welke brander


Registreer en meld je aan om geen Google-advertenties te zien op het prikbord!
banner 468x60
Status
Niet open voor verdere reacties.
B

bieb

Guest
Op outdoor heb ik de vraag al eens gesteld maar nu sta ik toch in dubio.
Ik wil weekendjes gaan kamperen met twee kinderen een van 7 en een van bijna 9 jaar waarbij we wandeltochtjes maken buiten de camping om ze te laten wennen aan lange stukken wandelen.
Daarvoor wou ik een simpele brander kopen een trangia en dan op gewone spiritus ipv rodsprit vanwege de giftigheid.Gewoon om iets simpels op te warmen of water te koken voor brinta en thee.Het hoeft dus ook niet snel te gaan.
Op outdoor las ik een berichtje dat een msr brander ook op parafine kan.Is dat een beter optie en is dat niet gevaarlijk?
Waarom ik in dit geval geen benzine wil branden?
Ik heb een keertje in Engeland een stelletje gezien wat half onder de luifel kookte van hun lichtgewicht trekkerstentje zelf zaten ze praktisch in de tent.Ineens vatte de hele brander vlam die schoot in de tent en smolt om die twee mensen heen die erin zaten.Zelf heb ik nog nooit iets met een benzinebrander gehad ook al had ik een onbetrouwbaar Russisch ding maar ik ben er wel van geschrokken.Dus geef advies aub.
Mail mag ook op bieb@wanadoo.nl (heb ook een icq#)
Met vriendelijke groet
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

hoi bieb
spiritus joh, gewoon spiritus.
1 het is goedkoop
2 kan niet ontploffen zoals benziene, want er staart geen druk op de brander. gewoon bij de dump, voor minder dan ƒ20,- piek heb je er al een. en spiritus is overal te koop, stormvast is het ook. het is kinderspel!!!! (laat ze er niet alleen bij)

groeten Bill
 
Spiritus: lekker makkelijk

Ik zou in jouw geval net als Bill voor een simpele spiritusbrander gaan, eventueel een gasbrandertje.

Hieronder heb ik een paar nadelen en voordelen naast die van Bill opgeschreven over spiritus tegenover een multifuel-brander waar je o.a benzine/petroleum op kunt gebruiken.

Nadelen spiritus:

Een spiritus-brander
[li] heeft meer brandstof nodig (is minder effectief)
[li] werkt niet goed als het vriest (een paar graden onder nul gaat wel hoor, maar is dan alleen nog minder effectief)
[li] is lastig wanneer je het effect wilt veranderen (bij Trangia moet je bijv. een dekseltje dat warm is over het vlammetje schuifen)
[li] wanneer het omvalt lekt het brandstof uit het brandstof-gedeelte (in ieder geval wel bij een model a la Trangia -- aan de andere kant valt een Trangia niet snel om)

Voordelen spiritus:

Een spiritus-brander
[li] is goedkoop
[li] kan niet ontploffen
[li] is makkelijk in gebruik (behalve het veranderen van hoogte vlam) en onderhoud (vrijwel geen onderhoud nodig)
[li] geeft geen steekvlammen in het begin, maar brandt vanaf het begin af aan constant
[li] is helemaal stil
[li] weinig dat kapot kan gaan

Een ander alternatief is natuurlijk een gas-setje. Die zijn wel makkelijk regelbaar en geven meer warmte af, maar ze zijn ook duurder dan een spiritus-brandertje. Bij koud weer is ook een gas-setje minder effectief dan een benzine-/petroleumbrandertje, maar als je het gasvlesje warm houdt, schijnt het toch redelijk te werken in de kou.

Om even terug te komen op je vraag of petroleum beter is dan benzine: petroleum geeft minder steekvlammen in het begin dan een benzine-brander, maar dat is ook weer heel afhankelijk van het soort petroleum; het moet wel schoon zijn. En zelf vind ik dat petroleum meestal minder vies ruikt dan benzine, maar dat is ook weer heel afhankelijk van het soort... In ieder geval wordt er in het algemeen aangeraden om benzine te gebruiken vanwege de prestaties en schoonheid van de afvalstoffen. En met benzine bedoel ik natuurlijk benzine zoals coleman-fuel.

De afvalstoffen die geproduceert worden is overigens ook heel afhankelijk van het merk en model. In het algemeen moet je een Coleman-brander nooit in de tent gebruiken omdat die veel meer koolmonoxide produceert dan andere merken (volgens een test die is uitgevoerd voor het Noorse leger door de Noorse tegenhanger van de 'TNO'; de 'Sintef'. Hier werden drie Optimus-branders, 3 Coleman, 2 MSR en 1 Sigg met elkaar vergeleken). De Whisperlite deed het overigens ook niet geweldig in die test.

Genoeg daarover. Ik zou zeggen; koop gewoon een goedkoop spiritus-setje. Daar heb je jaren plezier van. En wanneer de kinderen ouder zijn en wat meer extremere tochten willen maken, dan zijn de branders waarschijnlijk nog beter en schoner dan vandaag, en kan je dus beter dan in een duurdere multifuel-brandertje investeren als dat uberhaupt nodig is.

Veel succes met het uitzoeken van een brandertje en veel plezier ermee!

Sander
 
RE: Spiritus: lekker makkelijk

hee, sander
wat je zij klopt niet, gas is niet warmer dan spiritus.
ik had zelf een gas brander (camipng-gaz) een simpele en goedkoope versie, maar die spiritus brander kookt het water veel sneller.

groeten Bill
 
RE: Spiritus: lekker makkelijk

Hmm, vreemd!

Misschien kon je het ventieltje van je gasbrandertje niet goed openen of zo, want het is toch wel algemeen bekend dat gas meer warmte afgeeft dan spiritus. En in ieder geval dat je veel minder brandstof nodig hebt. Volgens mij was er iets mis met je gas-brandertje, want dit is toch tegenovergesteld van wat ik altijd hoor; heb zelf geen gasbrandertje, dus nooit getest, alleen spiritus - benzine - petroleum. Misschien dat het gasbrandertje meer in de wind stond of zo? Ik vind het wel vreemd...

Hoe dan ook, ik gaf dan ook het advies om voor een spiritus-brandertje te gaan. Ik ben wel een negatief punt over spiritus vergeten, zie ik: spiritus geeft roet op je pannen. Dat is te verhelpen door een klein beetje water door de spiritus te doen, alleen dan duurt het wel (nog) iets langer voordat het water kookt en als het vriest moet je het natuurlijk niet doen... Zelf vind ik het niet zo erg dat er wat roet op m'n pannen zit, alhoewel het natuurlijk niet zo heel gezond is wanneer er teveel in je eten komt.

Groetjes,

Sander
 
RE: Spiritus: lekker makkelijk

hoi sander
maakt niet uit want ik heb die brander al verkocht en nu is het zijn prob.

oja heb jij Microsoft MSN zo nee download het ff op www.microsoft.com dan kunnen we chatten

groeten
 
RE: Spiritus: lekker makkelijk

[font size="1" color="#FF0000"]Laatst gewijzigd op 23-02-01 om 02:10AM (GMT 1)[/font][p]maakt wel uit!
Gas is warmer als spiritus!

Als je het echt wilt weten koop je het 'Handboek Actieve Vakanties van de ANWB. Daar staan al zulke dingen in. Niets te maken met een verkoper. Geen vraag die je vergeten was.. Gewoon je eigen naslagwerkje....

Ik heb gekookt op zo ongeveer alles waar maar op te koken valt en ik kies toch voor gas of benzine...
Met een ventieltankje en piëzo-ontsteking kan zelfs een klein kind leren omgaan. Bovendien zijn ze erg compact en lichtgewicht. Ik zou liever geen brandbare vloeistoffen bij m'n kind in de buurt hebben.

hou doe hè...
:7
 
RE: Spiritus: lekker makkelijk

[font size="1" color="#FF0000"]Laatst gewijzigd op 23-02-01 om 09:46PM (GMT 1)[/font][p]hoi,
ik ben ff bij die gast waar ik mijn brander aan heb verkocht langs geweest, en hij zij dat de sproeier vuil was dat hij het daarom niet goed dee. sorry je hebt gelijk

Groeten Bill
 
RE: Spiritus: lekker makkelijk

OK, ik ben om...lang over nagedacht maar het wordt een gewoon spiritusbrandertje.Thnx voor de reacties.
Op gas koken doe ik al wanneer we met de vouwwagen weggaan,een luxe vorm van kamperen maar dan kook ik op een drie pits toestel,met een model "bommetje" eraan van campinggaz.
Mijn wederhelft vertikt het om in een tent op vakantie te gaan en mij krijg je niet in een caravan.
Met de twee jongste kinderen ga ik dan weekendjes weg,lijkt mij heerlijk.Dus als iemand nog tips heeft met het eenvoudig,simpel kamperen met kids van 7 en 9 jaar dan hou ik mij aanbevolen.Hoe hou je ze bezig als het alsmaar regent bijvoorbeeld?
Groeten
Bieb
 
RE: Spiritus: lekker makkelijk

Ik heb dur een!!!Een spiritusbrander dus.Modelletje Trangia 7.
Al vaak gebruikt en ik vind het fantastisch en belangrijker nog de kids ook.En het is superveilig.Behalve de stank en het dekseltje waarmee je de vlam regelt en die dus stikkeheet wordt vind ik het een uitkomst.
Het ding gaat zelfs standaard mee in de auto om onderweg thee te maken of knakwordtjes op te warmen ofzo.
Iedereen bedankt voor de reacties!!!!
 
Hallo.

Heeft er ook iemand aan ESBIT blokjes gedacht.
Klein kompact en kan nooit ontploffen.
Is wel giftig voor de mens, maar ja, dat is elke brandstof, ook alcohol dus.
Geen grote steekvlammen, geen gemors met vloeistoffen en ze hebben er ook nog zo'n klein houdertje bij waar je je beker of pannetje op kan zetten.
En dat voor nog geen 20 gulden.
Mischien is dat ook een leuk idee.

Groetjes.

Peter.
 
Ik heb vroeger als kind op 'n klein (let op ! klein)houtvuurtje tussen vier stenen pannenkoeken leren bakken.Als kind kan ik het me niet leuker voorstellen.Je moet er als ouder natuurlijk ten allen tijde bij blijven want in welke vorm dan ook koud vuur bestaat niet.Ikzelf kook nog regelmatig op 'n houtvuurtje het heeft toch iets avontuurlijks.(zal wel door mijn jeugd komen hahahah).Veel plezier en blijf attent op gevaar het kan niet genoeg gezegd worden,zie je eigen ervaring.

k-man:+
 
Hallo,

(m'n excuses dat ik deze thread na een half jaar nog eens oprakel, maar gezien deze nogal goed aansluit bij mijn vraag vond ik het niet nodig om een nieuwe te beginnen).

Ik overweeg namelijk zelf ook de aanschaf van een brandertje/pannenset. Gezien ik nog geen van beide heb viel m'n oog ook op de Trangia-set. Hoewel ik nu wel min of meer overtuigd ben dat dit wel een uitstekende (en vrij goedkope) oplossing is vroeg ik me af of ik er toch niet beter aan doe om bijvoorbeeld een of andere Tefal pannenset te kopen in combinatie met een of ander Camping-gaz brandertje.

Misschien eerst eens uitleggen waar ik het kookgerei in de toekomst voor zou gebruiken: zeker geen extreme omstandigheden (zie me nog geen sneeuw te smelten in de Himalaya) en het hoeft ook niet ultralicht (gezien we er wellicht nog voor een groot deel van onze trips met auto en tent op uit zullen trekken).

Ik maak me ook een beetje zorgen om de beschikbaarheid van de brandspiritus. Trouwens, spiritus is dus blijkbaar methanol, maar dat lijkt me nu ook niet zo geheel onschadelijk (vooral bij inname, minder bij contact met de huid of inademing). Hoe zit het daar juist mee?

Wat met de duurzaamheid van die Trangia-setjes? En op welke andere warmtebronnen kan/mag je de pannetjes ook nog gebruiken (bvb als er op een huttentocht al gasbranders voorzien zijn).

Alvast bedankt!

Groeten,
Dirk.
 
Trangia heeft keus uit verschillende pannen, titanium, aluminium met of zonder antiaanbak. Deze kunnen uiteraard ook bij andere branders gebruikt worden, alleen inductiekoken wordt lastig :)

Als je je zorgen maakt over verkrijgbaarheid van spiritus, dan neem je toch gewoon meer mee? Je gaat toch met de auto.

grtz
Henk

The Recumbent Architecture Pivo
 
brandstof

Yo Dirk,


>spiritus is dus blijkbaar methanol, maar dat lijkt me nu
>ook niet zo geheel onschadelijk (vooral bij inname, minder bij
>contact met de huid of inademing). Hoe zit het daar juist mee?
>


Spiritus bestaat voor ca. 85% uit ethanol:9 , waaraan 5-10% methanol is toegevoegd. Dit wordt gedaan om het spul ondrinkbaar te maken, waardoor tevens accijnsvrij (nou ja...accijns-arm dan) en dus relatief goedkoop. Methanol is inderdaad giftig en ik zou iedereen afraden om dat op te drinken (is nog wel geliefd bij een enkele clochard in Parijs, maar die schijnen daar blind van te worden, kunnen daardoor het etiket niet meer lezen, zodat ze niet weten dat je daar blind van wordt...???).:+

Enfin, goedbeschouwd zijn alle brandstoffen in meer of mindere mate ongezond. Maar zolang je je dat realiseert, ben je al een eind op weg om er verantwoord mee om te gaan. En in ieder geval: niet onder een brandbaar luifeltje x(


Even terugkomend op een eerdere reactie (reactie 2 van Sander):

>In ieder geval wordt er in het algemeen aangeraden om benzine te
>gebruiken vanwege de prestaties en schoonheid van de afvalstoffen.
>En met benzine bedoel ik natuurlijk benzine zoals coleman-fuel.


Het wekt erg veel verwarring om Coleman-fuel "benzine" te noemen. In de volksmond staat benzine voor dat stinkende spul dat je in de auto gooit. Coleman-fuel is iets compleet anders (beetje terpentine-achtig). Coleman brandt in het algemeen inderdaad behoorlijk schoon (afgezien van de kwestie van koolmonoxide), autobenzine is in dat opzicht giftige troep.


Groeten,

Erik
 
RE: brandstof

Henk en Erik,

Bedankt voor de reacties. Ik heb nog wel even bedenktijd (gaan binnenkort naar Nieuw Zeeland, maar daar neem ik waarschijnlijk geen kookgerei mee), maar ik ga toch nog eens m'n licht opsteken bij een paar winkels voor die Trangia's.

Erik, is spiritus altijd ethanol? Ik dacht dat er zowel ethanol- als methanolspiritus bestond (en dat spiritus eerder een algemene benaming is). Wij hebben hier trouwens op het werk ook gedenatureerde ethanol staan (met 5% ether ipv methanol om de clochards af te schrikken ;-) ). Misschien moet ik maar es een bestelling plaatsen bij m'n baas?

Groeten,
Dirk.
 
banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Status
Niet open voor verdere reacties.
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):


banner 468x60
Bovenaan