hoog zijn voor ik dat doe). Stilstaand water of poeltjes ben ik ook huiverig voor, tenzij het ergens diep in de natuur is, dan durf ik het soms wel aan (een regenpoeltje in het bos bijvoorbeeld).

Het oppervlakte water is in Nederland verbeterd ten opzichte van vroeger (jaren 80), maar of die trend de laatste jaren ook heeft doorgezet weet ik niet. Ik vermoed dat als je er mag zwemmen men er voldoende vertrouwen in heeft dat je er geen direct last van gaat krijgen. En zolang je niet aan de waal gaat wonen en al je drinkwater uit de rivier gaat halen ... zal het wel meevallen.
 

aqdennis

Lid Club Hiking-site.nl
Het filtert niet alle virussen uit het water, maar die hebben we zoals ik het begrijp in Europa niet.

Wacht effe....begrijp ik dat je er van uit gaat dat er in Europa geen virussen in het water zitten?? Eh....er zitten OVERAL in de wereld virussen in het water....
Een probleem dat in Nederland voorkomt, maar ook in andere Europese landen, is overstort. Doordat er geen gescheiden rioolwater- en hemelwaterafvoer is, kan bij hevige regenval het riool overstromen in oppervlaktewater, waardoor dit vervuild raakt. In rioolwater zitten o.a. nogal veel Hepatitis A virussen, die dus zo in het oppervlaktewater terecht komen en daar afhankelijk van de omstandigheden enkele dagen tot weken kunnen "overleven".

Toegegeven, in Nederland is dat zelden een groot probleem, maar in alle Mediterrane landen dus wel....
Nou zou je kunnen redeneren dat als je in de bergen zit er geen riool is dat kan overstorten. Klopt...maar wel sceptic tanks die kunnen vollopen en overstromen. En niet te vergeten dat ook in koeien- en schapenpoep gewoon virussen kunnen voorkomen.

Maw, als je m.i. voldoende hoog zit dat er al bijna geen begroeiing meer is en het dus onwaarschijnlijk is dat er bovenstrooms nog vee of een huis staat zou je het water misschien kunnen drinken. Zo niet, zou ik het zeker in zuid-europa altijd filteren.

Groetzels,
Dennis
 
Wacht effe....begrijp ik dat je er van uit gaat dat er in Europa geen virussen in het water zitten?? Eh....er zitten OVERAL in de wereld virussen in het water....
Een probleem dat in Nederland voorkomt, maar ook in andere Europese landen, is overstort. Doordat er geen gescheiden rioolwater- en hemelwaterafvoer is, kan bij hevige regenval het riool overstromen in oppervlaktewater, waardoor dit vervuild raakt. In rioolwater zitten o.a. nogal veel Hepatitis A virussen, die dus zo in het oppervlaktewater terecht komen en daar afhankelijk van de omstandigheden enkele dagen tot weken kunnen "overleven".

Toegegeven, in Nederland is dat zelden een groot probleem, maar in alle Mediterrane landen dus wel....
Nou zou je kunnen redeneren dat als je in de bergen zit er geen riool is dat kan overstorten. Klopt...maar wel sceptic tanks die kunnen vollopen en overstromen. En niet te vergeten dat ook in koeien- en schapenpoep gewoon virussen kunnen voorkomen.

Maw, als je m.i. voldoende hoog zit dat er al bijna geen begroeiing meer is en het dus onwaarschijnlijk is dat er bovenstrooms nog vee of een huis staat zou je het water misschien kunnen drinken. Zo niet, zou ik het zeker in zuid-europa altijd filteren.

Groetzels,
Dennis

Maar je mist een groot stuk van de vraag Dennis. De vraag was, waar is het veilig om te drinken NA filteren met een Sawyer mini.
En persoonlijk denk ik dat dan alle heldere bosbeekjes en riviertjes en zelfs meren in west europa wel ok zijn voor af en toe. Het kanaal lijkt me niet de beste oplossing maar zelfs dat zal je na filteren wel aankunnen voor een keertje denk ik.
 

aqdennis

Lid Club Hiking-site.nl
Maar je mist een groot stuk van de vraag Dennis. De vraag was, waar is het veilig om te drinken NA filteren met een Sawyer mini.
En persoonlijk denk ik dat dan alle heldere bosbeekjes en riviertjes en zelfs meren in west europa wel ok zijn voor af en toe. Het kanaal lijkt me niet de beste oplossing maar zelfs dat zal je na filteren wel aankunnen voor een keertje denk ik.

Nee dus. Ik mis helemaal geen stuk van de vraag. De conclusie die hier wordt getrokken is dat ná filteren chemische verontreiniging het grootste risico oplevert "omdat in Europa geen virussen voorkomen in oppervlaktewater". En dat is dus niet waar....

Verder maak je 2 hele grote denkfouten:
1) Helder = schoon = veilig. Helder water kan gewoon vol virussen etc zitten, en troebel water kan best betrouwbaar zijn.
2) Voor een keertje kan het wel. Als water onbetrouwbaar is, is één keer drinken gewoon één keer te veel. Dit klinkt zoiets als "je moet het spoor niet oversteken als de spoorbomen dicht zijn....maar voor één keertje kan het wel."
Kanaalwater na filteren? Brrr...wat daar niet in terecht komt van boten: van rioolwater van chemische toiletten tot olie, verf etc.

Groetzels,
Dennis
 
Een virus kan zonder gastheer niet lang overleven, vooral niet in koud water. Een gastheer kan wel gefiltreerd worden. Daarom wordt er van uitgegaan dat losse virussen alleen in tropische gebieden een probleem vormen.
 
En dan hebben we het nog niet gehad over virussen die wel gefilterd worden en virussen die niet gefilterd worden (te klein voor de microns van de filter). Ik vermoed zo dat beide types wel in de EU voorkomen...

Ik ben langzaam maar zeker steeds meer overtuigd dat de beste methode gewoon is alles doodkoken of dood bombarderen met UV (moet water helder voor zijn). En oké voor de zware metalen zal je iets met actieve koolstof moeten doen. Want die zware metalen zitten overal in. Probleem is echter hoeveel bouw je op..... Hoe meer opprevlakte water je verbruikt hoe hoger die opbouw wordt zonder maatregelen.
 
Natuurlijk kan je met filteren nooit 100% zekerheid hebben of er toch een virus in zit waar je eventueel ziek van kan worden als je pech hebt.

Het gaat mij om praktisch gebruik. Het theoretische deel geloof ik wel.
Wat doen de filter gebruikers hier? Dat is het belangrijkste deel van mijn vraag. Hoe bang zijn jullie er voor?

Een stukje eten wat op de grond valt eet ik ook gerust op, terwijl anderen daar doodsbang voor zijn.
 
Laatst bewerkt:
Ik heb al lang niet meer hoeven te filteren. Laatste keer was in de wicklow mountains en daar werd ik nog ziek ook (kan toeval geweest zijn, daarvoor heb ik eigenlijk nooit problemen gehad)... Vroeger voordat ik een filter had zorgde ik dat ik altijd voldoende goed water bij me had. En soms durfde ik wel te tappen uit bronnen die uit de grond kwamen in bergachtig gebied en bij twijfel gooide ik er toch hadex (chloor) door. Ook fonteintjes in dorpjes waar iedere dorpsbewoner zelf water tankt durfde ik wel te tappen zonder iets. Bij wildkamperen vulde ik gewoon voor het kamp opslaan tijdig de flessen en de complete waterzak. Ik heb ook wel eens een paar keer gewoon een aantal flessen water ingekocht bij de laatste gelegenheid voor het bivak opslaan.

Maar mocht ik weeer ergens komen waar ik beter uit ben met reinigen dan gaat de filter weer mee en probeer ik mij aan dezelfde regels te houden (alleen stromend water) en dan bijvoorkeur nog even koken na het filteren.
 
Ik zat inderdaad te denken aan het eruit koken van virussen en bacteriën. Die zware metalen tref je, neem ik aan, vooral aan in water dat door de bewoonde wereld heeft gestroomd. En als je zo dicht in de bewoonde wereld bent, zou je ook ergens kunnen aanbellen voor drinkwater.

Mijn man heeft vroeger met triathlons wel de nodige slokken water uit de Lek of meren als de Reeuwijkse plassen binnen gekregen en is daar niet ziek van geworden. Maar dit ging dus om slokken en niet om een dagrantsoen met water. Het schijnt dat je water met virussen wel met kleine slokjes per keer kunt drinken, omdat je maagzuur het dan kan afbreken. Maar test dit liever niet in de praktijk uit.

Linda
 
) en dan bijvoorkeur nog even koken na het filteren.

Even uit nieuwsgierigheid - waarom filter je het water als je het daarna toch gaat koken? Ik kan me alleen voorstellen dat een koolfilter dan nog verschil uitmaakt. Maar waarom eerst de beestjes eruit filteren en dan koken om de beestjes te doden? Misschien zie ik iets over het hoofd :)

Na geklungel met een katadyn filter, lang geleden, en destijds een stukje in de Op Pad hebben wij het gefilter afgezworen en koken altijd het water even door. Destijds werd in Op Pad geschreven dat 1 min doorkoken genoeg is tenzij je flink op hoogte bent, als je het een beetje combineert viel het brandstof verbruik ons voor 2pers eigenlijk mee. Natuurlijk zoeken we liefst kleine stroompjes uit, maar we hebben ook wel eens water uit het IJsselmeer geschept omdat er niets anders was. Ik kan me nog herinneren dat we in Ierland liefst even tot boven gingen kijken of er geen dood schaap in lag, omdat we die zoveel tegen kwamen :) Nu was ik door alle positieve berichten wel in de verleiding gebracht om een Sawyer mini aan te schaffen, ik moest me er nog in verdiepen maar ik had eerder in dit forum ook gelezen dat er in Europa geen virussen in het water zouden zitten. Nu denk ik het toch maar bij koken te houden, zeker op een houtstove (die komt eraan :) :) ) hoef je ook niet veel extra brandstof mee te slepen.
 
en wat denken jullie van aqua mira? is een heel goede oplossing . evt zelfs nog in combinatie met de sawyer….
 
Laatst bewerkt:
Even uit nieuwsgierigheid - waarom filter je het water als je het daarna toch gaat koken? Ik kan me alleen voorstellen dat een koolfilter dan nog verschil uitmaakt. Maar waarom eerst de beestjes eruit filteren en dan koken om de beestjes te doden? Misschien zie ik iets over het hoofd :)

Dat koken van het water is een lesje dat ik in Ierland heb geleerd. Kennelijk zijn er toch ziektemakers in het water die door de filter heen gaan <0,1 micron. En dat zijn de virussen, sommige zijn groter dan 0,1 micron maar anderen zijn weer kleiner en gaan gewoon door het filter heen. In ierland had ik geen buikgriep maar liep ik duidelijk een virus op, hoge koorts en geen eetlust verder geen probleempjes gehad met de stoelgang en/of braken. Ik heb me zelf daar uit moeten slepen uit de Wicklow mountains om het vliegtuig nog te halen. Thuis nog 2 dagen ziek geweest. Mijn katadyn heeft overigens ook een actieve koolfilter.

Overigens is gewoon aan de kook brengen van water afdoende om alles kapot te maken. Ook op hoogte is het onzin, wellicht boven op de mount everest dat je wel moet doorkoekn maar daar leeft toch niets... En wil je zeker zijn in de bergen dan is 1 minuut door koken lang genoeg.

http://outdooridee.com/water-zuiveren-door-koken/?replytocom=41
 

aqdennis

Lid Club Hiking-site.nl
Even uit nieuwsgierigheid - waarom filter je het water als je het daarna toch gaat koken?

Omdat koken niet alles doodmaakt. Er zijn bacteriën die namelijk prima overleven bij hogere temperaturen (100-120 graden Celsius). Onder andere een aantal rottingsbacteriën vallen daaronder. Dus als eerdergenoemde dode schaap stroomopwaarts langs de beek ligt te rotten, filter ik toch liever eerst de bacteriën er uit, en kook kapot wat er nog over is.
Als water niet helemaal helder is door algen is filteren ook beter voorafgaand aan koken. Hoewel het water filteren door een t-shirt dan waarschijnlijk ook al genoeg is :)

Maar om een eerder genoemde vraag te beantwoorden: ik kook alles, in zuid-europa filter ik het ook nog voorafgaand aan het koken....

Groetzels,
Dennis
 
Misschien is een klein lesje biologie handig om dat verhaal van die virussen te snappen.
Virussen zitten overal in het water. Virussen zijn geen levende organismen, maar deeltjes dna of rna. In veel gevallen hechten die zich aan wel levende organismen, zoals bacteriën of parasieten.
Met het filteren van water haal je de meeste virussen dus wel uit het water, omdat die gehecht zijn aan die bacterïen die niet door je filter heen passen. Maar zoals ik zeg... de meeste... want er blijft een kans dat wat virussen wel door je filter heen komen. Je kunt er dus, onder bepaalde omstandigheden, toch ziek van worden. En dan ben je meestal goed de klos, want virussen moet je in de meeste gevallen uitzieken. Een medicijn is er meestal niet. Hooguit symptoombestrijdend.

Zware metalen zou ik me niet te druk om maken als je slechts incidenteel water zelf moet zuiveren. De kans dat die in grotere hoeveelheden voorkomen is niet zo heel groot, tenzij je rivierwater gebruikt waar ook industrie aan staat (en in het geval van de Nederlandse rivieren valt het wel mee met de verontreiniging). Bestrijdingsmiddelen is een lastiger verhaal. Die zijn vaak in water oplosbaar. Een koolstoffilter bindt veel stoffen en zou geschikt kunnen zijn. Maar je weet nooit wat er precies in het water zit en of daar dat koolstoffilter voor helpt.

Ik zou in Noord-West-Europa water koken (oke, ik doe het soms niet, maar dat wil ik anderen dus niet adviseren, want de een heeft eerder last van zijn ingewanden dan een ander). In de rest van Europa eerst filteren en dan koken. Maar vooral altijd zo schoon mogelijk je water verzamelen, dus liefst zo hoog mogelijk in de bergen, zo min mogelijk agrarische activiteiten rond het water en geen stilstaand water of water met algen. In principe geen risico's nemen en liever een paar km omlopen en sjouwen met een extra liter. En natuurlijk voor noodgevallen ORS en Immodium mee. Het kan je een paar dagen extra tijd geven om bij de bewoonde wereld te raken, mocht je toch ziek worden.

Saskia
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Wat doen de filter gebruikers hier? Dat is het belangrijkste deel van mijn vraag. Hoe bang zijn jullie er voor?

Ik heb het uit bruine beekjes, uit de Waal, uit plassen op het pad, uit meren en meertjes, uit rivieren en stroompjes en regenwater wat van het gore dakje van een schuilhut kwam druipen gefilterd en gedronken.

Ik drink het bij voorkeur niet uit een sloot tussen weiden en akkers. Puur vanwege de (be)mest(ing). Dat gezegd hebbende: ik heb in Wales langs het coast path eigenlijk wel gedaan... kleine watervalletjes die van de weiden bovenaan kwamen, daarvan heb ik mijn water betrokken. En daar liepen zoveel schapen, dat je er gek van werd :) Ik gebruikte toen een steripen, maar die filtert ook geen nitraten. Ik heb ook wel ergens in Duitsland uit een beekje wat langs een weilandje onder een weg doorkwam gestroomd water geschept en gewoon gekookt zonder verder te filteren. Doe je dus ook niks tegen nitraten. Over zware metalen heb ik zelfs nog nooit nagedacht.

Nu is het natuurlijk wel zo, dat nitraten een verwerking in het lichaam op gang brengen die kankerverwekkend is. Kortom, aan te raden is het nooit. Maar jees, ik eet behoorlijk wat groente en dat zit ook vol nitriet.

Kortom, als ik ervoor zorg, dat ik voor alle mogelijke (lange termijn) gevaren een preventieve oplossing heb, loop ik wrs wel onder een auto.

- Maar ik rook niet! -
 
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Bovenaan