welke jas?! XCR of Paclite??


Registreer en meld je aan om geen Google-advertenties te zien op het prikbord!
banner 468x60
Status
Niet open voor verdere reacties.
Ik verwacht binnen een jaar een trektocht in Nepal te doen (hoogste punt 5500 m). Nu wil ik uiteraard een goede waterdichte jas aanschaffen, maar twijfel ik nog. Is een 3 laags XCR een must of zou het ook met een Paclite (voordeliger) te doen zijn? Ik moet dagelijks een (niet al te zware) dagrugzak dragen, waarmee Paclite misschien versteviging op de schouders nodig heeft.
Zelf dacht ik aan TNF Lightspeed Jack (http://www.thenorthface.com/opencms/opencms/tnf/gear.jsp?site=EU&model=AMY1) alhoewel ik vind dat ik de laatste tijd vaak met mijn nieuwe TNF aankopen terug moet omdat er kleine mankementen zijn (heb ik gewoon pech, of hebben meer mensen hier last van!?).
Een andere optie is om gewoon 1x een stevige aankoop te doen en voor de eerst komende jaren klaar te zijn door bv. een Arcteryx Alpha LT (http://www.arcteryx.com/product.aspx?prod=1922) te kopen... Het verschil in prijs is echter €170 tussen bijvoorbeeld deze 2 jassen (€280 voor TNF tegen €450 voor Arcteryx). Is het dit prijsverschil tussen Paclite en een 3 laags XCR echt waard??
Graag hoor ik jullie mening of ideeen!
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Ik denk dat het ook afhankelijk is van wat je erna wil mee doen. Je koopt uiteindelijk ook geen jas voor die reis alleen.
Draag je echt alleen maar een dagrugzak, dan is een paclite meer dan voldoende, en zelfs die schouderverstevigingen zijn dan niet echt nodig. Wil je op termijn ook wat zwaardere lasten gaan dragen, dan zijn die verstevigignen geen slechte optie.
Paclite tegen XCR is volgens mij vooral een discussie van hoe vaak je die jas werkelijk gaat aan hebben. Mijn paclite zit meestal in m'n rugzak en alleen bij stevige regen haal ik die tevoorschijn. Voor al het andere draag ik gewoon een windbreaker (m'n ervarin met Nepal is trouwens dat je aan een windbreaker meer hebt dan een volledige regenjas maar da's een andere discussie). Ben je natuurlijk van plan om constant met die jas rond te lopen, dan zou een XCR misschien wel een betere optie kunnen zijn.
Overigens moet je opletten wat het prijsverschil betreft. Een paclite bij Arc'teryx kost al snel 350 Euro en dan is het prijsverschil tussen paclite en XCR al een behoorlijk stuk kleiner.
 
Hoi,

Kan mij bij bovenstaande aansluiten. Een Paclite zonder verstevigingen is belastbaar (bij geregeld gebruik) tot zo'n 12 kilo (richtlijn Gore)
Ga je regelmatig vol bepakt dan is een 3-laags een veiligere investering daarbij zeggende dat er genoeg 3-laags XCR jassen zijn die ook licht zijn en voordeliger dan bv. een Arc'teryx.
Ik heb zelf een Marmot Speedlight jacket van 620 gram en die was toen € 399
Daarnaast is het zo dat een verstevigde Paclite ook weer een behoorlijke investering vergt en de keus voor een verstevigde Paclite of een volledige 3-laags jas zou ik laten afhangen aan het feit of je de jas veelvuldig extern belast (lees :klimmen of 20+ rugzak)

Succes met je zoektocht

Rene
 
Ik doe ook een gooi,
Het komt me niet geheel duidelijk over of je aan mijn kreet iets hebt, maar:

Een paclite is (volgens mij) doorgaans niet DE jas maar eigenlijk de extra jas die je aantrekt tegen die regenbuien waartegen je buitenste laag niet lang genoeg bestand is.

Dus bij de aanschaf van een paclite die je wel iets (softshell, fleejack/trui o.i.d.) te gebruiken. Die buitenste laag is dan DE jas. Als je deze buitenste laag ook nog niet hebt kun je misschien net zo goed een 3-laags XCR aanschaffen........

Ruud
 
Ook ik sluit mij aan bij het idee Pack-lite alléén zinnig bij a) weinig belasting of b) verstevigde pac-lite bij gebruik van een softshell

Ik zelf loop altijd met een zware rugzak en draag géén softshell. Dat komt omdat ik toen ik mijn jas kocht er nog géén softshells waren. Ik heb ruim 10 jaar gedaan met een 3-laags mammut jas (er was toen ook nog géén XCR en pac-lite). Mede door dit resultaat heb ik recentelijk weer een 3-laags XCR jas gekocht. Immers verstevigde pac-lite + softshell is duurder dan een 3-laags XCR jas..
 
Ik weet een mooie tussen vorm:

Patagonia Grade VI Jacket

Ik kon helaas niet een linkje voor je vinden. Tis een 3 laags jas van het eigen waterdichte spul van Patagonia en dat heet geloof ik Storm (laminaat???). Hele mooie gelaste naden en weegt nog geen 500 g.

Ik heb de importeur gevraagd naar de waterdichtheid en hij pareerde mijn vraag met: "hoe waterdicht wil je het hebben". Ik wil als ik met mijn knieen op nat gras ga zitten (voor haringen) droge knieen houden. En dat kon prima zei de vertegenwoordiger. Ik denk dat een rugzak dus ook prima gaat.

O ja en heb ik al gezegt je voor nog geen € 300 eigenaar bent van deze jas?

Eins
 
Ik kan een Arcteryx Alpha SV (http://www.arcteryx.com/product.aspx?prod=2893) kopen voor 380 euro, 2e hands maar ECHT zo goed als nieuw, nog geen 3 maanden oud en amper gedragen... Hij vond het toch wat overbodig een XCR te hebben voor alleen het uitlaten van de hond in Nederland... Een raadsel waarom hij in 1e instantie een 3 laags XCR jas heeft gekocht, maar moet ik hier gebruik van maken of voor een nieuwe kijken!?
Ik vraag het de kenners!
 
Lijkt me inderdaad beter het hier te hebben in termen van 2,5-laags tegenover 3 laags ipv paclite tegen XCR. Er is uiteindelijk zoveel meer dan Gore-tex.
 
In het kader van andere materialen behalve GTX is het wel interessant om te informeren naar 3-laags Defender van Eider. Ken het niet persoonlijk maar hoor daar wel goede verhalen over. Daarbij liggen de prijzen ook nog gunstig (dacht € 290)

Succes ermee

Rene
 
Wat ik interessant is, is welke "stof" beter kan tegen schuren (duurzamer is dus). Als die jas van Patagonia, Eider of met Goretex wel veel in prijs verschillen, maar allen dezelfde tijd meegaan, dan zijn de goedkopere dus in het voordeel (even los van andere aspecten als passing, kleur en merk (mode)).

Zelf zit ik aan een nieuwe regenjas te denken omdat ik op mijn (lig)fiets, erg veel lekkage heb van m'n huidige regenjas (Agu), die bij normaal gebruik trouwens wél waterdicht is. Vooral de rits lekt veel door, door de waterdruk erop. Ik ben echter ook weer "gewend" bijna 1x per jaar een nieuw regenpak aan te moeten schaffen omdat het gewoon doorslijt, door de wrijving enzo. Dus als een jas van 300 euri evenlang meegaat als m'n huidige van 60 euri, zit ik daar niet echt op te wachten, zul je begrijpen...

grtz
Henk
 
Kleding voor ligfietsen blijft een lastig iets. Het verschil tussen de verschillende stoffen die je noemt moet je zoeken in dampdoorlatendheid. Nu is het zo dat er steeds meer "eigen" stoffen komen van de verschillende merken. HyVent, Aquafoil, Ceplex etc.
Nu is het zo dat op het moment dat deze stoffen in de buurt van het ademend vermogen komen van GTX ze inleveren wat betreft slijtvastheid en op het moment dat de stevigheid toeneemt het ademend vermogen terugloopt.

Wat betreft goede waterdichte regenkleding voor je ligfiets. Misschien is een Berghaus Smok. Een Paclite jas zonder rits. Nu weet ik niet of deze op dit moment nog in de collectie zit maar misschien biedt dit een oplossing voor het ligfietsprobleem. Wat betreft slijtvastheid, misschien dat ligfietsers daar op kunnen reageren....

Groeten

Rene
 
overgooier

Beste,

even naast de coatings van kleinere merken hebben ook "grote merken" eigen materialen en zijn er ontwikkelingen naast gore.
Zo voert oa Klattermuse en vaude Event, das een soort laminaat net als gore tex. Ook hebben merken als Patagonia een gedegen eigen lijn aan wwa materialen met oa de "eigen" H2NO en nu ook de H2NO HB (net als XCR Hihgly Breathable). Het verschil tussen coatings en packlite zit voornamelijk in de gebruikte buitenstoffen waardoor bij de ene jas deze coating (oid) prima werkt maar in combi met een andere buitenstof weer minder.

Maar even terugkomend op de ligfiets, van oa Berghaus heb je helemooie "overgooiers" (anorak) met redlijk korte rits in zowel Gore materiaal als andere wwa smaken. oa de smock http://www.berghaus.com/the_gear/view_product.asp?product_id=1035&product_hierarchy_id=26
 
>Vooral een raadsel waarom hij daarvoor 580 euro heeft
>uitgegeven.

Is dat tegenwoordig niet Hollands eigen???

Als de jas past en in goede conditie is dan koop je voor een mooi prijsje 1 van de beste hardshells momenteel verkrijgbaar, eentje waar je jaren plezier van gaat hebben.

Gr,
Jan Anne
 
waarom pac-lite + softshell?

Dit winterseizoen zijn er toch verschillende merken die waterdichte softshell's uitbrengen?

Zo zijn er de GTX softshell's van oa TNF, Berghaus, Sprayway en biedt ook Bergans een waterdichte dermizax-softshell aan?
 
de waterdichte softshell..
het moet niet gekker worden...

sorry voor deze niet zo constructieve bijdrage, maar het is vroeg..

wordt er momenteel echt geadverteerd met waterdichte softshell's van gtx??

dan begrijp ik het wel dat niemand het begrijpt..
:7
Koffie!
 
Ben het (weer) helemaal eens met Martin. Een waterdichte soft shell is een contradictio in terminis. Da's een regenjas verkopen onder het labeltje soft shell, meer niet. Je geeft net de grote troef van een soft shell op: het hoger ademend en ventilerend vermogen. Als je bereid bent dat op te geven, waarom heb je dan een soft shell nodig ?
 
om toch nog wat constructiefs te melden..

Vraag je af hoe vaak en hoe lang je in je regenjas (in de regen) loopt..

Loop je niet zo vaak in de regen dan is een softshell of een goede windstopper een meer voor de hand liggende keuze dan een regenjack.
Het draagcomfort is vele malen hoger, en de bescherming meer dan uitstekend.. Voor de occasionele regenbui trek je een licht en compact regenjack tevoorschijn om de natte uurtjes te overbruggen. Paclite is hier zeer goed in..

Als je een beetje zoekt kun je voor 350 euro een aantal prima combinaties van softshell/windstopper en hardshell vinden. Hiermee ben je vele malen veelzijdiger dan alleen een peperduur xcr jack.


Eigenschappen van een softshell:
-waterafstotend
-winddicht/sterk windafwijzend
-strakke pasvorm om een optimale vochtregulatie te waarborgen
-actieve vochtregulatie

de traditionele windstoppers hebben geen actieve vochtregulatie en zijn minder waterafwijzend. HET softshell materiaal is imho nog steeds het powershield van Polartec.. Al de rest is zwaar sub-optimaal.. (en da's natuurlijk relatief hè..)

Ik ben zo'n bofferd die alles in huis heeft.. 2 laags, 3-laags, softshell, pac-lite.. maar in de meeste gevallen kies ik toch voor de combi softshell en paclite.. Licht, compact, comfortabel, veelzijdig..
Mijn paclite heeft wel xcr schouders voor de stevigheid. Ik heb hiermee meerdere malen met een zeer zware rugzak in de regen gelopen en geen enkel probleem ondervonden..

suc6 met de keuze..

:7
martin
 
XCR/PacLite

Ik sluit me aan bij hetgeen hiervoor al gezegd is: PacLite voor een jas die licht gebruikt wordt, of bij zwaarder gebruik meer als back-up dient.

Wat betreft het vermeende misbruik van de term "soft-shell" door fabrikanten als Gore:
Soft = zacht
Shell = (beschermende) schaal
Als dus een waterdichte jas zacht aanvoelt, waarom is dit dan misbruik?
Het is gewoon slim bedacht, ook al vinden wij het misschien niet zo leuk van onze vrienden van Gore.

Ik gooi een balletje op: Wordt het niet tijd om de kleding die tot op heden met "soft-shell" door ons bedoeld wordt, nu eens een andere benaming te geven die minder verwarring kan geven?

Ik noem maar wat: windbreker. Een windbreker kan de wind breken (huh? maar dat is toch logisch?! inderdaad;-)). Dat kan in meerdere of mindere mate. Vandaar dat VauDe en Klättermusen enige jaren terug al kwamen met een onderscheid in mate van winddichtheid en daaraan gerelateerd de mate van dampdoorlatendheid cq. actief dampverwerkende kwaliteiten.

Het zou mooi zijn als fabrikanten eensgezinder kleding zouden labelen, zodat de leek er ook nog wijs uit kan.

Maar ja, het is maar een idee. "Just my 2 cents".
Groet,
Robertjan
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Status
Niet open voor verdere reacties.
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):


banner 468x60
Bovenaan