Welke GPS????


Status
Niet open voor verdere reacties.
Hallo een ieder,

ikke ben op zoek naar een goeie maar makkelijke GPS. Wie heeft suggestie, ik heb weinig eisen behalve deze :

- batterijduur lang
- waypoint maken
- gelopen afstand meten ook als ie uit staat
- en een hele goeie ontvangst ook voor onder de bomen

Zat zelf te denken aan een Garmin Geko 201, heeft iemand met die GPS nog enige ervaring die hij/zij wil delen??

Seals
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):


Hallo Seals,
Ik heb enkele jaren ervaring met diverse Garmin outdoor GPS-sen.
Je zegt wel weinig eisen te stellen maar die vier punten die je noemt zijn meteen de zwaarste eisen die je zo'n beetje aan een GPS kunt stellen!

Drie van de vier eisen zijn te verwezenlijken maar de gelopen afstand meten met een uitgeschakelde GPS is natuurlijk absoluut onmogelijk. Wat wél kan, en dat bedoel je waarschijnlijk, is de hemelsbreed (in een rechte lijn dus) gelopen afstand meten tussen twee punten (waypoints) en dan kun je de GPS natuurlijk tussen die punten uit hebben staan. De werkelijk gelopen afstand is natuurlijk altijd meer tenzij je graag over de A2 wandelt.

De ontvangst onder bomen is tot voor kort eigenlijk altijd slecht geweest maar de allernieuwste modellen hebben nu een SiRF III chipset en doen het stukken beter omdat ze veel gevoeliger zijn.

Het stroomverbruik is tegenwoordig vrij laag en de betere modellen halen 20-30 uur met 2 Penlights of Nimh-accu's.

Omdat je een goede ontvangst onder bomen wilt hebben valt de Geko al meteen af.
De enige modellen die aan al je eisen voldoen zijn de duurste en meteen ook de beste outdoor-modellen die sinds twee weken verkrijgbaar zijn:

Garmin GPSMAP 60Cx
Garmin GPSMAP 60CSx

Groetjes Marc
 
Misschien is het makkelijk als je ook zegt wat je er mee wilt doen?

Maar misschien is dit wat je zoekt : Garmin GPS60.
Het model zonder kaarten dus, dat ding heeft alles dat je zoekt.
Ik heb hem en ben er heel erg tevreden over.
Batterijduur = ong 28 uur
waypoint maken = geen probleem
gelopen afstand meten als hij uit staat? Maar dan staat hij niet uit.
Een goede ontvangst onder de bomen.
Dat ding is rond de 200 euro te vinden en absoluut de moeite waard.
 
Seals,

Denk ook eens aan een Magellan SporTrak Pro. Voldoet ook redelijk aan je wensen en is nog betaalbaar ook.

Raymond
 
>Hallo Seals,
>Ik heb enkele jaren ervaring met diverse Garmin outdoor
>GPS-sen.
>>De enige modellen die aan al je eisen voldoen zijn de duurste
>en meteen ook de beste outdoor-modellen die sinds twee weken
>verkrijgbaar zijn:
>
>Garmin GPSMAP 60Cx
>Garmin GPSMAP 60CSx
>

Daar ben ik het dus niet mee eens. Ik heb dus de veel goedkopere GPS60 en die voldoet echt aan die eisen. Ook het ontvangst onder de bomen is goed met dat ding
 
In half open bos doet hij het inderdaad redelijk maar in dicht bos valt de ontvangst toch echt vaak weg. De 60CS die ik had deed het onder deze omstandigheden nauwelijks beter dan een Etrex Vista.
Verder zijn het overigens fantastische apparaten!
 
Het voornamelijkste doel is waypoint maken bij het begin zodat die terug te vinden is. En het laten aangeven met coordinaten zo dat ik weet waar ik ben. En het gaat dan over allerlei soorten gebieden zoals bergen op het water maar ook in het bos.

Het is lastig uit te leggen over de gelopen afstand. Ik heb nu de Garmin etrex vista in bezit. Daarvoor had ik de etrex euro(die gele), als ik met de tripafstand op nul zette en ging lopen, telde die op. Maar als ik die uit deed en een paar kilometer later weer aan deed gaf ie die paar kilometer ook aan toen ie uit was. Hopelijk is dit een begrijpelijke uitleg.

Seals
 
Hi Marc,

>De ontvangst onder bomen is tot voor kort eigenlijk altijd
>slecht geweest maar de allernieuwste modellen hebben nu een
>SiRF III chipset en doen het stukken beter omdat ze veel
>gevoeliger zijn.

De wereld is een stuk groter als de wereld van Garmin. Zo heeft mijn Silva Multinavigator al jaren een SiRF chipset.


MVG

Rolf
 
Ok, dus wat jij wilt is een ontvanger die er één lange track van maakt door trackpunten gewoon te verbinden. En als hij dan een stukje heeft uitgestaan en daarna weer aangaat, dan moet hij gewoon de huidige positie verbinden met het laatst gemeten trackpunt.

Ik *dacht* dat de SporTrak dat ook deed, maar dat zou ik even na moeten kijken.

Vergis je overigens niet in de Sirf III chip. Yes hij is veel beter, maar voor veel mensen is het ook een beetje overbodige luxe. Zeker als je maar zelden onder een dik bladerdek loopt of in een te smalle canyon.

Raymond
 
Als je de GPS alleen zo nu en dan aanzet om een trackpoint of waypoint te maken zie ik helemaal geen problemen meer met welke gps dan ook! De meest simpele gps is in staat dit voor je te doen, ook de Geko.
Wat is er trouwens mis met je Etrex Vista?
In batterij-spaarstand en het kompas uit gaan twee 2500mAh Nimh-cellen zo'n 14 uur mee als ik me goed herinner.
De wat mindere ontvangst in het bos is zoals jij hem gebruikt toch niet zo erg? Je zoekt een wat minder dichtbegroeide plek op en je hebt zo weer een fix!

groet Marc
 
Rolf, er zijn heel veel soorten SiRF-chipsets en firmwareversies en 99% van de Bluetooth-GPS-sen bevatten een SiRF chip. Tot voor kort waren de SiRF Xtrac en de Sirf II redelijk goed maar niet beter dan de door Garmin ontwikkelde chipsets.
De prestaties van de SiRF III zijn nogal spectaculair en ze presteren zo goed dat zelfs Garmin ze nu in al hun nieuwe toestellen stopt.

Voor Garmin is er veel meer kaartmateriaal verkrijgbaar dan voor de andere merken en dat vind ik een groot voordeel. Als wandelaar is het fantastisch om een topo-kaart in je gps te kunnen laden en voor veel Europese landen zijn al Garmin topo-kaarten verkrijgbaar:

België
Duitsland
Frankrijk
Zwitserland
Oostenrijk
Noorwegen
Zweden
Finland
Tsjechië
Hongarije
Slowakije
Griekenland
IJsland
Nederland (wordt februari/maart verwacht)
 
Hi Marc,

Dat was mij bekend ja, Het ging mij er alleen maar om, om aan te geven dat er naast Garmin nog andere merken zijn.

Topo-kaarten waren m.i. hier niet de vraag. Zelf heb ik ook geen interesse in handheld GPS en, met geintegreerd kaartmateriaal.


MVG

Rolf
 
Ikzelf bezit al jaren een extrexje maar nu ik een smartphone bezit met een adapt BT gps muis laat ik deze eigelijk altijd thuis. Je kunt nl.met een boel sw prima alle functies die je met je etrex zou willen doen prima af op je smartphone. Bijkomend voordeel is dat je met je smarphone veel meer kunt dan alleen met je gps. Ook de ontvangfst van mijn bt gpsje is vele malen beter dan mijn garmin. maar de downside is natuurlijk wel dat je gsm altijd moet aanstaan....

Maar zoals je zelf al meld gaat je voorkeur uit naar zo een gecko, ik denk wel dat ie voldoet. Zelf al een aantal inventarisaties mee mogen doen, werkt prima.
 
Hoi,
Zelf heb ik ook de Gekko 201. Mijn eisen waren klein. RD, L/L en UTM en MGRS coordinaat weergave, waypoints, en verder de standaard dingen. Puur voor bij de Kaart en het kompas. Ik ben er zeer tevreden mee. Hij past in het hoesje van mijn mobiele telefoon (klein dus licht) en de batt. gaat ook lang mee. Onder de bomen met name bladeren in de zomer heb je altijd minder bereik ivm bladgroen in de bladeren die de signalen absorberen. Bediening met de paar knopjes valt ook reuze mee. Ik ben er tevreden mee.
De Garmin E-trex'es zijn ook sterk in prijs verlaagd. Die zijn ook iets uitgebreider.

Robert Lottmann
 

banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Status
Niet open voor verdere reacties.
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Hardloop
banner 468x60
Bovenaan